duminică, 6 ianuarie 2013

Heilige Drei Könige și Boboteaza

Data de 6 ianuarie este o mare sarbatoare religioasa (zi libera de lucru), ultima din sirul sarbatorilor de iarna.
Sarbatoarea Celor Trei Regi Sfinti - Heilige Drei Könige (cunoscuta si sub denumirea de Sarbatoarea celor trei crai de la rasarit) este în Germania o sarbatoare asemanaoare cu Boboteaza din România.
În Germania, patru copii, în România preotul si însotitorii lui -  umbla din casa în casa, aducând bucurie si miros de tamaie în casele credinciosilor, la fiecare început de an.

Conform bisericii romano-catolice, Melchior, Baltazar și Gașpar - magii care au prevestit nașterea Mântuitorului, sunt considerați sfinți și sunt sărbătoriți pe data de 6 ianuarie. Veniti din Orient, din trei directii diferite, Craii s-au lasat condusi doar de steaua pe care o văzuseră la Răsărit, stea ce a mers înaintea lor până s-a oprit deasupra locului unde s-a născut pruncul Iisus, în Betleem. Au daruit cu bucurie Noului Nascut - aur, smirnă și tămâie. De aceea, traditia este ca patru copii, apartinând bisericii catolice din cartier, îmbracati ca cei trei regi, plus purtatorul de stea, sa sune la usile locuitorilor din cartier apartinând parohiei si sa aduca binecuvântare, prin cântec si urari de sanatate si bunastare.
La iesirea din casa colindata, reprezentantul bisericii, care însoteste copiii, scrie cu creta pe usa de la intrare 20* C*M*B*13" - anul 2013 si binecuvântarea din limba latina "Christus mansionem benedicat", adica "Hristos să binecuvânteze această casă". Multi însa cred ca cele trei litere reprezinta chiar initialele celor trei magi: Caspar (persană: "gardian al comorii"), Melchior (ebraică: "regele meu este lumina") și Balthasar (babiloniană: "Dumnezeu protejează viața").
Donatiile celor colindati au scop clar prestabilit - anul acesta, comunitatea catolica a Germaniei, prin actiunea Kindermissionswerk "Die Sternsinger", aduna bani pentru o sansa mai buna în viata a copiilor din Tanzania.

La multi ani, tuturor celor ce poarta numele de Ion si Ioana! La multi ani, tuturor cititorilor acestui blog!
PS: recoman spre citire: Popey's blog - die Sternsinger si Colindatorii 2011.

24 de comentarii:

  1. Interesant si frumos obicei!
    La multi ani si autoarei acestui blog! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. La mulți ani Carmen!
    Interesant obicei!
    Îți doresc un an plin de bucurii,sănătate și tot ce-ți dorești!
    Seară plăcută să ai!
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos!
    La mulţi ani, binecuvântaţi!
    O seară plăcută!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarat înaltator! noi aici, abia ii asteptam pe Sternsinger!
      te pup,Anastasia.

      Ștergere
  4. ce frumos obicei,nu-l cunosteam...
    binecuvantata sa-ti fie casa,la multi ani draga mea draga!
    pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu auzisem de acest obicei. Te tare frumos...:)
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si la mine aici se serbeaza "drie koningen" si la fiimea în Spania....
    Nici tu nu ai strans bradul... :))
    Eu am de gand sa îl desfac maine!
    seara frumoasa te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi nu despodobim niciodata bradul înainte de 10 ianuarie. Dar nici nu-l împodobim înainte de seara de Ajun!
      asa deci, si la voi au fost Sternsinger-ii :)
      o seara minunata, Minnie draga!

      Ștergere
  7. Frumoasa traditie! Si e minunat ca inca se mai respecta.
    Din cate stiu, ramasitele pamantesti ale magilor se gasesc la Koln, in marea catedrala de acolo?
    La multi ani tuturor celor care poarta numele Sf. Ioan, dar si celorlalti! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. originea si legenda relicvelor celor trei magi de la rasarit, se pierde în negura timpului. Conform legendei, Sfânta Elena - mama împaratului Constantin cel Mare, într-un pelerinaj în Palestina în anul 326, ar fi descoperit osemintele magilor. Episcopul Eustorgius de Milano(† 350), ar fi primit moaștele, cadou de la împarat si aici au fost consemnate pentru prima data într-un document. In anul 1158, Frederic Barbarossa asediaza Milano si dupa ce cucereste Milano, ofera moastele cadou arhiepiscopul de atunci al Kölnului, Rainald von Dassel - cu scopul politic de neaderenta papala a propriului regat. Astfel, moastele au ajuns în Domul din Köln la data de 23 Iulie 1164, unde au fost pastrate cu sfintenie pâna în anul 1903, când o parte din osemnite au fost redate bisericii din Milano, ce paorta astazi numele Sf. Eustrogius.
      La multi ani, Alex draga!

      Ștergere
  8. Frumoase, sanatoase si linistitoare obiceiuri !
    PS.Am un cumnat svab; cand vine in vizita la noi, il insotesc la biserici catolice. Sunt curios daca ma va insoti si el la bisericile cultului meu cand (si daca)voi ajunge in orasul lui...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sotului meu îi place nespus sa ma însoteasca în bisericile ortodoxe românesti. Il fascineaza :) Aici în Augsburg, avem o singura capela ortodoxa, pe care comunitatea româna o împarte cu comunitatea rusa (care tot ortodocsi sunt, dar serbeaza Craciunul pe 6 ianuarie!), o duminica ei, o duminica noi... Eu si sotul meu mergem din când în când. Iar în România, primul lucru pe care îl facem este sa mergem la cimitire, sa-i vizitam pe cei dragi, dusi din Lumea.

      Ștergere
  9. Frumoasa traditie. Imi place si ideea de a dona banii unor copii necajiti.
    La multi ani, Carmen !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici totul este organizat atltfel, spre exemplu, orice cetatean german isi declara (cu mandrie) apartenenta confesională, care apare trecuta in toate actele oficiale; fiecare salariat plateste 8-9% din venitul lunar, sub forma de impozit bisericesc. Cine nu doreste, se poate retrage din biserica si atunci nu i se mai retine acest impozit pe statul de salariu, dar asemenea cazuri sunt extrem de putine. Eu m-am decarat ortodoxa si nici eu nu platesc nimic, doar sotul meu. Tot ce platim în plus, sunt donatii, deci facultativ.
      Actiuni caritabile se intreprind foarte des in Germania. Spre exemplu, in luna decembrie, în toate supermagazinele alimentre a existat un punct de predare pachete - pe care cetateni obisnuiti, din bunavointa le-au umplut cu alimente considerate de baza, dupa o lista standard, pusa la dispozitia doritorilor. Acestea au fost predate unor familii cu situatie financiara precara. Este emotionant sa vezi cum acest punc de predare a fost zilnic asaltat! Sunt multi oameni buni!
      La multi ani , Nicoleta draga!

      Ștergere
  10. Aceeasi stare se simte inca si aici,posturile de radio si tv au ca invitate "personajele"ce-i reprezinta pe magi(regi)si care canta in acest context.Nu am fost inspirat,azi,pe la ora 18,au fost un grup de muzicieni,imbracati la fel,in costume negre,cu palarii,la usa casei,cantand la diverse instrumente,muzica acapella,as fi facut ceva poze.:-)

    Neujahrsblasen-Musikkapelle Altenmarkt-Triestingtal-Austria
    http://youtu.be/EibHwwkI4fQ

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. atentie Costi, esti pe punctul de a face o mica-mare confuzie a termenilor.
      acapella - este- telegrafic - o arta corala, fara pic de instrument si musikkapelle - inseamna muzica bisericeasca instrumentala, iar în cazul videoclipului pe care il recomanzi, muzica interpretata de un ansamblu cu instrumente de suflat (oboi, trompeta, clarinet, saxofon, fagot, etc).

      O seara minunata iti doresc!

      Ștergere
  11. La noi, pe langa acest obicei mai exista unul; se alegerea regilor din casa carese realiza prin mancarea de gogosi special create cu aceasta ocazie in exista in 3 intre ele strecurate cu grija 3 banuti de diverse valori.Cei care nimereau gogosiile cu banutii in ele erau declarati Drei Konige si li se dadea cate o coronita...

    RăspundețiȘtergere
  12. Frumos obicei! Imi place mai mult decat ce se petrece la noi. Si la noi a fost parintele cu Boboteaza, chiar in ajunul plecarii Mariei. La multi ani de Sf. Ion!

    RăspundețiȘtergere
  13. Frumos obicei! Cel mai frumos mi se pare faptul ca banii care se aduna sunt pentru copiii defavorizati din Tanzania.

    RăspundețiȘtergere
  14. Multi se plang ca se pierd traditiile, ca lumea nu mai da importanta acestor frumoase obiceiuri. Dar vad ca la voi inca mai exista si se tine cont de ele. Impresionanta este si ideea de a dona banii stransi copiilor din Tanzania.

    RăspundețiȘtergere