luni, 14 ianuarie 2013

Jocul de-a trenuleţul


"Viaţa însăşi e o stare de tranzit între naştere şi moarte... un peron unde te zbaţi să ocupi un loc într-un tren... eşti fericit că ai prins un loc la clasa I sau la fereastră... altul e necăjit că a rămas în picioare pe culoar... alţii nu reuşesc să se prindă nici de scări, rămân pe peron să aştepte următorul tren... Şi fiecare uită, poate, un singur lucru... că trenurile astea nu duc nicăieri... cel care a ocupat un loc la fereastră este, fără să ştie, egal cu cel care stă în picioare pe culoar şi cu cel care vine abia cu următorul tren... în cele din urmă se vor întâlni toţi undeva, într-un deşert, unde chiar sinele se transformă în nisip... în loc să se uite în jur, oamenii se îmbulzesc, se calcă în picioare, îşi dau ghionturi..." Octavian Paler (Viaţa pe un peron)

12 comentarii:

  1. o daaa...Paler inteleptul ganditor...
    e atat de mult bun-simt in aceste cuvinte,atata claritate...
    garile difera,trenurile difera,dstinatia e aceeasi pentru noi toti...

    o noapte frumoasa iti doresc Carmen,pup :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a placut "Viata pe un peron".
    E bine sa nu ne inghesuim, dar vine cate unul si ne impinge de la spate: "hai, da-i 'nainte! Tre' sa vrei mai in fața, tre' sa vrei un loc mai bun!" Si ma intreb, si ii intreb: cine hotaraste ce e mai bun pentru mine? Doar eu, e raspunsul, dar ei nu vor sa creada ca mi-e bine, ca nu vreau mai mult... Si tot asa... de gura lor, le intorc spatele si plec. :)

    Trenuletul pe gheata imi place! Ne jucam si noi! Si mai jucam "coada de sarpe" - cand unul - capul - tragea dupa el toata gasca si cu cat era acela mai puternic cu atat mai bun patinator trebuia sa fie ultimul - coada - pentru ca la curba zbura de nu se vedea! Stiu bine, pentru ca am zburat si am aterizat perfect orizontal, cu nasu-n gheata! Si... semnele de buna purtare le duc pana la ultima statie de tren! :) Dar m-am jucat in continuare - doar ca "m-am perfectionat" si n-am mai "zburat"
    Parintii din cartier facusera patinoar in spatele blocului, pe terenul de joaca (un fel de a spune, pentru ca era un maidan) - il udau cam la doua zile (cu furtunul) si noi il curatam - aveam lopeti de zapada... Era ca la un patinoar amenajat de primarie doar ca noi patinam gratis, uneori si zi lumina si jucam hochei, si fotbal pe gheata, si "prinsea"... Ca sa vezi! Uitasem cat am patinat langa casa! Dar atunci (parca) iernile erau mai lungi si ceva mai geroase!
    Zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. phii, si text, si imagini, si comentarii frumoase!
    nu ma mai gandesc la trenuri dar imi place sa le privesc!
    buna dimineata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Animate și pline de viață sunt patinoarele, vesele, au darul de-a aduce zâmbete pe fața tuturor!
    Paler...Ei, Paler are dreptate. Toți ajung la aceeași destinație, doar că unii călătoresc mult mai confortabil. Eu încep să simt nevoia locului de la fereastră. M-am cam plictisit să-i tot las pe alții. Așa că mă orientez și-l ocup. ;)
    Te pup, Carmen, o zi frumoasă îți doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Paler! cand nu zice Paler bine?
    ma bucur ca voi ati prins trenul veseliei, bucuriei si al jocului....:))
    pop!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ador scrierile pline de intelepciune si adevar, ale lui Octavian Paler. Ati ales un text excelent, care pe mine ma indeamna la meditatie. Imaginile de asemenea imi plac foarte mult, sunt incarcate de veselie si armonie.
    Va multumesc mult, doamna Carmen, pentru clipele minunate pe care le-am petrecut aici.
    O zi minunata va doresc si multe binecuvantari! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Trenuletul tau este trenuletul veseliei !
    O zi minunata, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce trenulet vesel!
    O zi faina, Carmen draga!

    RăspundețiȘtergere
  9. Acum trenurile nu mai merg deloc.
    Macar stim o treaba :)
    O saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
  10. Se pare ca a fost o zi foarte reusita la patinaj.
    Eu nu ma pricep deloc...ca o persoana care n-a practicat niciodata. Dar imi place sa-i vad pe ceilalti :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ai mai avut timp sa patinezi? Ai surprins o multime de momente dragute la patinoar.

    RăspundețiȘtergere