În timpul iernilor aspre - în special în zonele cu lacuri, oamenii au fost preocupati din cele mai vechi timpuri de a gasi o modalitate de deplasare usoara si rapida.
Patinele de gheaţă au fost iniţial inventate pentru a supraviețui, fiind un real ajutor la vânătoare în condiţile de iarnă
grea. Primele patine au fost folosite acum aproximativ 5.000 de ani, fiind descoperite numeroase dovezi în sudul Finlandei precum si în centrul Europei, în zona Alpilor. Arheologii au dovedit ca pe atunci s-au folosit oase de cai, de bou sau căprioare, legate pe încaltaminte cu ajutorul unor curele din piele. Aborigenii din Siberia patinau pe colti de morsă, iar în China, tija de patinare a fost obtinuta din bambus.
În secolul 14, în nordul Europei dar mai ales în Țările de Jos, oamenii au început sa confectioneze patine cu talpa de lemn si sina din fier, prinse pe încaltaminte prin curele din piele. Pentru sprijin si pornire au folosit doua bastoane si patinajul a devenit un sport.
Cele mai vechi patine din oțel au fost găsite într-un atelier celtic cu turnatorie si vârsta lor este estimată la 2000 de ani. Despre o productie în serie se pomeneste în jurul anului 1500, când olandezii au îmbunatatit metoda de patinare prin lama cu două margini și canal, ce a usurat mult alunecarea si a eliminat necesitatea folosirii celor doua cârje.
La jumatatea secolului 19, patina a fost pentru prima data prinsa cu un șurub în tocul ghetei. În anul 1868, prin asa numita "îmbunatatire Halifaxsche" firma
A. Stotz din Stuttgart a fixat gheata si prin suruburi laterale (în pârghie - fără a apăsa piciorul), acest sistem devenind cel mai bun mijloc de fixare al patinei ce a fost folosit până în anii 1950.
Îndragit tot mai mult, patinajul a devenit unul din cele mai practicate sporturi de iarna. Asa cum dupa sanie s-a inventat bobul, schiurile şi snowboardul, patinele au început sa fie special adaptate pentru anumite miscari.
Există trei tipuri de bază de patine de gheata, care difera atât prin aspect cât si prin functiune. Astfel, exista patine pentru
patinaj artistic - varful patinelor are zimti, care ajuta sportivul la sarituri, piruete, pasi, patine pentru
hochei- vârful rotunjit si lama mai subţire, permite schimbarea bruscă de direcţie, frânarea rapidă si ajuta la trecerea peste fisurile din gheaţă si patine
pentru viteza - care au gheata scurta sub glezna si lama de pâna la 45 centimetri lungine și ~0.9 - 1.2 milimetri grosime, asigurând astfel stabilitate în patinare în curbe. Bineînteles ca exista o multime de patine speciale, spre exemplu patine
Bandy - pentru "fotbalul de iarna" sau
patinele Touring - care pot fi atasate la ghetele speciale şi sunt folosite pe gheaţă în trasee pe distanţe lungi în munti, dar cele mai cumparate patine sunt cele pentru amatori, pentru recreere. Aceste patine seamana mult cu cele pentru patinaj artistic, doar ca ghetele nu sunt executate din piele ci din plastic si captuseala textila confortabila si moale, nu au sprijinul de care ar avea nevoie de un patinator profesionist, au însa un sistem de închidere simplu de manevrat, cu siret, arici, clapeta si reglaj cu buton. Sunt ideale pentru a petrece clipe de neuitat pe gheata unui patinoar artificial...
Sau natural, ceea ce depinde stict de conditiile meteorologice! Anul trecut gerul de câteva saptamâni a transformat unul din
lacurile orasului într-un adevart paradis al patinatorilor. Anul acesta, sa zicem "mersi" ca avem un pic de zapada! Ce bucurie azi dimineata când am descoperit ca a nins si decorul a redevenit cât de cât hibernal! :)
Gentile cu patine sunt pregatite, ziua de mâine este dedicata în întregime
acestui sport minunat!
nu stiam ca sunt atat de diferite patinele de gheata sau nu realizasem asta...
RăspundețiȘtergerecitind ce ai scris si vazand imaginile diferenta a fost clara :)
asteptam fotografiile de maine de la patinaj,te pupacesc draga mea draga,o seara placuta iti doresc!
:) multumesc draga mea draga! astazi a fost o zi plina, cu activitati administrative... abia acum, pe seara am ajuns sa stau un pic. Dar mâine... ohoooo, mâine, va fi zi de distractii!
ȘtergereSi tie o seara agreabila, pupici.
Am citit pe nerăsuflate articolul, patinajul fiind singurul sport pe care l-am practicat mai serios și care îmi place și azi. Patinele de patinaj artistic sunt cele cu care știu și pot să mă dau, în special cele de tip vechi, cu gheată suplă, din piele albă, strânsă cu șiret. Ah, ce ture mai făceam pe patinoar, mai mare dragul!
RăspundețiȘtergereFoarte documentat articolul și frumoase patinele tale, cred că abia aștepți să le folosești iar!
Carmen dragă, să ai un weekend minunat, cu zăpadă, patinaj și bună dispoziție cât cuprinde! Te pup! :)
draga Mirela, si eu imi amintesc cu drag de patinele din copilarie... albe, cu sireturi lungi, pe care le legam în cruce, pâna la jumatatea gambei. În drum spre patinoar, purtam patinele legate pe umar. Apoi pe gheata, întâlneam colegii de clasa si ne învârteam si asultam muzica placuta. Ne mai invita câte un baiat sa "ne dam o tura" de mâna - cu manusi, bineînteles :))... Ce amuzament mai era pe gheata! :))
ȘtergereTin minte o patanie povestita de un coleg de clasa. Vrând sa economiseasca leul pentru garderoba, si-a lasat ghetele sub banca, in vestiar. La ora închiderii, pe locul stiut, nu-si mai gasea încaltarile... In harmalaie si îmbrânceli s-a retras si a asteptat pana când au plecat toti patinatorii. Sub banca în vestiar, nu mai exista decât o pereche de sandale... si alea, mult prea mari! Era clar ca cineva îi furase ghetele de iarna... s-a aplecat si a vrut sa încalte sandalele când... o namila de baiat cu voce de bariton a spus apasat:
-Ia mana de pe încaltarile mele!
Asa ca Marius - colegul meu, speriat si aproape plângând, a pornit spre casa încaltat cu patinele lui din piele neagra, boncanind pe trotuarele fara zapada. Acasa, si-a primit sapuneala de la parinti. Bineînteles a doua zi si cizme noi :))
Acum ca am povestit, mi se pare ca s-a întâmplat atat de demuluuut. Dar... doar eu sunt tânara, oare de ce?! ;)))
Te pup si eu. Noapte buna, Mirela draga!
Ești grozavă! Superbă amintire și felul în care ai povestit-o! :)
ȘtergereUn articol instructiv şi abia aştept să înceapă campionatele de patinaj artisrtic. Le urmăresc mereu cu ochii lipiţi de televizor, mai ales probele de perechi.
RăspundețiȘtergereCe articol frumos! Altfel nu as fi avut singura timp dar nici ideea sa ma informez despre patine si patinaj. Ne-ai facut o prezentare atat de frumoasa, completa dar mai ales foarte agreabila. Multumiri! Adevarul e ca nici eu n-am stiut ca patinele sunt atat de specializate, ca sa zic asa.
RăspundețiȘtergereImi pare rau ca am ajuns cam tarzior pe blog. Am fost plecata, am avut si ceva treburi.
Felicitari pentru articol, Carmen!
Happy weekend in continuare!
Si...Distractie frumoasa la patinaj maine! :)
scrierea ta mi-a adus aminte de copilarie!
RăspundețiȘtergereinca nu aveam patine si iarna la bunici foloseam niste bucati de fier sau tabla pe care le atasam la cizme sau ghete si cu un par in varful caruia era un cui imi faceam elan...:))
nu puteam ridica piciorul de pe gheatza ca imi iesea tabla de pe gheata....:))
ce chinu dracu, da era frumos!
apoi , cand mi-am achizitionat patinele, era coada de copii la patinele mele. copii de la tara nu aveau patine si imi amintesc cum le imprumutam fiecaruia....ce bucurosi mai erau cei ce aveau norocul sa le si vina....
in genova exista doar un patinoar si acela mic. e o aglomeratie de nedescris cateodata la patinoar dar ma conformez pentru ca ador sa patinez...:)
zi faina!
Trebuie să-ți spun că niciodată nu am observat lucrul ăsta.
RăspundețiȘtergereTe pup, Carmen!
Foarte interesant articolul dumneavoastra, doamna Carmen si foarte documentat. Eu nu am stiut ca patinele se folosesc de aprox. 5000 de ani si nici atatea lucruri atat de interesante despre ele.
RăspundețiȘtergereFoarte frumoase sunt patinele pe care vi le-ati pregatit deja. Distractie placuta va doresc!
In copilarie patinam si eu. Eu, locuind la tara, pe atunci, patinam numai cand ingheta apa din raul ce trece prin spatele gradinii noastre sau era un mic lac intre sate, unde ne duceam toti copiii, cu patine sau fara. Dar asta nu ne impiedica sa ne bucuram de luciul inghetat al lacului. Imi amintesc cum mai patinam numai cu cate una, pentru ca cealalta o dam la unul dintre copiii care nu avea. Eram incaltati intr-un picior cu gheata cu patina si in altul cu gheata normala. Dar a fost atat de frumos si imi e dor de acei ani.
Va doresc o duminica asa cum v-ati propus s-o aveti! Va imbratisez cu mult drag, doamna Carmen! :)
Ce idee buna ai avut :) Nu am mai patinat de multza vreme si mi-e dor sa facacest lucru.
RăspundețiȘtergerePacat ca la mine in oras iarna e extrem de blanda si fiind doar doua patinuare sunt pline si inghesuiala e mare.
Ehe, daca ar ingheta Bega ....
Interesanta si documentata povestea patinelor! Ma bucur ca in sfarsit a venit iarna si pe la voi !
RăspundețiȘtergereSper ca te-ai simtit minunat la patinoar !
Imi place tare mult si mie patinajul, cand este asa ceva la televizor
RăspundețiȘtergererenunt chiar si la desene animate pentru el :)))
Patinele au si ele povestea lor ce coboara adanc in istorie. 5000 de ani de cand oamenii le folosesc? Au fost intai pentu utilitate iar apoi pentru amuzament ori arta de a desena cu lamele pe gheata in acorduri muzicale. Frumos. Cred ca azi ai dat o tura la patinoar. A nins si la noi si e frig. Sa ai o seara frumoasa, Carmen!
RăspundețiȘtergereIn adolescenta mergeam in fiecare duminica la patinoar, mereu folosind patine inchiriate. Asta pana in ziua in care un vecin mi-a oferit patinele lui, pentru ca el nu se descurca deloc si renuntase la ideea de a se juca pe gheata. Erau negre si la inceput mi-au fost putin mari, dar m-a faceam ca nu stiu, desi imi mai fugeau picioarele in cate o parte. :))
RăspundețiȘtergere