sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Munca si recreerea

pentru rubrica Happy weekend - tabel de înscriere la Elly (Blind love)
În general pentru familisti, programul saptamânii de lucru este foarte încarcat, fiecare încearcând dupa orele de serviciu sa rezolve muncile casnice, sa se achite de sarcinile presupuse prin implicarea în viata sociala si nu în ultim rând, sa acorde fiecarui membru al familiei atentie, dragoste si întelegere. Toate acestea presupun un consum mare de energie si daca în acest calcul mai cumulam si presiunile crescânde de la locul de muncă, atunci grija pentru pastrarea echilibrului între lucru, odihnă şi destindere ar trebui sa fie esentiala în viata fiecaruia.
Pentru a elimina semnele de oboseala, epuizare sau apatie, cei mai multi dintre noi facem sport, ne plimbam în aer liber, admiram natura sau ne încarcam bateriile delectându-ne cu un hobby - citim, ascultam muzica, fotografiem, dansam sau... bloggerim :)
"Munceste ca si cum nu ai avea nevoie de bani. Iubeste ca si când nimeni nu te-a facut sa suferi. Danseaza ca si când nimeni nu te vede." a spus celebrul jucator de baseball  Satchel Paige. Nu este greu sa punem în practica acest sfat, trebuie doar sa ne cunoastem foarte bine, sa avem încredere în propriile simturi, sa fim destinsi si bine dispusi. Dupa ce am constientizat toate acestea, de aici încolo nu se poate vorbi decât despre arta de a trai, de a supravietui, despre dorinta de a ramâne sanatosi fizic si spiritual. Fiecare trebuie permanent sa-si reexamineze viaţa, sa-si reevalueze priorităţile şi să facă schimbările de rigoare. 'Cause everything changes!
Nu avem nevoie de ceva fantastic si în niciun caz de medicamente! Metode simple se afla la îndemâna tuturor. Una din sursele sigure de energie dătătoare de sanatate, de putere, de capacitate de concentrare si mai multa bucurie în viata este SAUNA.

Sauna are efect de călire a organismului, de relaxare fizica si psihica, precum si de mentinere a unui tonus optim. Ideea ca cei ce merg la sauna vor sa slabeasca este gresita! Ridicarea controlata si de scurta durata a temperaturii corpului are un efect asemănător cu cel al stărilor febrile - stare în care în primul rând sunt omorâți agenții patogeni care nu pot suporta temperaturi peste 37°C. Vasele de sânge devin mult mai flexibile si astfel circulatia periferica este îmbunatatita. Transpiratia abundenta asigura eliminarea substanțelor nocive din organism si înmoaie pielea, facilizând curatarea si îndepartarea celulelor moarte.
În medie, o sesiune de relaxare dureaza aproximativ 45 minute. Astfel, dupa ce corpul a fost 10-20 minunte supraîncălzit în saună, vine în contact cu o baie rece - duș, scufundare în bazin sau tura scurta de înot, ceea ce are ca efect relaxarea musculaturii, scăderea tensiunii sanguine, activarea circulației sângelui și stimularea sistemului imunitar. Dupa ce pielea a fost stearsa cu un prosop de bumbac, o scurta plimbare în aer liber, îmbracati cu un halat moale si usor, ne confera o stare de bine cu efect energizant. Apoi, lungiti pe șezlong, urmatoarele 15-20 minute putem citi sau asculta muzica relaxanta, savurând atmosfera creata printr-un joc romantic de lumini - lumânarele si/sau becuri cu tonuri calde în spectru de culori. Ciclul este indicat sa se repete de cel putin 2-3 ori. Important este ca pe masura ce transpiram sa si bem multe lichide - recomandata fiind în primul rând apa minerala.
Sauna este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, fiind poate cel mai vechi mod de relaxare al omului, atât de perfect încât de-alungul timpului nu a necesitat modificari, nici ca mod de folosire si nici în conceptul de constructie. Exista doua tipuri de saune: cea uscata si cea cu aburi.
Sauna cu aburi a fost practicata înca din timpul romanilor si presupune trei etape: Tepidarium, o preîncalzire la pâna în 30°C, Caldarium unde temperatura este de 40°C si umiditatea aerului ridicată si Lanconicum, cu temperatura de 50-60 °C. Urmeaza masaj si relaxarea pe placi de marmura preîncalzite.
Baia de aburi turceasca, se numeste Hamam si este compusa dintr-o camera de aer umed-fiebinte, la peste 50°C, o camera de aer cald cu temperatura de ~ 40°C și o pluralitate de spatii reci. Si aici, este presupusa odihna pe placi de mozaic preîncălzite si masajul.
Banja este baia de aburi rusească, care spre deosebire de cele doua mai sus amintite, este construita din lemn. Se practica temperaturi de maxim 50°C si o umiditate a aerului foarte ridicata, obtinuta prin turnarea repetata de apa pe pietrele de granit supraîncalzite. Pleznirea corpului cu nuiele verzi de mesteacan face parte din acest ritual.
Sunt cunoscute deasemenea baia de aburi irlandeză si baia mexicană - denumita temasca.

Din categoria saunelor uscate, cea mai cunoscuta si de altfel cea mai practicata în Europa, este sauna de tip finlandez. Este o constructie din lemn, prevazuta cu trei rânduri de banci dispuse la diferite înălțimi. Aerul cald circulă ascendent în saună de la cuptorul cu pietre speciale, spre tavan. Zonele de temperatură sunt între 80-90°C pe banca superioara si pâna la 60-70°C la nivelul inferior. În sauna finlandeză se crește umiditatea prin infuzii. Se poate turna fie apa, fie apa combinata cu uleiuri esentiale.
În functie de planta din care au fost extrase, aceste uleiuri volatile au efect benefic asupra organismului uman. Astfel, aroma obtinuta din coji de lamâie sau portocala actioneaza ca anti-inflamator, antiseptic si revigorant pentru corp și minte. Aroma de pin, menta sau eucalipt este proaspătă, picanta si curăță căile respiratorii. Infuzia cu lavanda relaxeaza, calmeaza si actioneaza împotriva durerilor musculare, a leziunilor cutanate și a durerilor de cap. Aroma de trandafir actioneaza pozitiv la toate nivelurile – fizic, emotional si spiritual. O singur contrindicatie are aceasta terapie cu uleiuri esențiale: a nu se inspira pe gura acest aer fierbinte, pentru a nu provoca leziuni la nivelul plamânilor. Inspirate pe nas, aromele merg spre centrul emoțional al creierului. Aici vor declanșa amintiri și emoții și vor influența starea de spirit. O parte redusa din uleiuri sunt absorbite de piele și introduse prin capilarele sangvine în organism, actionând deasemenea pozitiv.
Daca încheiem cele câteva ore de sauna - în care am facut si un peelig (cu sare de mare spre exemplu) - cu un masaj cu ulei de migdale, de avocado, cocos sau rodie, atunci corpul si sufletul au beneficiat de un tratament de lux! Un lux pe care fiecare îl merita!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" La tara, unde locuiesc, fac toate muncile unui argat, laolalta cu nevasta mea si cu copii mei (titrati), carora nu le e rusine decat de patru lucruri: sa nu paraziteze, sa nu minta, sa nu fure, si sa nu cerseasca." -Tudor Arghezi
"Munca este negatia eternitatii." - Emil Cioran
"Munca este legea lumii moderne, ce nu are loc pentru lenesi...temeiul unui stat e munca...bogatia unui popor nu sta în bani, ci iarasi în munca...Fiecare, si mare si mic, datoreste un echivalent de munca societatii în care traieste." - Mihai Eminescu
"Cand muncesti, joaca-te. Munca, daca este o datorie, te ucide." -Max Jacob
"Munca îndeparteaza de noi trei mari rele: plictiseala, viciul si nevoia." - Voltaire
"Judecând bine, a munci e mult mai putin obositor decât a petrece." - Charles Baudelaire

26 de comentarii:

  1. Cel mai bun medicament este fericirea de pe chipurile celor dragi. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai mare dreptate! Important este sa nu se ajunga la nevoia de medicament! ;)

      Ștergere
  2. Daca ai timp sa le faci pe toate, esti extraordinara. Pentru ca sauna cere si ea timpul ei. La mine este oboseala psihica si lenevesc. Nu rezolv mare lucru, dar în anotimpul asta nici nu cred ca pot face mai mult. Astep vremea buna (chiar frig, dar sa nu ninga sau ploua) si iau bicicleta pe dealuri...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In anotimpul rece si noi lenevim. Insa ne-am facut un program pe care il respectam de la inceputul lui decembrie. Sambata diminata, facem o plimbare lunga ori pe malul raului ce trece prin oras, ori in parc, apoi mergem la patinoar, 3-4 ore. Când se însereaza, dupa ora 17, mergem in sauna si pana la 8 jumate, 9, ne rasfatam în aburi si arome. Mancam fructe multe si mai tarziu, ne retragem pe canapea in fata televizorului si/sau computerului :) Functioneaza, perfect!
      La noi e zapada si cica mâine va ninge iar, dar de miercuri se va incalzi brusc. De la -10 cat avem acum - noaptea, vom avea +10°C!
      Un weekend minunat iti doresc!

      Ștergere
  3. m-am simtit rasfatata doar citind cele scrise de tine.din pacate nu pot incerca deliciile saunei cu tensiunea mea fluctuanta :((
    acum inteleg, parte din tonusul pe care il ai este datorat (si) saunei ca sa nu mai vorbesc de tenul tau proaspat :)
    pup draga mea draga si cand te mai relaxezi,fa-o si pentru mine! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahaha, draga mea draga, in timp ce eu citeam si comentam la tine, tu erai aici, la mine.
      Eu sunt convinsa ca faptul ca de 6 ani nu am mai fost racita sau gripata, se datoreaza faptului ca merg regulat la sauna. De 8 ani mergem de 2-3 ori pe luna, iar din aprilie încoa, facem sauna in fiecare sambata! E paradis :) Ma voi gandi la tine, cu drag.

      Ștergere
  4. Ah, cât de greu e zilele astea să găseşti echilibru între muncă - odihnă - timp cu familia - hobby - probleme de rezolvat şi timp pentru toate.
    Când e vreme cu minus grade, m-aş muta definitiv în saună :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) mie imi plac plimbarile in zapada. si chiar intre 2 saune, alergam desculti prin zapada :) Este o senzatie extraordinara! Incearca :)

      Ștergere
  5. offff...ce bine a fost !!!... :))
    ...sa stii ca ma gandesc de multe ori la ziua petrecuta cu tine, Helmut si Anca !...
    ...te imbratisez si te pup !
    p.s. vorbind de relaxare: acum am venit de la teatru : " Fidelitate", o comedie savuroasa ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) daca ai sti ca pata aceea neagra e inca acolo... :))) Ziua aceea petrecuta cu voi a fost si pentru mine o zi deosebita si imi amintesc cu mult drag.
      Oh, ce frumos! La teatru nu am mai fost de o vesnicie... Noi mergem des la concerte simfonice, la opera, la music-hall-uri sau spectacole de cabaret. Dar de o piesa de teatru zau ca imi e dor! Te pup si eu :-*

      Ștergere
  6. Da,sauna e un rasfat pe care l-am gustat si eu candva.Deaia imi place de tine !Sti ce vrei de la viata.Cand ai un pic de timp liber,nu stai si lancezesti.Mergi,te plimbi,faci fotografii,sauna si cate si mai cate.Mi-ar placea ca si fica mea sa fie macar la jumatate din energia ta.Depinde de multe.Eu am fost mai activa si plina de tot felul de activitati in viata.Mi-ai dat insa o idee.Nu mai am voie sauna ,dar o sa merg la innot.Te pup cu mult respect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. esti tare draguta! multumesc pentru cuvintele frumoase pe care mi le adresezi!
      Orice sport este bun, mai ales cand suntem constienti ca sedentarismul ne paste ;) Prin munca mea, sunt obligata sa stau pe scaun 10 ore in fata computerului, cu ochii fixati pe monitor, zi de zi... De aceea m-am autoeducat sa fiu activa in timpul meu liber. Trebuie, altfel ruginesc :)) Si eu imi exprim respectul fata de persoana ta. Te pup

      Ștergere
  7. Interesant modul in care prezinti tu sauna.

    Cand mwerg la sala prefer sa fac un dus scotian dupa exercitii decat sauna.

    Pricum, ce ai scris tu a fost interesant de citit si documentat.

    WE placut, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu sunt de parere ca tocma dupa antrenament de sala este sauna absolut necesara. Garanteaza neaparitia febrei musculare. Sauna relaxeaza fibrele musculare suprasolicitate in exercitii si permite circulatia rapida a acidului lactic produs în muschi. Este suficienta o singura repriza de sauna si apoi cum spui tu ca faci, un dus scotian si esti din nou fresh.

      Par documentata poate din cauza ca scriu despre ceea ce stiu si practic, deci prin prisma experientei proprii. Cat priveste sportul, si aici vorbesc in cunostinta de cauza, tatal meu a fost profesor de sport iar eu, am jucat mai bine de 15 ani volei la nivel profesional (echipa a fost in divizia B, si doar pentru un an in A).

      Un weekend minunat si tie!

      Ștergere
  8. Si mie imi place foarte mult sauna finlandeza insa nu am posibilitatea de a o practica... ca sa zic asa :) Combinata insa cu dusuri reci, doar atat. De inotat nu stiu si nici experienta cu zapada nu as incerca-o :)
    Senzatia de dupa nu o pot compara cu nimic.
    A revenit si la noi zapada...totul e din nou alb. ;)
    O noapte linistita, Carmen draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sincera sa fiu, dupa sauna eu fac dus cu apa potrivita si merg in apa de gheata pana la genunchi; nu m-am scufundat niciodata in bazinul cu apa de gheata si nici nu inot decat in apa termala, care macar 19°C sa aiba :))) Dar in zapada imi place sa alerg desculta dupa sauna. E o senzatie excelenta, de nedescris.
      Noapte buna, Elly draga! Happy weekend!

      Ștergere
    2. ah, am uitat sa te intreb, ai oservat de scrie pe zapada, in fata lalelelor? :)

      Ștergere
    3. Nu, nu observasem ca scrie Happy Weekend.
      Ce frumos! Foarte frumos. Am privit florile, care mi-au luat ochii si n-am observat. Multumesc de atentionare, Carmen :)

      Ștergere
  9. Ador sauna, dar nu prea mai am voie.
    Ador și să înot, pot să stau în apă ore în șir, vara!
    Cu zăpada nu știu, mai bine apă și duș.
    Foarte complex, documentat, ai scris, pentru m ine sunt noi multe de-aici , dar îmi plac, sunt relaxante și sigur sănătoase.
    Carmen dragă, îți doresc o noapte odihnitoare și o zi splendidă mâine! Frumos, trăiești frumos și asta e de admirat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!, si tie noapte buna! este deja "azi" si eu nu am înca nicio poveste parfumata :( Dar mai intâi trebuie sa dorm... ma mai gandesc mâine...

      Ștergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  11. O relaxare si o leneveala (cred ca ar putea fi..sau chiar sunt daca ma gandesc mai bine sinonime) suna perfect:x

    RăspundețiȘtergere
  12. Dragă Carmen,
    Ai dreptate, dar mie mi se pare cel mai relaxant să citești cărți, să asculți muzică și să privești filme!

    Îmi place ideea ta (cu postarea)!
    Cu drag,
    MARIA

    RăspundețiȘtergere
  13. Doar ce am citit postarea dumneavoastra si ma simt mai relaxata. Toata admiratia mea pentru dumneavoastra si va multumesc din suflet pentru sfaturile benefice pe care ni le dati!
    O seara minunata si-o noua saptamana plina de reusite si multe bucurii va doresc, doamna Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere