joi, 16 mai 2013

Augsburgul meu

Am promis demuuuuult Kadiei, ca am sa prezint orasul meu. Imi cer scuze pentru întârziere...

Daca sunteti în Germania, în zona Bavariei si doriti sa vizitati Augsburgul, atunci va recomand sa veniti cu trenul, folosind biletul Bayernticket. Biletul exista în variantele singel (pentru 22 euro) sau 2, 3, 4 si respectiv 5 persoane (pentru fiecare pers. în plus, se adauga câte 4 euro la pretul de singel) si este valabil dus-întors, de la ora 9dimineata la ora 3 noaptea (cu mici exceptii - citeste aici) dar nu numai pentru tren ci si pentru oricare mijloc de transport urban. De ce fac aceasta recomandare? În primul rând pentru ca orasul trebuie vazut "la pas" si în al doilea rând, pentru ca taxele de parcare aici sunt piperate (~ 15euro/zi).
Facân abstractie de faptul ca în aceasta perioada si pâna în noiembrie 2014, zona garii este în santier (se încearca dirijarea întregii circulatii în subteran, pe 2 etaje), aceasta zona este "inima" orasului. Gara centrala (Hauptbahnhof, prescurtat Hbf) se afla într-adevar în centru orasului si va invit sa priviti atenti arhitectura cladirii garii, pentru ca apartine stilului romantic-clasic târziu si este una din cele mai vechi gari aflate înca în functiune în Germania (a fost inaugurata în anul 1843). Exista 12 peroane si o fluctuatie de 50000 de calatori pe zi. În fata garii se desfasoara Bulevardul Garii, cu zona pietonala ce duce spre "kilometrul 0" al orasului, adica Piata Regelui (Königsplatz, prescurtat Kö).
De ce recomand sa fie vizitat orasul Augsburg?
Pentru ca este al III-lea oras mare al Bavariei (dupa München si Nürnberg) si pentru ca este al II-lea oras ca vechime din Germania (dupa Kempten), atestat fiind înca în anul 15 î.Ch.
Asadar orasul este încarcat de istorie, de arhitectura medievala si moderna (stiati ca stilul rococo este supranumit "stil Augsburg"?), orasul abunda în cladiri impozante, muzee, monumente deosebite.
În Augsburg s-a nascut motorul Diesel, a fost si este unui din cele mai puternice centre tehnice, reprezentat de fabrici cu traditie (MAN, Messerschmitt / azi Aerotech, Roti dintate /astazi RENK, KUKA -roboti industriali, Osram, Siemens, etc).
Orasul este un puternic centru universitar, viata palpita, evenimentele culturale si sportive abunda (Augsburgul are echipa de fotbal în Bundesliga, de hockey pe gheata în divizia nationala si echipa de olimpici la caiac-canoe) si aici în Augsburg exista oricând ceva pe gustul fiecaruia!
Un alt motiv pentru care recomand vizitarea orasului este faptul ca 1/3 din suprafata, reprezinta zone verzi si parcuri (recomand spre a fi vizitate Gradina Zoo si Gradina Botanica).
Ce trebuie vizitat neaparat?
Cartierul numit Fuggerei, cel mai vechi proiect social al lumii, initiat de Jackob Fugger în anul 1521 si care functioneaza exact ca atunci înca si astazi! Cartierul cuprinde 67 de case, respectiv 147 apartamente cu aproximativ 60m² fiecare; chiria aici este simbolica - 80 centi pe luna! Mai exista aici un azil de batrâni si o biserica.
Neaparat trebuiesc vizitate Rathaus (primaria orasului si Sala de Aur), Perlachturm (aici se organizeaza anual, alergarea pe scrile turnului - 258 trepte - respectiv la 70 m. înaltime; recordul este de 47,28 secunde!), Dom-ul "Unsere Liebe Frau", Kurhaus Göggingen, casa Mozart, Maximilianstrasse , Moritzplatz si cele 7 cladiri ale orasului cu peste 70 metri înaltime (Hotelturm /158 m si Kongresszentrum,  Basilika St. Ulrich und Afra /93 m, Herz-Jesu-Kirche /92 m, Gaskessel (Gaswerk Augsburg) /86 m, Don-Bosco-Kirche /72 m, Schwabencenter /70 m).
Unde se pot face cumparaturi?
City-Galerie, este cel mai mare centru comercial din Schwaben (Suabia). Zona pietonala Bulevardul Maximilian si Annastraße ofera deasemenea posibiliti de shopping pentru toate gusturile!
Unde se poate mânca bine?
Pentru mâncare traditional bavareza recomand Rastkeller, un restaurant gazduit în pivnițele istorice ale primăriei Augsburg. Daca doriti sa fiti servti de un bucatar de 1 stea gastro - Micheline, atunci va recomand restaurantul August; restaurant cu specific egiptean - Die Pyramide, specific japonez - Manyo, chinezesc Asia Sunshine, specific italian - Papageno, L'Osteria, La Pergola... si lista nu are sfârsit!
Daca va hotarâti sa ramâneti peste noapte în Augsburg, atunci sa stiti ca ati facut o alegere foarte buna! Avem de la hotel 5 stele (Drei Mohren), la cele de 2 stele si jumatate (Ibishotel), plus o multime de pensiuni.
Dupa ce ati vizitat orasul, puteti face zilnic excursii superbe ce presupun drum de una pâna la trei ore cu masina, în locuri cu renume international: München (Olympia Park, Marienplatz, Deutsches Museum), Ulm (cel mai înalt turn de biserica din lume - Ulmer Münster), Lindau si Insula Florilor, Bodensee, Schloss Schwanstein, Starnbergersee, Kloster Andechs, Amersee, Kloster Weltenburg, Kochelsee, Walchensee, etc.
Augsburgul este renumit prin ospitalitate. Convingeti-va! Îmi ofer gratis serviciile de ghid :)

28 de comentarii:

  1. Greu de rezistat invitaţiei, mulţumesc.
    Dacă voi fi prin preajmă, promit să te caut :)

    RăspundețiȘtergere
  2. O ofertă atât de bogată! Sărut mâna pentru invitația de a-ți vizita orașul! Cu atâtea lucruri interesante, mă tem că trebuie mai multe vizite, pentru a le vedea pe toate.
    Este minunat să locuiești într-un asemenea loc, încărcat de istorie și cultură. Sunt convins că ne vei mai oferi și alte informații, fotografii, impresii, recomandări.
    O zi frumoasă, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Macar o saptamana merita un popas in Augsburg!
      Cu multa placere , Alex draga :-)
      Acum astept sa vad cine ia recomandarile si invitatia mea in serios! :-D
      O zi minunata iti doresc!

      Ștergere
  3. Excelenta prezentare! Germania este una dintre tarile mele preferate, dar pana acum n-am vizitat Augsburgul, doar Munchen, Berlin si Osnabrück, dar zau ca aproape imi vine sa iau rucsacul in spinare si sa mai fac o calatorie, mai ales ca-mi plac sa vizitez asa cum recomanzi tu: la pas ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :-D imi plac oamenii hotarati! Kadia, te astept cu drag! Urmatorul termin liber il am din 29 mai pana pe 3 iunie... ei? Ce zici?!

      Ștergere
  4. N-am fost niciodata in Germania, sper sa ajung one day!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. repeta-ti în gând "eines Tages möchte ich nach Deutschland fahren!" :) si când vei fi pregatita suficient, se va si întâmpla!

      Ștergere
  5. Eu confirm cu multa bucurie toate cele spuse de tine, Carmen draga! Orasul si imprejurimile sunt minunate! Iar calitatile tale de ghid garanteaza cea mai frumoasa experienta bavareza! Va multumim pentru o multime de clipe de neuitat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunteti oricând bineveniti, va asteptam cu drag! pupici :-*

      Ștergere
  6. Frumoasa prezentare. Nu stiu daca voi reusi sa plec din Republica Bananiera Romania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu am crezut! pâna în '91 nu am fost niciodata în "stainatate". Acum... am vazut mai mult de jumatate de Europa, un picut de Africa si o picatura de Asia :))

      Ștergere
  7. Pe mine m-ai convins...;).
    Ce poze frumoase vor iesi, nu?
    Tare fain ai descris....
    Pop!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. clar! tu faci fotografii superbe. Te astept cu drag! :)

      Ștergere
  8. Frumoasă şi interesantă prezentare turistică din care am aflat multe lucruri inedite, mai ales din "mănunchiul" de link-uri aferente temei propuse.
    Câteva consideraţii :
    1. "MAN" mai construieşte poduri rulante ? (Kranbrücken)
    2. "RENK" parcă avea, de vreo 30...40 de ani încoace, un parteneriat cu "Motoare" Reşiţa...Mai există cooperare între ?
    3. M-a amuzat întotdeauna "Rathauskeller", pentru că şi în cea mai mică localitate germană întâlnim această inscripţie aplicată pe Primărie, şi îmi imaginez cu un zâmbet că autorităţile (funcţionarii) de la Primărie pot coborî în voie jos la..."beci" ! :))) Măcar pentru o bere rece !
    4. Mulţumim mult pentru prezentare ca şi pentru promisiunea de a ne fi drept ghid, poate chiar "im bayerischen Trachtenkleid angekleidet" ! :))) Tschüß! Alles Gute !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;) asa este Marco! cine ma citeste de mult timp, stie ca scriu mult despre excursiile pe care le fac, despre muzeele pe care le vizitez, despre concerte si natura, despre tot ce inseamna viata mea aici. Articolul de fata a trebuit sa fie scurt, concis si convingator - nu am avut timp de prezentari minutioase, dar m-am ajutat de linkuri, cum bine ai remarcat! cine este interesat, gaseste o multime de informatii detaliate aici la mine :))
      Rathauskeller :)) traditia germana se pastreaza si se adapteaza zilelor noastre :))
      Trachtul nu e chiar o toaleta de toate zilele, dar la festivalurile folclorice sau târgurile traditionale, port cu multa placere Dirndl sau Landhauskleider ;)
      Pfirdi, Servus! ;)

      Ștergere
  9. Frumoasa prezentare, Carmen draga. De profesionist in domeniul turistic :)
    Tenteaza mult un astfel de oras pe oricine, sunt sigura. Din pacate...nu-mi permit. Cel putin deocamdata. Mii de multumumiri pentru oferta de ne fi ghid :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumoasa prezentare!
    Cu siguranta mi-ar placea intr-o zi sa-ti vizitez orasul, iar tu sa-mi fii ghid ;). Pare destul de tentant.
    Weekend placut iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte frumoasa prezentarea! Mai este valabilă oferta? :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu, soțul și bebele din dotare vom ajunge in Augsburg la mijlocul lunii ianuarie. Tare bine ne-ar prinde niste sfaturi care sa ne facă șederea mai relaxantă. Am putea vorbi in privat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur, Augsburgul este MINUNAT!

      ma întreb, cine esti?! ...

      Ștergere
  13. Am dat din întâmplare de acest blog. Aș vrea să dau add pe Facebook, dar nu știu cum să vă caut

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exista chiar aici pe pagina mea un link catre pagina de FB, dar daca nu functioneaza... ma cheama Carmen Renges-Messerle ☺

      Ștergere
    2. Am trimis cerer 😊 Mādālina

      Ștergere
  14. Super prezentare! Superb oras - stiu din surse sigure. :)
    Re imbratisez cu drag! <3

    RăspundețiȘtergere