marți, 21 mai 2013

Euro Disney Resort

Daca sunteti în concediu în Paris, atunci merita neaparat sa petreceti macar o zi în Disneyland!
Luna trecuta, Zina pomenea despre vizita ei în acest mega-parc de distractii si am promis ca voi rascoli si eu în fotografii si amintiri... Era iunie 2004. Sunt aproape 10 ani de atunci... fiicele mele erau adolescente - aveau 13 si respectiv 14 ani si jumatate.  Nu-mi vine sa cred cum zboara timpul! Amintirile sunt însa atât de proaspete, de parca totul a fost vara trecuta! :)
Am luat bilet la RER, zona 5 si am calatorit 32 km din centrul Parisului spre cel mai vizitat loc de vacanta din Europa! Euro Disney Resort ocupa o suprafata cât 20 terenuri de fotbal si este înconjurat de magazine, restaurante, discoteca, cinema, hoteluri si pensiuni moderne. Este un oras în oras! Disneyland Park si Disneyland Village ofera 30.000 locuri de munca si numarul vizitatorilor este de aproximativ 15,5 milioane pe an! Impresionante cifre!
Fotografii am facut putine, pentru ca am filmat mult - doua mini-casete si jumatate! Din pacate însa nu am un program pentru convertire în format digital si între timp, "stocam amintiri" pe mini-CD. Vechile filmari le privim la televizor, direct de pe camera video.

Biletul de intrare presupune folosirea pausala a tuturor caruselelor si intrare libera la oricare expozitie din cadrul parcului. Disneyland este împartit în cinci parcuri tematice.

  • Main Stree USA, este strada principala, care începe de la intrare si trece pe lânga restaurante si magazinele de suveniruri, oprindu-se direct în fata castelului si deschizând regatul magic din lumea Disney. Aici are loc parada personajelor din filmele de desene animate si este locul cel mai iubit de cei mici-mici. De aici se poate lua trenuletul cu aburi, care face un tur complet al parcului.


  • Adventureland, este locul în care simti ca joci în filme alaturi de Indiana Jones sau piratii din Caraibe.  Redescoperi Laguna Albastra si Templul din Peril. Traiesti aventura adevarata, poti vizita Insula Comorii cu pesteri, labirinturi si comori ascunse sau casa din copac, a familiei Robinson.
    Aici se gaseste si primul roller-coaster cu rotatie completa "Indiana Jones" si pentru a evita statul la rând, exista automate care elibereaza bilete "fastpass", a caror valabilitate este limitata la un sfert de ora. Pentru ca aparatul a emis un bilet defect - iata, l-am pastrat ca amintire :))



  • Frontierland - este decorul din Insula Big Thunder Mountain si imediat ce ai pasit pe acest tinut, te afli în mijlocul râurilor din vestul salbatic. În satul idienilor o poti întâlni pe frumoasa Pocahontas.
    Nu urcasem niciodata pe un roller-coaster, pentru ca de mic copil, mi se facea rau doar daca ma dadeam prea mult pe leagan. Ei, aici în Disneyland, m-au convins fetele sa urc pe "Big Thunder Mountain"- cel mai atractiv roller-coaster din Disneyland... A fost prima si ultima data în viata mea! De câte ori mi-am pierdut stomacul si cât de tare am putut urla, nu va puteti închipui! Mie mi se face rau si acum, când îmi amintesc :))


  • Discoveryland este locul în care imaginatia nu mai poate fi tinuta în frâu! Acest tinut ofera o incursiune în lumea lui Jules Verne, este Nautilus si Muntele Spatiului. Este lumea lui Leonardo da Vinci.
    Aici am vazut prima data un cinematograf la 360°! Colosal! Pur si simplu ai senzatia ca joci în film! Nu as mai fi plecat de aici! Discoveryland m-a fascinat cu adevarat!



  • Fantasyland, ofera o plimbare direct în povestile copilariei! Descoperi labirintul alaturi de Alice spre Tara Minunilor, vizitezi turnul în care a fost închisa Frumoasa din Padurea Adormita, îi întâlnesti pe pitici si pe Alba ca Zapada, pe Peter Pan, Pinocchio sau Aladin. Fetele s-au dat aici pe un roller-coaster cu locuri în directia opusa deplasarii si stiu ca pâna la urma, chiar si lor le-a fost rau!
    :) Ne-am amuzat în final într-o cursa cu automobile, pe un traseu cu curbe si pante.


  • Greu ne-am îndurat sa plecam din parc, însa nu ne mai tineau picioarele! A fost o zi pe care nu o vom uita niciodata!

    24 de comentarii:

    1. Superbe amintiri! Nu degeaba fiecare copil mai mic sau mai mare isi doreste sa ajunga la Disneyland. Pozele sunt foarte frumoase; m-a delectat sa le vad pe Adela si pe Raluca la varsta pe care o are acum Maria :) Cresc prea repede fetele noastre :( Va pup cu drag si cu mult dor!

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. :) asa este, ne-am dorit mult sa vedem Disneylandul si bine ca am reusit atunci. Cine stie daca ma voi mai duce vreodata... Poate candva, cand voi deveni bunica :-)
        Ce trece zimpul,zau! Maria ta abia invata sa mearga cand ne-am mutat noi in Germania. Parca le vad pe toate trei jucandu-se :-D

        Ștergere
      2. :) Asa trag si eu speranta, ca poate o sa merg cu nepotii si o sa-mi retraiesc atunci copilaria alaturi de ei :) Imi amintesc ca primul lucru de care m-am atasat la Disney a fost exact castelul si micuta zana care incepea fiecare poveste cu bagheta ei magica...

        Ștergere
    2. Ai dreptate! Cat de repede trec anii!
      Baiatul meu cel mic avea 12 ani cand au fost în Disneyland, acum are 27!
      Vai ce am îmbatranit! :))))))))))
      pupici, o zi faina!

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. dar noi, Minnie draga, suntem tinere si neschimbate :-D:-D:-D:-D nu-i asa?!
        Ah! Eu nu ma mai uit in oglinda!
        Te pup si eu. O dupa amiaza minunata iti doresc, draga mea.

        Ștergere
    3. multumesc de plimbare , cine stie daca ajung vreodata ? :)

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Cu placere! ;-)
        Te duci, te duci neaparat cu nepotii, Coco draga, atunci cand vei deveni bunica! ;-)

        Ștergere
    4. :) Ce poze vechi. Adica, se vede ca sunt poze din 2004. Eu am avut un prieten care a fost acolo in 1998, era cel mai smecher din toata scoala dupa ce a venit de acolo.

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. ...imi inchipui cum arata pozele prietenului tau! :-D
        Timpul trece la fel si pentru smecheri si pentru nesmecheri :-)

        Ștergere
    5. a. Eu şi cu familia am fost la Eurodisney acum 19 ani.Parcul avea deja doi ani vechime...Pe atunci nu apăruseră camerele digitale şi eu nu am în album decât poze făcute cu film color, transpuse apoi pe suport hârtie (10 x 15, nu...9 x 13 !) dar care mi-au reuşit excelent.Cred că pozele de familie din postarea de azi sunt făcute tot cu camera "SONY", care nu excelează ca aparat foto. Am şi eu o cameră "SONY" cvasi-identică, tot cu minicasete.Pentru a transforma imaginea din analog (casetă) în digital, ai nevoie de un PC clasic dotat cu "placă de captură", care te îndrumă ca paşi de executat.La laptop, situaţia se complică.Cred că trebuie un progrămel...Eu am un laptop cu mufă specială pentru descărcat şi transformat direct în digital, şi iar nu am probleme...
      b. Ceea ce pot să adaug la descrierea lui Carmen este că am asistat, târziu în noapte (la închiderea zilei de vizită), şi la un superb foc de artificii, cred că de vreun sfert de oră...
      Amintiri frumoase, plăcute şi nostalgice ale anilor de odinioară. Numai bine !

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Exact asa este, imi lipseste "programelul" si nici mufa speciala pentru convertire in digital nu am. Am sperat ca stie cineva o metoda rapida de convertire, de aceea am fotogeafiat camerele.
        Am doar un dvd recorder, la care voi lega prin cablu camera Sony si voi inregistra filmarea pe un dvd :-) insa acum nu am timp. Aceasta actiune o rezerv pentru cand voi iesi in pesie, adica in anul 2030 :-)
        Mai am o camera video cu casete jumatate cat cele mari-clasice. Cu aceea am filmat fetele din timp in timp, de cand s-au nascut :-) Iti dai seama ce ocupata voi fi!
        Pacat ca nu ai blog, tare curioasa as fi fost sa vad cum era Disneylandul acum 19 ani. Doamne cum trece timpul! Amintirile frumoase le vom purta cu noi permanent.
        Ganduri bune transmit inapoi!

        Ștergere
      2. Cu toată prietenia şi cu tot respectul, TE ROG să treci videocasetele cât mai repede pe digital.Există riscul de a se deteriora mecanic, adică suportul de material plastic şi stratul magnetic să se strice în timp, iar la redare putându-se rupe (sfâşia) longitudinal...Eu am o "jucărie" parcă "Made in Taiwan" denumită comercial WinFast PVR cu care transform la laptop sau PC orice fel de videocasetă în digital.Dar...e drept : din păcate "device"-ul nu se livrează şi cu timpul necesar efectuării lucrărilor. :(((
        Urări de bine şi zile frumoase !

        Ștergere
      3. oooo, multumesc mult pentru sfat, stiu, ai perfecta dreptate.
        Vreau si eu un winfast pvr! de unde sa procur? si cum se foloseste? cum se numeste exact? poti te rog sa imi spui? oooof! daca timpul asta nu ar fi asa de scurt! gasesc permanent ceva mai "urgent" de facut si aman, aman... Doamne fereste sa se rupa benzile, tare m-as necaji!
        O seara faina iti doresc!

        Ștergere
      4. Negreşit vei ajunge în scurt timp în posesia primelor indicii ! Cu bine !

        Ștergere
      5. Vielen Dank im Voraus! :) Schönen Abend!

        Ștergere
    6. Fooooarte frumoase fotografii ! :)))
      Cel mai frumos taram din lume ramane taramul povestilor ! :))))

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Da, amintirile sunt excelente. Fotografiile... sunt facute cu aparat cu film. Acum nu mai stiu, este filmul developat prost, am fost eu un fotograf slab, sau fotografiile s-au decolorat ? :-D
        ce sa fac?! Asta e.... acum nu mai pot schimba nimic! :-)
        Povestile, ca si amintirile, vor dainui.

        Ștergere
    7. Locuri care trebuiesc vizitate măcar odată în viață. O seară frumoasă. :)

      RăspundețiȘtergere
    8. Bună CARMEN!
      Mulțumesc pentru superbele imagini,nu cred că
      voi ajunge vreo-dată acolo!
      Să ai o seară plăcută și plină de bucurii!
      Cu mare drag te îmbrățișez!

      RăspundețiȘtergere
    9. Eu m-as muta sa locuiesc intr-un parc de distractii, atat de mult imi plac. Superbe fotografii si amintiri, old style care parca arata si trecerea timpului, celor 10 ani. Eu sper anul asta sa ajung, o promisiune facuta la ziua mea.
      O seara frumoasa, Carmen draga!

      RăspundețiȘtergere
    10. e adevarat ca nu prea m-a pasionat subiectul, dar mereu am avut senzatia ca-i pt copii mai mici. acum realizez de ce se inghesuie si adultii acolo! cred ca mi-ar placea sa ma dau pe toate ghiduseniile alea! :)

      RăspundețiȘtergere
    11. Cred ca e ceva fantastic acolo. Sa vezi cu ochii toata bogatia de personaje din desenele animate, de culori, toate acele constructii, amenajari. Totul cred ca merita vazut. Stiu ca nu voi ajunge vreodata dar gratie unei astfel de postari e ca si cum as fi vazut o particica din Disneyland. :)
      Foarte frumos si interesant articolul, draga Carmen!

      RăspundețiȘtergere
    12. fantastic
      super locul si mai ales pentru copii ca este lumea lui
      cred ca este visul oricarui copil

      RăspundețiȘtergere
    13. In sfarsit, am ajuns sa vad articolul !
      Cine zice ca EuroDisney e numai pentru copii, greseste amarnic ! Cand am revenit la Paris, unul dintre locurile pe care am tinut neaparat sa le revedem, noi, cei mari, a fost chiar acesta. Din pacate, am observat si la ei urmarile crizei economice. Programul mai saracut, paradele cu costume reduse la una pe zi, decoratiunile mai modeste, chiar si florile mai putine, desi am fost exact in aceeasi perioada a anului ca si inainte. A, si biletele un pic mai scumpe !

      RăspundețiȘtergere