luni, 11 februarie 2013

Castelul din basme

(continuare la "În drum spre castel")
Ridicat în Alpii, în localitatea Hohenschwangau (lânga Füssen - Bavaria), la cererea si din conturile private ale regelui Ludwig al II-lea al Bavariei, Castelul Neuschwanstein s-a nascut din visul tânarului rege romantic, sensibil si neînteles de lumea în care a trait. Conceput de Christian Jank, scenograf la Teatrul Curţii, castelul este inspirat din operele lui Wagner si are ca model burguri din evul mediu. Proiectul s-a demarat în anul 1869 sub îndrumarea arhitectilor Eduard Riedel si Georg von Dollmann si s-a finlizat în anul 1884, însa multe din camere au ramas pâna astazi nefinisate interior. Regele a locuit la castel în total doar 172 zile. Tragicul deces survenit în anul 1886 - un caz neelucidat pâna în zilele nostre, a facut ca proprietarul sa nu îsi vada visul pe deplin îndeplinit. Ludwig II a ramas pentru posteritate cunoscut ca Rege al basmelor. 
Neuschwanstein este cel mai faimos dintre castele lui Ludwig al II-lea și unul dintre cele mai renumite atracții turistice din Germania. Este vizitat anual de peste 1,3 milioane persoane - în zilele de vara numarul vizitatorilor se ridica la aproximativ 10000 pe zi.
Zidurile din cărămidă  sunt îmbrăcate în piatră de calcar si singura parte colorata este intrarea. Turnurile crenelate se întrec cu vârfurile muntilor, având înaltimi de ~150 m. Castelul are o baza de ~ 790 m² si o suprafata bruta de ~ 20 mii metri patrati. Exista 200 de încaperi.
 






Castelul a fost folosit ca decor atât pentru filmele biografice "Ludwig al II-lea"(1955, 1972), cât si pentru filmul muzical "Chitty Chitty Bang Bang" (1968). Castelul Cenusaresei (Cinderella Castle) din Disneyland este copia fidela a Castelului Newschwanstein.
(va urma - vezi "Iarna ca-n povesti")

14 comentarii:

  1. Am sarit fara sa vreau peste aceasta postare!
    E de vis castelul! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. e SUPERB!!!
    cum l-am vazut in reader m-am gandit la Chitty Chitty Band Bang - ador filmul acela:D.
    Este chiar o poezie si arata atat de frumos cu zapada!!
    cu drag
    rux

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ma pot hotari daca e mai frumos vara sau iarna, toamna sau primavara. Muntii sunt un spectacol in orice anotimp, in orice culoare. Ii sade tare bine si cu fundal albastru de iarna. Multumesc de amintire, zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiam eu că l-a inspirat pe Disney ! :) E superb !
    Multumesc că m-ai dus într-un loc în care probabil că nu voi ajunge niciodată eu însămi !

    RăspundețiȘtergere
  5. cine zicea ca basmele nu exita? uite, exista...
    superb!

    RăspundețiȘtergere
  6. Carmen, spune-mi, te rog, cu ce aparat faci fotografiile astea?
    Sunt senzaţionale... Şi ştii ce-mi place la nebunie? Că până şi strălucirea zăpezii iese atât de tare în evidenţă, că rămâi mut de uimire... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Offf...Doamne, Carmen, o sa razi si poate n-o sa crezi, dar visez de vreo doua zile la Castelul asta. Am scris cu litera mare pentru ca e chiar Castelul de basm. Tipic. Bietul Ludwig...n-a apucat sa-l vada terminat. Am vazut Ludwig din 1972. Cred ca Helmut Berger l-a jucat magistral pe Ludwig.
    E interesant ca, asa, ca o ironie, de pe urma frumoasei lui nebunii atat de condamnata la vremea aceea...tara obtine acum venituri importante din turism.
    O noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu toate castelele din jurul meu, te invidiez pentru acesta :))! Intr-o zi tot o sa vin eu sa-l vad!
    Este interesanta si arhitectura, parca este rupt din povesti, dar cred ca si locul unde este amplasat il face si mai interesant.

    RăspundețiȘtergere
  9. Offf...trebuia sa o iau cu inceputul! Oricum, plimbarea la castel a fost minunata!

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca castelul este asa frumos.. iti dai seama cum trebuie sa arate printesa ? :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Este superb castelul iar ludwig a fost un rege neinteles cu o gandire mult peste epoca in care a trait .

    Te invidiez ca ai reusit sa il vizitezi :))

    RăspundețiȘtergere
  12. absolut spectaculos cu adevarat potrivit pentru gotterdamerung

    RăspundețiȘtergere
  13. Pare de neatins! Si Timpul s-a ferit sa-l atinga. :)
    Regele basmelor - frumos supranume! :)
    Pupici cu drag! <3

    RăspundețiȘtergere