sâmbătă, 25 mai 2013

Castelul de bumbac

pentru rubrica Happy weekend - tabel de înscriere la Blind-Love (Elly Weiss)

Titlul, este traducerea libera a denumirii localitatii Pamukkale din provincia Denizli, sud-vestul Turciei. Terasele naturale de calcar de la Pamukkale sunt de o frumusete rara si fac parte din patrimoniului mondial UNESCO din anul 1998. Cât cuprind ochii, vezi doar dantele albe de calcar, bazine si cascade cu apa de-un albastru ireal. Fascinatia locului este maxima!
Baia este permisa doar în anumite zile ale saptamânii, în zone diferite, astfel încât natura sa aiba timp sa se regenereze. Un noroc deosebit am avut, pentru ca exact în ziua în care am vizitat noi localitatea, scaldatul era permis!
Apa tamaduitoare, bogata în minerale, era cunoscuta si foarte apreciata înca din Antichitate. Regina Egiptului Cleopatra VII-a (69-30 î.Hr.), considerata dintotdeauna drept cea mai frumoasa femeie din lume, spre a-si întretine tineretea pielii, facea în mod regulat bai aici, invitata fiind de împaratul Marc Antoniu. Deasemenea, baile de la Pamukkale sunt pomenite si ca fiind preferatele împaratilor romani Nero (37-68) si Hadrian (76-138). De altfel, la doi pasi de terasele de calcar se gasesc ruinele orasului antic Hierapolis, fondat între 261-253 î.Hr. de catre Antiochus al II-lea (tema pe care o voi dezvolta saptamâna viitoare).
Începând cu anul 1960 când turismul a început sa ia amploare, în aceasta zona a început sa se construiasca haotic, pensiunile, hotelurile si baracile de toate tipurile au împânzit întregul areal. Albul calcarului a devenit gri-murdar si azuriul apelor a devenit o "zeama" tulbure. Din anul 1996 s-au luat masuri drastice si în afara de câteva hoteluri traditionale, întreaga zona a fost epurata. Terasele s-au regenerat încet-încet si astazi, patrunderea pe aceste portiuni de relief este permisa doar fara încălțăminte în picioare.
Apa este saturata cu bicarbonat de calciu. Izvorul tâsneste la suprafata, pompând 250 litri apa pe secunda, cu temeperatura de 30 grade. După tâsnirea din sol, concentratia dioxidului de carbon din apa scade brusc prin disparitia presiunii, solubilitatea carbonatului de calciu fiind depășită, acesta se precipita sub formă de travertin. Într-o singura zi, sunt produse 48 tone de calcar.
Terasele de la Pamukkale sunt considerate pe buna dreptate, unele din minunile Pamântului.

Dimineata, din balconul camerei de hotel, am admirat cum aburi teraselor Pamukkale învaluie peisajul alb ca zapada. Este o imagine pe care de atunci o asociez cu starea de reverie.
(completare la seria Concediu 2011, Turcia; Partea 1, Partea 2, Partea 3, Minunile Lumii)

28 de comentarii:

  1. Am mai văzut poze cu acest peisaj. Este întradevăr deosebit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumusete. Vreau si eu sa ajung acolo intr-o zi.
    Multumesc de fotografii si informatii.
    HW!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu siguranta vei ajunge sa vezi cu ochii tai acestea, daca iti doresti! Excursia de 10 zile, cu zbor si circuit cu autocarul (vezi traseul accesând linkurile din finalul postarii mele), nu a costat mai mult de 450 euro de persoana. Aici au intrat si cazari doar la hoteluri de 4,5 si 5 stele si pensiune întreaga (mic dejun, prânz si cina). Intrarile la muzee le-am platit separat, dar nu au costat mult. Cred ca Turcia este - înca, cel mai accesibil loc de concediu din Euroasia.
      Problema mea este ca nu-mi place deloc stilul de a fi al turcilor, de aceea am facut acest circuit sa vad cat se poate de mult din locurile superbe si incarcate de istorie antica, pentru ca înca o data nu cred sa ma mai încumet sa petrec concediul în Turcia! :)) (Am mai fost în 1992 în Istanbul)

      Ștergere
  3. Ca de obicei un articol frumos careia fotografiile i dau un plus de farmec.

    Seara frumoasa !!!

    Hai Bayern!! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Catrim! :)
      Acum ca FC Bayern a câsigat ;)) ne-am linistit! O duminica minunata iti doresc!

      Ștergere
  4. A-i zice că sunt ireale sau de pe altă lume... Frumoase poze! Happy Weekend!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact asa este! Localitatea Pamukkale este ireal de frumoasa!
      O duminica minunata iti doresc! :)

      Ștergere
  5. Deosebit de frumos! Cate frumuseti sunt in lumea aceasta, numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ah, da! peste tot sunt minuni de admirat!
      spre exemplu, forme de relief asemanatoare cu terasele de calcar din Pamukkale exista si în Mammoth Hot Springs din Parcul National Yellowstone si sub o forma miniaturala, în Egerszalók lânga localitatea Eger din Ungarn.

      O duminica minunata iti doresc!

      Ștergere
  6. Revin mâine să citesc, acum te mai invit o dată la ... mine:
    http://anastasiaanestis.blogspot.ro/2013/05/the-versatile-blogger-award.html
    Pup, weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Impresionant!
      Frumos şi bogat articol, deopotrivă informaţional şi ilustrat.
      Pup draga mea, duminică plăcută!

      Ștergere
    2. multumesc mult pentru Award! onorata!

      Ștergere
    3. o duminica minunata iti doresc si eu tie! pup

      Ștergere
  7. Un peisaj de pe alta planeta... Impresionant!

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunate locuri ai colindat, amintiri pretioase ai strans...pentru noi raman doar niste vise.
    Happy weekend, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gina draga, sper din suflet sa reusesti sa mergi in concediu acolo unde iti doresti! Locuri minunate sunt peste tot in Lume.
      te îmbratisez, cu drag. Pupici si o duminica minunata!

      Ștergere
  9. Ati avut un concediu deosebit intr-un loc de vis. Mi-as dori sa vad si eu aceasta adevarata minune a naturii insa nu stiu cand se va intampla. Peisajul este de basm si imi place ca ne-ai oferit atatea detalii pe care chiar nu le stiam. Aveam doar o idee foarte vaga.
    Happy weekend, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pamukkale este o localitate ce merita neaparat vazuta daca vei petrece candva un concediu în sud-vestul Turciei. E clar ca nimeni pe lumea asta nu va putea sa vada toate frumusetile ce le ofera natura, de aceea ma gandesc de multe ori, ce bine ca avem internetul! :) Visul meu cel mare este sa vad Taj Mahal! si tot asa de mult mi-as dori sa vizitez Machu Picchu!
      O duminica minuata iti doresc si eu tie! :)

      Ștergere
  10. Unul dintre multele locuri deosebite din Turcia şi din lumea asta. Ce poate să facă natura...nu ne rămâne decât să admirăm şi să păstrăm.

    Mulţumesc mult pentru frumoasele impresii şi relatări, dragă Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la fiecare pas descoperim minuni mai mici sau mai mari ale naturii. Important este sa le respectam si sa le apreciem, sa fim constienti ca bucuria de a le vedea trebuie sa o aiba si urmasii nostri. Eu stiu ca tu esti mare iubitor de natura.
      O duminica minunata iti doresc! :)

      Ștergere
  11. Privelişti foarte frumoase. Să ai o duminică liniştită şi călătorii frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult! si tie deasemenea, o duminica minunata!

      Ștergere
  12. Cu adevărat Minune a Lumii, acest castel de bumbac. Tare-mi place că găsesc la tine explicaţii detaliate despre unele locuri, mulţumesc! Duminică minunată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Superb! tu tocmai te-ai întors din turneul prin Turcia si au vizitat si Pamukkale, am citit impresiile tale despre calatorie.
      o duminica minunata iti doresc! :)

      Ștergere
  13. Foarte frumoase imaginile si foarte frumoasa povestirea ta! Eu nu stiu daca am sa ajung vre-o data acolo! Nu ma atrage Turcia deloc si nici pe al meu nu-l conving!
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pentru minunatele locuri pe care le-am vazut, am trecut cu vederea "micile" incompatibilitati de cultura cu actualii detinatori ai vestigiilor antichitatii ;)))

      Ștergere