luni, 13 mai 2013

Viata la caminul studentesc

pentru rubrica "Smile with us on monday"- tabel de însciere Petro


Zâmbete la inceput de saptamana :D
UPDATE: ora 14:00
Pentru ca am fost întrebata "cum mai este la camin, în zilele noastre?" am sa fac postarii de azi o completare.
Îmi amintesc ca pe vremea cand am fost eu studenta, în Sibiu existau doar doua blocuri-camine studentesti, unul pentru baieti si altul pentru fete, unde parterul era ocupat de studenti-familisti. Stateau cate doi sau cate patru în camera si nu aveau decat o masa, un pat si cateva rafturi gen dulap. În fiecare geam atarnau pungi de plastic în care se pastrau alimentele perisabile :)
În campusul studentesc de astazi, blocurile sunt mixte si sunt gen garsoniera. Fiecare student are propriul mic apartament: hol cu debara, camera spatioasa, nisa bucatarie (cu placa ceran pentru gatit, chiuveta, frigider, dulapuri si dulapuri supraetajate), baie (cu wc, lavoar si cabina de dus), balcon (sau gradina, la apartamentele de la parter), magazie-boxa în pivnita si cutie postala. Deasemenea, fiecare apartament are pausal încalzire în pardoseala, apa rece si calda, telefon, tv si internet si separat-contra cost, curent electric. Studentii îsi aduc propria mobila, în afara nisei-bucatarie, care are mobila incorporata.
Fiecare bloc are sala hobby (în care se fac reuniuni), studio fitness, salon cu masini pentru spalat rufe si condensatoare pentru uscat rufele si bineinteles, parcare subterana. În plus, la fiecare 4-5 blocuri exista un parc pentru sporturi în aer liber: teren fotbal, tenis, beach volleyball si trambulina acrobatica. Si toate acestea, pentru ~300 euro pe luna.
În mijlocul campusului este cantina studenteasca - Mensa, care ofera zilnic o multime de variante de meniuri, pentru 2,5 euro masa de pranz.
Nu exista învatamant universitar seral sau fara frecventa.
Majoritatea studentilor au câte un job pentru sfarsitul de saptamana (mini-job, 9-15 ore pe saptamana, pentru 300-400 euro pe luna).
Mda... este "un pic" altfel decat acum cateva decenii, nu-i asa?! Viata merge mai departe si progresele se simt în fiecare domeniu!

30 de comentarii:

  1. ehe!! si ce viata! :)
    o incantare....:)
    zi faina pop!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 7 vieti de student ne dorim toti acum, dupa ce a trecut, nu-i asa? :-D
      O zi faina si tie, draga Geanina. Pupici

      Ștergere
  2. Desigur! Asta da viata! :)))
    Asta si perioada liceului, nu se uita nicio data! :))
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte adevarat! Prieteniile din liceu si facultate, sunt cele mai trainice!
      Si fiecare ne amintim patanii din timpul sesiunii, de parca numai ieri a fost!
      Te pup, draga mea! :-)

      Ștergere
  3. Asa mai da viata de student :) Evident mult mai frumoasa si interesanta decat a fost a mea :)
    Te pup si sa ai o saptamana minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu toate ca nu e deloc usor, viata studenteasca este cea mai frumoasa! Este varsta marilor entuziasme, idealurilor sia miscarilor culturale sau politice colective. Doar la 20 de ani, cand spui " toti pentru unul" urmeaza sincer si " unul pentru toti"! :-D
      Te pup si eu. O saptamana plina cu zambete!

      Ștergere
  4. Zâmbete şi ţopăieli ... până vine sesiunea :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce viață mai era când student am fost. Distracția era mai frumoasă ca acum, mai originală...prietenia era mult mai prețuită. O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Timpurile se schimba, noi ne schimbam... "Everything changes and nothing remains still ... and ... you cannot step twice into the same stream" (Heraclit)

      Ștergere
  6. Nu am stat in camin, desi mi-as fi dorit. Am studiat acasa la mine in oras, deci am pierdut multe din frumusetea studentiei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;( ha-ha-ha!... si mie mi s-a întâmplat acelasi lucru - am studiat în acelasi oras în care am urmat scoala generala si liceul. Si mai rau, m-am maritat cu un coleg de clasa de liceu, în toamna ce a urmat bacalaureatului. Am fost apoi si colegi de facultate! (dupa 13 ani am divortat)... Nu am simtit deloc frumusetea vietii de student!

      Ștergere
  7. Bine ar fi sa fie caminele astfel peste tot...insa mai rar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu e asa?! ooooo! în Bayern asa este. Augsburgul este un mare centru universitar, are peste 18 mii studenti (la Universitate) plus 5500 studenti la facultate (Fachhochschule)
      În München stiu însa ca sunt probleme cu locurile la caminele studentesti.

      Ștergere
  8. Răspunsuri
    1. hmmm... uite, numara-ne pe toti aici. La toti ne e dor! :)

      Ștergere
  9. Ce harnica esti?Eu abia citesc ce scrii tu.Am cam obosit si mi-am incetinit ritmul.Esti surprinzatoare prin subiectele abordate.Pozele sunt frumoase ,indiferent cum le faci.Esti profesioista.O saptamana cu spor la toate !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. experienta isi spune cuvântul! sunt veteran in blogosfera :)) Blogul meu va împlini pe 3 august 4 ANI! nici eu nu scriam la început decat o data pe saptamâna, apoi o data la doua trei zile si uite asa, am ajuns acum sa scriu zilnic si sa "rezolv" repede postarile :))
      La capitolul vizitele sunt si eu în urma, dar fotografiatul este hobbyul meu numarul unu! :)
      te pup. O saptamâna minunata iti doresc, deasemenea!

      Ștergere
  10. ehhh...faina asa viata de camin :)

    RăspundețiȘtergere
  11. :))...imi aduc aminte perfect de caminele studentesti de pe vremea mea(hihihi)... fi'miu a facut facultatea acasa(nu a stat la camin) deci nu am informatii! :)...totusi nu cred ca difera prea mult de caminele de atunci!
    O saptamana plina de zambete, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai si fetele mele fac facultatea "acasa", practic de la noi din curte sunt 15 km pana la Universitate. Dar ce viata duc la camin, si ce viata ar fi avut sub supravegherea unei mame care le vede înca tot "pui mici", chiar daca "fetitele" au trecut de 20 de ani?! :))) Daca la inceput am facut "crize", acum m-am obisnuit cu gandul si chiar le dau dreptate! tinerii, de la o anumita varsta, au nevoie sa-si dovedeasca puterea si capacitatea de a sta pe propriile picioare. Chiar daca financiar inca le mai sprijin, si-au luat viata in propriile maini, si e bine asa! Experientele proprii sunt cea mai buna lectie de viata. Si am linistea ca traiesc intr-o lume civilizata si nu chiar departe de mine :)) Dar cel mai mult ma bucur ca le stiu vecine :)) Adela locuieste la parter si Raluca la etajul doi, în aceeasi cladire, pe diagonala.
      Te pup draga mea. O saptamana vesela, deasemenea!

      Ștergere
  12. He, he... viaţa de student! Frumoase amintiri, chiar dacă, în primii ani am stat 8 în cameră! Dar era frumos şi ne simţeam tare bine împreună, ca cei mai bni prieteni.
    Astăzi... e altfel!Dar fiecare generaţie are modul său de a trăi bucuriile acestei frumoase etape din viaţa unui om.
    O săptămână frumoasă, dragă Carmen! Şi o viaţă de student cât mai frumoasă pentru... studentele tale! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 8 in camera?! wow...ca la armata! :) si cum invatai in sesiune?!

      Multumesc pentru urari, voi transmite "fetitelor" mele :)) (ce sa fac, eu tot mititele le vad!)
      O seara minunata, Alex draga! Saptamana-ntreaga sa-ti fie plina de clipe fericite!

      Ștergere
  13. He, he! Păi cine învăţa în cameră? Ori în sala de lectură, sau prin tot felul de locuri liniştite pe care le "vânam" din dorinţa de a învăţa cât mai bine pentru sesiune. Aveam un coleg care vara se retrăgea prin....cimitir! Acolo chiar nu-l deranja nimeni!
    În cameră...ne limitam doar cele "domestice"! :-)
    Cu domnişoarele, sigur că mama le vede tot mititele. Când mă gândesc că şi Sara se va face mare...încerc să savurez cât mai mult din candoarea acestei vârste mici, la care este acum.
    O noapte frumoasă, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uite ca am revenit aici, dupa 10 ani, Alex draga, ma itreb ce mai face Sara?! In ce clasa este domnisoara ta?
      Ce frumoasa a fost perioada de timp cand ne dadeam vesti macar o data pe saptamana. O vedeam pe Sara facand progrese, o vedeam fericita, cu familia ei ♥ Ganduri bune si imbratisari.

      Ștergere
  14. Multi tineri indrazneti lungeau la maxim perioada studentiei; desigur, depindea/depinde si de posibilitatile materiale ale familiei; eu n-am avut curajul...; fiicele mele ar fi putut profita, le-am fi inteles, insa au nimerit intr-un anturaj de ambitiosi; pacat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahaha, simpatica viziune asupra vietii de student.
      Bine ca ai avut fete ambitioase. Si ale mele au fost asa. În primii 4 ani de scoala am facut lectiile cot-la-cot, le-am invatat cum sa invete, apoi...nu a rebuit niciodata sa intreb daca si-au terminat lectiile.

      Ștergere
  15. Partea cu jobu-ul mi s-a parut cea mai tare (de fapt cat se castiga 😂 - mi-am amintit cand am lucrat eu de luni pana sambata, inclusiv pe 400 de ron... :))) vremuri).
    Sa spunem ca viata de student nu a fost nici pe departe ce mi-as fi imaginat vreodata ca ar putea fi. Din pacate. Doar oboseala, plafonare...si program haotic, plus o gramada de tatonari intre facultati. Dar na, probabil ca am avut eu ghinion :)).
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da Rux, este alta viata, alt stil... nici urma de ce stiam noi!
      Pupici si imbratisari ♥

      Ștergere