joi, 30 mai 2013

Lada cu păpuși


Asa se numeste teatrul de papusi din orasul meu - "Augsburger Puppenkiste" ("Lada cu papusi a Augsburgului") si reprezinta unul din simbolurile orasului Augsburg. A fost înfiintat în anul 1948 si de-a lungul timpului s-a impus prin talentul exceptional al artistilor, ocupând poziţia de lider la nivel naţional si câstigând totodata respect si faima la nivel mondial. Multe din spectacolele prezentate pe scena au fost filmate si ruleaza la televiziunea germana înca din anul 1953.
Pentru a satisface nostalgia adultilor ce au crescut în preajma papusilor mânuite prin sfori, Muzeul Marionetelor amenajat în cladirea teatrului, prezinta atât eroii pieselor de odinioara, cât si scenete din cele mai îndragite povesti. Nu exista augsburger care sa nu fi vizitat muzeul sau sa nu fi fost macar o data în viata la o premiera la teatrul de papusi!

Ieri, conducând-o pe matusa mea la gara, am facut o noua descoperire: pentru ca anul acesta teatrul "Lada cu papusi" serbeaza 65 de ani de la debut, pe una din rutele regionale a fost pus în circulatie un tren format din doua vagoane, pictate cu personajele-stele ale teatrului de papusi: Jim Nasture (Jim Knopf), Lukas si Locomotova, Urmel, Kasperl, familia Mumin, Bill Bo, Leul si motanul Mikesch.
De pe pagina web a primariei, am aflat ca la începutul anului 2013, pe scena Teatrului de papusi Augsburg s-a jucat ce-a de a 21095 piesa de teatru si ca numarul spectatorilor a depasit 4,5 milioane! La multi ani Puppenkiste! :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pingback participantilor la Miercurea fara cuvinte - 22/2013: Pandhora, Tina, Micaela gh, Karma Police, Silvia, Tudor Enea, Mary, Blind Love (Elly), Tiberiu, Simona, Piticii Voinicii, Just Words, Irina, Ralu, Leovi,Adrian, Fairytale, addicted, Iulia Radu, Chucky, Cristi, dor, Manu, ina, Larisa, carmen elena, Axlandra, nima, lichiresti, ELENA, Rolling Ideas, Claudia, kristi, Pătrățel, oana, RobertN, Alina, Infanteria stelara, Augensprache, Vulturesti, Un cal frumos, anastasi, Petala Calatoare, Iulisa, Kadia, Ninu Ninulesc, Floarea, Alexandra Ali, Rux (copilarim), SoriN, Liviu Bimbea, geanina , Calaraseanu.ro, Minnie, Lumea lui Alexandru, Delicii, fosile, Leovi si MarcoPolo.

15 comentarii:

  1. Frumoasa aniversare! :)
    O zi minunata draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos!! pentru suflet, cum s-ar spune <3!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact! pentru sufletul tuturor acelora care au pastrat intr-un colt de inima, copilaria! :)

      Ștergere
  3. Si Bucurestiul avea un teatru de papusi, Tandarica parca se numea. O mai exista?
    Imi place tare mult cand traditia se pastreaza cu sfintenie si se ajung la asa frumoase aniversari!
    pup Carmen, zi faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Traditiile în Germania se pastreaza cu sfintenie! asta admir si eu aici!

      "Licurici" se numea Teatrul de Păpuşi din Sibiu, pe vremea când eram eu copil... Ce frumos era! :)

      Ștergere
  4. la multi ani, teatrului! sa aduca zambete micutilor multi ani inainte...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) ultima data am fost la teatrul de papusi cu nepotelul Felix, când acesta avea 4 anisori. S-a plictisiiiiiiit si dupa fiecare act, cand se aplauda, ii luceau ochii de bucurie si ma intreba "Plecam acasa?" :)) Dar el, ca si sora-sa, sunt copii mai ciudati - nici la cinematograf nu le place si nici in parcul de distractii :)))

      Te pup Geanina draga.Seara faina sa ai!

      Ștergere
  5. Faina promovare! Eu teatru de papusi am reusit o singura data sa aduc la o aniversare de-a Mariei si a fost foarte apreciat de copii. Nu stiu ce s-a ales de marionetele de la Tandarica... Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) chiar azi dimineata imi povestea Helmut cum astepta el, cu bucurie si emotie, emisiunea tv de duminica, transmisa de la teatrul de papusi din Augsburg!
      Pe atunci locuia în Berlin si nu se gândea niciodata ca drumul vietii îl va duce cândva în Bayern :))
      Seara faina si voua! ;)

      Ștergere
  6. Vrem si noi sa venim pt lada cu papusi. Poate batem si la usa voastra....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceska draga, ma bucur mult! Gâza o sa fie foarte încântat!
      eu când am fost cu Felix, s-a jucar "Ratusca cea urâta" :)
      Va asteptam cu drag si pe la noi. Ai adresa, nu-i asa?
      pupici

      Ștergere
  7. Frumos! Minunat ca arta adevarata e apreciata la reala sa valoare.
    Peste 20.00 de spectacole...e ceva extraordinar.
    La multi ani si din partea mea Lazii cu Papusi!

    RăspundețiȘtergere