În vremuri de mult uitate, pentru coacerea acestei prajituri era nevoie de o matriță specială din lemn de frasin. Mai târziu, forma a fost facuta din cupru, apoi din ceramica si astazi din silicon. Practic, este vorba despre o prăjitură realizată dintr-o compoziție obținută prin amestecarea ingredientelor clasice (făină, ulei, ouă, zahăr, praf de copt) dar coaptă în aceasta forma speciala. Prajitura poate fi simpla sau cu adaos de cacao, fructe confiate, stafide sau rahat.
În Germania și Austria, în perioada Biedermeier, aceasta prajitura devenise simbolul clasei de mijloc.
O legenda spune că cei trei magi, întorcându-se din Betleem, s-au oprit undeva în Alsacia. Deosebit de încântati de caldura cu care au fost primiti si dorind sa se revanseze pentru ospitalitate, au copt pentru gazdele lor o prajitura, sub forma turbanului pe care-l purtau.
Francezii sunt ferm convinsi ca prajitura Gugelhupf, respectiv "Kouglof" își are originea în orașelul Ribeauvillé - unde de altfel, în fiecare a doua duminică din luna iunie are loc un festival numit "Fête du Kougelhopf".
Austriecii sustin ca reteta le apartine si ca arhiducesa Marie Antoinette, a adus secretul acestei prajituri la curtea de la Versailles. Tot în Austria, în zona Bad Ischl, este cunoscuta o alta poveste: Împăratul Franz Joseph în drum spre resedinta de vânatoare de la lacul Offensee, obisnuia sa o viziteze pe Katharina Schratt - o actriță austriacă, cunoscuta oficial ca metresa a acestuia. Katharina pregatea special pentru el aceasta prajitura, numita "Kaisergugelhupf"; Dupa fiecare escapada amoroasa a împaratului, localnicii obisnuiau sa rosteasca ironic "Împaratul tocmai a mai servit o portie din prajitura lui!" (pe germana „Jetzt hat der Kaiser grad wieder sein’ Steinkogler Gugelhupf verspeist!" un joc de cuvinte referitor si la drumul pe furis peste stâncile rotunde ale muntilor ce împrejmnuiesc localitatea).
Daca doriti sa o preparati, reteta este urmatoarea:
270 ml. lichior de oua (indicat Verpoorten)
255 g. zahar pudra
250 ml. ulei de floarea soarelui
5 oua (marime medie)
1 baton de vanilie
1 priza sare
150 g. faina alba
110 g. amidon alimentar
4 lingurite rase de praf de copt
Se toarna compozitia în forma unsa cu grasime si tapetata. Se introduce aluatul de prajitura în cuptorul preîncalzit, la temperatura de 160°C cu ventilatie (sau 180°C sus si jos) si se lasa la copt circa o ora.
Înainte de a fi servit se pudreaza cu zahar sau se poate glazura cu ciocolata.
Glückwünsche vor der Geburt Ihres Mannes!
RăspundețiȘtergereHelmut, ik wens je alle geluk van de wereld en gezondheid...
Alles Gute zum Geburtstag!
Sper ca urarea mea sa fie scrisa corect în limba germana! Prietenul Google ma ajutat! :))
Zi faina!
Draga Minnie, multumesc in numele lui Helmut :-)
ȘtergereNoi suntem la serviciu astazi, dar dupaamiaza ii voi transmite urarile tale calde si simpatice.
Te imbatisez. Sa ai oi minunata!
Alees Gute zum Geburtstag, Helmult! Danke fur die Gugelhupf und fur die Rezepte! Multumim pentru guguluf (asa i se spune pe la noi); este un desert care se face si prin Banat (influenta de la svabii de acolo probabil), dar uite ca eu n-am incercat niciodata. Dar acum ca am reteta... Petrecere ffrumoasa va dorim! O sa ciocnim si noi azi in cinstea lui Helmut! Va pupam cu drag!
RăspundețiȘtergereMultumim dragi Motani si Fartati! Helmut se va bucura sa citeasca urarile voastre si va aprecia atentia pe care i -ati dat-o, exprimandu-va pe germana! :-)
ȘtergerePrajitura... chiar? Nu am stiut, dar ai dreptate, Ardealul si Banatul au preluat multe obiceiuri de la sasi si svabi.
O zi faina va dorim si noi.
Astazi se merge cu stropitul, nu-i asa? :-) am povestit colegilor in birou si au gasit aceasta traditie tare simpatica... mi -am amintit cu drag.
Cu mare drag, Carmen! Aperam si noi sa-i faca placere!
ȘtergereDaaa, azi (a doua zi de Pasti) stropesc baietii fetele cu parfum si primesc in schimb oua rosii si... poate altceva mai dulce daca fata ii place :) Obiceiul este imprumutat de data asta de la unguri; nu este o traditie 100% romaneasca si de-aia se regaseste numai in Ardeal.
Arata minunat prajitura! La multi ani cu sanatate sotului tau, un "taur" veritabil, priceput in ale gatitului.
RăspundețiȘtergereMultumesc Silvia draga! Da... am doi taurasi veritabili in familie - fiica, mezina este deasemenea unul :-)
ȘtergereLa multi ani Helmut!
RăspundețiȘtergereprajitura este delicioasa ca tot ce prepari tu,stiu asta de la Carmen,inca nu am verificat dar nici prin cap nu-mi trece sa ma indoiesc! :)
iti doresc multa sanatate si multe zile fericite alaturi de Carmen,draga mea draga!
Multumesc, draga mea draga! Am sa transmit lui Helmut urarile tale calde si lauda! Se va bucura mult!
ȘtergereSa ai o zi minunata!
La multi ani sotului tau! Cu germana nu ma prea impac, dar as incerca prajitura:)
RăspundețiȘtergereO zi minunata in continuare!
Multumesc mult, Robert draga! daaa... nemtii chiar au o zicala "deutsche Sprache, schwere Sprache!" (limba germana, limba grea!) :-D
ȘtergereO zi faina!
Sa iti traiasaca sotul! Sa fiti fericiti si sanatosi! Arata bine prajitura, vreau si eu:)!
RăspundețiȘtergereAlles Gute zum Geburtstag, Helmut!
RăspundețiȘtergereVa imbratisam , eu si Anca!
Sa aveti zile senine cu multe bucurii si fericire!
La Multi Ani! Ce coincidenta! Azi este si ziua mea, hihi.
RăspundețiȘtergereSotul tau e tare priceput, gugelhupf-ul arata foarte delicios, cred ca as putea sa-l pap singura, sunt o mare gurmanda :)
Petrecere frumoasa si multi ani frumosi impreuna.
La mulți ani soțului tău,Carmen!!
RăspundețiȘtergereSă fiți sănătoși,fericiți și să vă iubiți la fel ca-n prima zi!
Petrecere frumoasă vă doresc!
P.S.arată super prăjituta..!
La multi ani, Helmmut! Alles Gute zum Geburtstag!
RăspundețiȘtergereCe bătălie europeană pentru reţeta cu pricina!
RăspundețiȘtergereArată foarte bine şi bănuiesc că este delicioasă.
La mulţi ani fericiţi şi cu dulciuri aromaţi soţului tău! :)
Multă sănătate vă doresc, ca să vă bucuraţi unul de celălalt cât mai mult!
pupici :)
Daca toata lumea iti doreste ca aceasta zi sa fie una minunata, eu
RăspundețiȘtergereVa urez ca toate zilele ce urmează sa fie pline de bucurii si realizări astfel incât acest nou an să va umple sufletul de voie bună!
La mulţi ani!
Poftă bună și... la mulți ani!
RăspundețiȘtergereLa multi ani!
RăspundețiȘtergereSa va fie bine si petrecere frumoasa!;)
Arata delicios desertul....;)
Zi faina!
La multi ani, sotului tau! >:D<
RăspundețiȘtergereToti vor sa-si adjudece o reteta gustoasa (exact ca si sarmalele, cica is surcesti, or bulgaresti, or unguresti, dar pentru mine sunt romanesti 100%).
RăspundețiȘtergereMulti ani fericiti si sanatosi sotului tau si o viata minunata sa aveti impreuna!
Prajitura arata gustos, sunt convinsa ca asa si este. Multumesc pentru felia virtuala!
Oh lecker, ich komme gleich vorbei!;)
RăspundețiȘtergereTschüssi und noch einen schönen Resttag
Crissi
La Multi Ani sotului tau, draga Carmen!
RăspundețiȘtergereMmm ce bine arata prajitura!
Seara placuta!
LA MULTI ANI!
RăspundețiȘtergereLa multi ani soţului tău şi multă sănătate!
RăspundețiȘtergereAm mâncat prăjitura asta de mai multe ori, practic e ca un chec, dar facut in acea forma speciala. E buna.
La mulți ani!, soțului dumneavoastră, doamna Carmen, binecuvântați cu multă multă sănătate, multe împliniri și multe bucurii și să vă bucurați împreună mulți ani de acum înainte de toate binecuvântările care vă sunt dăruite în fiecare clipă!
RăspundețiȘtergereVă mulțumesc foarte mult și pentru rețetă, am s-o încerc negreșit pentru că Gugelhupf-ul arată nemaipomenit de bine și sunt convinsă că este foarte delicios!
O seară minunată vă doresc, doamna Carmen, cu mult drag! :)
La multi ani frumosi si fericiti sotului!
RăspundețiȘtergereCunosc prajitura, din Alsacia. Poate incerc si eu acasa intr-o zi. Chiar am si forma :)!
Seara frumoasa Carmen!
La multi ani ! Sa fie sanatos si vesel sotul tau si voi alaturi de el !
RăspundețiȘtergereRetin si reteta de prajitura, abia astept sa o incerc !
La multi, multi ani, multa sanatate si fericire ai doresc lui Helmut care este un super bucatar ! Ieri am fost tras pe dreapta de spondiloza cervicala :(( si nu am putut misca un deget... asa ca am lipsit de la petrecere, dar a iesit super frumos gugelhupf-ul ! :)
RăspundețiȘtergereLa mulți ani și multă sănătate soțului tău !
RăspundețiȘtergereCu mine e așa ori vin prea repede ori prea târziu :)!
Am „copiat”de la Ninulescu și am transmis urări cu o zi înainte,iar acum vin cu una mai târziu ! Asta nu înseamnă că urările nu sunt din toată inima !!!
La multi ani, sotului tau, draga Carmen!
RăspundețiȘtergereImi pare rau ca ajung atat de tarziu... am avut niste necazuri...
Numai bine si multa sanatate!
Nu ştiu cum se face că am sărit acest articol. Deh, atenţia asta...
RăspundețiȘtergereMai cu întârziere, urez şi eu La mulţi ani fericiţi soţului tău şi ţie, dragă Carmen! Să fiţi sănătoşi şi fericiţi! Numai bine vă doreşte un alt "tăuroi" :-)
LA MULTI ANI, SA VA TRAISCA SI SA FIE SANATOS.
RăspundețiȘtergereAM SI EU O INTREBARE CU CE SE POATE INLOCUI LICHIORUL?
VA MULTUMESC, O ZI BUNA.
La multi ani, sa va traiasca si sa fie sanatos.
RăspundețiȘtergereAm si eu o intrebare, cu ce se poate inlocui lichiorul din reteta?
Va multumesc.