Statia de metrou Theresienwiese (Oktoberfestplatz) se gaseste în imediata apropiere a bisericii catolice Sf.Paul. Turnul bisericii are 97 metri si monumentala constructie neo-gotica a fost ridicata între anii 1892-1906 după planurile arhitectului Georg von Hauberrisser. Materialul de baza este Muschelkalk si tuf. Impresionant frumoasa este fereastra rozeta de deasupra intrarii principale, sculptura în lemn a amvonului, precum si orga cu 37 registre. Clopotele bisericii bat de doua ori pe zi (la slujba de la ora amiezii si cea de seara) si regsitrul sonor este unul din cel mai jos înregistrat, la clopotnitele din München.
Urmatoarea statie de metrou la care am coborât a fost Marienplatz - piata considerata imina orasului si probabil cel mai cunoscut loc în München. Piata se întinde între Poarta Isar si Poarta lui Karl si reprezinta centrul orasului vechi. Primaria veche flancheaza partea de est, pe partea de nord domneste Primaria noua, iar pe partea de sud si vest se desfasoara cladirile cu magazine.
Înca din anul 1315 aici s-a dezvoltat negustoritul, piata fiind cunoscuta la început ca loc de desfacere a cerealelor, ouălor, vinului si al pestelui. Din anul 1566 piata a capatat importanta politica si religioasa si negotul a fost mutat pe strazile paralele. În anul 1638 principele Maximilian I al Bavariei a decis ridicarea unei coloane mariane în piata, pentru a sărbători sfârșitul ocupației suedeze din timpul Războiului de Treizeci de Ani. Datorita acestei Mariensäule, piata a capatat numele "Marienplatz".
Fântâna Fischbrunnen, din fata intrarii în Primaria Noua, are o poveste foarte interesanta! A fost construita în anul 1866 pe locul pe care înca din 1318 exista un bazin în care negustorii de peste tineau butoaiele cu peste viu, pentru vânzare. Fântâna în stil neogotic a fost conceputa si construita sub îndrumarea arhitectului Konrad Knoll.
Bazinul avea pe mijloc o coloana statuara pe trei etaje. În vârf exista statuia unui supraveghetor ce privea munca celor patru tineri ucenici cu galetile în mâna, de a umple bazinul cu apa proaspata. Etajul de mijloc al coloanei era reprezentat de patru copii cântând la instumente muzicale. Fântâna a fost distrusa în mare parte în timpul bombardamentelor celui de al doile razboi mondial. Varianta restaurata, cea de astazi, pastreaza doar trei statuete din cele patru reprezentând ucenicii cu galeata în mâna, etajul mijlociu - cel cu copiii muzicanti, a fost eliminat (din cei patru muzicanti, au fost recuperate doar trei statuete care astazi sunt încastrate în Poarta lui Karl). Actuala coloana are în vârf un peste - simbol al breslei pecarilor si al macelarilor.
Imediat dupa cel de-al doile razboi, se obisnuia ca lista cu absolventii scolilor de meserii sa fie citita public în Marienplatz - în fata Primariei, unde se adunau familiile si prietenii fostilor ucenici. Macelarii obisnuiau sa-i "boteze" pe noii intrati în tagma, turnându-le câte o galeata de apa pe cap.
Anii urmatori s-a înradacinat obiceiul ca atunci când era citita lista absolventilor, fostii ucenici sa sara singuri în bazinul fântânii, scutindu-i pe "benevoli" de a-i mai uda cu galeata. Acest obicei a capatat chiar si un nume "Metzgersprung" ("saritura macelarului") si ritualul s-a pastrat pâna în zilele noastre si nu numai în Germania! In Salzburg spre exemplu, ritualul botezului se facea în Piata Veche, absolventii sareau în fântâna Sf. Florian von Lorch, iar astazi ceremonia se tine în curtea Sankt Peter si tinerii macelari sar într-un butoi cu apa.
Multumim pentru plimbare Carmen! Chiar daca n-am vizitat pana acum Munchenul, macar ma plimb odata cu voi, chiar daca este doar virtual. Imi place orasul, imi place arhitectura cladirilor. Ti-am mai spus ca mi-ar placea sa-l vizitez candva. Si stii cand mi-ar placea ceal mai tare sa-l vad? In perioada targului de Craciun. Tare mult as vrea sa merg la un targ de Craciun in Germania.
RăspundețiȘtergereMultumesc Larisa, ma bucur mult ca iti place plimbarea pe care am oferit-o eu virtual. Tocmai de aceea scriu, pentru ca stiu ca daca cineva va dori sa faca traseul pe care-l sugerez eu in articol, va sti deja ce sa caute sa vada în cel mai scurt timp. Sunt mute amanunte la care ca turist nu esti atent si e pacat sa treci pe langa minunatii, fara sa le observi.
ȘtergerePoate candva te vei hotarâ sa visitezi Bavaria si atunci, iti voi sta cu placere la dispozitie cu orice sfat. Stiu sigur ca si tu ma vei ajuta cu cele mai bune sfaturi atunci cand ma voi hotarâ sa vizitez Valea Loarei.
Anul acesta vom avea musafiri cu ocazia Craciunului, sunt prietenii din Paris care, stii ce isi doresc in mod special? :)) daaa, da vada Chriskindlmarkt! :)
Fiecare târg de Advent este frumos si fiecare oras are ceva specific. Ulmul spre exemplu are târgul în fata bísericii cu cel mai inalt turn din lume, Augsburgul are "Engelspiel" (muzica îngerilor) un spectacol despre care am scris de multe ori la mine pe blog, iar Münchenul are deasemenea un targ deosebit, prin decorurile naturale, pentru ca exact aici, in Marienplatz este organizat an de an.
Nemtii au traditie în pregatirea sarbatorilor, crearea atmosferei feerice. De cand locuiesc in Germania, Adventul este pentru mine cea mai frumoasa luna din an!
Multumesc Carmen! Cu siguranta ca atunci cand ma voi hotari sa vizitez Bavaria voi apela la sfaturile tale. Ai dreptate, sunt multe amanunte, multe locuri, multe obiective pe care cineva care locuieste in zona le cunoste mai bine. Desigur ca si eu iti stau la dispozitie cu sfaturi sau recomandari, atunci cand te vei hotari sa vizitezi Valea Loarei.
ȘtergereClar nemtii au traditie in organizarea targurilor de Craciun. Doar de la ei a si pornit traditia. Cine stie, poate candva o sa fac un tur al targurilor bavareze. Multumesc pentru recomandari!
Ce amintiri placute imi trezesti! Mi-a placut atat de mult la Munchen (am scis pe blog, inclusiv despre Biserica Sf. Paul)!!
RăspundețiȘtergereToate cele bune, Carmen!
Gata, m-am hotărât: vin! :) Vin când s-o deschide robinetul cu bere la Oktoberfest. :)
RăspundețiȘtergereDespre biserica Sf Paul mama a zis: "parca-i lucrata in filigran" iar eu am comparat-o cu o dantele fina! :)
RăspundețiȘtergereAcum, privind fotografiile, le vad oarecum "cu ochii ei", pentru ca le completeaza cu unele impresii, cu unele amanunte. Si totul devine si mai frumos!
Din punctul meu de vedere nu prea exista ceva facut de mana omului care sa depaseasca spectaculozitatea cladirilor gotice (in special a locasurilor de cult).
Acum, si datorita tie, mi-am imbogatit colectia de amintiri si am adunat unele informatii despre Munchen :) Practic, daca as scrie tot ce am in minte as ocupa o multime de spatiu, si nu sunt chestiuni de interes general, asa ca sunt mai rezervata :)
Imbratisari cu drag!
O plăcere să "călătoreşti" împreună cu tine, dragă Carmen. Parcă aş fi acolo, aşa frumos povesteşti. Şi îmi place ce bine te documentezi pentru fiecare loc sau monument. Ai putea fi un ghid excelent!
RăspundețiȘtergereCât despre Munchen...ce să mai spui? Un oraş deosebit, o istorie şi o cultură deosebite! Nemţii sunt de admirat pentru toate. Şi, mai ales, pentru cum ştiu să-şi preţuiască identitatea naţională! Au şi cu ce să se mândrească...
Numai bine, ţie şi celor dragi! :-)
Rozeta e superba, cladirea veche a Primariei e la fel, foarte complete toate informatiile si sugestive imaginile. Mi-a placut povestea fantanii din Marienplatz, statuile sale. Cele trei din ultimele imagini sunt cele trei statuete salvate din etajul la care s-a renuntat, inteleg. Cel cu copiii muzicanti. Cate lucruri frumoase am putut afla in aceste doua vizite. Din nou, multumiri.
RăspundețiȘtergereHai la noi, prin Craiova! :D
RăspundețiȘtergere