marți, 29 aprilie 2014

Ieri, la cinema-balet (IV)


Stagiunea de iarna/primavara a Royal Opera House -sectiunea balet, s-a încheiat cu spectacolul "Poveste de iarna", transmis în direct de la Londra în 40 tari si peste 1500 cinematografe. Într-una din aceste sali am fost si eu, împreuna cu mama.
Ca de obicei, la intrarea în sala am fost întâmpinate cu câte un pahar de sekt sau sekt-orange, apoi am luat loc pe fotoliul rezervat, prin intermediul ecranului fiind martore la forfota din sala londoneza.
Special pentru spectatorii din cinema, moderatoarea Darcy Bussell - fosta balerina la ROH, a prezentat în introducere modul în care spectacolul se va derula: prolog, trei acte si doua pauze - pauze în care a invitat spre intervievare cativa din protagonistii spectacolului: directorul teatrului (Kasper Holten), compozitorul (Joby Talbot) si coreograful baletului (Christopher Wheeldon), câtiva solisti-balerini (Edward Watson, Sarah Lamb, Lauren Cuthbertson, Steven McRae, Frederico Bonelli, Zenaida Yanowsky).
Spectacolul s-a încheiat la ora 23:30 si chit ca stiam ca dimineata va trebui sa ma trezesc pentru serviciu la ora 5:30, mi-a parut tare rau când cortina s-a închis. A fost un spectacol grandios, o punere în scena senzationala, cu dansatori de exceptie, decoruri expresive si efecte speciale impresionante! Povestea lui Shakespeare "The Winter's Tale" este aici fidel transpusa în muzica si dans, spectacolul fiind încadrat în genul "balet narativ".

Preludiul prezinta doi printi-copii, prieteni nedespartiti, viitori regi ai Siciliei si Boemiei.
Actul întai se desfasoara la curtea regala siciliana si dansul pucteaza câteva momente principale din viata tânarului rege Leontes: casatoria din dragoste cu frumoasa Hermione, nasterea primului lor fiu - Mamillius si în continuare, de-a lungul câtorva ani, este prezentata armonia perfecta din aceasta familie.
În ziua în care regele Polixenus soseste din Boemia sa-si viziteze prietenul, printul Mamillius are vârsta pe care o aveau cei doi regi când drumurile lor s-au despartit. În memoria acelor frumoase vremuri, regele Boemiei accepta propunerea prietenului-gazda de a-si prelungi vizita în Sicilia pentru cateva luni.
Totul este vesel si armonios, ba mai mult se întampla ca în aceste prime saptamâni, regina Hermione sa anunte ca este însarcinata cu al doilea copil, un motiv în plus pentru fericitul rege Leontes sa organizeze permanent petreceri la curte.
Timpul trece si putin înainte ca regina sa aduca pe lume cel de-al doilea copil, regele Polixenes îsi anunta intentia de a pleca spre tara lui. Regina Hermione, din simpatie si calda amicitie fata de prietenul sotului ei propune spontan ca regele boemian sa mai ramâna câteva saptamâni, spre a fi alaturi de ei când se va naste copilul. Acesta accepta onorat.
Daca pâna aici muzica si dansul au fost placute si vioaie, din acest moment registrul sunetelor se schimba, marcând clipa în care gelozia încolteste în sufletul regelui Leontes. Interpretând gresit dragalasenia sotiei ca pe o dovada de infidelitate, acesta este tot mai mult cuprins de ura si fara a avea vreo dovada de vinovatie, îsi acuza sotia si prietenul de concubinaj.
Dansurile devin triste, gesturile schimonosite de durere. Regele Leontes îsi schimba radical comportamentul, devenind un tiran. Cu mintea si sufletul întunecate, el îsi alunga prietenul si chiar pune la cale otravirea lui. Complotul esueaza, regele Polixenes porneste spre tara lui, profund dezamagit si jignit.
Regina este aruncata în temnita si naste o fetita pe care însa regele nu vrea sa o recunoasca drept fiica. Plin de cruzime, el ordona ca nou-nascuta sa fie dusa si abandonata în Boemia, în regatul celui pe care el presupune a-i fi tata. Sotul Paulinei - doamna de companie a reginei, este însarcinat sa se descotoroseasca de bebelus. Antigonos ajunge pe tarmul Boemiei si pune în cosulet alaturi de copil, medalionul cu smarald purtat pâna deunazi de regina Hermione, ca semn distinctiv al coroanei siciliene. El nu reuseste sa mai urce pe corabie si sa se intoarca la castel anuntând îndeplinirea sarcinii, deoarece este atacat si devorat de ursi.
Bebelusul este la scurt timp descoperit de un cioban care se afla în zona tarmului împreuna cu fiul sau. Om bun, el ia fetita si o creste, botezand-o Perdita.
Viata celor de la curtea siciliana devine amara, inutile ramân explicatiile de nevinovatie ale sotiei regelui tot mai înnebunit de ura si gelozie. Dansurile balerinilor sunt sugestive, miscarile totusi gratioase sunt tensionate si deosebit de triste, mimica si gesturile încarcate de dramatism.
Atmosfera grea si apasatoare atinge punctul culminant atunci când regele îsi condamna sotia la moarte, moment în care fiul acestora, printul Mamillius îsi pierde viata, urmare a unui atac de anxietate. Regina intra în coma si e declarata moarta.
Acesta este finalul deosebit de trist al primului act. (va urma)

12 comentarii:

  1. offf Carmen, m-ai lasat cu sufletul la gura :)
    am citit pe nerasuflate ce ai scris, aproape am vazut cu ochii mintii...
    nu vreau sa caut pe google urmarea, vreau sa o citesc povestita de tine :)
    te pupacesc :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea draga, te stiu prea bine, esti o romantica si o sensibila. Tare m-as fi bucurat sa fii lânga noi la spectacol!
      cât despre actul intâi... artistii au transmis o asemenea tensiune, ca la prima pauza parca nici nu avut putere sa schimbam impresii. În foaier am observat ca intre spectatori este o pereche, tineri draguti - ea, gravida cred ca prin luna a sasea. Mama mi-a spus"Uite cu câta tandrete o priveste si o imbratiseaza protector". Le-o fi picat greu scenele baletului...
      Partea care urmeaza este vesela si luminoasa, si sfârsitul fericit - atât cat a mai putut fi. pupici.
      o seara faina!

      Ștergere
    2. Esti de-a dreptul fenomenala, si descri totul cu o acuratete cum nici un romancier nu ar fi reusit.
      Cat despre foto, sunt frumoase. Mama ta este de-a dreptul fascinata si super incantata de ceea ce o inconjoara. (o anonima - Marinela)

      Ștergere
    3. daca esti Marinela, cea pe care o presupunem noi, atunci afla ca ne-ai facut o mare si placuta surpriza :)) Multumim!

      Ștergere
  2. Eu eram sigura ca ne vei incanta si pe noi ,povestindu-ne.Pot sa-ti spun ca ar trebui sa mai suportam si noi o parte din costul biletului,pentru ca am fost aproape.Inca o data multumiri !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Floarea draga, simpatica esti! te pup draga mea si ma bucur mult ca participi alaturi de mine la astfel de evenimente! si eu multumesc :)

      Ștergere
  3. Ce sa mai adaug...?! :) Cred ca am mai scris: povestesti cu har si pana la urma parca ma vad la un spectacol de balet. Oricum, as vrea sa fie ceva ca "Poveste de iarna". :) Imi place piesa lui W.S. - am si citit-o povestita de Charles si Mary Lamb. :) Stau stramb si gandesc drept: e posibil sa-mi placa baletul, doar ca n-am avut parte de un spectacol de exceptie, care sa-mi spuna ceva. Baletul, in fond, e tot o forma de... dans. :)
    Ziua minunat sa o petreceti! Imbratisari de grup, cu drag! Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia astept sa-mi spui ca tocmai te-ai intors de la un spectacol de balet :)))
      te pup draga mea. Transmite fetelor acasa gandurile noastre bune. Mama se va intoarce acasa pe 11 mai. Pupici

      Ștergere
  4. Si eu am citit curioasa si astept continuarea. Iubesc baletul si mi-am imaginat toate cate le-ai scris! Multumesc draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ador baletul, dar vreau să-l văd pe scena teatrului de operă și balet. Atmosfera aceea de sală de spectacol nu poate fi redată de un film, oricât de minunat ar fi el. Mă mulțumesc cu Opera din București, nu cred că voi ajunge la Royal Opera House (dar nu se știe niciodată !). :)

    Să ai zile frumoase, Carmen !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu ai fost niciodata la un astfel de spectacol, nu te grabi sa dai verdictul ;)
      Oricum, fastul ROH este unic! Aici lucreaza cei mai buni dintre cei mai buni! Nu ma refer doar la prim-balerini, ci si la coreografie, decor, muzica! Eu am vazut multe puneri in scena, atat opera cat si balet si pot spune ca ROH ating perfectiunea!
      Zile frumoase si tie, Zina!

      Ștergere