marți, 8 aprilie 2014

"Despre viata nu se poate scrie decat cu un toc înmuiat în lacrimi"


Pentru ca nu ajung niciodata sa fac destul din ceea ce îmi place, am pus la punct o metoda prin care gust macar câte putin - dar în mod regulat, din ceea ce ma fascineaza. Mi-am întocmit o lista cu persoane de cultura si arta, persoane care au reprezentat si reprezinta ceva special pentru sufletul meu si care cândva au influentat puternic felul meu actual de a fi. Fie ca sunt pamânteni sau deja STELE, eu le celebrez zilele de nastere prin faptul ca, în acea zi le dedic tot timpul meu liber, cautând date biografice, citind sau recitind interviuri si pasaje ale operelor lor.
Astazi se împlinesc 103 ani de când s-a nascut Emil Cioran, cel ce avea sa devina cel mai mare filozof nihilist al secolului douazeci. Deci astazi m-am plimbat virtual din Rasinari la Paris, cautând sa descopar amanunte noi despre cel ce s-a nascut în satucul situat la 12 kilometri de Sibiu (orasul în care eu am locuit "o viata") si care în anul 1928, a absolvit liceul pe care câteva decenii mai târziu l-am absolvit si eu.
Va recomand sa cititi: "Interviu inedit cu Simone Boué, prietena/iubita/ (niciodată soţia) de-o viaţă a lui Emil Cioran", "Un centenar prea discret", "Wolfgang Kraus despre Emil Cioran", "10 locuri “românesti” la Paris", "Mansarde à Paris avec vue sur la mort - les detours de Cioran","Cimitirul Montparnasse", "Scrisori către cei de-acasă"...

11 comentarii:

  1. Este o initiativa extraordinara Carmen.
    Mi-ar placea sa imi fac fise asa cum o faceam odata la scoala.
    Cu tumultul acesta de zi cu zi, ne pierdem in neant, uitand de valorile noastre, de oamenii care, prin prisma creatilor lor, ne pot dezvolta si ne pot ridica stima de sine. Incerc si eu pe cat posibil sa tin legatura cu lumea culturala, asa cum am zis, cu toate piedicile din vremurile astea.
    Asa ca salut initiativa ta si te felicit din toata inima.

    RăspundețiȘtergere
  2. Grozava initiativa,dar nu as putea sa tin de ea; probabil din superficialitate (cam dur),sau ...cotidiene !
    Am fost de multe ori la Rasinari si in imprejurimi,am citit cateva carti ale lui; fiului meu i-au fost pe plac, mie mai putin..
    Succes !

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunat post, in fapt minunata aducerea aminte! Sper sa am sansa, vreodata, de a calatorii spre Rasinari si de a recalatorii spre Sibiu (aveam vreo patru-cinci ani prin '79 cand am fost prima data). Important e sa ajung in zona...si sa vad, astfel, si eu parte din detaliile de care povesteai anul trecut. O saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. "Fiecare poartă o altă singurătate, toţi umblă cu capul în nori şi nu cred să existe vreo prietenie în această aparentă sociabilitate. Mă gândesc, însă, la ce mi-au folosit toţi oamenii pe care i-am cunoscut, i-am iubit şi i-am urât." -Emil Cioran - "Singuratate si destin". Un mare Roman pe care multi il uita...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce idee faina!
    Dupa ce imi cresc destul de mari baietii,poate apuc sa pun si eu in practica aceasta idee.:)
    Cioran,are inca multe de zis!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasă comemorare! Un om deosebit, dar atât de puţin înţeles de către conaţionalii săi, care l-au privit adesea ca pe un... ciudat. Gândurile sale dau glas tuturor frământărilor şi îndoielilor cu care toţi oamenii ne confruntăm, mai mult sau mai puţin, de-a lungul vieţii.
    Mi-am amintit că acum câţiva ani am fost pe la Răşinari şi am trecut şi pe lângă casa unde s-a născut şi a copilărit.
    Numai bine, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. esti atat de tu cu aceasta idee :)
    e cea ma frumoasa modalitate de a te bucura de ceea ce conteaza pentru tine si de a-ti arata consideratia fata de astfel de personalitati...
    si din acest motiv ma bucur ca suntem prietene :)
    te imbratisez >:D<

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu parere de rau, Cioran nu-mi este familiar, dar tenacitatea ta de-a petrece putinul timp liber imbogatindu-ti spiritul si sufletul e de admirat.

    RăspundețiȘtergere
  9. E o idee minunata! E timp de "pierdut" cu folos aici la tine pe blog :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Am uitat! Mintea mea e in zeci de bucatele - sa le adun cu farasul, alta nu! :)) Cat discutam, pe vremuri, despre scrierile, ideile lui M. Eliade, Cioran, Noica, Eugen Ionescu si multi altii. Erau zile minunate. Ne uita ziua pe cate o terasa, vara, si o tineam intr-o polemica...! Ce fain era. Acum, membrii grupului acela sunt risipiti prin lume.
    Multumesc pentru reamintire. :)
    Pupici cu drag! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc pentru documentele recomandate.

    RăspundețiȘtergere