vineri, 18 aprilie 2014

Obiceiuri Pascale


«În Miercurea, Joia sau Vinerea Mare, femeile pregătesc Pasca şi Ouăle Roşii, simboluri pascale ale vieţii, ale Învierii.
Conform tradiţiei, în ziua de Paşti oamenii au locuinţele curate şi alimentele rituale pregătite. Pasca, ouăle roşii şi mielul constituie elemente purtatoare ale simbolului sacrificiului pascal şi al Învierii, al regenerării, al purificării şi al veşniciei, alimente consumate sacramental. În dimineaţa primei zile de Paşti, toţi membrii familiei se spală pe faţă cu apă (neîncepută) dintr-un vas în care au fost puse un ou roşu, un ban de argint şi o crenguţă de busuioc, spunând: "Să fiu sănătos/sănătoasă şi obrazul să-mi fie roşu ca oul, să fiu dorit/ă şi aşteptat/ă aşa cum sunt aşteptate ouăle roşii de Paşti, să fiu iubit/ă ca ouăle în zilele de Paști", apoi se trece peste faţă moneda de argint, zicând: "Să fiu mândru/ă şi curat/ă ca argintul şi văzut/ă ca busuiocul". Fiecare gest ritualic al sărbătorii reprezintă o dimensiune simbolică aparte. În acest sens, un exemplu îl constituie şi îmbrăcatul, care, aici, are rol de înnoire. Datorită existenţei unei credinţe conform căreia de Paşti este bine să ai straie noi, odinioară, fetele şi tinerele neveste coseau cămăşi pentru toţi membrii familiei. Pentru fetele de măritat semnificaţia era şi mai puternică, acestea urmând a purta noile cămăşi atât la biserică, cât şi la joc. În Ţara Moţilor, toaca de la biserică este dusă în noaptea de Paşti în cimitir, unde feciorii satului au sarcina de a o păzi cu străşnicie. Dacă toaca va fi furată, cei care n-au reuşit s-o păzească au obligaţia să ofere o masă bogată, în caz contrar, „hoţii” vor fi gazdele ospăţului.
În Maramures, există credinţa că îţi va merge bine dacă prima persoana care îti intră în casă va fi un bărbat. În dimineaţa de Paşti, copiii merg la prieteni şi la vecini să anunţe Învierea Domnului, iar gazdele îi răsplătesc cu ouă roşii.
În Câmpia Transilvaniei, de Paşti avea loc un obicei cu scop moralizator, numit „brişcălitul”. „În ziua de Paşti se pedepseau acei feciori care încălcau morala satului în ”postul mare”. Printre feciori erau aşa numiţii ”poliţei”, care aveau ca sarcină urmărirea comportării tinerilor pe parcursul celor 7 săptămâni dinaintea Paştilor. Când unul dintre feciori comitea o greşeală, poliţeii spuneau: ”Noa, p-aiesta scrieţi-l sus, că la Paşti vine la brişcălit”. Într-adevăr, la Paşti se adunau la Casa jocului toţi feciorii, se alegea o comisie de judecată formată din patru judecători, iar feciorii cu pricina erau supuşi la judecată. În funcţie de gravitatea faptelor lor, ”poliţeii” le aplicau pedepse cu lovituri de nuiele peste spate.” Dr. Dejeu Zamfir – „Cântece, dansuri şi obiceiuri din Câmpia Transilvaniei”.» ( Maria Golban Șomlea)
Superstiţii de Paşti: "Cei care mănâncă miel, n-au voie să dea oasele la câini, ci trebuie să le îngroape sub un măr, pentru a fi până la Paştele următor frumoşi şi sănătoşi ca mărul. Cojile de ouă se dau pe apă, ca să le dai de ştire şi blajinilor că soseşte Paştele. La Paşte, cine merge la biserică să-şi pună un ou roşu în sân, ca tot anul să fie roşu şi frumos, iar fetele să aibă peţitori"(Adrian Fochi – Datini şi eresuri).


Acasa la mine, mi-am facut obiceiul ca pe casa scarilor sa atârn un siret de-a lungul peretelui, pe care sa atârn oua ornamentale si decoratiuni mici de Pasti. Tot pe acest siret, agat fiecare felicitare pe care o primesc cu ocazia sarbatorilor pascale. Astfel, de câte ori trec pe aici, privesc cu drag si multumesc în gând celor care si-au facut timp si mi-au scris câteva cuvinte. Tin neaparat sa multumesc celor trei prietene - Alina, Floarea si Diana, ale caror felicitari stau la loc de cinste -pupici si îmbratisari.

11 comentarii:

  1. La Remetea oamenii impletesc frumos obiceiurile pascala ortodoxe si reformate.Se merge la Inviere,indiferent de religia pe care o ai,apoi,ciocnesc oua rosii,dar Lunea de Paste e mare forfota prin sat.Toata suflarea de sex masculin o porneste cu sticluta de parfum in buzunar si stropeste toate fetitele, fetele,femeile sa nu se uste peste an.Sunt spuse si poezioare,unele care vestesc marea sarbatoare,altele cu talc.
    Toti sunt rasplatiti cu oua,asa ca eu azi am vopsit 100 de oua.:)Am facut si oua "perlate" ca si tine.O sa avem ce da baietilor.
    Si baietii mei pleaca alaturi de tatal lor prin sat.:)Vai de parfumurile mele.:)

    Foarte frumoase decoratiunile tale!Ati muncit,iar rezultatul e suuuper!
    Pupici si Lumina sa va fie in suflet!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca locuitorii din Remetea stiu sa faca ce e mai frumos cu vietile lor! Sa domneasca pacea si armoniaîn continuare si sarbatoarile pascale sa va aduca Lumina în suflete!
      De Stropit sa aveti doar clipe frumoase, sa adunati amintiri una mai vesela ca alta! Cu baietii tai, e si normal sa fii o mamica fericita ! pupici si îmbratisari

      Ștergere
  2. Ca de obicei, o atmosfera calda si primitoare aici la tine, draga Carmen!
    Iti doresc sa ai un Paste luminat si imbelsugat iar Lumina Sfanta sa fie mereu in sufletul tau minunat!
    Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult, draga mea Vulpita. Sarbatori fericite, pace si lumina în suflet! pupici si îmbratisari

      Ștergere
  3. Imi place de tine,Vorbesti de traditiile de aici ,dar te adaptezi celor unde traiesti.Frumos la tine si oricand sunt mandra ca pot sa-ti fac o bucurie.Un paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fiecare dintre noi întelege cel mai bine mediul in care traieste. Soarta mea a fost sa ajung sa traiesc aici, între catolici germani si iti spun cu mâna pe inima, ca îmi merge bine, foarte bine. Am crescut în România, am fost educata în acest stil si am trait dupa traditiile bisericii ortodoxe pâna acum 15 ani, de aceea nu voi putea uita nimic. Înteleg cele doua LUMI si iau din fiecare ce are mai bun. M-am schimbat mult, chiar foarte mul, dar numai în bine.
      Sarbatori fericite, draga mea!

      Ștergere
  4. Foarte frumoase articolele in care ai punctat obiceiuri si traditii pascale romanesti. Ce ma bucur ca ai luat cu tine, pe alte meleaguri, toate aceste "comori de suflet". Este minunat sa le dam mai departe, copiilor nostri, caci acestea sunt adevarata avere pe care o transmitem din generatie in generatie.
    Pentru ca dimineata pornim la drum, spre parintii nostri, iti uez de pe acum, draga Carmen, un Paste fericit alaturi de familia ta frumoasa! Sanatate multa si numai bucurii sa aveti cu toti! :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Carmen draga pentru obiceiurile
    oferite care mi-au starnit un viu interes si de
    care nu auzisem.
    Iti doresc lumina din stralucirea soarelui,taina
    din sclipitul stelelor ,armonie si bucurie in familia ta!
    UN PASTE FERICIT!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sarbatori fericite Carmen! Sanatate, zile senine si impacare in suflet!
    Mmmm... asta cu ingropatul oaselor in loc sa le dai la caine n-o stiam... :) Eu le tot dadeam ca fraierul la caine in loc sa le ingrop sub mar.

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte frumos ce ai scris! Foarte frumoase tradiţii! Paşte fericit!

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunate toate posturile cu subiect dedicat Sarbatorii Sfinte! Asa aspecte deosebite si speciale, cu multe informatii - adevarata incantare pentru suflet, ca sa numai spun vizual (trebuie sa mai recitesc, zilelea astea au trecut fff rapid si cam obositoare cu pregatirile...dar recuperam)! Multumiri pentru impartasirea cu noi! Inca o data toate cele bune! Alexa T

    RăspundețiȘtergere