sâmbătă, 26 aprilie 2014

Osterbrunnen - fântânile de Paste

Toti crestinii stiu ca Paștile au o durată de 40 de zile - cuprinse între sărbătoarea Învierii Domnului (prima duminică de Paști) și sărbătoarea Înălțarii Domnului (într-o zi de joi). Primele 3 din cele 40 de zile pascale fiind zile de mare sărbătoare.
Nu multi stiu însa ca în regiunea bavareza Fränkische Schweiz (Elveția franconă), sarbatoarea Învierii Domnului are o mai profunda semnificatie: pe lânga simbolurile pascale cunoscute în întreaga lume - oua încondeiate si iepurasi, localnicii dovedesc aici o mare consideratie fata de apa fara de care viata nu ar putea exista. Cu ocazia Pastelui toate fântânile, sipotele sau izvoarele se împodobesc cu ghirlade din ramuri de molid ornate cu oua de Pasti, pictate manual.

Ornatul fântânilor pentru sarbatoarea de Pasti se începe cu o saptamâna înainte de Duminica Floriilor (numita în Germania Palmsonntag) si decorul este pastrat doua saptamâni dupa Înviere. Este o traditie transmisa din generatie în generatie, ce arata ca sarbatoarea Pastelui în aceasta zona are o însemnatate deosebita. Ghirlandele de molid au de regula o lungime de 80 de metri si sunt împodobite cu câte 1800-2000 de oua pictate. Ouale sunt pregatite cu mult timp înainte, folosindu-se atât oua de gaina, cât si de gâsca si curca. Dupa ce este golit continutul oului crud, coaja este tratata în interior si exterior cu o solutie grund, apoi fiecare comunitate îsi alege o tema si o culoare, ouale pictate fiind prinse pe ghirlanda într-o ordine din-nainte stabilita.

Temele traditionale sunt cele religioase, picturile pe oua reprezentând scene biblice, însa frecvente sunt si picturile vesele, cu flori de primavara sau blazoane istorice ale provinciilor sau breslelor. În mod traditional, si copiii participa la pictarea oualor, acestia folosind teme din cartile cu basme - cea mai semnificativa poveste fiind Max si Moritz sau cele ale fratilor Grimm. Deasemenea, sunt prinse din loc în loc pe ghirlanda, oua decorate cu pirogravuri sau oua cu coaja scobita, decorate cu flori, iepurasi sau pui de gaina confectionati din plastic sau portelan - adevarate bijuterii!

Excursia în zona Fränkische Schweiz, pe care am facut-o joi (24.04.2014) împreuna cu mamica mea, a avut ca popasuri localitatile Forchheim, Gasseldorf, Oberngrub, Teuchatz, Tiefenpölz, Heiligenstdt, Birkenreuth si Bieberbach - în care am admirat fântânile ornate si am vizitat muzee si expozitii cu teme pascale. Am pornit dimineata înainte de ora 6 si ne-am întors la ora 20, frânte de oboseala dar cu impresii deosebite. Zona vizitata este încarcata de un farmec aparte, având peisaj cultural impresionant si un peisaj natural (relief, ape, sol, vegetație, faună) idilic! În plus, am avut noroc de o vreme superba, cu soare, cer senin si temperaturi de pâna la 26°C!



Începând din anul 2000, fântâna din localitatea Biberbach a intrat în Cartea Recordurilor, ca fiind "Cea mai bogata Osterbrunnen din lume", ghirlandele de decor continând peste 11000 oua, artistic pictate manual!
Aici a fost cel mai aglomerat, autocarele cu turisti veniti din toate colturile tarii erau dirijate ca la aeroport, cu timp fix de intrare si iesire din zona.

Excursia va ramâne o experienta de neuitat, atât pentru mama cât si pentru mine!

26 de comentarii:

  1. Bună CARMEN!
    Wow ce frumuseți,nu mă satur să le privesc!
    Mulțumesc de partajare,nu am știut de așa obiceiuri frumoase!
    Un weekend cât mai frumos alături de cei dragi îți doresc draga mea!
    Pup și îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca ti-a placut articolul meu.
      Multumesc mult, Elena draga,
      pupici si imbratisari ❤♡

      Ștergere
  2. Ouale sunt refolosite de la un an la altul?
    Sunt oua fierte sau golite ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ouale crude sunt golite de continut si doar coaja / carcasa este pictata. Ni s-a explicat ca cea mai mare parte a oualor sunt depozitate si folosite in anul urmator, dar în fiecare an sunt introduse în "colectie" si multe oua noi-vopsite.

      Ștergere
  3. admirabil obicei! da, apa, nu am exista far ea...
    sa celebrezi apa, inseamna sa celebrezi viata...poate ca Invierea este cel mai potrivit moment pentru a celebra apa, adica viata...
    ce feerie, ce bucurie de culori...cred si eu ca toata lumea vrea sa vada asa frumuseti!
    ma bucur ca te-ai bucurat de aceste minuni alturi de mama ta...te pupacesc draga mea draga, mai raman sa admir fotografiile :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si pe mine ma impresioneaza ideea! câta întelepciune!
      pup draga mea draga. Multumesc ca ne-ai însotit :)

      Ștergere
  4. Ce traditii minunate! Si ce frumos este ca oamenii de acolo le pastreaza cu atata drag. Intr-o lume in care oamenii isi uita traditiile si radacinile si chiar propria identitate spirituala, astfel de "oaze" de traditii si obiceiuri frumoase, mostenite si transmise din generatie in generatie sunt absolut minunate.
    Am primit si eu pe mail un pps minunat cu acest obicei din Bavaria. Pozele tale sunt si mai sugestive.
    O duminica frumoasa, draga Carmen! Numai bine tie si familiei tale! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta este cel mai frumos - sa stai drept, sa accepti trecutul, cu bune si rele, sa transmiti mai departe ce este frumos si sa nu rupi legatura dintre generatii.
      Multumesc mult, Alex draga. Numai gânduri bune, înapoi

      Ștergere
  5. Multumesc Carmen, n-am stiut despre aceasta traditie. Cata meticuzitate si precizie, planificare, ordine si disciplina. Fiind jumatate sasoaica, simt lucrurile astea foarte profund.
    Ce zi frumoasa v-ati oferit. Sa fiti sanatoase si bucuroase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) eu crescând la Sibiul care odinioara era plin de sasi, eram de multe ori abordata pe germana :)) pe atunci nu stiam o boaba! nici nu am visat vreodata sa locuiesc în Germania :))
      Te pup Sivia draga. Numai ganduri bune, inapoi

      Ștergere
  6. imi place cand vad locuri unde oamenii au traditii si le respecta. traditii colorate,vesele...
    superbe imagini!:)
    sa ai zi faina! pop!

    RăspundețiȘtergere
  7. Uau, ce frumos! Se pare ca germanii nu au traditii frumoase doar de Craciun, ci si de Paste.
    Foarte dragute ornamentele, deosebite. Ati avut o zi plina, dar sunt sigura ca v-ati bucurat de ea la maxim.
    O duminica excelenta iti doresc si distractie frumoasa impreuna cu mamica ta in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Larisa draga - tu întelegi ce frumos este când faci excursii cu mamica! Sper ca si a ta va veni in curând.

      Ștergere
  8. Obiceiuri frumoase si interesante pentru noi.Ce poti spune in fata atator minunatii ?Ati petrecut un paste intr-un mod unic.Sa aveti parte de zile pline de bucurie si satsfactii.Cu drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult, Floarea draga! Aceasta traditie este într-adevar de laudat!
      Numai ganduri bune si de la noi, cu drag.

      Ștergere
  9. Mai, la voi sunt niste sarbatori tare colorate! Ce de oua! (ma mir precum copiii)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oriunde in Germania se decoreaza pomisorii in gradina cu oua de Pasti, însa asemenea ghirlande la fântâni nu se gasesc decât în Bavaria.

      Ștergere
  10. Excelente decoratiuni! Nici nu stiu care-mi place mai mult :) dar ma atrag cele cu albastru si cele cu roz.
    Imi imaginez ca excursia este una memorabila si ne bucuram pentru voi. :)
    La ora aceasta mama doarme, dar maine sigur va vedea si ea fotografiile si,bineinteles si pe minunatele ei prietene. :)
    Multumesc si pentru informatii. Mi-am amintit ca am vazut pe FB poze cu doua fantani de aici, decorate. Pe net am citit ceva despre obicei dar prea putin a aparut in ziare... Pentru ca PC-ul n-a prea vrut sa se dea azi pe net dupa ce am apucat sa vad articolul tau am... incropit si eu unul despre fantani,dar... deh! Aici e mai pe la inceput obiceiul (din ce stiu eu - poate prin secolul 19, inceputul secolului 20 sa fi fost altfel) si mi-ar placea sa fie din ce in ce mai spectaculoase decoratiunile. :)
    Imbratisari cu drag, de la grup pentru grup. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti dai seama 11000 de oua?! noi cand am auzit parca nu ne venea sa credem! cand am vazut, am ramas fara cuvinte! :))
      Am avut parte de o zi fantastica, atat din pdv meteo cât si din punct de vedere cultural.
      Abia astept sa prezinti variantele autohtone! Transilvania a imprumutat multe obiceiuri bune de la sasi :)
      pupici si imbratisari, de la noi, pentru bresovencele noastre dragi

      Ștergere
  11. Draga mea enciclopedie ce eşti, te pup! Nu ştiam de acest obicei deosebit, parcă au îmbinat Paştele cu Crăciunul. Foarte frumoase imagini şi superbe cele pe albastru!
    Te rog să-i transmiţi mamei tale salutări şi multă sănătate, din partea mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Craciunul e unic în Bavaria! dar si de Pasti este frumos :) Eu personal iubesc luna de Advent... pentru mine este cea mai mare sarbatoare!
      pupici si multumiri. Mama citeste cu mine - transmite îmbratisari

      Ștergere
  12. Intr-adevar nu am idee sa fi aflat despre aceste locuri, impresionante si atat de idilice! Grozava forta de munca impletita cu cea creativa pentru a reusi o astfel de punere in scena. La un moment dat, am zarit si un afis cu mesaj in romana, printre diversitatea de lucrari cu oua variat colorate, vopsite, incondeiate, cu motive traditionale pana la moderne... fff frumoasa ocazia asta de a vizita prin prisma ta aceste meleaguri! Cred ca a fost o uimire permanenta... si recunosc ca imi plac tare astfel de incursiuni prin prisma camerei foto! Multumesc mult pentru seriile de fotografii ce redau amploarea unui astfel de eveniment, precum si pentru toate postarile in care ne aduci detalii si aspecte socio-culturale si artistice (spectacolul de balet, ca experienta traita la cinema, de exemplu, trebuie sa fie iar de o senzatie aparte)! Lumea e plina de locuri fantastice! Toate cele bune, pentru tine si mama ta, si o saptamana insorita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Alexa draga petru frumoasele cuvinte pe care le-ai asternut aici.
      :) Afisul pe româneste este traducerea pe care am facut-o eu la afisul pe germana :)) Am copiat fotografia si am adaptat - tradus textul, pentru ca este impresionant!
      Deci - la fântâna din localitatea Tiefenpötz - cea cu crucea mare si ghirlandele albastre, pe o masa în aer liber, acoperita cu musama, sunt asezate doua cosuri cu oua de Pasti, oua proaspat fierte, adunate din cuibarele gainilor fericite, care traiesc pe câmpuri libere. Lânga cosuri exista doua sararite si o pusculita. Afisul - bilet, spune asa:
      "Voi Oamneni buni,
      daca serviti un ou, va rugam sa donati un banut, deoarece fara graunte nici o gaina nu face ou!
      veti fi rasplatiti cu generozitate de Dumnezeu!"
      Toti am mancat cate un ou cu galbenus auriu si am pus cate un banut. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

      Ștergere
  13. WOW!!
    Am un ou preferat. E rosu si are un panda desenat pe el :))))). Si am mai observat ceva dragut. In ultimul colaj sunt trei culori ;)) Rosu .. galben... albastru :D.
    Foarte interesant obicei :P.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebuie sa vezi cu ochii tai aceste minunatii! Ramâi pur si smplu cu gura cascata... atatea oua artistic realizate câte am vazut in aceasta excursie, nu am vazut in toata viata mea! :-)
      Da l-am descoperit pe cel rosu cu Panda :-)
      te pup, Rux draga :-* Noapte buna!

      Ștergere