duminică, 5 octombrie 2014

Sa va fac pofta?!

Doua zile la rând am avut meniu asemanator: felul întai supa-crema de bostan cu gimbir, dreasa cu lapte de nuca de cocos si felul doi salata de cruditati - în prima zi cu creveti prajiti cu usturoi si a doua zi, cu piept de curcan taiat fâsii si prajit în unt. Am servit vin alb sec din România - Frâncusa ☺
Reteta pentru supa-crema (pentru 6 portii):

un bostan Hokkaido cca 800 g,
600 g morcovi,
o ceapa,
5 cm ghimbir, dint-o radacina de grosimea unui morcov mare,
2 linguri unt,
un litru de zeama de legume,
500 ml lapte de nuca de cocos,
sare, piper, suc de la o lamâie;
Se curata bostanelul si se taie cuburi, la fel ca si morcovii, ghimbirul si ceapa si se calesc în untul încins. Se stinge cu zeama de legume si se lasa sa fiarba încet, în jur de 15-20 minute. Cu ajutorul unui mixer, se paseaza întregul zarzavat din supa. Se toarna laptele de nuca de cocos amestecând continuu, se sareaza si pipereaza dupa gust apoi se toarna sucul de lamânie. Înainte de servire în farfurie, se presara frunze de coriandru taiate marunt. Se pot servi deasemenea crutoane prajite cu usturoi.

Salata de cruditati cu garnitura / creveti sau piept de curcan (pentru 6 portii):
2 capatâni de salata verde,
12 rosii-cocktail,
2 legaturi de ridichi,
2 legaturi ceapa verde ,
o gulie alba,
un fruct mango copt bine,
otet de mere, ulei de masline, o lingrita de miere, sare piper;
Se spala bine legumele si se scutura de apa (salata se pune în centrufuga). Ridichiile si gulia se taie în felii subtiri, ceapa în rondele, rosiile pe jumatate si frunzele de salata se rup cu mâna în bucati mici, neuniforme. Legumele se amesteca si se portioneaza pe farfurii.
Într-o cana se amesteca otetul cu uleiul, mierea, sarea si piperul, batându-se spuma cu un tel. Cu ajutorul unei linguri, se toarna acest mixt peste salata. Se curata mango si se taie felii pe lungime. Se aseaza în farfurii, deasupra salatei.
Într-o tigaie cu ulei încins, în care punem câtiva catei de usturoi taiati pe jumatate, se prajesc crevetii (300 g), gata curatati.
Se garneaza salata si se serveste imediat.
Aceeasi reteta pentru salata, în care am înlocuit mango cu boabe de strugure si felii subtiri de mar, am servit-o a doua zi, garnata cu fâsii de carne de piept de curcan (300 g), prajit în unt. La a doua varianta se pot servi si crutoane.

18 comentarii:

  1. delicios, delicios,delicios...
    supa crema de dovleac am facut si eu, dar fara ghimbir si cu smantana in loc de lapte de cocos, e cu adevarat delicioasa, cred ca voi incerca din nou toamna asta, mi-ai facut o pofta grozava! :))
    salatele arata de exceptie, la tine mereu gasesc cate ceva si gustos si sanatoas :)
    pup draga mea draga, somn usor si o zi de luni cat mai scurta,pup! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. neaparat sa probezi reteta cu ghimbir :)
      salatele sunt delicioase, hmmmmm.... Dar acum, la spalat pe dinti si în pat! Noapte buna draga mea draga! pupici

      Ștergere
  2. minunat, apetisant, savuros...si eu gatesc supa-crema de dovleac si prefer sa o acresc cu zeama stoarsa de la doua portocale, este exotica si plina de vitamine, usor digerabila.
    nici salatele nu sunt mai prejos, o bogatie de culori si gusturi...adevarate "bombe"de sanatate.
    o saptamana plina de realizari!...pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi nu acrim supa-crema de dovleac decât în cazul în care punem ghimbir si lapte de nuca de cocos. In varianta clasica, cea cu crème fraîche nu acrim de loc. Dar ideea cu portocalele este excelenta, o voi aplica la supa viitoare, multumesc!
      Gina draga, ma bucur din nou sa citesc comentarii de la tine :) Mi-ai lipsit!
      Te pup. Noapte buna! si mâine dimineata sa pasesti bine în noua saptamâna!

      Ștergere
  3. Mmmmm! O nebunie de arome şi gusturi. Chiar că mi-ai făcut poftă, dragă Carmen. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca apreciezi atat combinatia de arome cat si aspectul ;) multumesc, Alex draga!

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Da, si pe masura ce am sorbit din ceasca, i-a disparut zambetul de tot! :-))

      Ștergere
  5. Ce bunătăţi ai făcut, scrisesei ceva într-un comentariu la vreun articol trecut. Neapărat voi încerca şi eu o asemenea supă cremă. Da nu ştiu cum o fi bostanul Hokkaido, că pe la noi nu prea cred să îl găsesc.
    Am scris multe comentarii în spate, să te uiţi tu şi la cele ce trebuie moderate, că nu cred să fi apărut toate!
    Şi vreau să îţi mai spun din nou mulţumesc. Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teoretic merge facuta supa din orice fel de bostan. M-as bucura sa stiu cum ti-a iesit, ce imbunatatiri ai mai adus tu :-)
      Am vazut tot ce ai scris, multumesc pentru toate cuvintele tale frumoase! Pe blogul meu comentariile apar automat, trebuie sa aprob doar pe cele facute la postari mai vechi de trei zile. Altfel pierd sirul :-)) Te pup draga mea. O zi minunata sa ai!

      Ștergere
  6. Mmmm...pare bun si sunt convinsa ca a fost bun! Sa va fie de bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim ;)) daca treceti pe la noi, poate mai repetam odata meniul ;))

      Ștergere
  7. Cat de frumos arata si trebuie sa fie tare bun! Supele crema sunt favoritele noastre, dar nu am pus niciodata dovleac, cat despre ghimbir, nici atat! Am sa incerc si eu! Multumesc mult pentru retete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul este ca în România nici eu nu auzisem, dar de când locuiesc aici am descoperit savoarea supelor-crema de dovleac si sparghel! astea doua sunt preferatele mele :))

      Ștergere
  8. Arată minunat!
    Dar tu chiar te-ai ţinut de cuvânt; ai trecut la cură :))) pupici

    RăspundețiȘtergere