duminică, 19 octombrie 2014

Povestea lui Manon Lescaut si a cavalerului des Grieux în pasi de balet (partea II)

(continuare la Povestea lui Manon Lescaut si a cavalerului des Grieux în pasi de balet)

Alaturi de perechile celebre - Romeo si Julieta, Tristan si Isolda, Laura si Petrarca, Violetta si Alfredo sau Paris si Elena, cuplul Manon Lescaut si des Grieux impresioneaza la fel de puternic prin povestea lor de iubire, prin patos, romantism si destinul tragic.
Dupa ce Manon pleaca împreuna cu Monsieur GM acceptând sa-i fie amanta, fratele ei îl asteapta pe des Grieux în micul apartament pentru a-i transmite ca Manon îl iubeste si ca decizia pe care a luat-o este de scurta durata, doar pâna când va reusi sa adune ceva bani pentru a-si putea împlini visele împreuna... Cu inima frânta, des Grieux renunţa la viata de societate şi dupa doi ani de asteptare, decide să se înscrie la seminarul teologic.
Actul doi începe cu intrarea frumoasei Manon la bratul Domnului MG la petrecerea organizata de Madame X. O reuniune a înaltei societăți, la care spre divertisment sunt invitate si fete dint-un bordel de lux.
Manon este centrul atentiei oriunde îsi face prezenta, traieste asa cum si-a dorit în somptuozitate, dar nimic nu-i poate înlocui sentimentul de dragoste pentru des Grieux. Ca sa-si astâmpere dorul, Manon îl roaga pe fratele ei sa-l aduca la aceasta petrecere si pe fostul ei iubit. Des Grieux vine fără tragere de inimă, adus mai mult cu forta de Lescaut, în ultimul timp deseori beat si dependent de jocurile de noroc. Soloul prezentat aici de Ricardo Cervera este superb! Împreuna cu Laura Morera - cea care joaca rolul iubitei lui Lescaut, executa  dansuri dificile, rasplatite de public cu ropote de aplauze.
Revederea îi ravaseste atât pe des Grieux cât si pe Manon. Se topesc privindu-se, se apropie unul de altul pe furis si cu o intensitate copleşitoare îsi redeclara unul altuia dragostea. Caracterul patetic al muzicii exprima pasiunea rascolitoare. Între remuscari si ispita, rolurile celor doi balerini sunt interpretate cu multa gingasie si talent.
Manon îl imploră pe des Grieux să o ierte, îi jură fidelitate si îi promite sa fuga împreuna dupa petrecere. Dar mai întâi, des Grieux este rugat sa intre în jocul de carti, unde trișând împreuna cu fratele ei, sa câstige bani. Din dragoste pentru Manon accepta.
Conspiratia celor trei este usor demascata de Monsieur GM care izbucneste de furie, atât pentru faptul ca a fost escrocat, cât mai ales pentru faptul ca a fost înselat de Manon. Se produce un scandal monstruos, Lescaut - fratele lui Manon este arestat, dar des Grieux si Manon reusesc sa fuga. Cei doi îndragostiti traiesc o ultima noapte de pasiune, pentru ca în zorii zilei politia le da de urma. Apariţia bătrânului conte des Grieux (tatal), îl scuteşte pe tânărul cavaler de pedeapsă, acesta fiind eliberat. Manon este însa arestata sub acuzatia de prostitutie, condamnată si supusă deportării peste ocean. La proces, în încercarea disperata de a se opune deportarii, fratele lui Manon este împuscat mortal. Muzica exprima trairi emotionale rascolitoare, dansul balerinilor transmite imagini de un dramatism profund.

Urmeaza din nou o pauza pentru un pahar de Sekt si o portie de mousse de vanilie cu sos de cirese sau capsuni, la alegere ☺
Actul trei ne introduce în atmosfera portului din New Orleans. Des Grieux asteapta vaporul care-i va aduce pe detinutii din Franta. Manon apare încatusata si sleita de puteri, alaturi de alte femei ce urmeaza sa fie duse în colonia penala. Pretinzând a fi soțul ei, Des Grieux înceraca sa mituiască un străjer, pentru a-si elibera iubita. Acesta actiune nu face altceva decât sa atraga atentia sefului coloanei penale care descopera trasaturile fine ale fetei lui Manon si provoaca dorinta animalica a acestuia. În timp ce o violeaza, este surprins si ucis printr-o lovitura de pumnal de catre des Grieux.
Manon și des Grieux fug din închisoare încercând sa se ascunda în mlaștina din Louisiana. Manon nu mai poate sa faca nici un pas. Dansul sugereaza delirul, halucinații si episoade din trecutul lor si viitorul care poate ar fi putut fi fericit, daca nu ar fi existat ambițiile de bogăție și splendoare. Şoptind cuvinte de dragoste, Manon se stinge în braţele iubitului.
Elegia lui Massenet este una din dramele cele mai sfâșietoare. Coregrafia prezentata de Royal Ballet si creata de Sir Kenneth MacMillande în anul 1974, continuă să fie recunoscută pe plan internațional ca fiind unul dintre baletele de referinta ale companiilor de balet..
Manon a fost prezentat pentru prima dată de către Baletul Regal din Londra, în anul 1974. Pe data de 16 octombrie 2014, baletul Manon transmis în direct la cinematografele din întreaga lume, a sarbatorit 40 de ani de la prima punere în scena. Pe atunci, productia Royal Ballet i-a avut în rolurile principale pe Antoinette Sibley și Anthony Dowell.
Manon este unul dintre cele mai mari roluri feminine de balet. Presupune a putea transmite publicului ingenuitatea, nevinovatia tinerei fete, dar si capacitatea ei de a fi marea seducatoare precum si sentimentul de culpabilitate din finalul lucrarii coregrafice. Marianela Nuñez, a interpretat cu grandoare acest rol si Federico Bonelli în rolul des Grieux a fost de asemenea la înaltime.
Ricardo Cervera - fratele lui Manon Lescaut, Christopher Saunders - Monsieur GM, Laura Morera - iubita lui Lescaut, Gary Avis - temnicerul si întregul Corp de Balet ne-au oferit un spectacol superb. Decorurile realizate de Nicholas Georgiadis au întregit perfectiunea acestui spectacol.
Dirijorul orchestrei ROH Manon este Martin Yates.

Pe data de 27 octombrie, în 27 de tari si 1020 de cinematografe, din sala The Royal Opera House din Covent Garden, London, se va transmite live opera I due Foscari, compusa de Verdi. Rolul principal: Plácido Domingo. Sper ca v-ati procurat bilete! ☺

22 de comentarii:

  1. superb ai povestit!
    parca am fost si eu cu voi la acest spectacol deosebit:)
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult ca m-ai însotit! te pup
      Noapte buna, Geanina draga!

      Ștergere
  2. Sunt evenimente extraordinare. Am citit, cu aceasta ocazie pentru prima data, despre "Cei doi Foscari". Candva ma pasionau conflictele pe tema datorie-dragoste (paterna aici)...
    In Bucuresti evenimentul este intr-o sala din Mall Baneasa, la ora 21.30; pretul este acceptabil, lumea cauta motive de-a iesi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur enorm ca anunti aici unde va avea loc transmisiunea în direct din Londra la Bucuresti. Sper ca vor fi multi bloggeri prezenti, evenimentul trebuie comentat! Spectacolul "I due Foscari" are o distributie de zile mari!

      Ștergere
  3. La mulți ani frumoși,CARMEN cu sănătate ȘI BUCURII !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult! :)) eu tocmai eram în vizita pe blogul tau :))
      mai este o ora pâna la ziua mea, de aceea esti primul care ma felicita :)
      Sanatate multa si bucurii tranasmit înapoi.

      Ștergere
    2. Suntem în perioada când se schimbă ora vara/iarna și de aici a venit diferența
      La mine era deja după miezul nopții când am venit să te felicit
      Încă odată La mulți ani !

      Ștergere
    3. Imi pare foarte bine pentru ca iata, dupa cum am spus, ai fost primul care m-ai felicitat si tare m-a emotionat gestul tau! Iti multumesc din suflet.
      Esti un om deosebit, ne cunoastem de mai bine de 3 ani si pot sa spun ca ai dovedit in numeroase randuri ce suflet minunat ai! Sunt onorata sa ma numar printre prietenii tai, la care tii.

      Ștergere
  4. La mul'i ani cu s[n[tate !
    http://tu1074.wordpress.com/2014/10/20/la-multi-anicarmen/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vaaaai, mai exista blogul Tu 1074?! fug sa vad! :) multumesc mult, o surpriza dubla...

      Ștergere
  5. in primul rand vreau sa-i urez inca o data la multi frumosi si norocosi ani!
    sa fii mereu iubita si fericita! :*

    in al doilea rand trebuie sa remarc stilul in care scrii, e atat de viu si clar incat am avut senzatia ca am fost acolo si am urmarit intregul spectacol pe ecran...ai o deosebita capacitate de a transmite emotiile pe care le traiesti :)
    si nu in ultimul rand, trebuie sa remarc incantatoarea tinuta pe care ai abordat-o pentru aceasta iesire, arati superb!

    te imbratisez draga mea draga, aceasta zi sa-ti aduca multe surprize placute, sa zambesti si sa te bucuri de fiecare clipa! >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult, draga mea draga! si tie sanatate multa si fericire! :-*
      multumesc pentru rândurile tale calde si pentru aprecierile formulate. Esti o dulce, draga! :-*
      trimit îmbratisari si pupici ♡

      Ștergere
  6. La multi ani cu sanatate,fericire si realizari! Am citit pe nerasuflate si sunt impresionata,atat de spectacol,cat de felul tau de a ne povsti.Sa fiu sincera,nu stiu daca as fi fost acolo,as fi inteles tot atat de bine acest balet.Tu ai darul de a te face inteleasa si de aceea ai tot respectul nostru.Multumesc pentru un asa spectacol ! Sa ai parte de o zi de vis cu brate de flori , multe daruri si pupici.Te imbratisez si eu cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Floarea draga! multumesc atât pentru caldele urari pentru ziua mea de nastere, cât si pentru frumoasele cuvinte în legatura cu articolul de fata. Despre Manon, am citi si cartea, am citit si libretul operei dar mai ales al baletului omonim si înainte sa merg la spectacol, am urmarit cu atentie si prezentarea de pe pagina oficiala a ROH... Dupa toate astea, cu siguranta ai fi putu si tu scrie asa, sau mai bine :) Te pup si-ti multumesc muuuult!

      Ștergere
  7. Din comentariile de mai sus trag concluzia că este o zi importantă din viața ta și îmi face plăcere să-ți urez la mulți ani, alături de un gând bun trimis din Cluj! :)
    O cronică extraordinară a unei povești de dragoste despre care am auzit pentru prima dată aici, pe blogul tău! Citind cele două articole despre spectacol, am fost, parcă, într-un tur ghidat al vremurilor în care s-a petrecut povestea .... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, atat pentru urarile cu ocazia zilei acesteia "speciale" mie, cat si pentru aprecierile legate de articolul de fata. Iti multumesc!
      Sa ai o zi minunata!

      Ștergere
  8. La mulți ani,CARMEN!
    Cu sănătate,bucurii nenumărate și tot binele din lume să-ți fie aproape!
    O zi cât mai frumoasă îți doresc și o săptămână ușoară,draga mea!
    Te îmbrățișez cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Elena draga!
      Trimit pupici si imbratisari :-*

      Ștergere
  9. La mulţi ani frumoşi, cu sănătate şi multe bucurii, draga mea. Să trăieşti muuuult, să te bucuri de familia ta minunată, de prieteni şi de fiecare clipă a vieţii! Să ne scrii în continuare, să ne povesteşti mereu cu acelaşi entuziasm şi energie, lucrurile frumoase şi inspiraţionale pe care le faceţi mai mereu!
    Am citit cu multă plăcere ambele articole despre Manon, citisem cartea în adolescenţă şi îmi mai aminteam foarte vag subiectul. De aceea, interesul meu a fost mare şi am retrăit alaturi de rândurile tale, cu emoţie, povestea. Foarte frumos ai scris, tare bine ai transmis emoţia spectacolului şi a unei poveşti impresionante, chiar dacă tare tristă. Ţi-am admirat mult de tot şi ţinuta foarte elegantă şi rafinată. Arătai superb, aţi avut o seară foarte frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Mihaela draga! Multumesc pentru gandurile tale bune si pentru urari, le trimit cu drag, inzecit inapoi.
      Ma bucur mult ca ti-a placut articolul despre baletul Manon, subiectul este putin diferit fata de roman, dar si fata de opera omonima. A fost un spectacol exceptional, cum doar pe marile scene ale lumii se poate prezenta. Royal Opera House este una din cele 3-5 scene pe care urca doar cei mai buni, dintre cei mai buni ai lumii.
      Te pup. Sa ai o zi minunata!

      Ștergere