marți, 11 iunie 2013

File de calendar

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
10 iunie
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...anul 1819, s-a nascut Gustav Coubert, cel ce avea sa devina conducatorul miscarii artistice a realismului în pictura franceză din secolul al 19-lea. Viața pictorului coincide cu o perioadă deosebit de furtunoasă din istoria Franței: întoarcerea pe tron a Bourbonilor după căderea lui Napoleon, Revoluția din iulie 1830, Revoluția din 1848, a II-a Republică, al II-lea Imperiu, Comuna din Paris și în final cea de-a III-a Republică. În ciuda convingerilor sale republicane, Courbet nu este legat de niciun regim politic, rămânând fidel "regimului libertății" asa cum însuși obisnuia să spună.
Fara sa fie implicat cu adevarat, este totusi hartuit si urmartit politic. Coubert emigreaza în anul 1871 în Elvetia si nu se mai întoarce în Franța niciodată. Încearcă fără succes să-și salveze bunurile și tablourile, care sunt risipite treptat, fiind vândute la prețuri derizorii. Încovoiat de griji si saracie, moare bolnav la data de 31 decembrie 1877. Creatiile lui ramân sa impresioneze, sa socheze si sa încânte generatii dupa generatii, tablourile purtând semnatura Coubert fiind la ora actuala deosebit de valoroase, unele aflându-se în proprietate privata, altele fiind expuse în galeriile celor mai mari muzee ale lumii.

... anul 1861, s-a nascut la Braila Hariclea Darclée, una dintre personalitățile muzicale cele mai importante ale României. A debutat la 21 de ani, pe scena teatrului din orașul natal si doar datorita vocii sale exceptionale, numele i-a fost gravat cu litere de aur în istoria teatrului liric universal. S-a scris mult despre soprana numarul unu a României, despre farmecul tulburator al vocii, supranumita fiind "privighetoarea din Carpati". S-a scris deasemenea mult despre distinctia, frumusetea si aura enigmatica a artistei, poreclita "Gioconda numita Darclée" dar poate cel mai frumos omagiu ce i-a fost adus este faptul ca marele compozitor Giacomo Puccini i-a dedicat opera Tosca. Premiera a avut loc la 14 ianuarie 1900 la Teatro Costanzi din Roma si succesul a fost colosal! De atunci, toate marile soprane ale lumii au interpretat rolul Floria Tosca, însa Darclée ramâne unica!
"Nefericirea a facut ca soprana de notorietate mondială sa-si fi trăit ultimii ani ai vietii într-un anonimat nemeritat. "Măiastra pasăre de basm", "privighetoarea adorată" - cum a fost numită de critici - a murit în sărăcie, la 10 ianuarie 1939 în Spitalul Filantropia din Bucureşti şi înhumată două zile mai târziu la Cimitirul Bellu -având funeraliile finanţate de către Ambasada Italiei."

... anul 1880 s-a nascut André Derain în localitatea Chatou (lânga Paris) cel are avea sa devina unul din reprezentantii principali ai fauvismului - miscare artistică de la începutul anilor 1900, care pune accent pe intensitatea și puritatea culorilor. A fost coleg cu Pablo Picasso, Henri Matisse, Georges Braque, Guillaume Apollinaire, Max Jacob, Alice Gery (care-i devine soție) si multi alti artisti, din rândurile carora se afirma prin originalitate, temperament vulcanic și un spirit ordonator. Talentat grafician, sculptor, pictor, Derain se impune printr-o remarcabilă simplitate și forță mai ales în lucrările din ultimii ani de viață.
Cu un an înainte de trecerea în nefiinta, contractează o infecție oculară de care nu se vindeca. Pe 14 iulie 1954, Derain este victima unui accident de circulație, fiind călcat de un automobil. Se stinge din viata la 8 septembrie la Garches în Hauts-de-Seine, ca urmare a leziunilor suferite.
În zilele noastre, picturile sale sunt cotate la prețuri ridicate pe piața obiectelor de artă, unele tablouri ajungând să fie vândute pentru 3 - 4 milioane Euro.

Despre Ziua Parasutistilor - am scris aici, si eu si Alina.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
11 iunie
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
... anul 1864, s-a nascut la München, compozitorul si dirijorul german Richard Strauss, cel care a scris poemele simfonice "Don Juan", "Don Quichotte", "Așa grăit-a Zarathustra", "Simfonia Alpilor". A compus 14 opere, dintre care cele mai cunoscute sunt "Salomeea", "Cavalerul rozelor", "Electra", "Arabela". A dirijat la operele din Berlin, München si Viena, a dus o viata împlinita si încununata de reusite pe plan profesional. Constient de valoarea si talentul pe care le detinea, Richard Strauss a spus ""E greu să scrii concluzii. Beethoven și Wagner au putut. Doar cei mari reusesc si eu, pot deasemenea."
S-a stins din viata la vârsta de 85 de ani, dupa o viata plina de onoruri.

...anul 1910 s-a nascut Jacques-Yves Cousteau, cel care avea sa devina cunoscut în întreaga lume în calitate de comandant al navei Calypso. Cousteau a fost ofițer francez, oceanograf, cercetător, scriitor, fotograf, producător de film, inventator, inovator și explorator al vieții subacvatice. Timp de patru decenii, a explorat cu nava Calypso mările și oceanele lumii, din ghețurile Antarcticii și ale Nordului până în Marea Roșie, Marea Caraibelor și Marea Mediterană. Calypso a fost lovita accidental în ianuarie 1996 de o barjă și s-a scufundat în portul Singapore. Avariat grav, vasul a rămas sub apă timp de mai multe săptămâni. Nava a fost ulterior ridicată la suprafață, readusă în Franța și din anul 1998 este ancorată în portul La Rochelle, servind ca expoziție educațională.
Jacques-Yves Cousteau a fost de doua ori în România - prima data în octombrie 1966, la Constanța, cu ocazia încheierii lucrărilor Adunării Generale a Comisiei Internaționale pentru Cercetarea științifică a Mării Mediterane (CIESMM),ocazie cu care Jacques-Yves Cousteau a fost ales Secretar general al acestui for științific. A doua oara, în octombrie 1977, când Jacques-Yves Cousteau și echipa sa au hotărât să facă o expediție în Marea Neagră și la gurile Dunării. Cu acest prilej nava Calypso a ancorat la Constanța și apoi a lucrat în apele din fața gurilor Dunării pentru a studia gradul de poluare al Mării Negre și al Dunării. Proiectul s-a concretizat în anii 1990–1992, prin înființarea Rezervația Biosferei Delta Dunării și realizarea unui film de televiziune consacrat Dunării și deltei sale, în patru episoade.
Jacques-Yves Cousteau s-a stins din viata la data de 25 iunie 1997, în Paris.

8 comentarii:

  1. Ce de informatii interesante!
    Multumesc ptr ele! Unele nu le stiam.
    Seara faina draga mea! pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, iti multumesc ca ma cauti si ma gasesti, ma simti si ma placi, tot atat de mult cat te plac si eu pe tine. Pupici

      Ștergere
  2. Bine de ştiut! Ce de oameni de seamă, care au lăsat lucruri grozave în urma lor. Este bine să ştim despre fiecare!
    Sărut mâna pentru informaţii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alex draga, iti multumesc pentru comentariile intelepte si calde pe care le lasi intotdeauna aici, pe pagina mea.
      Intotdeauna imi aduc buna dispozitie si raspund cu un zambet, zambetului tau pe care il simt dincolo de monitor :)

      Ștergere
  3. Am citit pe nerasuflate! Asa mi-e dor de calendarele acele cu multe file pe care trebuia sa le rupi in fiecare zi si acolo gaseai astfel de informatii si nu numai! Acum peste tot calendare cu imagini, lumea apreciaza mai putin astfel de lucruri.
    Uf, uitandu-ma la picturile lui Coubert imi dau seama cat de putin am invatat in liceu despre el. Ii stiu numele si picturile i le recunosc, dar din pacate informatia asta nu-i suficienta. Aveam ora de istoria artei dar nu erau axate atat de mult pe "povestea" fiecarui artist. Mi-ar fi placut sa aflu despre ei astfel. Nu niste ani, clasificari si numele a catorva tablouri care nu m-au ajutat la nimic. Poate ca as fi retinut mai multe...
    Cat despre Andre Derain n-am studiat deloc. Curentele noi de pe atunci (acum nu mai sunt), fauvismul,cubismul,dadaismul aproape ca nici nu le-au bagat in seama.
    Ma opresc aici ca ma ia cu frustrari interioare :))
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Xaara, daca ai sti ce bine imi face sa citesc ca maii sunt persoane care simt asa cum simt eu :) ma bucur mult ca ne-am gasit aici in virtual. Te pup si eu :-*

      Ștergere
  4. Un frumos rememeber pentru care iti multumesc, Carmen draga! :)

    RăspundețiȘtergere