Pamukkale și Hierapolis sunt destinații tradiționale pentru turiștii ce trec prin Anatolia.
Hierapolis (greacă Ἱεράπολις "Orașul Sfânt") a fost un oras antic grecesc din Frigia (Turcia de astăzi), situat de-a lungul râului Menderes si învecinat cu Sardes (capitala privinciei antice Lidia). Locul a fost renumit în antichitate pentru izvoarele calde care formeaza terase albe de calcar prin evaporarea apei. Apa calcaroasa s-a dovedit a fi deosebit de buna pentru vopsirea lânii, locuitorii acestui oras îmbogățindu-se prin dezvoltarea comerțul cu textile și a artei țesatoriei.
Se presupune ca Hierapolis a existat cu multe secole înainte, însa cea mai veche dovada este din secolul al III-lea î.Hr. când a fost re-fondat de Antiochus al II-lea (la fel ca și orașul vecin, Laodicea pe Lycus).
În secolul II, episcopul Papias din Hierapolis a menționat într-un document ca a cunoscut personal pe fiiccele Apostolului Filip - unul din cei doisprezece apostoli ai lui Iisus, care a murit martirizat prin crucificare în anul 80 d.Hr. la Hierapolis, la vârsta de 87 de ani.
Orasul a fost distrus de un cutremur în anul 17 d.Hr. si reconstruit într-o forma extinsă. În primul și al doilea secol au apărut bai termale, fântâni, teatre și temple si s-a extins mult Necropola ("Orasul Mortilor").
Toate clădirile au supraviețuit războiului dintre Imperiul Otoman și Imperiul Bizantin, până când orasul a fost complet distrus de un cutremurul în anul 1334.
Ceea ce a ramas din orasul Hierapolis de vizitat, este înca si astazi deosebit si impresionant! Ruinele amfiteatrului (cunoscut sub numele de Teatrul lui Hadrian), Agora, Nymphaeum (casa apelor), portile orasului, Templul lui Apollo, biserica bizantina, baile romane (care au fost parțial reconstruite în perioada crestina timpurie) si strazile pietruite, având canalizare (!) sunt dovezi marete ale civilizatiei lumii antice.
Strada cu Colonade are latimea de 3,5 m si merge paralel cu terasele din travertin, pe o distanta mai lunga de un kilometru. Activitatea de recontructie si dezgropare se desfășoară continuu, sub îndrumarea unei universitati italiene de arheologie.
Necropola, situata la poarta de nord a orasului Hierapolis, cuprinde mai mult de 1.200 de morminte, fiind cel mai mare cimitir antic din Asia Mică. Mormintele în formă de casă sau mici temple, cu tunele, camere funerare si banci, sunt împodobite cu inscripții ce furnizeaza informații pretioase despre cei îngropati acum 2000 de ani. În partea de nord a cimitirului, pe sarcofagul lui Marc Aureliu s-a descoperit o inscriptie deosebit de important pentru istoria tehnologiei si anume, schita primei gatere cu mișcare de rotație transmisa prin arbore cotit și biela.
Timpul și cutremurele si-au lăsat amprenta peste oras si natura îsi recapata încetul cu încetul dreptul de proprietar...
În încheierea plimbarii virtuale va invit la un ceai si o cafea turceasca, la barul muzeului în aer liber Hierapolis :)
Articolul face parte din seria Concediu 2011, Turcia; Partea 1, Partea 2, Partea 3, Minunile Lumii, Castelul de bumbac.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Am promis celor ce au citit postarea Premiu, ca voi reveni cu linkuri catre cei ce preiau leapsa- iata-le: Andreia, Rux, OFZ, Sorin. Va multumesc :)
Istoria si mai ales asezarile istorice sunt frumoase, oriunde pe lumea asta.
RăspundețiȘtergereMutumim de postari, fara tine nu asi fi stiut de aceste regiuni. Te pup draga mea, sa ai o zi însorita! ☺
te pup si eu draga mea Minnie si-ti multumesc ca ma citesti!
Ștergereo seara faina!
PS: norii s-au imprastiat si acum e senin! maine va fi soare toata ziua! :))
dupa asa plimbare o cafea turceasca merge de minune! :)
RăspundețiȘtergeretare frumos acolo!
ce e a lor, e-a lor! la cafea se pricep foarte bine! ;) pupici
ȘtergereAdor sa vizitez toate locurile ce poarta in ele atata istorie. Chiar si virtual imi face o mare placere sa "dezgrop" istoria unor locuri aproape uitate :) De fapt cred ca se vede si la mine pe blog :)
RăspundețiȘtergereFrumoasa prezentare! Daca despre Pamukkale stiam cate ceva, despre acest oras nu stiam. Multumesc. Imaginile sunt deosebite.
O seara faina, Carmen draga!
Ma bucur mult ca m-ai insotit in plimbarea virtuala prin Hierapolis! toate aceste locuri sunt fascinante!
ȘtergereMultumesc, si tie o seara minunata, Elly draga!
Iar ai pornit-o la plimbare?
RăspundețiȘtergereSa va fie de bine!
Pupici si numai bine!
nuuuuu, nu sunt plecata nicaieri! zilele astea traiesc din amintiri :)
Ștergere(am scris in finalul postarii ca articolul face parte din seria Concediu 2011)
Ce poze reusite. Iti multumim pentru informatii, le-ai prezentat in maniera ta originala a la carmen:)!
RăspundețiȘtergereFrumos, foarte frumos chiar :)
RăspundețiȘtergereMinunată cronica de călătorie! Ce locuri pline de istorie. Când calci printre acele ruine, nu poţi să nu te gândeşti la cei care au trăit acolo, cândva...
RăspundețiȘtergereMă bucur că aţi ajuns pe acolo şi că ne-ai împărtăşit aceste impresii frumoase informaţii interesante.
O zi frumoasă, dragă Carmen!