sâmbătă, 22 iunie 2013

Din lumea (ne)cuvântatoarelor


Vasile si Gheorghe la vânătoare de rate. Stau ei ce stau, stau pe lac si… la un moment dat văd ei ca se mișcă o tufa. Pune mâna Vasile pe puscă trage un foc spre acea tufă și vede că nu se mai mișcă tufa. Zice catre  Gheorge:
- Du-te si vezi ce am puscat.
Se duce Gheorghe, intră în tufă; il striga Vasile de afară:
- Gheorghe, ce am puscat?
- Bă Vasile, nu știu exact ce îi, da după buletin cica-i Ion păduraru!

*VERSIUNEA ELVETIANĂ
Furnica munceşte din greu toată vara în arşiţă. Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă.
Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă.
Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine. Greierele tremurând de frig nu are nici hrană, nici adăpost şi moare îngheţat.
SFÂRŞIT
*VERSIUNEA FRANCEZĂ*
Furnica munceşte din greu toată vara în arşiţă. Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă.
Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă.
Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine. Greierele tremurând de frig organizează o conferinţă de presă şi întreabă de
ce furnica are dreptul să stea la căldură şi să mănânce bine în timp ce alţii, mai puţin norocoşi decât ea, suferă de frig şi foame.
Televiziunea realizează emisiuni în direct, care arată greierele tremurând de frig şi difuzează extrase video cu furnica stând frumos la căldură într-o casă confortabilă, cu o masă plină de provizii.
Francezii sunt şocaţi de faptul că, într-o ţară atât de bogată, bietul greiere e lăsat să sufere în timp ce alţii trăiesc în huzur.
Ziariştii fac interviuri în care întreabă de ce furnica s-a îmbogăţit pe spinarea greierului şi interpelează guvernul pentru a mări impozitele furnicii, astfel încât aceasta să plătească "cât se cuvine". CGT, FO, Partidul Socialist, Partidul Comunist, Liga Revoluţionară Comunistă organizează manifestaţii în faţa casei furnicii.
Funcţionarii publici decid să facă grevă de solidaritate 59 de minute pe zi pe o perioadă nelimitată.
Un filosof la modă scrie o carte care demonstrează legăturile furnicii cu torţionarii de la Auschwitz .
Ca răspuns la sondaje, guvernul emite o lege privind egalitatea economică şi o lege (aplicată retroactiv asupra perioadei de vară) anti-discriminare. Impozitele furnicii sunt mărite şi furnica primeşte o amendă pentru că nu l-a angajat pe greiere ca asistent. Casa furnicii este confiscată de autorităţi pentru că furnica nu are destui bani ca să-şi plătească şi amenda şi impozitele. Furnica pleacă din Franţa şi se instalează în Elveţia unde contribuie la bogăţia economică.
Televiziunea face un reportaj despre greiere, care de-acum s-a îngrăşat. Acesta este pe cale să termine proviziile furnicii, chiar dacă primăvara e încă departe. În casa furnicii se ţin în mod regulat întruniri ale artiştilor şi scriitorilor de stânga.
Cântăreţul Renaud compune cântecul "Furnică, opreşte-te!" Fosta casă a furnicii, devenită locuinţa socială pentru greiere, se
deteriorează pentru că acesta nu face nimic pentru a o întreţine. Guvernului îi este reproşata lipsa mijloacelor. Este înfiinţată o comisie de anchetă ce va costa 10 milioane euro.
Greierele moare de supradoză. Ziarele şi televiziunile comentează eşecul guvernului de a redresa cum trebuie problema inechităţii sociale. Casa este invadată de o bandă de gândaci emigranţi. Gândacii organizează traficul de marijuana şi terorizează comunitatea.
Guvernul se felicită pentru diversitatea multiculturală a Franţei.
SFÂRŞIT

13 comentarii:

 1. Pt mine a fost o surpriza sa vad cat de sus pot zbura ratele astea salbatice. Si bunica avea rate, dar nu zburau asa deasupra caselor...:)

  RăspundețiȘtergere
 2. Si uite asa furnica si azi traieste fericita in Elvetia...:))
  Sa-ti iei si tu niste ratuste la tine pe mini iaz...;)
  Pop!

  RăspundețiȘtergere
 3. Wow! Varianta franceză surprinde perfet realitatea!
  Weekend cât mai plăcut, draga mea! pup

  RăspundețiȘtergere
 4. Sărut mâna, Carmen! Foarte faină postarea. Îmi plac tare mult răţuştele jucăuşe. Iar variantele poveştii cu greierele şi furnica sunt grozave. Mai ales pentru că arată realităţile din zilele noastre.
  Weekend frumos, împreună cu cei dragi! :-)

  RăspundețiȘtergere
 5. Primul banc e de râs demențial, al doilea e de un râs amar...
  Dar, rățoiul, rățoiul, e super-drăgălaș !
  Weekend plăcut !

  RăspundețiȘtergere
 6. Frumoase pozele cu ratusca...am ras pe ruptelea la primul banc. Parodia cu greierele si furnica o stiam e tare distractiva!

  RăspundețiȘtergere
 7. Super simpatice ratustele! Si pe aici sunt o multime prin parcuri. E o adevarata bucurie, mai ales pentru copii am observat. Si nu numai.
  Weekend fain draga Carmen!

  RăspundețiȘtergere
 8. Bună CARMEN!
  Frumoasă poveste și pozele cu rățuște îmi plac!
  Un weekend frumos îți doresc draga mea!
  Cu drag!

  RăspundețiȘtergere
 9. Ce ţinută frumos colorată are răţuşca :)
  Francezii au talentul de a complica lucrurile la extrem, la elveţieni totul e simplu.

  RăspundețiȘtergere
 10. :))) Si varinta romaneasca unde e? Aia unde furnica acumuleaza capital, face un cont frumos in banca, vine inflatia, criza, da banca faliment si furnica ramane falita? iar greierele, bun de gura, se inscrie in partidul la putere, face o cantare cui trebuie si ajunge un europarlamentat plin de "succesuri"?

  RăspundețiȘtergere
 11. Nu stiu daca la elvetieni e chiar atat de simplu totul dar cu siguranta francezii sunt complicati si tindem sa mergem pe urmele lor.
  M-a amuzat mult dar e si oleaca de intristare. Fiindca am facut niste comparatii. Si la noi s-au intamplat astfel de povesti. Acum cateva zeci de ani...
  Cat e de frumoasa si colorata ratusca! :)
  Happy weekend, Carmen!

  RăspundețiȘtergere
 12. De un timp, adica de vreo 30 de ani, evit orice referire la scriitorii si artistii de stanga;
  ...cat pot, cand ii dibuiesc.

  RăspundețiȘtergere