luni, 3 februarie 2014

Opera si balet

în completare la "Balet la cinematofraf (I)" si "Balet la cinematograf (II)"
Royal Opera House este cea mai importanta sala de spectacole din capitala Marii Britanii si unul din cele mai importante cinci teatre de opera din lume, alaturi de Opera de Stat din Viena, Opera Teatro alla Scala din Milano, Opera Garnier din Paris si Metropolitan Opera House din New York.
Constructia primului teatru care s-a numit Teatrul Regal (Theatre Royal) a început in 1728. La începutul secolului al XIX-lea a avut loc primul incendiu care a distrus cladirea. Sub directul patronaj al Regelui George al IV-lea, cladirea a fost refacuta pe aceeasi fundatie. În urma unei dispute cu managerii teatrului, trupa se transfera la Teatrul Royal din Covent Garden.
Pe 5 martie 1858, cladirea a fost distrusa de un al doilea incendiu nimicitor, iar reamenajarea a început un an mai târziu.
Dupa razboi cladirea a fost restituita pentru a fi folosita ca sala de opera si balet, iar primul spectacol a fost pe 20 februarie 1946 - "Frumoasa adormita" de Piotr Ilici Ceaikovski. Primul spectacol de opera a fost "Carmen" de Georges Bizet.
Noua cladire modernizata a fost inaugurata de Regina Elisabeta pe 4 decembrie 1999.


Într-un articol publicat de Observatorul, G. Panait - regizor de lumini la diverse evenimente, care a lucrat inclusiv în Opera Regala din Londra, spune ca "Opera Regala este ca o mica fabrica, cu peste o mie de angajati. Fondurile alocate de Ministerul Culturii sunt infime. Exista o munca asidua pentru gasirea sponsorilor, iar donatiile sunt vitale. Renumele acestei institutii face ca o multime de companii si indivizi pasionati sa-si doreasca sa fie asociati cu Opera Regala.
Încasarile de pe urma vânzarii biletelor sunt importante si de aceea, opera a încetat sa mai fie elitista. Poti vedea la spectacole instalatori sau mecanici stand cot la cot cu un lord sau cine stie ce VIP. Sigur ca cele mai bune locuri sunt înca prohibitive pentru persoana de rând, dar totusi mai sus, în Amphytheatre, Slips sau Balcony, se pot cumpara bilete la preturi convenabile.
Mai sunt cazuri de exceptie când distributia este de vârf, iar preturile urca vertiginos. Cu toate ca un bilet poate ajunge la 800 de lire, un spectacol cu Domingo, Angela Gheorghiu, Alina Cojocaru se joaca mereu cu casa închisa. La un spectacol cu Angela Gheorghiu în opera Tosca un bilet a fost 250 lire, iar cel mai ieftin de 30 de lire. La acelasi spectacol cu o alta distributie, biletele pot fi de trei ori mai ieftine. Daca este o Gala Royala, unde vine Regina Elisabeta, biletele costa peste 2000-3000 de lire, dar chiar si în aceste conditii biletele sunt vândute în maxim o ora."
Iata aici planul salii si pretul biletelor pe categorii, pentru stagiunea 2013-2014:

Cursul de schimb în Leu (RON) / Banca Nationala a României - 27 ianuarie 2014:
1 Lira Sterlina (GBP) 5,4974                         1 Euro (EUR) 4,5400
Se poate face usor un calcul, din care rezulta ca pretul unui bilet pentru acest sezon este cuprins între 978,5 lei (RON) si 16,5 lei (RON).
Eu am platit 27 Euro pentru un bilet în cinematograf, în care transmisiunea live a fost de calitate full HD, pe ecran lat si cu o acustica perfecta. Sunt deosebit de multumita!

4 comentarii:

  1. Privind foto doi, in special - dar nu ma intreba de ce - mi-a venit in minte ca mi-ar placea sa vad Hamlet, in distributie cu artisti englezi... Apoi... cand am citit despre pretul biletelor... mi-a trecut! :)
    3000 de lire sterline?! Ametitor, daca ma intrebi pe mine! :)
    Articolul e o sursa perfecta de informatii pentru mine, care n-am mai fost la o piesa de teatru de nu-stiu-cand! Pana in '89 am mers aproape saptamanal - avea mama abonament - dar apoi... am mai fost la una (cica moderna) cand am stat aproape 3 ore pe un scaun din lemn - ca nu mai stiam daca sed sau sunt in picioare - iar pe scena erau trei actori care se mutau de pe un scaun pe altul (scaunele fiind insirate in semicerc) de parca ne-ar fi facut in ciuda noua, spectatorilor chinuiti! M-am incapatanat sa stau pana la final de teama sa nu-mi urmeze si altii exemplu si sa plece! Azi, de-ar fi sa mai fiu intr-o situatie asemanatoare, as pleca fara regret! :)
    Ideea cu transmisiunea spectacolului de balet la cinematograf e chiar faina!
    Seara minunat sa o petreceti! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos, nimic de zis, mai ales pentru o persoana care este pasionata de asa ceva!
    Ma bucur pentru tine ca ai avut posibilitatea de a viziona spectacolul într-un mod "convenabil" si calitativ!
    Seara faina, pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. imi imaginez ce acustica ipecabila are sala, cat despre atomosfera, ea nu poate fi decat...regala...

    RăspundețiȘtergere
  4. ma bucur pentru tine!
    si sa stii ca iti simt bucuria pana aici... :)

    RăspundețiȘtergere