vineri, 28 februarie 2014

FASCHING - CARNAVAL


În Germania, saptamâna aceasta reprezinta punctul culminant al perioadei de carnaval (Fasching), întâlnirile mascate capata o tot mai mare amploare, importanta zilelor fiind marcata prin denumiri speciale. Ultima joi înainte de lasarea postului, se numeste "Weiberfastnacht" (Fastnacht are sensul de carnaval, dar tradus mot à mot înseamna "aproape întreaga noapte") - ceea ce se traduce prin "Carnavalul muierilor". Este ziua în care femeile îsi pot permite sa faca "mici nebunii" si traditional este ca oricarui barbat ce iese în calea femeilor mascate pentru carnaval, sa-i fie taiata cravata. De aceea majoritatea barbatilor nu poarta cravata în aceasta zi de joi sau, îsi leaga la gât o cravata veche pe care cu buna stiinta o sacrifica doar pentru a face jocul doamnelor ☺
În zilele ce urmeaza acestei Weiberfastnacht - adica vineri, sâmbata si duminica, sunt organizate peste tot baluri si petreceri mascate (anumite regiuni antreneaza întreaga comunitate, sate întregi sau chiar orase mari - Köln, Mainz, Nürnberg, Veitshöchheim, Düusseldorf), se organizeaza parade cu care alegorice, caricaturi si masti, alaiuri lungi ce strabat strazile, participantii arunca cu bomboane si confetti, muzica rasuna si atmosfera este de joc si numai voie buna.

Un obicei în perioada de carnaval este ca daca cineva priveste lung si bosumflat spre persoanele mascate, acestea sar pe mofluz si îi îndeasa paiete si confetti în toate deschizaturile hainelor!
Ziua de luni se numeste "Rosenmontag"- lunea trandafirilor, marti se numeste Fastnacht "Fetter Dienstag" (Mardi Gras, Shrove sau Pancake Tuesday) adica "martea grasa" pentru ca este ultima noapte de Carnaval.
Pentru a participa trup si suflet la acesta perioada Fasching, fanii carnavalului îsi iau concediu, ceilalti, care serbeaza doar moderat si sunt apti pentru a veni la serviciu, au obiceiul de a servi în fiecare zi câte o gogoasa lânga cafea. Este perioada când fiecare magazin ofera gogosi proaspete, umplute cu fel de fel de cremuri si dulceturi.
Miercurea ce urmeaza se numeste "Aschermittwoch" - miercurea cenusei (latina - Feria quarta cinerum) , prima zi a Postului Mare. Participantii la Liturghie vor fi binecuvântati, facându-li-se pe frunte semnul crucii cu cenusa obtinuta din ramuri de palm. Apoi... nu mai ramân decât 46 de zile pâna la Sfintele Sarbatori de Pasti.

16 comentarii:

  1. E frumos cand sunt obiceiuri atat de frumoase si se pastreaza.La noi,abia am aflat ca s-a lasat sec de carne si duminica de peste.Daca cei din jur ar fi cunoscatori si receptivi la traditii,te-ai alatura lor.Sunt zone unde aceste obiceiuri sunt pastrate,dar putine si mai ales la sat..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Germania isi pastreaza cu sfintenie sarbatorile si traditiile populare.
      Postul Mare este si în Germania o traditie. Postul înseamnă exerciţiu de voinţă, dobândirea autocontrolului, înălţarea treptată a spiritului întru îndumnezeire.
      Anul acesta atât dupa calendarul georgian cât si dupa calendarul iulian, Sfintele Pasti vor fi pe 20-21 aprilie.

      Ștergere
  2. Bună CARMEN!
    Frumoase tradiții și obiceiuri aveti,mi-ai făcut poftă de gogoșii!
    Îți doresc o seară frumoasă și un început de primăvară plin de bucurii!
    Îmbrățișez cu mare drag,draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te invit la mine - mi-am propus sa fac gogosi duminica sau luni seara :) Am o reteta tare gustoasa, sper sa-mi iasa ca nu am mai experimentat de mult reteta :))
      te pup si eu. Un weekend placut draga Elena!

      Ștergere
  3. Ce obiceiuri frumoase si pline de voie buna aveti pe acolo! Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cel mai frumos este ca acest obicei nu exista doar pe hartie sau reprezinta un mod tradițional de comportare caracteristic unei zone restrânse - Faschingul este o sarbatoare care cuprinde întreaga Germanie.
      o seara faina si tie! :)

      Ștergere
  4. Foarte frumos. Ce bine ar fi să se organizeze și în România ceva asemănător. O seară admirabilă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sarbatoarea Fasching este legata de religie, este un asa zis "exces" înainte de lasatul secului...
      Multumesc, o seara faina si tie!

      Ștergere
  5. Aici doar parte de sud este mai animata de carnaval, în Nord Holland nici nu se serbraza caenavalul! Cred ca voi sunteti mai "bogai" în aceasta sarbatoare! :))
    Distractie placuta, desigur cu sau fara carnaval! :))
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olanda nu este o tara puternic religioasa, asa cum este Germania, Italia, Brazilia... In aceste tari Carnavalul este o datina înainte de inceperea Postului Mare.
      In Germania chiar si copiii au o vacanta care se numeste Faschingsferien si începe acum :)) De aceea, anul acesta Carnavalul va fi serbat cu mare tam-tam în casa noastra, pentru ca ne-am "înscris" sa-i gazduim pe cei doi nepotei întreaga saptamâna de vacanta. Felix si Marlene vor sosi mâaine dimineata :)) Helmut are concediu, eu din pacate voi lucra - termenele de predare ale proiectelor nu mi-au permis nici macar doua zile libere. Dar... I am a powerful women! :)))
      te pup. Weekend placut draga mea!

      Ștergere
  6. Azi, vineri, la ortodocsii români a fost "dezlegarea la peste din săptămâna brânzei " (săptămâna alba); eu ar trebui să stiu canoanele greco-catolice, insa in Bucuresti comunitatea acestui cult este cam... discreta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Floarea mi-a spus astazi ca ortodocsii români tin postul de carne ( 23 februarie - 01 martie ) si de brânza (02 martie- 08 martie).

      Ștergere
  7. Minunate traditii! Sunt culori vesele la carnaval, e voie buna si participa toata lumea cumva! :)
    Imi place obiceiul cu... taiatul cravatei dar cel mai mult mi-ar placea cel cu mofluzii carora li se indeasa confetti in haine! Doar ca in RO m-as teme sa o fac... :))) Sau, poate, n-ar ajunge o tona de confetti pentru cati s-ar uita... bosumfalti la cei carora le place sa-si puna (sau nu) masca si sa se distreze! Unii par ca sufera cumplit cand ii vad pe altii distrandu-se, simtindu-se bine!
    Imi plac gogosile! Cele din ultima foto m-au dat gata! :)) Partea cu postul e mai greu de respectat - si nici nu ma straduiesc! :)
    Minunat weekend sa petreceti! Distractie frumoasa! Imbratisari si pupici cu drag, de la trio! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Diana, asa este - carnavalul aici este "al cincilea anotimp" este o stare pe care o simte si o traieste fiecare cetatean, de la cel mai mic la cel mai vârstnic. Este tare-tare frumos.
      :)) scena cu confetti este adevarata! dar ai dreptate, în România nu o vad nici eu posibila! Pacat... dar sper sa se schimbe încet încet starea de spirit!
      Gogosile sunt... hmmmmm! DELICIOASE! Alergam 20 de minute mai mult la fitnes, din cauza sezonului de gogosi, dar de renuntat, nu, nu o facem :))
      Despre post, asa este - e foarte greu sa-l respectam, mai ales cand lucram si suntem plecati de dimineata pana seara de acasa. Dar schimbam carnea de porc, pui si curcan cu cea de peste, lasam salamurile la o parte si mâncam mai mult legume si fructe. Încercam, pentru ca nu poate sa ne faca decat bine, este ca o curatenie generala, dupa iarna cu mancaruri consistente.
      Va pupam si noi. Un weekend cat mai placut, cu mult soare si aer curat de primavara!

      Ștergere
  8. In perioada asta, si in Spania sunt carnavale, tot cam de pe 4 pana pe 6 februarie, si tot cu costumatii fel de fel. Ca sa nu zic ca ei petrec mai toata luna, nu se opresc doar la prima saptamana! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este normal... Fashing este "al cincilea anotimp" - începe întotdeauna pe 11 noiembrie la ora 11 si 11 minute si se termina cu 40 zile inainte de Pasti (în fiecare an o alta data, dupa cum pica Pastele) Cu fiecare zi carnavalul este tot mai amplu... trei luni de carnaval ☺ În ultima saptamâna, carnavalul este general. Pe starzi, în mijloacele de transport in comun, la locurile de munca, oamenii sunt mascati; copiii au vacanta (Vacanta de Fashing) si de la serviciu majoritatea pleaca mai devreme sau isi iau cateva zile liber, ca sa poata serba. Este foarte foarte frumos! ☺

      Ștergere