
Soarele zăbovește mai mult pe cer, serile se lungesc, iar în mine crește dorul de ducă… Visez cu ochii larg deschiși la dimineți leneșe cu briza mării în păr, la cafele sorbite pe terase cu vedere la Mediterană și la cine sub felinare, în grădini care miros a lavandă și vin alb.
Așa sunt eu — visez și din vis se nasc idei. Multe. Colorate. Parfumate.
Concediul nu mai e departe — mai sunt doar patru săptămâni. Dar când gândul e deja acolo, printre valuri și nisip fierbinte, timpul pare că se derulează cu încetinitorul... Și-atunci, intervine imaginația mea — bogată, neobosită, mereu gata de zbor. Uneori, ideile îmi vin ca valurile - neașteptate, jucăușe și imposibil de ignorat. (Apropo, știți cum se numesc aceia care au mereu idei?... Nici eu nu mai știu denumirea exactă… dar sigur, aceia nu se plictisesc niciodată! 😜)
Soțul meu mă privește cu acel amestec de amuzament și resemnare tandră. Cred că s-a obișnuit că lângă mine, fiecare zi poate deveni o aventură. Așa că atunci când i-am spus cu ochii sclipind, că vreau să aduc vacanța acasă pentru o zi, a zâmbit larg și a zis: „Delicios! Hai să facem lista de cumpărături!”
Care este de fapt ideea?!
Să ne jucăm de-a concediul. Duminica, toată ziua! Să transformăm bucătăria într-un aeroport al amintirilor, cu lingura drept busolă și cuptorul ca motor de decolare. Să luăm micul dejun în Italia, prânzul în Spania și cina în Franța — fără însă să ieșim din casă.
🌅🥐 Micul dejun în stil italian, va fi o călătorie gustativă prin amintirile noastre din Roma, Veneția, Trieste, Verona, Piombino, Pisa, Florența, Siena și Napoli. Fiecare aromă, o rază de soare, fiecare înghițitură, o piațetă plină de viață...
Diminețile italiene nu se grăbesc. Se întind leneș, ca o rază de soare pe faianța caldă din Trastevere. Începem cu un cornetto pufos, umplut cu cremă de fistic — verdele acela catifelat care amintește de grădinile romane. Alături, o cafea ristretto, mică, dar intensă, ca un sărut furat pe o stradă îngustă din Verona. Pe farfurie vom așaza câteva felii de prosciutto crudo, o bucățică de pecorino maturat și o linguriță de miere de castan — sunt gusturile care vorbesc în șoaptă despre dealurile Toscanei. Va fi un mic dejun care nu va cere conversație, ci contemplare. (updata aici)
💃☀️ Prânzul va fi o călătorie iberică prin amintirile noastre cu gusturi adunate din Barcelona, Figueres, Valencia, Malaga, Granada și Sevilla. Fiecare gust - o plimbare printre portocali, piețe colorate și ritmuri de flamenco.
Vom începe cu crema de calabaza y naranja – o supă-cremă de dovleac și portocală, catifelată, cu note citrice și parfum cald, ca un apus blând pe o terasă din Sevilla.
Apoi, o paella reinventată: orez cu șofran, fructe de mare și chorizo picant, un dans între mare și foc. Alături, o salată de portocale cu măsline negre și ceapă roșie — un contrast care nu ar trebui să funcționeze, dar o face! Ca un tablou de Dalí, undeva între Figueres și Valencia.
Desertul? Crema catalană, cu scorțișoară și coajă de lămâie, arsă ușor la suprafață. Gustul soarelui de după-amiază, prins într-o linguriță, ca o amintire dulce din Barcelona.
🗼🍷 Cina o vom servi în Franța, cu un strop de Paris în eleganță, o adiere sărată din Saint-Malo, farmec gotic de Mont Saint-Michel, o notă alsaciană din Strasbourg și Colmar, prospețimea alpină din Chamonix și căldura sudului din Perpignan. Fiecare aromă, o poveste dintr-un loc trăit.
Seara va începe cu un pahar de vin alb din Alsacia, rece și floral, acompaniat de melci de vie gătiți cu unt, usturoi și pătrunjel — o reamintire că uneori, cele mai neobișnuite lucruri pot deveni delicii.
Felul principal este Flammkuchen cu pere și șuncă — o tartă subțire și crocantă, unde dulceața perelor și nota sărată a șuncii dansează împreună pe papilele gustative. Un omagiu adus serilor tihnite din Strasbourg sau colinelor din jurul Mont Saint-Michel.
O lumânare aprinsă. Un vibe în stil Claude Nougaro — jazz franțuzesc cu ritmuri urbane și poezie în aer. Muzica va curge, vinul va fi rece, iar seara va continua firesc, fără grabă...
Această zi culinară nu va fi neapărat despre gătit. Va fi despre reamintire. Despre cum poți transforma o duminică obișnuită într-o călătorie extraordinară, doar cu puțină imaginație și multă grijă pentru detaliu. Fiecare masă va fi o hartă a simțurilor. Fiecare gust, o destinație.
Acum facem lista de cumpărături și ne pregătim de... „zbor”.
Iar duminică seara, promit să revin cu fotografii, povești și poate chiar cu o rețetă sau două. Cine știe?
Poate vă inspir și pe voi să vă jucați de-a vacanța, chiar și într-o zi obișnuită.
Această zi culinară nu va fi neapărat despre gătit. Va fi despre reamintire. Despre cum poți transforma o duminică obișnuită într-o călătorie extraordinară, doar cu puțină imaginație și multă grijă pentru detaliu. Fiecare masă va fi o hartă a simțurilor. Fiecare gust, o destinație.
Acum facem lista de cumpărături și ne pregătim de... „zbor”.
Iar duminică seara, promit să revin cu fotografii, povești și poate chiar cu o rețetă sau două. Cine știe?
Poate vă inspir și pe voi să vă jucați de-a vacanța, chiar și într-o zi obișnuită.
A Sunday turned into a journey through flavors and memories, proving that with a bit of imagination, the world really can fit into your kitchen
RăspundețiȘtergereThe sky outside is heavy with dark clouds, yet even gloomy weather has its charm—a touch of cozy atmosphere for an international feast! 🍽️🌧️✨
ȘtergereArticolul tău e un deliciu! 🥰 Cum mai spus, îmi place din ce în ce mai mult cum scrii!
RăspundețiȘtergerePe de altă parte, mi-ai dat o idee. Ca să slăbesc considerabil (aşa cum nu mi-ar strica!) ar trebui să stau vreo săptămână, de exemplu, în Spania sau în Franţa. Nu mai mult de o săptămână, ca să nu mor totuşi de foame! 😂 "Supă-cremă de dovleac și portocală", "orez cu şofran", "salată de portocale cu măsline negre și ceapă roșie", "Flammkuchen cu pere și șuncă"... Presupunând că mă hotărăsc să gust din aşa ceva, nu garantez că suport mai mult de două înghiţituri. Nu sunt făcută pentru astfel de contraste. Vorba aia, ce ştie tăranu' ce-i şofranu'! Eu sunt ţăranul desăvârşit, deşi m-am născut şi am crescut în Bucureşti. 😁
Să-ţi reuşească pe deplin jocul de-a vacanţa, dragă Carmen! 🤗😘
Vaaaaaai! Vero draga, chiar asa?! Nu ai explorat niciodată contrastele culinare? Eu le caut mereu, mai ales în concedii, și sincer, nu îmi amintesc să fi avut vreodată o experiență neplăcută!
ȘtergereȘi, culmea, în vacanțe am slăbit întotdeauna—cel puțin 2 kg—chiar dacă am savurat zilnic 3-5 mese și am încercat băuturile locale, fie că era vin, cocktailuri, lichioruri tradiționale. Combinația dintre mâncare sănătoasă și mișcare. Plimbări lungi, vizite la muzee sau explorări ale străduțelor pitorești, plus înot. Ador programul de vacanță! În restul timpului, stau fixată la birou 10 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, cu ochii pironiți pe monitoare... o rutină epuizantă!
Vacanțele au fost mereu așteptate cu entuziasm. Am dorit preparate interesante, gusturi inedite, locații speciale... Sigur, nu toate contrastele culinare sunt plăcute, dar aceste rețete sunt testate și perfecționate până la rafinament absolut! Sunt combinații de arome care se completează și pun în valoare savoarea unui preparat.
Absolut, aceste combinații sunt adevărate exemple de contraste culinare care surprind și încântă papilele gustative!
- **Supă-cremă de dovleac și portocală** – o armonie între dulceața fină a dovleacului și prospețimea acidulată a portocalei. Această combinație aduce un echilibru perfect între catifelare și energie vibrantă.
- **Orez cu șofran** – delicatețea și aroma subtilă a șofranului transformă un simplu orez într-o explozie de culoare și rafinament. Un ingredient prețios care adaugă un gust sofisticat și inconfundabil!
- **Salată de portocale cu măsline negre și ceapă roșie** – contrastul dintre dulce, sărat și ușor picant creează o simfonie de arome îndrăzneață și surprinzătoare. Fiecare ingredient aduce un caracter distinct și îmbogățește experiența gustativă.
- **Flammkuchen cu pere și șuncă** – un mix perfect între dulceața fructului și savoarea intensă a șuncii. Cremozitatea aluatului completează această combinație și face din fiecare mușcătură o adevărată încântare.
Poate că așa am fost încă de mică! 😁 Când eram copil, îmi plăcea să mănânc brânză topită unsă pe pâine, acoperită cu gem de măceșe, sau telemea alături de dulceață de căpșuni. Contrast surprinzător, dar delicios!
Poate vei aduna destul curaj vreodată si vei proba....promite-mi insa ca nu vei incerca orice combinatie. Trebuie sa fie exact tipul acela de branza sau ceapa sau orez.... Ma rog, reteta trebuue respectata, ca sa fie atins acel contrast de armonie 🤗😘💓
Pupici. O Duminica minunata!
Carmen dragă, eu, încă din fragedă pruncie, sunt foarte mofturoasă şi foarte încăpăţânată. Există şi o mulţime de mâncăruri româneşti tradiţionale de care nu mă ating, de exemplu ardeii umpluţi, mâncarea de morcovi, de conopidă, dovleceii, zacusca, tocana de legume, supa de roşii şi în general supele de zarzavat, sarmalele de post, ciorba de burtă... Din ciorba de orice fel m-am învăţat, la mama acasă, să mănânc doar zeama şi carnea şi să las zarzavatul aproape perfect uscat în farfurie. Asta fiindcă ai mei mâncau ciorbă. Eu şi soţul meu facem doar borş de fasole. Nu-mi place ciocolata albă, nu-mi place nici cea cu alune... Şi mai sunt şi altele, nu-mi vin acum în minte.
ȘtergereA, nu-mi place nici şampania. Dar s-ar putea să nu fi avut ocazia să gust una într-adevăr de bună calitate.
Însă ce-mi place mânânc şi beau cu lăcomie şi până pe la 50 de ani am putut să mă îndop fără să mă îngraş. Acum nu mai ţine, am pus pe mine 20 de kg în plus faţă de vremurile când arătam bine (şi nu sunt în stare să scap de ele!)
Te pup şi-ţi doresc o duminică pe placul tău! 🤗😘💓
Da, cu kilogramele în plus luptăm toate, odată ajunse la a doua tinerețe. 😉 Cunosc bine situația, și eu am pățit la fel: până la 55 de ani am avut aceeași greutate ca la 16 ani – 54/56 kg! Chiar și după sarcini, mi-am revenit surprinzător de repede, fără să țin vreo dietă – în doar 6 luni! (La fiecare sarcină am luat 22 kg în plus!) Acum… m-am resemnat. Hormonii sunt mai puternici decât sportul, dansul sau dietele! 😄
ȘtergereAcum râd și spun că am ajuns la un echilibru perfect: în octombrie împlinesc 62 de ani, am 62 kg, port mărimea 38 la picior (dar aleg 39, pentru că din motive medicale port o șină în pantofi) și port mărimea 38 la haine! ☺☺☺☺ E ok, nu mă mai agit – asta e! Important este să mă simt bine în pielea mea, să mă pot mișca și îngriji. Asta contează, mai ales de la o anumită vârstă, când ne vine „mintea la cap”! SĂNĂTATEA este cea mai importantă!
Vai, chiar așa mofturoasă ești?! Așa este și nepoata cea mare (din partea soțului), Marlene. Nu mănâncă niciun fruct, în afară de mărul Pink Lady, și nicio legumă, în afară de morcovi și cartofi… Habar n-am cum a crescut copila asta! Mănâncă doar carne, paste și supe chioare cu tăieței… Nici brânză nu mănâncă! Ouă?! Odată, întrebând ce să le mai pregătim copiilor la micul dejun, au spus că da, le place oul ochi. Le-am pregătit entuziasmați, bucuroși că mai putem varia puțin de la pâinea cu Nutella sau miere și seara cu o pereche de crenvurști cu ketchup. Dar ce crezi?! Când a văzut oul auriu în mijlocul albușului prăjit, a zis: „CE E ASTA?!” Cum adică ce e? E ou ochi! „Nuuu, eu acasă mănânc doar albușul prăjit!” Galbenușul… nici nu știa că există!!! Doamne ferește! Ne-am făcut și eu, și Helmut cruce! ☺☺☺☺
Da, deci cunosc astfel de cazuri, dar tot mă minunez că există așa ceva!
Te pup draga mea. O duminica placuta! 🤗😘💓
Să-ţi mai spun o poveste despre mine - de când eram foarte mică, o ştiu şi eu din auzite:
ȘtergereMama făcea pentru mine mai multe feluri de mâncare, în crăticioare mici. Fiindcă acceptam 3-4 linguriţe din ceva, după care strâmbam din nas şi porunceam: "Atu papa!" Azi aşa, mâine aşa, mama a cerut sfatul unei doctoriţe, care i-a spus: "Dacă nu mai vrea să mănânce, nu-i mai daţi altceva. Iar la următoarea masă daţi-i acelaşi fel de mâncare, până când, de foame, o să accepte. Între timp, să bea ceai, să nu se deshidrateze." Zis şi făcut. După vreo 2 zile de dietă doar cu ceai, mama, disperată, m-a întrebat: "Veronica, ce-ai vrea tu să mănânci?" Şi eu i-am răspuns, cu nevinovăţie: "Vieau ceişor!" Iar doctoriţa, după ce a aflat rezultatul experimentului, a ridicat din umeri şi s-a dat bătută: "Faceţi tot cum făceaţi mai înainte." (Am spus i în loc de r până pe la vreo 4 ani, cred. Mi-aduc aminte vag aminte că se distrau ai mei pe seama mea.)
Ce dulceeeee! Vai ce amintire frmoasa! Mda, deci "i-ai dresat" pe ai tai 😅 Ce copil hotărât!
ȘtergereAtunci, mi e clar ... Asa probabil este si Marlene a noastra.
Cu ceisor si alte cateva artificii, ai crescut si uite ce bine ti a prins! O adevărată Doamnă, talentată si deosebit de cultivata! Pupici si imbratisari 🤗😘🫶🏻
🤗😘
Ștergere❤️🫶🏻
ȘtergereCălătorie e şi articolul tău, nu mai trebuie să gust, deja am simţit unele arome! Spor la gătit şi să savuzarţi fiecare fel şi fiecare călătorie culinară!
RăspundețiȘtergereDa Potecuta, am ales perfect ziua...afara cerul e incarcat de nori grei, dar iata, chiar și vremea mohorâtă are farmecul ei—un pic de atmosferă cozy pentru un festin internațional!
ȘtergereMultumim. Pupici 😘🤗
Haha! 😃 Călătorie tihnită! Ce idee faină! Mâine veți face un tur de forță, prin câteva țări. 😊 Bine gândită cina la Paris! O seară romantică! Sigur, și micul dejun, și prânzul pot fi romantice!
RăspundețiȘtergereDuminică frumoasă, Carmen dragă! 🌹 Până mâine, însă, seară frumoasă!
Îmbrățișări și gânduri bune de la quattro pentru trio! 😘🐾💞🍀💕☕💗🌷
Arara...cerul e plumburiu! Asa ca, mai mult ca sigur vom petrece toată ziua in casa...de aceea nu stiu daca vom putea manca tot ce am pus pe meniu 😁🤗😅 dar, daca cina nu mai "incape" o vom amana pe luni seara... 😜😊 Vom vedea cat de mari vor iesii portiile si cat de gustos vom reusi sa gatim...ca sunt cateva retete pe care nu le am facut noi niciodata,le am servit doar la restaurante si au fost perfect gatie, daca au avut secrete na, asta e! Inca nu stiu ce va fi 😁
ȘtergereDeocamdata, pregatim micul dejun...Leo ma ajuta!
Pupici si imbratisari de la trio pentru Quattro cu drag 😘🤗🍀🐾💞🫶🏻🤗
Weekend minunat, dragă Carmen!
RăspundețiȘtergereBuna dimineata, Liliana! 🌿✨ Să ai o zi plină de lumină și bucurie în această sărbătoare de Rusalii! Fie ca liniștea și energia acestei zile să îți aducă inspirație și momente frumoase alături de cei dragi.
ȘtergereMulțumesc frumos!
ȘtergereRusalii binecuvântate!
mutumesc Liliana draga!
ȘtergereLove this idea!
RăspundețiȘtergereA "vacation on a plate" sounds like the perfect way to escape without leaving home.
I'm glad you like it — feel free to take the idea and present your own version, dear Veronica.
ȘtergereAi avut un weekend de poveste.
RăspundețiȘtergereFoarte interesanta idee ai avut, eu una m-am plimbat alaturi de tine si am savurat in gand toate bunatatile despre care ne-ai povestit.
Iti doresc o zi plina de bucurii.❤️❤️
o sa revin cu povestea si retetele - poate vei dori sa gatesti ceva, impreuna cu copiii de la Cercul pe care-l conduci ♥
ȘtergereMultumesc Ioana draga! O saptamana minunata iti doresc deasemenea!❤️❤️❤️