


Duminică, ne-am întors din Parcul Simțurilor, cu pașii încă plini de verde și obrajii atinși de vântul obraznic. Ne-am scuturat de frigul neașteptat al acelei duminici de început de iunie și am pășit direct în bucătărie, nerăbdători să ne lăsăm cuprinși de căldura aromelor familiare.
Am risipit pe masă rețetele, ca pe filele unui jurnal de vacanță, cu gândul la plaja Mediteranei, acolo unde soarele miroase a portocală, a scoici și a sare. Am pregătit ingredientele pe farfurii, cu precizia cu care un pictor își așază culorile pe paletă — dovleacul, orezul, șofranul, usturoiul, creveții, portocalele, uleiul de măsline, scorțișoara... Aveam tot ce ne trebuia. Ne-am legat șorțurile și ne-am apucat de treabă.Meniul a fost inspirat din vacanțele noastre în Spania – o supă catifelată, o paella vibrantă, o salată surprinzătoare și un desert care topește timpul. Fiecare preparat a fost o reamintire a locurilor dragi, a serilor lungi și a bucuriei de a fi împreună.
Am însoțit totul cu un pahar de La Terraza Valdepeñas Gran Reserva 2008 – un vin roșu profund și elegant, cu note de fructe coapte, lemn dulce și o atingere subtilă de vanilie. Nu a fost doar un acompaniament, ci o prezență care a legat toate aromele într-o armonie desăvârșită.
Pentru cei care vor să recreeze această după-amiază iberică în propria bucătărie, am adunat rețetele în apendice – simple, dar pline de suflet, exact așa cum le-am gătit și noi.
🍵 Supă de dovleac cu portocală și șofran (pentru 4 persoane) 🍵

Ingrediente:
400 g dovleac Hokkaido sau Butternut (curățat, tăiat cuburi)
1 ceapă mică, tocată mărunt
1 lingură ulei de măsline
150 ml supă de legume (cativa morcovi, patrunjel, ceapa, praz, telina, gogosar - cu piper, sare si foi de dafin)
100 ml suc proaspăt de portocale
un praf de șofran (înmuiați în 1 linguriță apă caldă)
sare și piper
1 lingură smântână vegetală sau brânză proaspătă maturată
1 lingură semințe de pin prăjite
opțional: coajă de portocală sau ierburi proaspete
Preparare:
1 ceapă mică, tocată mărunt
1 lingură ulei de măsline
150 ml supă de legume (cativa morcovi, patrunjel, ceapa, praz, telina, gogosar - cu piper, sare si foi de dafin)
100 ml suc proaspăt de portocale
un praf de șofran (înmuiați în 1 linguriță apă caldă)
sare și piper
1 lingură smântână vegetală sau brânză proaspătă maturată
1 lingură semințe de pin prăjite
opțional: coajă de portocală sau ierburi proaspete
Preparare:
Coace dovleacul 25 min la 200°C cu puțin ulei (opțional).
Călește ceapa în ulei până devine sticloasă.
Adaugă dovleacul și supa, fierbe 10–15 min.
Adaugă sucul de portocale și șofranul, mai fierbe 5 min.
Pasează supa, asezonează.
Servește cu smântână/brânză și semințe de pin (noi am folosit seminte de bostan, usor prajite).
🥘 Paella reinterpretată cu șofran și creveți (pentru 4 persoane) 🥘
Ingrediente:
Călește ceapa în ulei până devine sticloasă.
Adaugă dovleacul și supa, fierbe 10–15 min.
Adaugă sucul de portocale și șofranul, mai fierbe 5 min.
Pasează supa, asezonează.
Servește cu smântână/brânză și semințe de pin (noi am folosit seminte de bostan, usor prajite).
🥘 Paella reinterpretată cu șofran și creveți (pentru 4 persoane) 🥘

Ingrediente:
150 g orez pentru paella
300 g creveți decorticați
1 ceapă mică, 1 cățel de usturoi
1 ardei roșu mic, 1 roșie mică sau 2 linguri roșii pasate
500 ml supă de legume sau pește
un praf de șofran (în 2 linguri apă caldă)
1 linguriță boia dulce
2 linguri ulei de măsline
sare, piper
opțional: pătrunjel și suc de lămâie
Preparare:
300 g creveți decorticați
1 ceapă mică, 1 cățel de usturoi
1 ardei roșu mic, 1 roșie mică sau 2 linguri roșii pasate
500 ml supă de legume sau pește
un praf de șofran (în 2 linguri apă caldă)
1 linguriță boia dulce
2 linguri ulei de măsline
sare, piper
opțional: pătrunjel și suc de lămâie
Preparare:
Înmoaie șofranul.
Călește ceapa, usturoiul și ardeiul. Adaugă roșiile.
Pune orezul, călește 1–2 min.
Adaugă șofranul, boiaua și supa. Nu mai amesteca. Fierbe 15 min.
Adaugă creveții, mai fierbe 5–7 min.
Lasă 5 min acoperit.
Servește cu pătrunjel și lămâie.
Călește ceapa, usturoiul și ardeiul. Adaugă roșiile.
Pune orezul, călește 1–2 min.
Adaugă șofranul, boiaua și supa. Nu mai amesteca. Fierbe 15 min.
Adaugă creveții, mai fierbe 5–7 min.
Lasă 5 min acoperit.
Servește cu pătrunjel și lămâie.
Ingrediente:
- 2 portocale mari
- ½ ceapă roșie
- 10–12 măsline negre
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 linguriță oțet de vin roșu sau sherry
- sare, piper
- opțional: pătrunjel sau mentă, chimen sau boia afumată
Preparare:
- Curăță portocalele, taie felii.
- Ceapa se lasă 10 min în apă rece, apoi se scurge.
- Aranjează portocalele, ceapa și măslinele pe farfurie.
- Amestecă dressingul și toarnă peste.
- Servește rece, cu ierburi proaspete.
Ingrediente:
- 250 ml lapte integral
- 2 gălbenușuri
- 50 g zahăr + puțin pentru caramelizat
- 1 linguriță amidon de porumb
- coajă de lămâie
- 1 bucățică de scorțișoară
Preparare:
- Fierbe laptele cu coaja de lămâie și scorțișoara. Lasă 10 min, apoi strecoară.
- Bate gălbenușurile cu zahărul și amidonul.
- Adaugă laptele cald treptat.
- Pune înapoi pe foc, amestecă până se îngroașă (nu fierbe!).
- Pune în boluri, răcește 2 ore.
- Presară zahăr și caramelizează cu torța (kitchen torch).
Your Iberian-inspired feast sounds like a heartfelt journey through memory, flavor, and togetherness, perfectly wrapped in the warmth of shared stories and good wine
RăspundețiȘtergereI'm really happy that you enjoy Spanish cuisine and that my recipes here might inspire you. In just four days, summer officially begins—I wish you flavorful days ahead!
ȘtergereCe sens frumos dați vieții!😍
RăspundețiȘtergereVă întreceti în idei și execuție...Vă potențati reciproc, fiecare vine cu partea lui de excelență, ca într-un joc, iar în final se culeg roadele plăcute ale existenței!💗
Am și eu o pungă cu creveți ce așteaptă sa le dau un sens😂
Vară cu sănătate și multe inspirații! Te pup!
Mulțumesc pentru incursiunea culinară!😘😋
nu am mai facu niciodata Paella acasa si... rezultatul a fost excelent! Helmut m-a rugat sa-i traduc reteta si sa i-o pun in caietul cu retete ca de acum, doreste sa o facem mai des! Crevetii pot fi la fel de bine inlocuiti cu piept de pui - fâsii, sau cu piept de curcan sau ma rog, somon, orice carne usoara. Si chiar si fara carne! Gina draga, incearca reteta ca e grozava! Iar salata ☺ Helmut nu a vrut sa o guste in prima zi (ca am gatit patru portii deci am avut si pentru a doua zi) Iar a doua zi am facut si pentru el... excelenta! ce idei fantastice - ceapa cu portocala, iti spun, merge perfect!
ȘtergereSi tie draga mea, numai bine, o vara vesela si plina cu realizari!
Pupici si imbratisari 😘😋
Mulţumesc pentru reţete, Carmen! Supă cremă de dovleac am mâncat sâmbătă, mai las puţin să treacă până fac, dar păstrez reţeta. Pe celelalte le încerc, sunt simple şi faine.
RăspundețiȘtergereDa, supa crema de dovleac facem si noi de ani de zile, dar nu cu suc de portocale, ca aceasta reteta spaniola!
ȘtergereTare m as bucura sa te inspiri de aici si sa imi spui rezultatul 🤗🥰😘 Te pup, Potecuta. Un sfarsit placut de saptamana! 😘💞