luni, 3 aprilie 2023

Telefonul mobil - de la ciudățenie la fenomenul de masă

Acum 50 de ani, inginerul Martin Cooper, angajat la Motorola, a prezentat pentru prima dată publicului un telefon mobil. Dispozitivul era voluminos, cântarea mai mult de un kilogram, avea o lungime de 25 de centimetri si bateria rezista doar maximal 30 minute (oricum telefonul fiind greu, nu ar fi rezistat nimeni sa tina telefonul în mâna mai mult de jumatate de ora). 
În dimineața zilei de 3 aprilie 1973, Martin Cooper trebuia să apară într-o emisiune matinală la televiziunea americană. Inginerul Motorola a zburat la New York pentru a prezenta noul produs al companiei sale, însa postul de televiziune nu a crezut că este atât de important și a anulat invitația putin timp înainte. 
Pentru ca totusi sa nu fi venit degeaba, inginerului i s-a propus sa dea un interviu pentru radio. El a acceptat, cu conditia ca interviul sa se desfasoare pe stradă, să poată arăta libertatea de a folosi un telefon mobil fără cablu. Ca urmare, Cooper a stat în fața hotelului Hilton de pe 6th Avenue din New York și i-a demonstrat reporterului ce poate să facă acea cutie gri, cu antena. Cooper (care acum are 94 de ani) își amintește primul apelul pe care l-a făcut cu telefonul-monstru. Si-a scos agenda din buzunar si a ales sa îl sune pe Joel Engel, un coleg de la firma concurenta Bell Labs, care lucra deasemenea la elaborarea unui telefon mobil si prima conversatie a început asa: „Hi Joel! Aici este Marty Cooper. Te sun de pe un telefon mobil, un adevărat telefon mobil portabil“("Hi Joel, this is Marty. I'm calling you from a cell phone, a real handheld portable cell phone.")
Compania Bell s-a axat pe dezvoltarea continua a telefoanelor auto, care existau deja la acea vreme și pentru care rețelele de telefonie mobilă erau deja disponibile în unele orașe mari din SUA. Pe aceleasi date tehnologice si-a bazat si Motorola dezvoltarea telefoanelor mobile. 
Cooper a spus într-un interviu ulterior: „Nu știu ce știi despre new-yorkezi…. Sunt foarte blazati. Oamenii se uită prin tine, sunt foarte indiferenti. Dar, nu văzuseră niciodată pe cineva vorbind la un telefon fără fir. Chiar și acești new-yorkezi aroganți au fost impresionați. La fel ca toti cei cărora le-am arătat telefonul” […] A fost nevoie de încă zece ani ca tehnologia să ajungă efectiv pe piață. Înainte de asta, politicienii trebuiau convinși, iar industria trebuia să convină asupra unui standard uniform de radio mobil, care inițial a funcționat doar în câteva orașe mari. Primul sistem a fost finalizat la Chicago în septembrie 1983, urmat de Washington DC. Abia atunci ai putut cumpăra telefoane mobile. Au fost inițial limitate la rețeaua dintr-un oraș. Și lucrurile nu au funcționat deosebit de bine”- spune Cooper, mai departe în interviu. 
Motorola a lansat apoi DynaTAC 8000X la prețul de 4.000 de dolari, un telefon mobil care arăta practic identic cu prototipul cu care Cooper a făcut apelul istoric, cu zece ani mai devreme. De asemenea, grupul a început să facă publicitate „revoluției telefoanelor mobile” cu campanii masive. "În prezent, cei care folosesc telefoanele mobile sunt în general oamenii de afaceri, dar în curând aceste aparate vor fi accesibile pentru toata lumea. Apelurile telefonice mobile vor deveni la fel de normale ca și privitul la un ceas digital, folosirea unui computer sau a unui calculator de buzunar" – spunea pe atunci o reclamă. 
Astazi, telefoanele mobile incorporeaza toate acestea la un loc si înca mult mai mult! Telefoanele mobile sunt folosite din ce în ce mai puțin doar pentru a efectua apeluri. Telefonul este totodata aparat de fotografiat, sistem de navigare, aparat de scanat sau trimitere de mesaje în text și imagine… telefonul mobil este tot mai mic, mai usor si mai eficient... Și povestea telefonului mobil este departe de a se termina aici!
Foto: https://www.tagesschau.de/ausland/amerika/mobilfunk-50-jahre-101.html

14 comentarii:

  1. Am citit istoria telefonului mobil (documentare pentru articol) in toamnă când am participat la superblog pentru prima dată. Si mai interesanta a fost istoria telefonului care are "data de naștere" 14 februarie , au fost doi inventatori care au inventat dispozitivul doar că primul care l-a înregistrat a fost Bell, E. Gray inregistrand inventia cu 4 ore mai târziu, în aceasi zi de 14 februarie.
    Apropos...lasa-mi, te rog, adresa ta de email într-un comentariu la mine pe blog....sau la tine, dacă nu te deranjează să o faci publică.
    O zi frumoasă.❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact astazi sunt 50 de ani de cand a fost prezentat prototipul primului telefon mobil. Si da, ai dreptate, aparatul de telefon fix (cu cablu) a împlinit anul acesta 147 de ani, pe 14 februarie.
      (o sa scriu adresa mea de email la tine intr-un comentariu ♥)
      Te pup. O zi minunata! 😘

      Ștergere
  2. Mă fascinează de câte ori citesc despre oameni care au avut capacitatea incredibilă de a face previziuni legate de lucruri care la momentul ăla păreau imposibile. E şi cazul lui Cooper şi mulţi alţii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu toate ca sunt inginer si lucrez într-o companie de dezvoltarea de produse și inovatii, sumt mereu fascinata de inventii! Eu singura nu pot lucra, eu am mereu nevoie de o echipa cu care sa elaborez si sa dezvolt idei... Mie nu imi vine nicio idee asa, ne-mai-auzita, ne-mai-vazuta! ☺ Chiar si in muzica sunt fascinata de compozitii... Când crezi ca s-a cantat totul, hop mai apare un hit! Minunat! Fascinant! Te pup Potecuta

      Ștergere
  3. Am și eu unul așa de mare, l-am primit ca și curiozitate. Și mai am și primul mobil, care stătea pe geam că acolo avea semnal bun, și îi scoteam bateria să îl încarc. Măcar stătea încărcat câteva zile, vorbitul la el era pentru urgențe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa pastrezi aparatele, cine stie cat vor valora peste cativa ani. Este impresionant daca te gandesti ce evolutie rapida au avut aparatele de telefonie mobila! Daca socotim ca primul iesit pe piata a fost acum 40 de ani... Doamne! de la caramida, la foita pliabila! Fantastic!

      Ștergere
  4. Eu tot un telefon mic si vechi folosesc curent. Tin foarte mult la el. Nu imi place sa-l folosesc altfel decat pentru vorbit, desi am unul pentru alte situatii. Tehnica s-a schimbat fantastic, doar ca lumea nu pare sa fie mai fericita.
    Multumesc mult pentru istoria prezentata aici. Cine stie ce vor mai crea! Oricum, auzisem o statistica despre piesele de schimb. Pe masura evolutiei, acestea se tot diminueaza. Devin aproape de unica folosinta telefoanele. S-au stricat, altul la rand...
    Seara frumoasa, draga Carmen! Pupici! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie nu mi s a stricat niciun telefon. Primul meu telefon a fost in Erikson in 1998. Apoi, la fiecare 2 ani am avut altul si mai bun si mai usor... Important pentru mine este sa aiba camera foto foarte buna si acumulatorul cat mai puternic (bateria sa tina mult timp). Nu am tableta, folosesc doar laptopul si telefonul. Acum sunt cel mai putin multumita cu telefonul meu... Dar asta e.
      Acasa il tin departe de mine, sau de dormitor, dar daca ies din casa... Imi lipseste precum portofelul cu actele 😑
      Mi e teama ca telefonul va deveni ca un act de identitate si daca il pierzi... Esti pierdut!!!
      Spre exemplu, de luna aceasta in Germania este posibil sa cumperi un bilet pentru toate mijloacele de transport in comun si pentru trenurile regionale, care costa 49€ pe luna. Dar nu exista decat in forma electronica.... Deci daca nu ai telefon android, nu poti calatori 🤔😯Nu mi se pare ok... Mi e teama ca v fi tot mai rau 🙃 asa ca si cu toate inventiile si descoperirile ce sunt inventate spre ajutorul omului, exista si dezavantaje si tendinte de a se folosi de anumite grupari, impotriva omului simplu. Spre a fi controlati, dominati 😵‍💫
      Te pup. Nu.ai bine Suzana draga. 😘💞

      Ștergere
    2. E ca si cum te obliga sa ai telefon smart? De ce nu o simpla cartela de abonament? In fine, tot citesc una, alta si parca distopia creste. Unii sunt obsedati de control. Totusi, obsesia asta e maladiva, intr-un fel. Asa mi se pare. Ca daca ma gandesc mai mult ajung la fiction si nu e bine...
      Pup.

      Ștergere
    3. Da, parca din zi in zi traim tot mai mult in ceea ce alta data numeam SF... oare unde duce drumul?!?

      Ștergere
  5. Foarte interesant! Doar 50 de ani... parca ar fi dintotdeauna :))). Nu?
    Ma gandeam zilele trecute la telefonalele gri cu fise. Le mai tii minte? Cred ca mi-ar fi placut sa mai fi pastrat cateva. Erau tare dragute.
    Si eu am pastrat prima caramida :))). O luasera parintii ca sa putem comunica atunci cand erau bunicii la tara. Faza e ca acolo semnalul se prinde doar in cateva locuri :)))).
    Eu folosesc un telefon mobil pe stil vechi, un alcatel luat in 2004 (si-l luase Mami pentru ea, dar mi l-a dat mie pana la urma). Nu vorbesc mult si ma dispera cand trebuie scris mesaj pentru ca dureaza la nesfarsit pana scriu ceva :))))).
    Mi se pare foarte aiurea sa conditionezi pe cineva de un telefon smart.... in fine.

    Pup cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi se pare ca avem Handys (telefoane mobile) de o vesnicie... Dar, daca stau sa mi amintesc de copilarie si serialul Dallas Ewing Oil Co. Avolo am vazut pentru prima data telefoane "mobile" fixate in automobil si le vedeam asa, ca pe ceva intangibil... Hm, nu au trecut 10 ani si toata lumea a avut asa ceva.
      Si anii ttecuti era viral un videoclip cu o bebelusa scumpa care nu stia cum se "folosete" o revista 😂 ea vroia sa rasfoiasca exact ca pe display.intre timp nu mai e nimic deosebit, peste tot vad bebelusi in carucior care au voie sa se joace cu telefonul parintilor in timpul unei plimbari sau la cumparaturi, prin magazine 😵‍💫😁
      Da, e total aiurea, sper sa fie proteste...
      Tot mai des folosesti telefonul- - pentru plati sau ca si card de credit, la cinema sau in tren cu codul prin care ai facut rezervarea biletului... Eu sunt de moda veche, imi place sa imprim biletele chiar daca am facut comanda online. Insa e risipa de hartie... Mi e mereu teama, daca tocmai mi se blocheaza telefonul sau e acumulatorul gol?! 🫣😂Mda,cred ca generatiile tinere nu isi fac asemenea ganduri.
      Pupici. Noapte buna 😘🌝

      Ștergere
  6. Citesc cu interes istoriile despre invenții și inventatori. E nevoie de multă creativitate și pentru promovare, dar mulți inventatori neglijează această latură.
    Weekend plăcut împreună cu cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate. Asa este, pentru a putea fi creativ - în tehnica ma refer, nu în arta - trebui sa traiesti fara grija zilei de maine. Sa ai un laborator dotat cu tot ce este nevoie, sa ai timp... si bineînteles sa iti iubesti foarte mult meseria.
      Multumesc Aurel - numai bine, deasemenea!

      Ștergere