joi, 13 aprilie 2023

Autoportret (Reflexii în oglinda S15/23)

A stat fara sa aiba pic de inspiratie, mai mult de trei saptamâni în fata pânzei gri, gri-gri, pâna când aceasta a-mprumutat de la vânt o nuanta de gri-ncâlcit. A chiar plâns câteva zile pentru ca muzele se incapatanau sa o viziteze…
Dintr-o data, joi la amiaza a pus mâna pe pensula, a luat cele mai luminoase nuante de albastru si a pictat cerul. L-a înfrumusetat cu norisori albi, veseli, bucălați apoi s-a ocupat de partea de jos a tabloului. A amestecat verde crud, cu verde adânc si a trasat linii peste care a punctat flori în culori stridente, albastru, rosu, mov, oranj – au aparut anemonele, ranunculus, zambilele... Imediat dupa, a pus un strop mai mult de caldura-n culori si au aparut panselutele, narcisele si lalelele. Ici-colo a înaltat verdele din iarba sub forma de arbusti - unora le-a pictat doar frunzuliţe delicate, în verde fraged, altora le-a smălțuit puncte rosii-sângerii si i-a botezat gutui-japonezi.
I s-a nazarit ca partea de jos e prea încarcata, asa ca a zgâriat cerul azuriu cu crengute de magnoliu roz-bombon, cires salbatic în roz-antic si pruni albi, cu voaluri ca de mirese. Batrânilor castani le-a rasucit boboci bombati si luciosi în vârful crengilor ciolanoase. De undeva de sus, dintr-un colt de tablou a îndreptat o pala de raze spre bobocii dodoloţi si i-a lasat sa ţâşnieasca-ntr-un miracol de frunzulite ciufulite, suave. 
A pus un picur de albastru sub linia de orizont si dupa chipul si asemanarea cerului, a dat viata unui lac. Acum ratele vâslesc molcome dâre pe oglinda lui si din trestii mladioase pun cerului sprâncene. 
Șiroaie de albine țâșnesc spre lumina ca mierea, avide de viața, nebune dupa tinerete si nemuriere. Aerul rotund si-nmiresmat se-nalţa-n tril de mierla si pe alee, doar pentru echilibru, a adaugat doua umbre humanoide si un catel pufos, alb-gri-cafeniu. Cu o penultima miscare de penel, a eliberat puful papadiilor si a prorocit fiecareia sa înalte-un vis. Armonia a fost zamislita… 
S-a dat doi pasi în spate, si-a privit multumita capodopera si-n timp ce curata pensula de ultima nuanta, a soptit: “Da, asta-s eu!”. A semnat în coltul stâng, jos: Primavara’23.
Cu ani în urma, pe vremea când blogosfera era o retea sociala puternica si bloggerii erau activi, SoriN a lansat o rubrica simpatica intitulata "Reflexii în oglinda", pe care m-am hotarât sa o redeschid. Ultima rubrica gazduita de el a fost pe data de 19 mai 2017. Recomandarea suna asa: Dacă doresti să participi, publică într-un articol pe blogul tău, o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai vazut în "oglinda" (poate fi si cea retrovizoare) si înscrie articolul aici - în tabel:

20 de comentarii:

  1. Nu am vrut să mă uit la poze înainte de a citi și citeam și citeam și apoi m-am dus repede să văd tabloul pictat. Nici n-am văzut cu adevărat pozele până nu am realizat că de fapt nu există un tablou pictat și că pozele, în succesiunea lor alcătuiesc tabloul descris.
    Atât de multe calități ale tale rezultă din acest articol dar o să mă rezul la cea care a vibrat cel mai tare în gândurile mele acul „suflet de poet”. Esti un artist deosebit.
    Și-acum să revin la poze, care sunt cu adevărat superbe, un fotograf profesionit, ai surprins natura /primăvară absolut superb. Câte reflexii minunate ți în poze dar mai ales în filmuleț! Bănuiesc că fac parte din vizita coastră la Grădina botanică? Am recunoscut acolo laleaua pestriță de care nici nu am știut până săptămâna trecută, macii roții absolut delicioși, magnolia stelată,etc.. Mi-a plăcut noerm oul vopsit așezat la baza narciselor. Ce obicei minunat acesta la voi cu astfel de decoruri!
    O zi de joi superbă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. plimbarea in Gradina Botanica din Augsburg a fost o încântare! am facut atatea fotografii, ca nici nu am stiut la cer sa renunt ☺☺☺ Gradina este foarte mare si deosebit de bine intretinuta.. Fotografiile din sera nu le-am pus aici. A fost o expozitie de orhidee, minunata!
      Ziua de joi a fost prima în care am simtit ca a venit primavara. M-am îmbatat de frumusetea parcului!
      La catolici se zice ca iepurasul face glume si fura ouale de la gaina si le ascunde in cuiburi mici, in gradina. Sarcina copiilor este sa descopere ascunzisurile. Parintii de copii mici, pregatesc totul in zori de zi si in ziua Pastelui, copilasii primesc cosulete si pornesc in cautarea oualelor. Bineinteles ca de bucurat, se bucura cel mai mult ca descopera un ou de ciocolata ☺☺☺
      Gradina Botanica a pregatit deasemenea astfel de decoruri. Oua mari, sidefii... Mi-a placut mult cum au decorat parcul!
      O sa fac o postare cu fotografii ale curtilor vecinilor - asa este obiceiul aici, sa decorezi gradinile cu oua colorate. tare mult imi place!
      Exista o familie renumita în Germania, care foloseste peste 75000 de oua sa impodobeasca un copac! - am scris pe blog - uite aici: Saptamâna Mare în orasul meu
      O Joia Verde cu mult spor, in tot ce faci! ♥

      Ștergere
  2. Câtă culoare! Ce frumos! Se pare că primăvara și-a intrat în drepturi pe tărâmurile Germaniei și a pictat un tablou superb!
    Zi frumoasă cu soare și multe zâmbete îți doresc! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hm... asa pare, însa... Am avut norc de exact 5 zile frumoase! De joi pâna luni inclusiv, deci noroc mare de tot, pentru ca au fost exact zilele când aici in Germania nu s-a lucrat. De marti au inceput din nou ploile... si cerul gri, si racoarea! Sunt maximum 5 grade afara! Duminica ce a trecut au fost 22 grade!
      Si eu sunt asa sensibila la schimbarile acestea de vreme, presiunea atmosferica ma da gata! Ma doare deseori capul, imi simt ochii grei, sunt obosita... Of, of!
      O zi cat mai placuta, Mihaela draga.Pupici ♥

      Ștergere
  3. Foarte frumos și sensibil ai "pictat" autoportretul. Citeam și vedeam grădină ta înflorită și apusul postat ieri. In general când citesc ceva "văd" un film in minte, acum citeam și vedeam tabloul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nenene - eu doar am scris ☺☺☺ Primavara... s-a pictat singura! ☺☺☺
      Ma bucur mult ca ti-a placut ♥ Iti multumesc pentru cuvinte ♥ Pup. O zi buna!

      Ștergere
  4. Vreau sa iti zic ca am stat si am citit, apoi am privit pozele si filmuletul de cateva ori pana acum. Cand sa ma apuc sa scriu si eu doua ganduri, am dat refresh (altfel risc sa pierd comentariul) si a vazut ca deja se scrisese tot ce voiam sa zic si eu :))). Inclusiv partea cu sufletul de poet si Gradina Botanica :))).
    Si eu sunt meteorosensibila :)) si atunci cand citesc (ca si Pompilia) se face un film in minte... haha.
    Ce buchet frumos de coincidente azi. Si de bucurii - imaginile acestea sunt balsam pentru suflet, Iti multumesc mult ca ai impatit si cu noi minunile si darul primaverii.

    Puuup cu draaaag :)
    (merg sa ma mai uit inca o data la filmulet si la poze :D)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca ti-a placut plimbarica în Gradina Botanica. Pentru mine a fost cea mai frumoasa zi de primavara ♥ Anul acesta primavara este tare nabadaioasa! Parca niciodata nu am asteptat cu atâta dorinta sa vad soarele! In general sunt un om care-si adapteaza activitatile la vreme si nu ma las influentata de vremea-rea... dar daca persista atunci, nu mai am rabdare! Zau asa, aproape o luna inainte de Pastele Catolic am asteptat soarele. Bine ca am avut si acele 5 zile minunate! Acum iar ploua de marti... cu pauze, dar cerul e gri, inchis, temperaturile sunt din nou la 5 grade! Si nu se stie pana cand! Vremea buna inca nu se intrevede... Tja...
      Astazi merg la fitnes - ca saptamana trecuta am facut pauza (si dansul La Kossa are vacanta pana martea viitoare)
      Te pup si iti doresc o zi cat mai placuta! ♥

      Ștergere
  5. Eu am facut o plimbare prin Cismigiu. Dar mi-au placut si plimbarile tuturor de aici. O primavara cu mult soare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. frumoasa si plimbarea ta prin Cismigiu! multumim ca ne-ai invitat!

      Ștergere
  6. Ce regal de culori! Insa textul... Cu siguranta Primavara ti-a fost muza, vrand sa imprastie prin tine culori, idei, bucurii! Aveti acolo o Gradina Botanica minunata!
    M-a delectat o plimbare pe cararile ei! Multumesc mult, draga Carmen!
    Un final de saptamana perfect! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti a placut si te ai plimbat cu placere cu noi prin Gradina Botanica. Multumesc pentru frumoasele cuvinte.
      O seara placuta. Pupici 😘🤗

      Ștergere
  7. Eu nasci na primavera. Isso para não
    dizer o que dizia minha mãe; Filho
    a natureza se abriu em flor no dia que
    você nasceu e a esse fenômeno damos
    o nome de primavera

    Coisas de mãe.
    Um beijo, muitos beijos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. então, em outras palavras, você tem a primavera em seu sangue, a beleza dos botões que se abrem ao toque dos raios do sol, corre em suas veias.

      Ștergere
  8. Incantator ce ai adus aici! ❤ Multumesc pentru frumos, Carmen draga! 😍
    Se simte ca porti in suflet si spiritul Primaverii. 😊 Altfel cum sa fi reusit sa redai atat de fidel simtamintele Primaverii care dorea arzator sa ne prezinte minunatul ei autoportret? Tare frumos ai scris.
    Plec de aici cu Leo foarte prezent in mintea mea. 😊 ❤ Sunteti frumosi si voi; e frumoasa Primavara, dar - deh! - Leo e Leo. ❤ Doar il vezi cum e si pe mal de apa, pe alei, pe langa flori si tot asa si cred ca intelegi exact la ce ma refer. De o suta de ori de-ar vedea un rond cu flori si tot ar fi entuziast ca si cum l-ar vedea prima data.
    Zile senine va dorim! Armonie si sanatate! Imbratisari si pupici cu drag de la trio penru trio! ❤ ❤ ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai sti ce bine ne-a facut aceasta plimbare! am facut exact ce a fost cel mai bine sa facem! Ca anul acesta au fost doar 4 zile cu cer senin si soare... In rest, doar cer plumburiu, ploaie si iar ploaie... UF!
      Saptamâna asta mai rezist, apoi... ies la protest ☺☺☺ O sa strig tare "Vrem SOARE! Da-ne Soarele înapoi!" ☺☺☺
      Te pup Diana draga. O saptamana placuta sa aveti ♥ Imbratisari de la trio pentru trio ♥♥♥

      Ștergere
  9. Frumoasa primăvară a sosit la voi - ce bine !!!
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, a sosit, ne-a salutat si... a plecat iar! ☺ Patru zile minunate am avut, atât! Dar... bine si acelea ca altfel nu as fi rezistat cu cerul plumburiu. Pupici ♥

      Ștergere