marți, 25 aprilie 2023

Eveniment de Familie

Familia mea este mica (nici Mama si nici Tata nu au frati), iar grupul de rude de aici din Germania este si mai mic, de aceea tinem foarte mult unii la altii. 
Sâmbata ce a trecut, Tiana - nepotica mea de grad II sau III (nici nu vreau sa mai socotesc cum e cu gradele!) a serbat Erstkommunion si cu mult drag am luat parte la festivitate.
Mama Tianei este botezata ortodox (la fel ca mine) iar sotul ei este de religie catolic (ca si sotul meu). Cele doua fetite ale lor (Tiana si Elina) sunt botezate catolic. Cea mare, Tiana, fiind în clasa a III-a, a serbat pe 22 aprilie “Prima primire a sacramentului Sfintei Împărtăşanii”.
Copiii sunt pregatiti pentru aceasta sarbatoare la scoala, la orele de Religie, apoi în grupe mici la biserica din cartierul în care locuiesc. Parintii sunt deasemenea foarte implicati în pregatirea acestei serbatori la care sunt invitati sa participe toti cei dragi: bunici, rude, prieteni (noi am fost 10 copii si 20 de adulti). 
În Biserica Catolică, Confirmarea (împreună cu Botezul și Euharistia) face parte din sacramentele de inițiere, adică sacramente prin care credincioșii primesc o parte din harul divin, sunt întăriți și anexați comunității de credință creștină. Bisericile ortodoxe nu au o sărbătoare specială a primei împărtășiri. Copiii (de obicei în primul an de viata) primesc cele trei sacramente de inițiere: Botez, Confirmare și Euharistie într-o singură sărbătoare. În Biserica Catolică de Vest, copiii primesc prima Împărtășanie atunci când ating așa-numita vârstă a rațiunii (în clasa a III-a), de obicei într-o sărbătoare comunală în parohie.
Tiana, alaturi de alte trei fetite si un baietel, au fost serbati în biserica "Allerheiligen- kirche", Ulm-Lehr, o biserica romano-catolica, ridicata în anii ‘70. Atmosfera de sarbatoare a fost subliniata în biserica prin minunate decoruri florale. Cei cinci copii au purtat robe din pânza de sac înalbit, legate cu snur în talie, foarte asemanatoare calugarilor. Au avut fiecare o lumânare pentru Kommunion, aprinsa de la Lumânarea de Paste din biserica. Au intrat în biserica însotiti de o Pastoralreferentin si aici vreau sa aprofundez un pic: referent sau ofiter pastoral – este o profesie în Biserica Catolică. Consultanții pastorali - bărbați sau femei, au diplomă sau un master în teologia catolică și o educație bisericească, în mare parte eparhială. Această profesie există doar în Germania, Austria, Elveția și Țările de Jos. În cazul de fata, copiii au fost sustinuti de o “ofitereasa” si iata ca dictionarl românesc nici nu admite cuvinte feminine pentru aceste meserii! M-a impresionat si am salutat cu profund respect acest pas în acordarea dreptului la egalitate dintre femei şi bărbaţi, în roluri de conducere-initiere în activitatea bisericeasca. Ofițerii pastorali lucrează în îngrijirea pastorală a unei parohii si sunt de obicei subordonați unui pastor sau decan. În cazul de fata, die Pastoralreferentin practic a condus ceremonia, Preotul – asistat de patru Ministranti, a fost prezent si a marcat doar momentele cheie ale slujbei.
Copiii au recitat intercalat anumite pasaje din Liturghie, si-au exprimat propriile gânduri si întreaga ceremonie a fost sustinuta muzical de mica orchestra din balconul bisericii. În final, copiii au fost aplaudati, semn ca au fost primiti în comunitate si fiecare familie si-a luat alaiul si a continuat serbarea la un restaurant - în cazul nostru, la un restaurant într-un sat idilic.
La petrecerea noastra meniul a fost foarte bine ales, am avut feluri de mâncare foarte gustoase, însa desertul… desertul a fost exceptional! Doua torturi pe care ne-a fost mila sa le taiem, plus muffins si fructe trase în ciocolata - desert culinar inedit prin aspect si gust, care ne-a încanta toti, mici si mari. Vremea a fost “comandata” în acelasi pachet ☺ A fost soare, cer senin si parfum de flori, de jur împrejur. A fost o zi minunata, ca un zâmbet de copil! ♥

11 comentarii:

  1. Ce frumos! Mulţumim că ai împărţit cu noi bucuria acestei zile!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un buchet de amintiri minunate si momente de care sa va bucurati impreuna!
    Asa mult ma bucur ca a fost vremea frumoasa!!Si ca v-ati simtit foarte bine :)
    Imbratisari cu ult drag :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vineri a dat soarele, sâmbata a fost toata ziua însorita, dumnica s-a retras soarele si de luni avem iar ploaie, ploaie si iar ploaie...
      Pupici cu mult drag ♥

      Ștergere
  3. Ce frumos!
    Mă bucur pentru voi...sunt amintiri nepretuite!
    Cât de mult îmi plac mie dulciurile, mi-ar fi părut rău să stric așa frumușețe de tort! :)))
    Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie mi-a fost mila de torturi! Dar ce bune au fost!!!! Cel alb a fost cu creme de ciocolata si cel maro, a avut foi cu marmelada de caise! Deosebit de fine!
      Pupici ♥

      Ștergere
  4. Pana si vremea s-a bucurat de un astfel de eveniment! Deosebita pregatirea momentului, cu toate detaliile. Multumesc mult pentru prezentare, draga Carmen.
    Astfel de zile raman incastrate cumva in memorie toata viata!
    De tort, ce sa spun, ca arata fabulos!
    Pupici si seara frumoasa! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. zau NOROC! Ploua in fiecare zi, de saptamani intregi, însa vineri, sâmbata si duminica am avut soare.
      Intotdeauna soarele imbunatateste dispozitia ♥
      Multumim Suzana draga. Pupici ♥

      Ștergere
  5. Superbă ceremonia și faptul că se păstrează astfel de tradiții. Cred că pe la noi dacă au fost candva astfel de acțiuni bisericești, a avut cumva grijă comunismul de ele.
    Ai o nepoțică tare frumoasă, meniul ...mi s-a făcut foame doar privindul, și am zărit pe acolo și un Leo fericit să i se dea atenșie și să fie plimbat de fetițe frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost o zi minunata, pacat ca fratele meu nu a putut lua parte la eveniment. Locuim doar la 90 km departare dar ne vedem destul de rar... De aceea, orice motiv de intalnire este o sarbatoare!
      Da.. comunismul a facut multe victime culturale si a rupt sirul multor traditii...

      Ștergere
  6. Clipe emoționante !!!
    Este prima oară când vizionez puțin un astfel de eveniment - mulțumesc frumos !
    Și mă bucur că, undeva printr-un spațiul cu verdeață, se zărește un picuț și Leo...
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere