luni, 24 aprilie 2023

Santier în curte

Am încheiat o saptamâna foarte încarcata ☺ 
Vineri dimineata (21.04.23), când am pornit spre serviciu, vremea era ca de obicei în ultimele saptamâni – rece, cer mohorât si de pe câmpuri, in stânga si-n dreapta autostradei se ridica ceata exact ca într-o zi de noiembrie! 
Cerul gri a început sa se lumineze pe la ora unsprezece iar dupa pauza de amiaza, soarele dogorea ca într-o zi de vara! Mai sa fiu! Simteam ca am ace infipte în perinita scaunului de birou… cum sa ma mai concentrez la lucru cu asemenea vreme frumoasa?! L-am sunat pe Helmut si l-am întrebat ce zice, daca are chef sa începem santierul? Mi-a zis ca mare lucru nu vom reusi într-o dupa-amiaza însa… putem începe. Mi-am anuntat imediat sefa ca întrerup lucrul si ca voi continua de-seara de acasa (nu am reusit! am lucrat un pic sâmbata seara), m-a înteles si mi-a urat spor la treaba. Stia deja despre planul nostrum de a schimba bazinul iazului din curte. 
Noul bazin a fost cumparat câteva saptamâni înainte de Paste, însa vremea a fost mereu ploioasa, deci nu am putut lucra în curte. De Paste am avut vreme superba, însa din principiu, respectam zilele de sarbatoare (atât pentru noi cât mai ales pentru vecini). Imediat ce au trecut sarbatorile, au reînceput ploile si vremea s-a racorit considerabil… Am fost recunoscatori “celui cu telecomanda în mâna” ca macar de Paste am putut savura soarele în toata splendoarea lui!
Asa ca vineri, pâna când am ajuns eu acasa, Helmut reusise deja sa scoata vechiul bazin si pregatise la îndemâna lopetile, târnacopul si galetile. La ora 13:30 eram si eu echipata corespunzator, cu pantofi cu talpa tare (sa pot apasa lopata) si manusi groase, gata sa începem sa sapam groapa. Am lucrat cu schimbul, unul a sapat si celalalt a carat pamântul si invers, pâna când am reusit o groapa de ~ 5 m², adânca de ~1,5m. La noi în curte, pamânt este practic doar o jumatate de metru în adâncime, mai jos este mai mult pietris! Ce ne-am mai chinuit! Dar... am bagat viteza, pentru ca am stiut ca nu putem sa lucram decat în aceasta zi de vineri! Sâmbata am participat la un eveniment de familie, duminica e duminica si de astazi… a revenit toamna! Cerul e plumburiu, ploua în reprize, bate vântul si meteorologii nu prevad o îmbunatatire a vremii pâna în luna mai!
Dupa ce ne-am scuturat de pamânt, ne-am schimbat doar încaltarile si am plecat la Bauhaus sa cumparam câtiva saci cu nisip. Am luat sase a 25kg si înca doi saci cu pietris fin (pentru plantele din iaz), tot a 25kg fiecare! Saraca noastra masina! Am mers cât s-a putut de încet, sa nu rupem amortizoarele! Ajunsi din nou în curte, am captusit groapa cu nisip si cele 150 kg au ajuns asa… la limita!
Am asezat bazinul folosind bolobocul si am început sa umplem cu pamânt (dat prin sita!) spatiile din jurul cofrajului. Din când în când am udat/inundat baza, pentru a elimina golurile de aer. 
La ora 20 înca nu reusisem sa închidem gaurile complet, însa am încheiat ziua de lucru, sleiti de puteri. Helmut prognostica la început, ca vom lucra aici cel putin o saptamâna… Hm! 
Am fost harnici dar am avut si ajutoare! Leo si cele doua mierle (Hanssi si Greti) au fost mereu în jurul nostru! ☺ Cred ca acesta este secretul succesului! ☺
Ca sa ne curatam porii pielii de praf, sa ne destindem musculatura si sa ne relaxam spiritul, am încheiat seara cu o sauna pe cinste! ♥

13 comentarii:

  1. O muncă considerabilă.
    Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E mult de munca acum, dar peste cateva luni vom uita efortul si vom savura armonia curtii 😊
      Multumim Aurel 🤗

      Ștergere
  2. Felicitari, a fost foarte mult de lucru! Si la urma... dupa munca si rasplata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, munca inca nu s a terminat. Dar ce a fost mai greu, am depasit Da, si rasplata am meritat-o 👍
      Multumim Pompilia (asa am inteles din comentarii ca te cheama).
      O sa revin cu fotografii cand iazul va fi gata.

      Ștergere
  3. Ce-mi place ideea unui iaz micut in curte! Imi dau seama cate reflexii vor aparea...
    Este adevarat ca a fost greu, insa cred ca mai este ceva de munca. Nu-mi dau seama, din ce material este facut?
    Felicitari intregii echipe. Cu siguranta randamentul a crescut avandu-i pe langa voi pe Leo si mierlele! Simpatic trio...
    Pupici si seara frumoasa!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apa este viata!
      De cand am cumparat casa (acum 15 ani), iazul si fantana au fost pe primul loc pe lista dorintelor pentru amenajarea curtii.
      Mini iazul pe care l am avut pana acum a avut adancime de 50 cm si iarna, pericolul ca apa sa inghete in profunzime este de 80%
      Trebuia sa scoatem Pestii aurii in fiecare noiembrie si sa ii punem spre ieenare in acvariu.Cu acvariul este multa munca, luna de luna, pana in mai cand scoteam iar pestii in curte. Acum, noul iaz (este o carcasa din plastic maleabil) este dublu atat ca latime, lungime cat si adancime. La toamna nu mai trebuie sa facem transferul pestilor in "resedinta de iarna"... Deci va fi mai putina munca pe viitor 😊
      Mieelele sunt confiente, vin aproape de noi, ele stiu ca nu le vom face rau. S au bucurat sa scormone dupa rame in pamantul proaspat sapat 😃
      Poate ca pana la 1Mai vom termina iazul. Tare m as bucura sa vad curtea iar ordonata 🤗😍
      Te pup. O seara frumoasa deasemenea 🤗😘

      Ștergere
  4. Ce vesti minunate!!! Ma bucur mult ca ati reusit sa incepeti operatiunea iazul. Si ati terminat practic cu baza. Ceea ce e grozav - acum pana cand veti putea sa va apucati de detalii probabil va avea timp sa se si aseze, numai bine.
    Am vazut si cele doua mierle (ma bucur ca le-ai notat si numele, hihih) dar si cum Leo era alaturi furnizand energie pozitiva si ... probabil responsabil cu indicatiile :))).
    Abia astept sa urmaresc transformarea - va fac galerie, va sustin de pe margini.
    Pup cu draaag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, încet-încet, printre picaturi, vom termina "proiectul" sper pâna la 1 Mai ☺ Ieri când am ajuns acasa, am luat la cunostinta ca Helmut a închis cu succes toate orificiile din jurul bazinului. Astazi a plouat toata ziua, nu cred ca a reusit sa mai faca ceva, dar avea in plan sa fixeze filtrul extrerior si sa faca legatura furtunurilor spre interiorul bazinului. Daca si acest pas va fi rezolvat, mai ramâne sa pavoazam bordura bazinului cu placi de piatra natur. Apoi nu mai ramane de facut decat sa amenajam interiorul iazului - plante, flori, pietris si in final, pestii ☺
      Multumim pentru sustinere ♥ Pupici ♥

      Ștergere
  5. Felicitări!
    Și eu imi doresc demult sa fac un iaz, dar spatiul nu-mi prea permite....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oh, pacat ca spatiul nu va permite. Dar macar o fântana puteti pune - se gasesc modele atât de frumoase la Bauhaus! Si spatiul pe care-l ocupa este ~40x50cm si 40cm adancime. Noi avem direct lânda terasa si sursurul acela este fermecator. Plus luminita discreta, noaptea ♥ Pupici

      Ștergere
  6. Chiar ma intrebam daca ați început lucrările de amenajare cat am lipsit eu din blogosferă. Mă bucur să citesc (inclusiv în comentarii) ca ați reușt să avansați atțt de mult. Vă țin pumnii să terminați până la data propusă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ah, din pacate nu vom reusi sa finalizam santierul pâna la 1 Mai! A plouat mereu si doar ieri a fost o zi uscata! Din fericire, exact ieri am avut zi de lucru in regim home office si deci, pe lânga faptul ca am putut sa imi impart timpul de lucru si pauzele asa cum am vrut, am si folosit fiecare pauza la munca in curte! Pestii inoata deja in noua lor casa, ieri am reusit sa plasam placile in jurul iazului dar inca nu le-am echilibrat. Una sta mai inalt, alta se clatina... trebuie cu rabdare si finete sa mai punem sau sa luam din nisipul de dedesupt, dar ploaia de azi face bine, pamantu se taseaza... tot e buna ploia la ceva- altfel trebuia sa udam cu furtunul (si apa s-a scumpit enorm! Plus ca o platim de doua ori - ca suntem taxati la aceeasi cantitate ce curge la robinet, exact si pentru canalizare, cu toate ca noi folosim apa la gradina! Ar fi trebuit sa punem un contor special la robinetele din curte, dar... atata birocratie si cheltuiala!!!! asa ca am plasat doua butoaie pentru captat apa de ploaie si in rest, udam gradina cu apa din retea).
      Ieri am reusit sa caram pamântul ce l-am scos de sub bazin, si l-am imprastiat in gradina din fata casei, unde cu ocazia asta vom planta inca un rododendron (ieri l-am cumparat, inca nu e plantat!) Ar mai fi de lucru cel putin doua zile... dar acum ploua cu galeata. Prognoza este gri... cica prima saptamâna din mai va ploua in continuare!
      Maine ma duc la Ulm sa o iau pe matusa mea si sa mergem împreuna shopping, la Outletcity Metzingen ☺☺☺ Nu vrem sa cumparam nimic, dar doar sa iesim din casa si sa ne clatim ochii prin magazinele brandurilor premium si de lux (sunt peste 500 magazine, elegante, cu portari si vânzatoare îmbracate ca fotomodelele!) ☺☺☺ Oricum o sa ploua, deci... o zi perfecta pentru a colinda magazine!
      Duminica o sa merg cu fiica mea Raluca la München, avem bilete la Expozitia "O experiență imersivă în pictura lui Klimt" ♥ Si daca vremea ne va permite, vrem sa ne plimbam prin parc!
      Luni este 1 Mai, vom serba Ziua internationala a Muncii, prin leneveala i^n pat, citind sau urmarind vreun film pe Netflix ☺☺☺
      Te pup. Un start bun in weekend!

      Ștergere
  7. Ce plăcut este să muncești cu spor și, mai ales, să ai și o asemenea echipă de susținători 👍😃
    Să aveți parte de zile senine 👍
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere