miercuri, 27 februarie 2019

Fir împletit

Text cu titlu impus - pentru editia numarul 205 "Jocul cuvintelor" (tabel de înscriere CATRIM)

Legenda Martisorului - Cu foarte mult timp în urma, Soarele întruchipat într-un barbat chipes,  obisnuia sa coboare seara pe Pamânt pentru a dansa hora în sate. Aflând care este noua pasiune a Soarelui, un balaur l-a urmarit si într-una dintre aceste incursiuni pe Pamânt, l-a rapit si l-a zavorât într-un beci, în castelul sau.
Pasarile au încetat sa cânte, florile s-au vestejit, copiii nu au mai râs dar nimeni nu a îndraznit sa-l înfrunte pe balaur.
Într-una din zile, un tânar puternic si inimos a decis sa salveze Soarele. Oamenii l-au însotit în alai, îmbarbatându-l pe curajosul tânar. Calatoria a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. Abia la sfarsitul ultimului anotimp, tânarul a ajuns la castelul balaurului unde era întemnitat Soarele.
A început o lupta crâncena, care a durat doua zile si doua nopti pâna când balaurul a fost înfrânt.
Ranit si la capatul puterilor, tânarul a eliberat Soarele, reusind sa-i faca fericiti pe toti cei care-si pusesera ultimele sperante în aceasta victorie.
Natura a reânviat, oamenii au reînceput sa zâmbeasca, doar flacaul nu a mai apucat sa vada primavara venind. Sângele cald din ranile sale s-a scurs pe zapada si pe locul unde zapada s-a topit, au rasarit flori albe - numite de atunci ghiocei. Când ultimul strop de sânge al tânarului s-a scurs pe zapada imaculata, acesta a murit, fericit totusi ca viata lui a servit unui scop atat de nobil.
De atunci oamenii obisnuiesc sa împleteasca un fir cu doi ciucuri: unul alb si altul rosu. La începutul lunii martie, barbatii ofera aceasta amuleta numita martisor, femeilor dragi sau fetelor pe care le iubesc.
Culoarea rosie reprezinta dragostea pentru tot ceea ce e frumos si ramane simbolul sângelui bravului tânar. Albul simbolizeaza puritatea, sanatatea si ghiocelul, prima floare care apare primavara.
Semnificatia literala a martisorului este "micul martie". Un martie mai mic pe care sa-l purtam la piepturile noastre pentru ca iarna sa fie uitata si natura sa redevina proaspata, parfumata si colorata.
Tuturor, start bun în minunatul anotimp! Salutari colegelor de la "Jocul cuvintelor": Diana, Suzana, Vero si nu în ultim rând, organizatorului Eddie.
Un "1 Martie" cu bucurii!

6 comentarii:

  1. Ce frumoasa poveste: sa salvezi Soarele! Mereu e vorba de curaj si initiativa, chiar daca riscurile sunt uneori inevitabile...
    Multumesc pentru citare, draga Carmen. Cred ca tot la 2 in 1 voi ajunge, in acest weekend! :)
    O zi minunata! Pupici! (Si lui Leo)! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o poveste frumoasa, pe care am gasit-o potrivita pentru tema de saptamâna aceasta la "Jocul cuvintelor".
      Pupici si îmbratisari si de la noi, cu drag <3

      Ștergere
  2. Sunt mai multe legende cu martisor,snur,dar important ca sunt tare frumoase!Iti trimit cel mai frumos martisor virtual aici!

    RăspundețiȘtergere
  3. E culmea! Si povestea aceasta am omis-o! E clar! Norii au coborat prea jos si mi-au zapacit unicul si dragul neuron. :) Vin cu intarziere, dar la fel de mare mi-ar fi fost placerea si daca citeam in urma cu cateva zile.
    Imi place legenda, dar asa nu-mi place cand cei care fac bine celorlalti nu ajung sa se bucure si ei... :) Mereu voi citi cu placere astfel de legende! Am purtat martisor in piept pe 1 martie - acum il am legat la incheietura mainii - deci, subconstient, am onorat pe viteazaul care a salvat Soarele si, implicit, omenirea. :)
    Multumesc pentru reamintirea legendei, Carmen draga! Ce inspirata ai fost ca ai ales-o pentru tema!
    Te imbratisez cu drag!
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la quattro pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahaha, nu-i bai! Eu daca postez pentru "Duzina de cuvinte" ori postez imediat, ori renunt saptamana aceea :-)
      Miercurea ce a trecut eram inca foarte preocupata de întremarea lui Leo si la tema cu Firul nu am avut nicio idee, dar mi-am amintit de aceasta legenda si m-am gândit ca nu e rau sa o repostez :-)
      Anul acesta am purtat si eu un martisor la cureaua ceasului. Am însa un martisor cu o buburuza pe un trifoi cu patru foi, pe care "il port" zilnic, de cel putin doi ani :-) E legat la cursorul fermoarului de la poseta mea cea mare, cu care de obicei merg la serviciu (ca imi incape si agenda si punguta cu gustare si sticla cu apa si toate celalalte marafeturi ☺)
      Anul trecut am avut în birou o colega - o Werkstudentin (student in practica) ce avea prieten un baiat cu mamica românca - cu alte cuvinte, viitoarea ei soacra era românca din Cluj. Si Sabrina cunostea multe expresii românesti, traditii si sarbatori românesti. Anul trecut ea mi-a adus un buchetel de ghiocei de 1 Martie si eu i-am daruit un martisor, din cele primite în anii precedenti (si pe care le pastrez ca pe comori). Anul acesta nu am mai avut cu cine povesti despre Martisor... Fetele mele au fost prea mici, nu isi mai amintesc... nu prea dau ele importanta serbarii, dar eu le reamintesc mereu si abia astept sa am nepotei... O sa le povestesc despre toate traditiile românesti pe care le iubesc <3
      Pupici si îmbratisari Diana draga, de la trio pentru quattro <3 Ganduri bune!

      Ștergere