joi, 7 februarie 2019

Invitatie la ceai

Invit la o ceasca de ceai pe toti cei care au participat la "Miercurea fara Cuvinte 6/2019" : Alex, puiulmamii, monologpeblog, Zuzu, Cartim, Izabela, Suzana, Poteci de dor, Carmen, Floarea, Maria, oana, Nima, Diana, Gina si deasemenea, pe toti vizitatorii care ajung pe pagina aceasta de blog.
Serviti cu încredere, nu este un ceai oarecare... Este un ceai verde japonez, biologic si vegan. ☺☺☺☺ Da, ati citit bine si cu siguranta va întrebati "cum adica vegan?!" Doar ceaiul este o planta!
Producatorii ceaiului sustin ca plantatia nu doar ca îndeplineste toate normele unor plantatii biologice, ba sustin si ca pe frunzele de ceai, nu ajunge nicio insecta! Plantatiile nu sunt stropite, ci sunt acoperite cu plase speciale.
În special cicadele se stabilesc pe terenurile pe care se planteaza ceai. Ele pisca frunza si sug sucurile din frunzele de ceai. Printr-un proces natural, "muscatura" ramasa oxideaza, ceea ce va schimba usor aroma ceaiului. Plantatiile de ceai care accepta parazitul Jacobiasca formosana  pentru a îmbunatati aroma ceaiului, produc tipul de ceai "Oriental Beauty", botezat asa de însasi Regina Elisabeta II.
Ceaiul nefermentat se numește "ceai verde". Ceaiul fermentat în procent de doi la suta, obtinut din muguri si frunze foarte tinere, se numeste "ceai alb". Ceaiul fermentat complet se numește "ceai negru" (sau "ceai roșu"). Ceaiul oolong  cunoscut si sub numele de "ceai semi-fermentat, are perioada de fermentație între cea a ceaiului verde și negru.
Sper ca ati savurat ceasca cu ceai alaturi de mine. Sa aveti o zi buna!

23 de comentarii:

  1. Foarte interesant, nu ştiam nimic despre ceaiul ăsta. Îţi mulţumesc, Carmen! Pentru invitaţie şi pentru informaţii. Voi căuta ceaiul ăsta, sper să-l avem şi noi în dm.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sper ca gasiti aceleasi produse, din moment ce lantul de magazine DM s a raspandit in toata Europa. Mie imi place si beau de obicei dupa pauza de masa, la serviciu (intre cateva cesti de cafea 😊)
      te pup. o zi buna Potecuta draga!

      Ștergere
  2. Multumesc pentru invitatie, Carmen draga!
    Habar nu aveam amanuntele acestea; sunt interesante aceste diferente intre diferitele ceaiuri - in mod obisnuit, pentru mine ceaiul e ceai. :)
    Iti doresc sa ai o zi minunata!
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu sunt informatii deosebite, sunt doar cateva linkuri spre descrieri detaliate, sper sa fie de folos. Pe mine m a intereseaza, pentru ca pana pe la 30 de ani am crezut ca infuzia de plante medicinale - tei, salcam, menta, sunatoare, etc., este ceai 😁 Tarziu deci am aflat ca "ceaiul" e o planta si deci denumirea de ceai ca bautura, numai infuzia din aceasta planta este oficiala.
      In ultimii ani am descoperit savoarea ceaiului baut, cu toata atmosfera creeata prin pregatirea ceaiului. Iarna, la noi in casa se bea foarte des ceai. In restul lunilor anului, rar, doar cu ocazii deosebite.
      Pupici si imbratisari de la trio pentru trio Diana draga 😘😘😘

      Ștergere
  3. Multumesc! O informatie uitla si sanatoasa. :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulţumesc frumos pentru invitaţie, dragă Carmen! :) Chiar acum pun de un ceai verde. Sau negru. Hmmm, până termin de scris comentariul, sigur mă hotărăsc. Credeam că toate tipurile astea de ceai provin din plante diferite. Interesant de aflat cum stau lucrurile, de fapt :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sper ca ti a facut bine ceasca de ceai verde sau negru bauta 🤗
      Imbratisari 🤗

      Ștergere
    2. A fost negru pÂnă la urmă :) Weekend frumos! :*

      Ștergere
  5. Am citit cate ceva despre ceaiul matcha, dar inca nu l-am gustat.
    Sunt curioasa ce parere ti-a facut, fata de un ceai verde, obisnuit. E mai tare?
    O sa-l caut si eu. Cred ca am vazut si pe la plafar, nu numai pe net.
    Multumesc, draga Carmen pentru acest nou impuls. Un weekend ecelent sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ceaiul matcha este un ceai verde si denumirea reprezinta o calitate superioara. Plantatia de ceai verde de pe care se doreste a fi obtinuta calitatea "matcha" trebuie acoperita, cu 4 saptamâni înainte de recoltare. Planta trebuie sa sa capete umbra în ultimele 4 saptamâni. Doar asa, frunzele devin fragile si de culoare verde intens. Dupa ce se recolteaza vârfurile planelor tinere, frunzele de ceai se aburesc, apoi se usuca si dupa ce nervurile frunzelor sunt îndepartate, doar ce ramâne din frunze, se macina pâna devine o pudra fina. Apoi pulberea se depoziteaza în loc uscat si rece. Ceaiul verde din categoria matcha este un sort nobil si foarte scump.
      Ceaiului verde matcha este mai aromat, mai intens și mai puțin amar ca ceaiul verde de calitate normala. Gustul lui a fost definit ca "umami" - da, s-a inventat un cuvânt nou pentru a defini acesta savoare nemaintâlnita si reprezinta cea mai înalta calitate a celui de al V-lea simt. Pentru ca denumirea matcha nu este un termen protejat, trebuie avuta grija la cumpararea ceaiului verde, ce fel de calitate este frunza, pentru ca de aceasta depinde aroma si culoarea ceaiului.
      Eu personal, am cumparat pliculetele pe care le-am fotografiat de la drogheria DM (10 pliculete de cate 2 g, cred ca pentru ~8 Euro). Am cea mai mare încredere în plicurile originale - sigilate.
      Pun un pliculet în cana, torn apa fiarta dar nu clocotita (la ~80°C), aproximativ 80-100 ml si bat un pic ceaiul cu un tel miniatura, pana când obtin spuma. E clar, nu am pretentii ca imi iese ca "la mama lui acasa" ☺ Japonezii au în ceremonia de preparare a acestui ceai matcha un tel special din bambus (Cha-sen) si bat ceaiul formand din încheietura litera "M"...
      Cu cât reusesti sa obtii spumă mai înaltă și mai fermă, cu atât este ceaiul mai reușit. Gustul este unic! Ma bucur mult ca am stârnit asa interes cu ceasca mea de ceai... nu m-am asteptat, zau! <3
      Un weekend minunat si tie, Suzana draga!

      Ștergere
    2. Multumesc frumos pentru acest raspuns detaliat. Chiar nu citisem asa ceva.
      Oricum este mai scump, dar acum imi dau seama de ce. M-ai facut extrem de curioasa, sa vad ce gasesc si aici!
      Pupici si weekend aromat, draga Carmen!

      Ștergere
    3. ma bucur ca am putut sa ofer informatii noi si interesante.
      Un weekend minunat! pupici si îmbratisari <3

      Ștergere
  6. O asemenea invitatie e primita cu bucurie, mai ales ca ani de zile micul dejun este acompaniat de una, doua cesti de ceai (bautura) obtinut fie prin infuzare de flori uscate medicinale sau decoct de fructe uscate gen macese, catina, codite cirese...dar! in zilele de weekend beau ceai verde aromatizat in diverse combinatii.
    Despre sortimentul matcha m-am edificat odata cu articolul postat si imi promit ca o sa-l caut si degust...nu poate fi ratat astfel de deliciu!
    Multumesc de informatii si te imbratisez!
    O duminica cu soare in suflet!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca esti obisnuita sa bei infuzie de fructe sau de plante medicinale, atunci nu cred ca iti va placea adevaratul ceai verde... nu as vrea, din cauza acestui articol, sa dai bani multi pe o punguta de ceai si sa nu iti face placere sa o bei 😙 Gina draga mea, trebuie sa iti spun ca ceaiul meu preferat este Jasmintee - pentru ca pe langa ceaiul verde, sunt si flori de iasomie. Il ador.
      Te imbratisez si iti doresc Noapte Buna 😘💕

      Ștergere
  7. Mulțumesc mult pentru invitația la ceai, dragă Carmen. Sunt pasionat de ceai și tot strâng pe acasă soiuri aromate, căci asta apreciez cel mai mult la un ceai: aroma, mireasma. Ceaiul negru englezesc are aroma lui unica. Se vede că oamenii ăștia chiar au o cultură a ceaiului. O să caut ceaiul pe care ni l-ai recomandat. Cred că este tare fain.
    Numai bine îți doresc cu drag! :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. Mulțumesc mult pentru invitația la ceai, dragă Carmen. Sunt pasionat de ceai și tot strâng pe acasă soiuri aromate, căci asta apreciez cel mai mult la un ceai: aroma, mireasma. Ceaiul negru englezesc are aroma lui unica. Se vede că oamenii ăștia chiar au o cultură a ceaiului. O să caut ceaiul pe care ni l-ai recomandat. Cred că este tare fain.
    Numai bine îți doresc cu drag! :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna! Daca va place ceaiul verde, va recomandam cu drag blend-urile de ceai verde bio far too good, cu ingrediente gustoase si sanatoase. Daca ne da voie Carmen, va oferim un discount de 25% la prima comanda cu codul promo: vissirealitate2

    @Carmen, avem pentru tine un ceai verde organic cu iasomie. Da-ne de stire pe email daca ti-l putem trimite la o adresa din Romania.

    RăspundețiȘtergere