Miercuri seara am fost la cinema-opera, motiv pentru care am vizitat abia a doua zi pe cei înscrisi mai târziu la MfC. Din acelas motiv nu am reusit sa public nici obisnuita postare cu pinguri, în noaptea dintre miercuri si joi. Spectacolul la care am fost a durat pâna la miezul noptii si joi am plecat spre serviciu ca de obicei, la ora 6 dimineata! Luuuuuuuunga a fost ziua de lucru, dar sacrificiul s-a meritat!
Royal Opera House a prezentat Don Giovanni într-o regie ce a împletit clasicul cu modernul, sub conducerea directorului Kasper Holten. Succesul deosebit al piesei de opera a fost asigurat de distributia speciala: sopranistele Malin Byström, Véronique Gens și Elizabeth Watts au interpretat cele trei personajele principale feminine din Don Giovanni - Donna Anna, Donna Elvira si tânara taranca Zerlina. Rolul lui Don Giovanni a fost interpretat de tânarul bariton Mariusz Kwiecien, care în interviul live acordat, a declarat ca joaca rolul pentru a suta oara în ultimul deceniu si pasiunea si placerea pentu acest rol cresc cu fiecare productie. Bas-baritonul Alex Esposito, interpreteaza rolul servitorului, tânarul tenor Antonio Poli joaca rolul Don Ottavio, baritonul Dawid Kimberg preia rolul Masseto si basul Alexander Tsymbalyuk, rolul Commendatore. Un grup international de artisti care au oferit interpretari impresionante, acompaniati de orchestra si corul Operei Royale sub bagheta dirijorul Nicola Luisotti . Minunate decoruri de scena completate prin proiectii si jocuri de lumini si culori.
Cu toate ca am fost preveniti ca datorita uraganului care s-a abatut asupra Marii Britanii s-ar putea sa existe deranjamente, transmisia în direct a fost de calitate si fara nici o întrerupere.
În pauza dintre cele doua acte, am fost din nou rasfatati cu suc de portocale, sekt si sandwichuri cu delicatese. Paralel ni s-a oferit spre vizionare un interviu în direct cu directorul Kasper Holten. Tot special pentru spectatorii din cinematografe a fost înregistrata parerea personala a artistilor despre rolurile interpretate. Consider ca genul acesta de interviuri creeaza o apropiere deosebita între scena si sala, sporind gradul de emotie ce vibreaza între cele doua parti.
Se stie ca Mozart a fost un geniu! Se spune ca acesta avea în minte întreaga opera, el nu compunea, el parea ca scrie notele pe care o voce interioara i le dicta! Era capabil sa puna pe hârtie fara sa stea o clipa pe gânduri, partituri muzicale complexe pentru mai multe voci si instrumente! Si rezltatul era cel final - nu revenea cu corecturi!
În contrast cu aspectul si comportamentul copilaresc al lui Mozart, capodoperele sale sunt profunde, sunt unice, sunt perfecte! Se speculeaza deasemenea ca opera Don Giovanni, care prezinta ultima zi din viata eroului Don Giovanni, ar putea fi influentata de starea pe care însusi Mozart o avea, satul de petreceri si de aventuri, cu patru ani înanite de a se stinge din viata.
Tânarul nobil Don Giovanni (pe italiana sau Don Juan pe spaniolă), calatoreste în Europa însotit de servitorul său, Leporello. Devine din ce în ce mai cunoscut ca șarmeur fara pereche, celebru prin peripețiile sale galante, iubind cu pasiune toate femeie. În ochii lui Don Giovanii, femeia nu are vâsta si nici rang social, el le ofera senzualitate si tandrete, considerându-se artist, iar femeia o arta. Servitorul Leporello tine într-un carnet contabilitatea exacta a aventurilor si a experientelor avute de Don Giovanni, notând alaturi de numele femeilor si convingerile sale, care se remarcă printr-o bună cunoaștere și descriere a moravurilor epocii. Povestea lui Don Giovanni este povestea barbatului care a sedus 2065 de femei!
În dimineata uneia din zile, dupa o noapte romantica si încarcata de voluptate, Don Giovanni se ciocneste în fata usii cu tatal fetei tocmai seduse si abandonate. În lupta care a urmat, Don Giovanni îl ucide pe Commendatore si de aici, comedia devine tragedie.
Alergând dupa tarancuta Zerlina - noua muza de iubire, hartuit de nevasta parasita (Donna Elvira) si de iubita proaspat abandonata (Donna Anna, care cauta razbunare pentru moartea tatalui), amenintat de logodnicul ultimei cuceriri, agasat de servitorul Lepporello care nu mai vrea sa-i acopere faptele, Don Giovanni cedeaza mustrarilor de constiinta si moare, epuizat.
Ariile sunt pasionale, fabulos dramatice, emotionante, cu colortura muzicala deosebite, cu fraze lungi si multe ornamente. Decorul operei este un complex cu labirinte, ascunzisuri si multe usi, un decor rotativ în continua schimbare, exact ca si mintea si sufletul lui Don Giovanni, care pentru a iesi dintr-o situatie provoacata, deschide o usa si da de o alta, apoi de o alta, marcând carisma si impulsivitatea personajului.
Dirijorul Luisotti este recunoscut ca fiind unul dintre cel mai buni dirijor Mozart, unul dintre putinii care reusesc sa redea atat de bine diversitatea culorilor si finetea fatetelor melodiilor compuse de Mozart. Deasemenea solistii - neasteptat de tineri si frumosi, au dovedit o profunda întelegere a rolurilor si s-au transpus perfect în situatiile jucate pe scena. Finalul operei a fost grandios si filmarea ne-a oferit prim-planuri ale artistilor cu frunti asudate - de necrezut ce consum fizic si emotional intens presupune un asemenea rol!
Am petrecut o seara deosebit de frumoasa! Mai putin frumos a fost ca dupa sepctacol, în parcarea cinematografului a trebuit sa zgâriem gheata formata pe parbriz dupa ploiaia usoara. Soseaua a fost oglida, însa am ajuns acasa fara emotii, deoarece "oamenii normali" dormeau la acea ora târzie ☺
invidia mă opreşte să comentez... :)
RăspundețiȘtergerebună dimineaţa!
Invidie?! Pentru ce? O data pe luna se transmite in direct un spectacol de la Royal Opera House, in toate tarile din Europa - bineinteles ca si in Romania.
Ștergeresau... invidia se refera la numarul 2065?! :-D :-D :-D
Multumesc, o zi minunata si tie! :)
2065 cu siguranta ca starneste invidie pentru oricare .... ;)
ȘtergereAi scris o postare deosebit de frumoasă şi de instructivă, Carmen, şi îţi mulţumim pentru asta. Eşti un exemplu foarte inspiraţional pentru noi, prin optimismul, puterea ta de face multe lucruri şi de a obţine un reuşit echilibru între atâtea preocupări interesante şi instructive.
RăspundețiȘtergereMi-a plăcut tare mult să citesc postarea aceasta, chiar dacă nu am mai ajuns de aproape un an la Operă şi iar îţi mulţumesc pentru că îmi demonstrezi cât de frumos se poate petrece timpul. Pup!
Multumesc mult Mihaela draga! Cuvintele tale sunt emotionante! Ma bucur mult ca apreciezi articolul meu.
ȘtergereNici eu nu am prea fost la spectacole cata vreme am avut copiii scolari :) erau alte prioritati. Am dedicat si eu marea majoritate a timpului fetitelor mele, am facut deasemenea multe sacrificii insa, copiii merita orice! Acum am timp sa savurez clipele libere si am revenit la multe din pasiunile din adolescenta. Asa se chiar numeste varsta oe care k am " a doua tinerete" :-D
Te pup draga mea. O zi minunata!
Iubesc opera, asa ca aceasta postare mi-a venit "manusa". Multumesc!
RăspundețiȘtergereTe imbratisez :-*
ȘtergereO zi minunata iti doresc, Silvia draga!
super! tocmai am vazut si eu o piesa de teatru! la tv!
RăspundețiȘtergereFrumos! Insa nimic nu se compara cu atmosfera si rezonanta unei sali de spectacol!
Ștergeretare fain! Mie imi place foarte mult teatrul! :))
RăspundețiȘtergerepupici draga mea!
In ultimii 14 ani de cand sunt in Germania, cred ca am fost doar de 4 ori la piesa de teatru.
Ștergeremergem insa in mod regulat la spectacole de muzica ( simfonica, opera, clasica, musichall, pop-rock) sau balet.
te pup si eu. O saptamana minunata, Minnie draga!
te invidiez putin... :)
RăspundețiȘtergereeu nu am fost la teatru in It , inca....dar cine stie, poate se ia de la tine :P
te pop!
O piesa de teatru poate fi savurata in limba materna, sau abia dupa ce ajungi sa simti toate fineturile unei limbi invatate - motiv pentru care nici eu nu am fost la un spectacol in primii sapte ani. Eu ador muzica , fara muzica nu mi-as putea inchipui sa traiesc nici macar o zi! :)
Ștergerete pup. O zi faina!
Bună CARMEN!
RăspundețiȘtergereNu am fost de mult la o piesă de teatru!
Mi-a plăcut tare mult descrierea ta și pentru asta îți mulțumesc!
Să ai o zi minunată draga mea!
Mii de pupicei!
Si eu merg rar la piese de teatru, insa cel putin de 8 ori pe an la spectacole cu muzica.
Ștergeremultumesc mult draga mea.
Te pup si eu si iti doresc o zi cat mai frumoasa!
Oho! Minunat! :)
RăspundețiȘtergereDon Giovanni e intre putinele - foarte putinele - opere la care am... asistat in sala. :) Am fost candva, cu multi ani in urma, la Teatrul de Opera si Opereta din BV si am vazut-o in interpretarea unor artisti brasoveni. Vag imi amintesc de acea seara - uitasem, pana sa citesc randurile scrise de tine - ca am fost! Acum imi pare rau ca am aruncat "colectia" programelor de teatru la care am fost candva; de nu le aruncam mi-as fi putut aminti ce piese am vazut, in interpretarea cui s.a.m.d. Oricum, sa descriu ce-am vazut n-as putea, iar tu ai reusit sa-mi amintesti ceva uitat... Ce e si cu memoria aceasta! Nici nu stim ca unele amintiri mai sunt in... capul nostru! :))
Excelent!
Ziua minunat sa o petreci! Imbratisari cu drag!
La teatru am fost, la opera inca n-am ajuns, dar trebuie sa recunosc, din prezentarea ta, ma atrage Don Giovanni.
RăspundețiȘtergereMie imi plac piesele de Moiliere, si in franceza, sunt de pomina! cu adevarat se simte diferenta dintre traducere si interpretare versus limba materna. Pupici!
Ce frumos! Ce experienta minunata! Cred ca a fost aproape ca la Royal Opera House!
RăspundețiȘtergereTu ce ne mai duci la un spectacol de asemenea nivel.Pana aici nu auzisem de o asemenea transmisie.Chiar daca nu sunt fan opera,un film asa sa tot vezi.Se merita orice sacrificiu pentru o placere.Oboseala a disparut si a ramas magia spectacolului.O seara minunata!
RăspundețiȘtergereCronica e deosebita. Mi-au luat-o multi cititori inainte cu felicitarile. Si cu toate acestea felicitari. Am fost captata pana la sfarsit. Ai avut o seara speciala
RăspundețiȘtergereVoi cauta si eu transmisiile din Romania.
Toate cele bune!