duminică, 15 noiembrie 2015

Clubul Cinefililor (27) - Impresii de sfârsit de saptamâna

În Clubul Cinefililor este binevenit oricine are placerea de a scrie câteva rânduri despre un film sau serial recent vazut, indiferent de anul de aparitie a acelui film sau serial. Pentru ca toti cei interesati sa poata accesa pagina în care faceti recomandarea, înscrieti articolul în acest tabel. Tabelul va ramâne deschis întreaga saptamâna.
----------------------------------------------

----------------------------------------------
The C-Word (2015) - este filmul bazat pe adevaratul jurnal al jurnalistei Lisa Lynch si propria-i lupta cu cancerul (un oribil cuvânt care începe cu C).
La 28 de ani, în perioada de viata când se simtea cea mai fericita si împlinita, tânara femeie a fost diagnosticata cu cancer la sân (în anul 2008). Fire optimista, Lisa a hotarât sa învinga boala. Pentru a-si exprima sentimentele si pentru a încuraja alte femei aflate ca si ea fara voie în competitie cu boala, Lisa a folosit Blogspot-ul. Blogul ei - cu titlul "Alright Tit" (Țâța buna) a devenit în scurt timp una din cele mai urmarite pagini din blogosfera britanica. Articolele cu efect tonic au fost descrise de catre scriitorul și omul de televiziune Stephen Fry ca fiind "funny and brilliant".
În aprilie 2010 editura Random House a publicat povestea Lisei sub titlul "The C-Word", cartea a devenit un bestseller si coincidenta a fost ca si cancerul s-a retras. Din pacate însa, a reaparul un an mai târziu... Nu voi dezvalui aici ce s-a întâmplat mai departe în viata Lisei pentru ca trebuie sa vedeti neaparat acest film! Pe toata perioada bolii, Lisa a fost sustinuta de întreaga familie - sot, parinti si frate, scenele sunt absolut, absolut emotionante!
Personal, mi se pare ca actrita Sheridan Smith - cea care a interpretat rolul principal, seamana destul de bine cu Lisa. Scenariul filmului "The C-Word" prezentat de Televiziunea BBC a fost adaptat de Nicole Taylor si filmul a fost regizat de Tim Kirkby. Nota mea: 10
The Visit (2015) - este un film found footage-horror produs si regizat de M. Night Shyamalan, cel care a semnat si regia filmelor: The Sixth Sense, Unbreakable, Signs, The Village. Tema filmului este una banala, doi frati - Rebecca si Tyler, merg în vacanta pentru o saptamâna, la bunici. Faptul ca bunicii si nepotii nu s-au vazut înca niciodata pâna în momentul acestei vacante se datoreaza unui scandal de familie, petrecut în urma cu 15 ani. Mama copiilor pleaca în aceasta perioada într-o croaziera si comunica în fiecare zi cu copiii prin Skype. Facând abstractie de câteva ciudatenii, relatia bunici - nepoti pare a fi normala, pâna în penultima zi de vacanta, când... Nu va spun ce s-a întâmplat! ☺
Filmul are numeroase elemente comice, dialogurile celor doi copii au o doza mare de umor, actiunea te tine în priza si deznodamântul este unul neasteptat! Nota mea: 8
---------------------------------------------
La rubrica "Clubul Cinefililor" de saptamâna trecuta au semnat: Ioana, Carmen, Diana si subsemnata.
Tuturor celor care ajung pe aceasta pagina de blog - o duminica tihnita! ☺

11 comentarii:

  1. 1944 (2015)
    Al Doile Război Mondial (1939-1945).
    50.000 de estonieni sunt încorporați în armata sovietică (1940).
    75.000 de estonieni sunt încorporați în armata germană (1941).
    În 1944, estonienii germani și sovietici luptă unii contra celorlați, de la Dealul Albastru și până la Peninsula Sõrve, pe teritoriul Estoniei.
    Cu alte cuvinte: cetățeni din aceeași națiune au devenit dușmani.
    Un soldat sovietic împușcă mortal, în luptă, un militar german. Ambii sunt...estonieni.
    Sovieticul găsește în actele germanului o scrisoare de adio, cu detinația Tallin.
    Devine mesager și duce scrisoarea la destinație, predând-o sorei celui împușcat, iar după o noapte în care a trecut și pe la biserică, însoțit de sora celui împușcat, se întoarce pe front.
    Este și el împușcat de un agent NKVD, în contextul refuzului de a executa un grup de prizonieri de război estonieni.
    Un alt militar sovietic, găsește o scrisoare de adio asupra celui împușcat...cu destinația Tallin.
    Ajunge la aceeași fată, care de data asta ține în brațe un prunc blondiu, efectul noții de după citirea primei scrisori. ;)
    Viața moare dar nu se predă, renăscând din cenușă, iar moștenirea stă pe umerii celor care vor crește. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intreresant scenariu, neaparat voi cauta sa vad filmul - pe care recunosc, pana acum l-am ocolit :)
      Imi place ultima fraza, frumos formulata!

      Ștergere
  2. Am vazut The Visit pentru ca eram in grup, dar nu mi-a placut in mod deosebit pentru ca a fost prea lung, prea lent pana prea aproape de final - de-ar fi fost ceva mai scurt si mai concentrat as fi zis: super film! :) Mi-a placut mult cum se “psihanalizau” cei doi copii. Puştiul joaca excelent! :) Filmul e interesant, nimic de zis, doar ca a fost prea lung pentru (ne)rabdarea mea.
    The C-Word nu cred ca l-as putea vedea, chiar daca e dintre cele cu final fericit... :(
    Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru duo! <3
    Sa ai o saptamana super!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) da, asa sunt toate filmele din genul found footage... par haotice, fara un plan, vor sa creeze impresia de "natural/autentic" :)) Pustiul a jucat grozav, chiar si pustoaica mi-a placut, felul în care se tachinau hahaha. Sunt multe faze dure - ca pentru thriller, dar in amintire ramâne doar ideea ca cei doi frati au format echipa perfecta.
      The C-Word l-am vazut fara sa citesc în prealabil vreo cronica, practic nu am stiut despre ce este vorba când am accesat filmul... mai departe, am râs si am plâs, asa cum s-a simtit Lisa. M-a emotionat profund si consider ca am mai învatat ceva... categoric filmul merita vazut.
      te pup si trimit îmbratisari familiei <3 un start bun în noua saptamâna!

      Ștergere
    2. :) Crezi ca am o vaga idee ce inseamna "found footage"? Sigur, inteleg cuvintele, dar nu stiu filmele de gen. Pentru mine trebuie sa fie filme rapide, sa nu pot derula in minte "scenarii paralele". The Visit mi-a placut si pentru ca a desfiintat toate scenariile pe care le-am facut in timp ce urmaream derularea. :) M-am asteptat la multe, dar nu la acel final.
      Exact: in minte mi-a ramas modul in care cei doi copii s-au inteles.

      Filmele despre boli ma demoralizeaza total si le evit, pe cat posibil, mai ales de cand a murit o prietena, Mariana (nu implinise 40 de ani), in urma complicatiilor din cauza diabetului pe care-l avea de cand era mica... Am vazut timp de aproape un an cum a luptat cu boala si complicatiile, cum a ramas... in grija prietenilor, mama ei a suferit un atac cerebral langa patul ei si ea, aproape oarba si neajutorata, n-a reusit sa cheme la timp o ambulanta... Poate ca nu ar fi putut sa fie salvata mama ei, dar ea a ramas sa mai lupte si cu acest gand... si cred ca, in final, a renuntat sa mai lupte... Am scris cateva randuri si pe blog...

      Multumim! Imbratisari cu drag, de la noi! <3

      Ștergere
    3. da, filmele found footage - sunt genul de filme ce se caracterizează prin încadrarea în actiunea filmului a unor imagini (ce par) luate de eroii filmului cu o camera video; secventele rezultate se doresc a avea calitate vizuală sau calitate audio slabă, tocmai pentru a mari efectul de "autentic". Aceste filme par "imagini live" transmise de la fata locului, în ideea ca telespectatorul sa se simta ca facând parte din echipa care joaca în film :) În general nu imi plac filmele de acest gen (dintre filmele 2015, de exemplu Area 51; cel mai bine cotat film found-footage este [REC] din 2007), The Visit a facut exceptie, tocmai pentru ca cei doi copii sunt foarte simpatici :)

      Si eu am avut o prietena-vecina care s-a stins macinata de cancer la doar 32 de ani... stiu ce înseamna suferinta si incapacitatea de a face ceva... Si tocmai pentru ca aceasta boala cumplita exista, sunt de parere a trebuie sa vedem filme ca "The C-Word"... avem doar de învatat.

      Te pup. Gânduri bune si îmbratisari si fetelor de lânga tine <3

      Ștergere
    4. Multumesc pentru lamuririle despre genul filmului. Acum, daca ma gandesc bine, e singurul film de gen pe care l-am vazut - am mai incercat pe la inceputul anilor 2000 sa vad un serial politist filmat astfel dar nu mi-a placut... In The Visit a fost altfel... poate pentru ca nu tremurau camera cum faceau in cazul acelui serial. :) Si vorba ta: copiii i-au dat farmec!

      Oh, nu! Stiu ca e de invatat din filme precum The C-Word, dar dupa ce am fost voluntar la Casa sperantei (Hospice), la inceputurile ei in BV (1992) nu mai vreau. Acolo am invatat sa pun perfuzii, acolo am hranit oamenii cu lingurita, le-am auzit strigatele de durere, am curatat voma, am vazut familiile devastate.... O fetita pe care am botezat-o a murit la varsta de 7 ani - tumoare pe creier... A fost devastator s-o vad asa cum am vazut-o! La Mariana am fost zilnic (timp de cateva luni), inclusiv noaptea (dimineata) la ora doua, sa ii schimb punga de dializa... Suferinta pe care am vazut-o in realitate mi-a ajuns cu varf si indesat. :( Vreau sa alung din minte si din suflet acele amintiri, dar e improbabil ca voi reusi vreodata...

      Seara minunata sa va fie! Pupici! <3 Multumim! Pupici si de la ele. :)

      Ștergere
  3. Sper să găsesc pe undeva The C-Word - chiar pare „inundat" de emoţii,
    The Visit pare straniu... dar ăsta e M. Night Shyamalan!
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe mine The C-Word m-a impresionat mult si am simtit-o pe Lisa ca facând parte din grupul de prieteni din Blogosfera.
      The Visit este corect încadrat în genul "found footage - horror" si cine întelege aceasta, nu are cum sa fie dezamagit de ceea ce gaseste în film :) în plus, cum zici tu - M. Night Shyamalan are un stil propriu! ☺

      Ștergere
  4. Draga mea, aseara am vazut si eu un film ce mi-as placut. Se numeste Woman in gold si este despre actiunea pe care o evreica a intentat-o statului austriac pentru a-si recupera o celebra pictura de-a lui Gustav Klimt. Mi-a placut si subiectul si interpretarea lui Helen Mirren.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca l-ai vazut, este un film foarte interesant. Larisa ni l-a recomandat în iunie (Clubul Cinefililor 7) si eu am reusit sa îl vad în iulie ( mi-am scris impresiile în Clubul Cinefililor 10).

      Ștergere