vineri, 13 noiembrie 2015

Prototip si camuflaj


În Germania se întâmpla destul de des ca pe autostrada sa observi trecând in mare viteza pe lânga tine un automobil a carui caroserie este acoperita cu o folie ciudata, cu imprimeuri alb-negru în cercuri sau dungi, din acelea care produc iluzii optice. Aceste automobile sunt prototipuri în testare, camuflate pentru a da o altă aparență si a înșela concurenta sau eventualii jurnalisti de specialitate. În acest fel, chiar daca automobilul este fotografiat, detaliile de design sunt greu de observat.
Este bine cunoscut faptul ca ciclul de viață al produsului determina vânzarea acestuia, în cazul automobilelor, pretul unui model scade în momentul în care pe piata apare un succesor. Pentru a evita caderea prematura a cifrelor de vânzări, etapa de concepție, dezvoltare si testare a unui nou automobil este tinuta secret pâna la introducerea noului model pe piață.
Aceste prototipuri sunt cunoscute sub denumira de muletto (italiana), test mule (engleza), mulet (franceza) - facându-se aluzie la mixul de noi tehnologii și carcase vechi. Nemtii au o denumire speciala pentru aceste prototipuri - Erlkönig, dupa balada cu acelasi nume a lui Goethe (Craiul ielelor) ☺ Iar fotojurnalistii care le fotografiaza, se numesc "Erlkönig-Jägern", adica "vânatori ai Craiului ielelor"... ma întreb în acest caz, bloggeri cum se numesc? ☺

Alte povesti cu autoturisme ce trec pe sosea pe lânga noi: aici

10 comentarii:

  1. Interesant mod de testare.Tot privind-o, privirea imi joaca feste :)). Chiar ma gandeam , citind acest articol al tau ca si Steve Jobs era foarte secretos in privinta produselor sale, nu era dezvaluit nimic pana la momentul lansarii, O seara placuta , Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesanta metoda. Si cred ca eficienta.
    O seara minunata si un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  3. ...se chinuie să le facă rodajul... ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant, sincera sa fiu habar nu aveam. Nu am observat pana acum pe aici astfel de automobile camuflate.
    Un weekend excelent iti doresc, draga Carmen!
    La noi vremea este in continuare buna, sper ca si pe la voi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pana la tine nu am mai vazut, insa masini din showroom-uri in gasca mare pe la munte... ohoo, in sat pestera.
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Am urmat link-ul "Erlkonig" si am ajuns la anii de liceu:
    „Wer reitet so spät durch Nacht und Wind? Es ist der Vater mit seinem Kind“
    M-a contrariat si varianta engleza; mi-am amintit ca exista (si) in romaneste cuvantul mula:
    MÚLĂ s. v. catârcă.
    Sa ai bucurii !

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiam de testarea acestor prototipuri asa mascate.In lumea asta sunt multe ciudatenii,dar sunt precauti.Un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce tare!! :)) Foarte hazliu "imbracate" masinile! :) Habar nu aveam ca se testeaza si astfel... Banuiam ca fac testele - si ceva rodaj - in zone "secrete", la date "secrete". :) Sunt chiar o curiozitate pe sosele! :) O fi "cel mai mic copil al lui Daimler"? :)
    Weekend minunat iti doresc, Carmen draga!
    Imbratisari si pupici :-* cu drag de la trio pentru duo! <3

    RăspundețiȘtergere
  9. Nici eu nu stiam ca asa de hazliu se testeaza modelele noi. Uite, daca erati din concurenta, ati facut niste fotografii foarte bune. Este adevarat ca nu se observa foarte multe detalii, dar daca te uiti cu atentie la poze, tot imi pare ca se vad destule amanunte ale modelului. Adica ale caroseriei.
    Week-end placut, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  10. He, he! Un mod de a stârni curiozitatea şi imaginaţia.
    Numai bine, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere