luni, 2 noiembrie 2015

Exotic, delicios!


File de peste cu banane, chili si orez - pentru 4 persoane
~500 g file de morun sau somon (4 felii), 2 banane, 2 chili, patrunjel verde, piper, sare, o cutie sâmtâna, 400 ml fondue de peste *, 300 g orez, hârtie pergament.
Orezul se fierbe al-dente. Se scurge apa si orezul fierbinte se portioneaza în forme de portelan, presând usor pentru ca orezul sa capete forma atunci când va fi rasturnat pe farfurie. Se pastreaza portiile calde.
Într-o cratita se pune smântâna si fondue de peste la fiert, se amesteca permanent cu telul, pâna când sosul devine cremos. Se potriveste de sare si piper.
Fileul de peste spalat se aseaza pe hârtie de bucatarie. Se taie chili fideluta, bananele se feliaza, patrunjelul verde se toaca marunt.
Se taie bucati patrate de hârtie pergament - potrivite pentru a putea împacheta o bucata de peste si înainte de a garnisi pestele cu chili, banane si patrunjel verde, se stopeste usor cu otet alb. Se împarte sosul fondue cu ajutorul unei linguri si se împacheteaza portiile, legând hârtia pergamnet cu sforișoară. Se pun pachetelele pe grilajul cuptorului, la mijloc si se lasa pentru 8-10 minute la 170°C, caldura de sus si jos.
Se rastoarna forma cu orez pe farfurie si alaturi se împinge cu grija continutul fiecarui pachetel. Atentie, aburul din pachet este foarte fierbinte! Farfuria se poate orna cu rosii cherry.

*) Fondue de peste se gaseste gata preparat, în magazine - un borcan contine cca. 400 ml. (ex. Kaufland). Bineinteles ca se poate prepara în casa, doar ca dureaza cam o ora! Nu este complicat. Avem nevoie de un kg peste (nu conteaza prea mult soiul si calitatea pestelui, doar sa fie foarte proaspat!), 60 g unt, 3 shalote, un praz, 80 g telina (radacina), doi patrunjei (radacina), o jumatate de litru de vin alb, doua foi de dafin, doua ramurele de cimbru, 10 bobite de piper alb si doi litri de apa rece.
Se taie pestele bucati si se spala pâna când apa este clara. Dupa ce s-a scurs foarte bine de apa, pestele se pune la calit pentru câteva minete, în untul încins.
Se curata zarzavatul, se taie cuburi si se adauga în cratita. Se toarna vinul - este preferat unul sec, tânar si usor. Nu se acopera cratita cu capac. Când totul fierbe, se adauga apa rece. Abia atunci când zeama începe din nou sa fiarba, se adauga dafinul, piperul si cimbrul. Se curata spuma în repetate rânduri si se lasa sa fiarba la foc mic, pentru cca 30 minute.
Se pasereaza zarzavatul, se trece zeama-cremoasa print-o sita fina. Se obtine un fondue alb-unt ce se poate pastra timp de câteva zile în borcan acoperit, la frigider.

Pe lânga acest fel principal, la masa se pot servi ca gustare, antreu si desert: platou cu Carpaccio (de vita), melci de Burgundia si respectiv crème brûlée ☺ Un meniu deosebit de gustos!

12 comentarii:

  1. Se toarna 200 sau 1000 ml de vin? :p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la fondue este necesar o jumatate de litru de vin alb, ieftin :D Vinul scump se bea la masa cu paharul ;))

      Ștergere
  2. Bun titlu ai gasit, draga mea, cu adevarat trebuie sa fie delicios si exotic, bineinteles! Foarte rafinat meniul vostru si special, il vad potrivit la o masa de sarbatori. Melci nu am mancat niciodata, cu atat mai mult de Burgundia, nici nu cred ca se gasesc pe la noi, dar somonul preparat asa de interesant poate fi facut fara probleme. Nici nu imi imaginez cum se potriveste gustul cu cel al bananelor. Pe mine ma atrag retetele mai rare, doar cu timpul si cu organizarea am ceva probleme :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca ai fondue-ul gata, reteta aceasta necesita doar maxim o jumatate de ora. In hârtia de pergament, practic pachetelul fierbe în sos propriu si aromele se amesteca si gustul se împrumuta de la un ingredient la celalalt, rezultatul fiind excptional!
      Melcii îi cumparam tot de la Kaufland (Weinbergschnecken) gata pregatiti, asezati în forma de aluminiu, numai buni de pus la cuptor pentru 10 minute. Am vazut la televizor cum sunt pregatiti - sunt melci de crescatorie, se spala, se fierb scurt, se tavalesc în unt încins apoi fiecare carnita este din nou introdusa (manual) în cochilia plina cu sos de mirodenii (usturoi, patrunjel verde, piper, etc). Apoi are loc o inghetare brusca, se împacheteza si se pun in vânzare. Noi servom de cate ori vrem ceva mai exotic :) nu sunt prea ieftini!

      Ștergere
  3. Ce rafinamente culinare!!! Foarte apetisant, de abia astept :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. în Seara de Ajun este o traditie la noi în casa sa se serveasca un preparat cu peste - asa ca, sanse sunt ;))

      Ștergere
  4. Apetisant si exotic!
    Zi insorita iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata exceptional!Sunt tare curioas de gustul de banana cu somon.Mie imi place pestele foarte mult, iar aceasta reteta este mai mult ca sigur deliciosa... si acei melci yam yam.O seara placuta!:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Eeee....așa da!
    Un răsfăț culinar, aș zice!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mmmm.. ce rasfat delicios! Mi se pare interesanta combinatia de banana cu somon, cred ca are un gust aparte.

    RăspundețiȘtergere
  8. EXCELENT !!!
    În plus ma-ți pus pe jar...
    super arată și sunt convins că a fost delicios !
    Să vă fie de bine !

    RăspundețiȘtergere
  9. Oh, oh, oh! :))) Am ajuns aici chiar inainte de masa de pranz! Si mi-e o foaaaame! Acum si mai tare! :)) Dar n-avem pe-aproape aceste bunatati! :)

    RăspundețiȘtergere