De pe malul lacului Kochel, o alee urca pe colina spre casa în care a trait si lucrat artistul Franz Marc începând cu anul 1914. Astazi, casa este amenajata ca muzeu si zona expozitionala a fost extinsa cu înca 700 m².
Franz Marc este unul din cei mai importanți pictori ai expresionismului german si alaturi de Vasili Kandinski, este fondatorul gruparii "Der Blaue Reiter"/Călărețul Albastru (1912).
Artistul s-a nascut la 8 februarie 1880 în München si a decedat pe când avea doar 36 de ani, în timpul Bătăliei de la Verdun / Primului Război Mondial, înrolat voluntar (4 martie 1916).
Tatal pictorului - William Marc, absolvise Facultatea de Drept si Academia de Arte Frumoase si era recunoscut ca peisagist si pictor de gen. Mama pictorului - Sophie, nascuta în Alsacia, era vorbitoare de limbă franceză si lucrase ca guvernantă în familia viitorului ei soț. Cei doi copii ai acestora - Franz si Paul, au fost crescuti bilingv si au avut parte de o educatie aleasa. Paul a devenit specialist în Bizantinologie si diplomatica. Fraz s-a înscris initial la Facultatea de filologie dar dupa ce a efectuat stagiul militar (unde a învatat calaritul si a capatat fascinatia pentru cai) s-a hotarât sa urmeze cariera tatalui si s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din München - una dintre cele mai renumite scoli de de artă din Europa acelor vremuri.
Dupa absolvire, a locuit câtiva ani la Paris, timp în care stilul artistic al lui Franz Marc a capatat influente din Gauguin si van Gogh si picturile lui au început sa foloseasca tot mai des elemente de stil ale fauvismului, cubismului, futurismului și orfismului. Se spune ca picturile lui Franz Marc sunt precum fenomenul descompunerii spectrale. Daca în cazul fizicii initiate de Newton dispersia luminii s-a realizat prin trimiterea unui fascicul luminos printr-o prisma optica, Franz Marc a preluat informatiile din lumea reala, le-a trecut prin suflet, a descompus imaginile în culori, ecouri si forme si a transpus cu ajutorul penelului, doar esenta acestora pe pânza.
Preferința lui Franz Marc pentru culoarea albastră, pentru cai și călăreți este tot mai pregnanta si, cu toate ca de-a lungul scurtei sale cariere artistul a abordat numeroase forme si culori, caii albastri îl definesc. Prietenia creată între Franz Marc, Kandinsky, Paul Klee și August Macke, a fost un factor determinant al creării mișcării artistice cunoscuta sub numele de "Der Blaue Reiter". Pentru acestia, culoarea albastra a reprezentat un simbol celest si spiritual.
La fel ca si în arta, în viata privata pictorul a fost un nonconformist, un rebel care s-a opus regulilor societatii. La 24 de ani s-a îndragostit de Annete Simon - o femeie casatorita si cu 9 ani mai în vârtsta si timp de patru ani au întretinut o relatie ascunsa. Annete era scriitoare si specialista în arta si antichitati, sotia unui renumit profesor de indiologie si sanscrita Richard Simon. Când aceasta l-a abandonat, Franz Marc l-a însotit pe fratele sau Paul Marc, într-o misiune diplomatica în Grecia, pentru a depasi criza emotionala. Apoi si-a stabilit domiciliul la Kochel în Bavaria unde a copilarit. L-a urmat o tânara absolventa a scolii de arta - Maria Franck, care a închiriat o locuinta în Kochel împreuna cu o prietena, Maia Schnür, pictorita deasemenea.
A fost perioada prospera în care Franz Marc le-a pictat deseori pe cele doua femei, precum si casa în care acestea au locuit. Cele doua Marii - cu care un timp a întretinut o asa numita "relatie triunghi", au devenit o constanta în viata lui, în realitate însa niciunul nu a fost fericit.
Franz Marc a oftat mai departe pentru Annete Simon. Maria Schnür a ramas însarcinata cu Angelo Jank, un pictor animalier si gravor german, însa acesta nu a vrut sa o ia de nevasta. Franz Marc s-a casatorit cu Maria Schnür putin timp înainte ca aceasta sa nasca, pentru a da un nume bastardului. În ziua nuntii a pleacat însa singur la Paris si patru luni mai târziu a divortat. La întoarcere în tara, a închiriat o casa în Sindelsdorf si s-a mutat împreuna cu Maria Frank. Conform legislatiei vremii, Franz nu a avut voie sa se casatoreasca decât o singura data. Pentru ca dispersia pentru casatorie solicitata de Franz Marc si Maria Franck (1876 - 1955) a fost refuzată în câteva rânduri, acestia au facut o calatorie la Londra si în anul 1911 s-au căsătorit în temeiul dreptului englez. Au revenit acasa si s-au prezentat public ca soț și soție. Trei ani mai târziu, Franz Marc a murit pe front. Cei doi nu au avut copii.
În anul 1986, executorul judecatoresc al familiei Marc - Otto Stangl (galerist, dealer şi colecţionar de artă) a initiat deschiderea muzeului de arta Franz Marc, în casa din Kochel am See, localitate de care pictorul s-a simtit puternic legat si pe care a numit-o "tara mea albastra".
Muzeul detine o colectie de peste 150 lucrari ale lui Franz Marc, însa alaturi de capodoperele artistului, muzeul prezinta si câteva din lucrările contemporanilor apartenenti la "Der Blaue Reiter". În mod regulat, aici sunt organizate expozitii temporare ale artiștilor importanti ai secolului 20. În aceasta perioada, muzeul reuneste sub titlul "Puterea culorii" o serie de picturi semnate Henri Matisse si Rupprecht Geiger.
Dupa ce am servit masa de prânz, plimbarea noastra a continuat în Benediktbeuern. (va urma)
Pentru a câta oară războiul a frânt destinul unui artist? :(
RăspundețiȘtergererazboiul a distrus multe familii, razboiul este unul din marile cosmaruri ale omenirii!
Ștergerecât despre Franz Marc, cine stie pe ce culmi ale artei ar fi urcat, daca în scurta viata a reusit sa ofere atâtea capodopere!?
mi se par usor bizare picturile lui, sunt, nu stiu cum sa spun, carnoase si de o intensa culoare care ti se impregneaza pe retina...
RăspundețiȘtergerecat despre viata lui...nu cred ca exista artist cu viata asezata, cred ca zbuciumul este cel care da imbold unui artist...
pup draga mea draga, buna dimineata! :*
nu stiu daca bizar est cuvântul potrivit, cât despre culori... stii si tu cum este internetul :) In muzeu fotografierea lucrarilor este interzisa. Pe mine picturile lui ma fascineaza, mai ales acum, când am inceput sa-l "cunosc" mai bine. Dintre pictorii expresionisti, Marc mi se pare cel mai bun!
ȘtergereStiai ca majoritatea poeziilor sau pieselor de teatru ale lui Lucian Blaga pot fi afiliate curentului expresionist?
pup si eu, draga mea draga :-*
Mulţumesc, Carmen, draga mea bună profesoară. Iar am învăţat ceva interesant, pictorul îmi era necunoscut.
RăspundețiȘtergereFoarte intense picturile din primul colaj, remarc influenţa lui Gauguin prin coloritul puternic şi al patrulea tablou, personajul uman este foarte asemănător celor din operele lui Gauguin. Iar liniile ondulate ale cerului îmi amintesc şi de Van Gogh. Merg acum să citesc despre orfism.
Talentul lui Franz Marc este international recunoscut însa lucrarile lui nu au fost înstrainate, majoritatea sunt expuse în muzele germane si doar Art Institute of Chicago si alte câteva muzee din Minnesota si New York detin picturi originale. Tablul "Calul albastru" îl stiu de copil... fascinanta lucrare!
Ștergerete pup, draga mea :-*
Inca putin si se va vorbi de centenarul mortii...
RăspundețiȘtergereai dreptate... 4 martie 1916... Astazi este 3 matie 2015, sunt exact 99 de ani.
ȘtergereO adevarata lectie de arta articolul de astazi, foarte interesanta de altfel pentru ca nu auzisem de acest pictor.
RăspundețiȘtergerePupici si o zi frumoasa!
Recunosc ca am primit iar o lectie de cultura, dar ma bucur mult pentru ea, acum am intalnit niste lucrari pe gustul meu, ma fascineaza culorile tari, vii, puternice. Multumesc draga Carmen, am furat un cartofior prajit!
RăspundețiȘtergerepe mare parte din artisti ii percep nefericiti si zbuciumati...cel putin asa imi rezulta din povestile lor de viata...
RăspundețiȘtergerecat despre lucrarile lui...sunt intradevar fascinante!
te pup! :)
Multi artisti/multe lucrari au avut ca inspiratie dezamagirea, neimplinirea, cat despre razboaie... mi se zburleste parul pe mine.
RăspundețiȘtergereSeara linistita! xoxo
O adevărată lecţie de artă.Frumoase locuri şi multe lucruri minunate de văzut.
RăspundețiȘtergereNumai bine şi zile cu bucurii! :-)
superb! mie imi plac foarte mult... are si o anumita exactitate si concizie in contur, chiar si culoarea aceasta pregnanta, tare si rece de albastru.. dar are o perfectiune aparte
RăspundețiȘtergeream citit cu mare atentie viata sa si ma fascineaza, pana la urma tot destinul e cel care hotaraste cum se va sfarsi o iubire... si sunt foarte trista ca iubirile mari se sfarsesc tragic