luni, 23 martie 2015

Manastirea Benediktbeuern (2)


Biserica mănăstirii Sf. Benedict este fosta biserică de abație, în prezent biserica parohială a localitatii Benediktbeuern. Cladirea este una dintre primele biserici construite în stil baroc în Bavaria. În anul 1972 biserica a fost investita cu titlul Basilica Minor, titlu de mare importanta în Biserica Romano-Catolică. Pentru a fi o bazilică minoră, o biserică sau o catedrală trebuie să îndeplinească anumite criteri cum ar fi: importanța istorică, vechimea, arhitectura și mărimea edificiului precum și importanța religioasă dată de o anumită relicvă sau de un anumit eveniment istoric. În prezent există aproximativ 1600 de bazilici minore în întreaga lume - în România sunt mentionate patru: Bazilica Sfânta Maria din Oradea, Bazilica Sfânta Maria din Radna, Bazilica Sfânta Maria din Şumuleu Ciuc, Bazilica Sfânta Maria din Cacica.

Bazilica  Benediktbeuern a fost construită în secolul al 17-lea sub jurisdicția starețului Plazidus Mayr pentru a sluji ca biserica principala a mănăstirii Benediktbeuern. Stilul arhitectural este barocul italian timpuriu. Designul exterior al fațadei contine numeroase elemente arhitecturale apatinând renasterii târzii.
Caracteristic este combinarea elementelor antice -  arcade semicirculare, coloane, elevaţia piramidală si dezvoltarea temelor în plan central.
Turnurile și sacristia au fost construite în perioada 1672-1681, restul proiectului a fost încheiat în perioada 1681-1686. Biserica a fost renovată în 1962-1973.

Naosul are înaltimea de 18 de metri si o latime de 26 de metri. Interiorul bisericii este decorat cu stuc - un material de construcție format din mortar și ipsos amestecat cu gelatină, clei și coloranți minerali, care prin uscare și lustruire capătă aspectul marmurei. Frescele din medalioane sunt opere ale pictorului Hans Georg Asam și sunt considerate cele mai vechi fresce ale artei baroc-bavarez-târziu.
Altarul principal (1788), precum și picturile altarelor laterale sunt opere ale artistului Martin Knoller.
Orga a fost construită în perioada 1682-1686 de către maestrul Christoph Egedacher din Salzburg si a fost extinsa la 33 registre în anul 1770, de catre Andreas Jäger.

În coltul de nord-est al bisericii a fost construita o capelă dedicată Sf. Anastasia. Legenda spune ca în anul 1704, pe timpul razboiului succesiunii spaniole, credinciosii s-au rugat sa fe crutati de atacul armatelor austriece și tiroleze ale caror trupe ajunsesera pâna pe malul râului Loisach si al lacului Kochel. Era o iarna grea si apele erau înghetate, facilizând trecerea inamicilor spre satele bavareze. În ajunul zilei Sf. Anastasia, ruga calugarilor a fost ascultata si un vânt puternic dar cald a dezghetat apele în câteva ore si a facut pamântul mlastinos. Atacul armatelor combatante a fost amânat si evenimentele ce au urmat au schimbat total cursul razboiului. Întâmplarea este cunoscuta sub numele de "Minunea de la lacul Kochel". În semn de recunostinta, egumenul Leonhard Hohenauer a hotarât ridicarea capelei Sf. Anastasia. Decorata în stil rococo, constructia capelei a fost încheiata în anul 1753. (va urma)
 

19 comentarii:

  1. uluitor, coplesitor de frummos interiorul, frescele...nici nu stiu ce sa privesc mai intai...
    o adevarata opera de arta in intregimea ei...admirabila!
    nu stiam ca avem si in tara acest tip de bazilici...sper sa am ocazia sa vizitez macar pe una dintre ele...
    pup draga mea draga, somn usor! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti amintesti, când ne-am scris pe whatsapp despre Benediktbeuern? :)) Iata acum întreaga poveste.
      te pup si eu, noapte buna! :-*

      Ștergere
  2. Ce pot sa spun?! :) Chiar daca prefer simplitatea pietrelor, stilul gotic fara mult "sclipici" etc., aici e arta la superlativ (si nici nu e mult "sclipici"!) :) Nu degeaba se spune ca primele lucrari de arta (printre cele mai frumoase si celebre) le datoram religiei - fie cea a anticilor, fie cea mai recenta (dar nu foarte-foarte recenta). :)
    O biserica impresionanta, ca si istoria "complexului". :)
    Multumesc pentru minunata expunere.
    Zile fericite iti doresc! Imbratisari si pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In aceasta catedrala,nu exista acea bogăție și varietate a detaliilor și a ornamentelor, cu exagerare până la opulență. Faptul ca majoritatea acestor ornamente sunt albe, creaza o atmosfera degajata si nu sufocanta, asa cum se intâmpla în majoritatea încaperilor decorate rococo.
      Când a fost mamica ta aici la mine, ne-am dus sa vizitam catedrala Ottobeuren si îmi aintesc ca a fost tare impresionata. Benediktbeuern este foarte foarte asemanatoare.
      Pupici de la dou pentru trio ♥

      Ștergere
  3. Foarte ...interesantă legenda! Oamenii au nevoie mereu de un bun motiv pentru credința lor, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. legendele sunt povestiri care conține elemente fantastice sau miraculoase, prin care se explică evenimente surprinzatoare. Transmise pe cale verbala, fiecare generatie a mai adaugat o exagerare si a indepartat tot mai mult povestea de realitate :)) Asta e farmecul legendelor! ☺

      Ștergere
  4. Foarte interesant articolul tau, dar mai ales util, nu stiam ca bisericile sau catedralele trebuie sa indeplineasca anumite criterii pentru a deveni basilici. In Tours avem Basilica Sfantului Martin, in stil neo-bizantin, in cripta careia este inmormantat sfantul.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. numeroase biserici adapostesc oseminte sau rămășițe din trupul unui sfânt, veșminte sau alte obiecte ale sfinților si conform credintei crestine, serbeaza cu evlavie ziua în care martirii au primit cununa muceniciei.
      Visez de mult sa petrec un concediu pe Valea Loarei... poate voi ajunge vreodata si în Tours.
      pup si eu. O zi minunata sa ai!

      Ștergere
  5. Tolle Bilder Carmen!
    Ich wünsche dir einen wunderschönen, angenehmen Tag
    Crissi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dankeschön, libe Crissi! ☺ Einen wunderschönen Nachmittag!

      Ștergere
  6. un amestec minunat intre arhitectura si pictura, lumina si umbre! ferestrele sunt multe si frumoase....
    multe detalii cu greutate si totodata foarte delicate! nici nu stiu cum sa spun....:))
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa am gasit si eu, o armonie perfecta de arta si arhitectura. Totul facut sa bucure ochiul si sufletul.
      pup si eu. O zi faina!

      Ștergere
  7. Impresionant, totul e pus la punct in cele mai mici detalii...

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt extraordinar de frumoase mănăstirile în stil baroc. Luminoase și colorate, cu aurul strălucind ici și colo, inspiră liniște și pace, încredere și o stare de bine. Mânăstirea Benediktbeuern întrunește și ea aceste calități, pe cât se pare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. perfect ai descris acest stil arhitectural, Zina draga. Biserica catolică a încurajat stilul baroc, cu intentia de a impresiona prin grandoare și opulență si a atrage oamenii spre religie.

      Ștergere
  9. Imi plac, enorm, asemenea locuri si citind, am vazut, in post, mentiunea cum ca si la Oradea este Bazilica Romano-Catolică... Am ratat ocazia, inseamna, fiindca anul trecut am ajuns, dar am vizitat doar perimetrul dintre centrul istoric si Calea Republicii... (despre care nu am ajuns sa scriu, inca...of)
    Oricum, imi clatesc ochii cu arhitectura si bogatia stilului baroc in postarile tale faine!!

    RăspundețiȘtergere