vineri, 20 martie 2015

Eclipsa din curtea mea ;)


Fara sa am un obiectiv special, am folosit un aparat foto vechi si spre soare am fotografiat fara sa privesc - asa cum am fost sfatuiti la tv de specialisti. Rezultatul? :))) Nici o diferenta între o zi cu soare, o zi cu eclipsa si o zi de echinoctiu! ☺
Videoclipul eclipsei vazute din sudul Bavariei - privita printr-un teleobiectiv se poate admira în sidebar, pe banda din partea dreapta a blogului meu

Urmatoarea eclipsa de soare vizibila în Europa (3 sept. 2081) nu o voi mai trai, dar nu-i bai! ☺

24 de comentarii:

  1. Aici a fost vremea asa de mohorata, cu nori grei si ploaie mocaneasca, asa ca n-am putut sa vad eclipsa :(. Asta este, raman cu amintirea celei din 2000, daca zici ca urmatoarea va fi in 2081. Desi cine stie, daca prind 98 de ani o vad :))))
    PS: Ce vreme faina e la voi!
    Weekend placut draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vremea a fost superba, cer albastru senin si niciun nor. Am simtit o usoara racoare pe perioada eclipsei si o lumina ciudata, un soare-nesoare ☺☺☺ e greu de exprimat. Intrnsitatea luminii a scazut aprope imperceptibil, însa atmosfera a fost cumva altfel.
      De la ora 12 soarele a încalzit cu toata forta ca intr-o zi de vara. Noi avem caldura centrala si calorifere (suplimentar semineul), dar in zilele cu soare gresia în bucatarie se încalzesze prin geam atât de tare încât imi place sa umblu desculta si sa cochetez cu ideea ca am încălzire prin pardoseală :))
      Un weekend fain deasemenea! :)

      Ștergere
  2. La noi e cu nori grosi - n-am vazut nimic. :( Intre 12 si 13 eram pe afara si degeaba. Dar am imaginea eclipsei din 1999! Spectaculoasa! "Inelul" format de astri la un moment dat n-o sa-l uit, si nici fulgerele care brazdau cerul si pamantul. Cand au inceput sa fulgere lumea a cam luat-o la fuga din Piata Sfatului, dar fiind multi.... tot acolo au ramas cei mai multi.
    Azi s-a implinit momentul in care Soarele si Luna au fost impreuna. :)
    Fotografiile sunt superbe! mai ales cele cu Soarele! In randul doi de poze zici ca-i OZN! :)
    Tare e frumos in curtea ta! Probabil ca linistea e intrerupta numai de pasari. :) A venit la masa de pranz micuta?! :)
    Zile fericite iti doresc, cu drag! Imbratisari si pupici, de la noi pentru voi! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in 1999 cumparasem sipentru fetite ochelari speciali pentru eclipsa si ne-am dus in Muzeul Satului sa simtim shnimbatile atmosferice din mijlocul naturii. Din pacate, o ora înainte de punctul culminant al eclipsei, cerul s-a umplut cu nri si s-a pornit o uosra furtuna. S-a racorit brusc si... cu atat am ramas. Am cumparat ulterior carti postale cu inelele perfecte ale suprapunerii astrilor.
      De data aceasta am vrut sa fiu in curte, sa observ reactia pasarilor (e plin la mine în curte de vrabii, pitigoi, mierle, porumbei, cotofene, florinte) si... sincer, nu am bagat de seama ca si-au modificat vreunul din tabieturi :)) Totul a fost ca întotdeauna...Hm! Eclipsa!
      pupici si de la noi <3 <3<3

      Ștergere
  3. Și eu am privit spre soare în timpul eclipsei, printro mască de sudură! A fost cu adevărat interesant! :)
    Mulțumesc pentru cartea poștală, a fost o surpriză plăcută!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stocul de ochelarii special pentru eclipsa s-a epuizat de saptamâni si nu am apucat sa-mi cumpar. Mai exista varianta ochelari de sudura sau foaie de radiografie, dar nici de acestea n-am avut. Oricum, de aici de la noi din Bavaria, eclipsa a fost de doar 80%. In Nordul Germaniei a fost totala. Eu personal nu am simtit nicio mare diferenta de lumina la ora 10:38 - 10:40 câdn a fost anuntat apogeul. Imaginile de la tv insa sunt impresionante - cele transmise de la Raumstation ISS si cele filmate cu telescop cu infrarosu. A trecut... fara sa lase urmari negative, asta e cel mai important :)
      PS: ma bucur ca ai primit vederea!

      Ștergere
  4. Doamne sfinte, aia e o mierlă adevărată ?! A venit să vadă și ea cu tine eclipsa !

    Îmi pare bine că ai dat drumul la comentarii. ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, acela e Hansi. Statea însa contre-jour si eu nu am vrut sa-mi schimb pozitia, pentru ca am hotarât sa fotografiez cateva puncte in curte, la distanta de cateva minute, pentru a observa daca lumina soarelui scade... Tja... "studiul" meu nu a adus nicio descoperire :)))
      Da, am dat drumul casutei si sper ca sunt in stare sa -i vizitez si eu e cei care gasesc de cuvinta sa-mi lase câteva cuvinte aici, pe pagina mea.

      Ștergere
  5. Bună CARMEN!
    Frumoase fotografii,ca de obicei!
    Un weekend cât mai plăcut îți doresc,draga mea!
    Îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fotografii ciudate, intr-o zi ciudata :) O eclipsa fara eclipsa ☺ Dar... am fost pe faza, mi-am dat interesul. Ca nu am ajuns la nicio descoperire, asta e... poate vor reusi nepotii mei in 2081 ☺☺☺
      imbrtisari si pupici si de la mine!

      Ștergere
  6. Deci nu am pierdut mare lucru, caci la Bucuresti a fost innorat si nu am vazut nimic.
    Asa o tripla zi speciala si noi nu am priceput nimic, hihi :))
    Te pup, draga mea si iti doresc week-end cat mai placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact Mihaela... astazi, la fel ca eri si ca mânine, zilele de primavara se vor derula la fel ca in fiecare an :)) Nu s-a întâmpmat nimic fascinant! cel putin nu pentru oamenii de rând, fara telescop si obiectie speciale pentru camera digitala. Mihnea al tau va avea ocazia sa observe eclipsa din 2081 cu ajutorul unor mijloace tehnice evoluate - presupun ca tehnica va exploda în acest domeniu. Energa solara este tema care preocupa deja câteva generatii bune.
      te pup si eu. Weekend fain!

      Ștergere
  7. Superba vremea la voi, mie mi-a fost asa rau: dureri de cap si ameteala, incat nici acum nu a trecut de tot si am stat toata ziua in pat.
    Weekend frumos si voie buna. xoxo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sotul ,eu a avut o stare asemanatoare, poate ca fortele electromagnetice din timpul fenimenului astronomic au interferat persoanele sensibile, care percep astfel de schimbari. Eu cred... Inchipuiesteti ce legi fizice guverneaza pe planeta si ce forte puternice ne mentin verticalitatea, provoaca fluxurile si refluxurile... Apropo maree, astazi pe insula Mont Saint-Michel a fost un spectacol fascinant, mi-ar fi placut sa fim la fata locului!
      pup Weekend fain! xoxo

      Ștergere
  8. In Bucuresti vremea a fost ploioasa si nu am putut admira eclipsa, asa ca tu ai fost norocoasa cu o vreme asa insorita. Pentru mine bucuria zilei a fost echinoctiul, sper ca in sfarsit natura sa "inteleaga" ca a venit primavara si sa ne bucure cu zile cat mai calduroase.
    Un weekend frumos, draga Carmen! Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  9. serios? te referi la eclipsa totala in 2081! adica nu o mai apuc?:))
    si eu am fost sa vad si sa fotografiez eclipsa! nu am teleobiectiv pt eclipsa asa ca cele cateva cadre facute cu ce am, nu m-au multumit...nu-i bai! am vazut-o cu ajutorul unui concetatean(cunostinta) care m-a vazut ca nu sunt pregatita de eclipsa si mi-a iesit in cale cu o bucata de geam innegrit cu fumul de la o lumanare.era o sticla plina de funingine. atat ce m-a surprins! nu ma asteptam....:)). dragut gest! asa ca prin bunavointa domnului am vazut si eu eclipsa mai spre sfarsita asa...:)
    dar la tine a fost sigur eclipsa?:)))
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte frmoase poze, cu o zi însorită de primăvară. Ce dacă nu s-a văzut eclipsa, noi să fim sănătoşi. La noi au s-a acoperit cerul cu nori exact în perioada eclipsei şi a ieşit din nou soarele când nu mai era nimic de văzut. Cât despre eclipsa din 2081... eu mi-am propus să o prind neapărat, măcar de-aş fi ca un fel de... Tutankamon pentru contemporani! Ha, ha! :-)
    Weekend frumos, cu veselie şi bucurii, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Din anumite zone s-a vazut mai bine. La Bucuresti, n-am constatat nimic deosebit. :)) Dar n-am avut nici aparatura necesara.

    RăspundețiȘtergere
  12. La noi a fost innorat si ger! Dar gandul ca a inceput primavara astronomica m-a bine dispus grozav, azi e chiar o zi frumoasa de primavara! Cat despre eclipsa, am vazut-o la tv si noi! Numai bine, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  13. Acum...despre eclipsa (ce tocami a trecut)...doar de bine!! observ ca a fost cu sclipiri de curcubeu pe un cer senin si "bucurat" :) (inventez termeni noi?!!)... Pe la noi, deci, a fost innorat, la TV - plin de informatii, incat nu-mi ramane decat sa reiau "firul Ariadnei" si sa dau click pe site-urile de specialitate! Lol... *_*
    Cu optimism astept primavara reala, cu mugurii si frunzulitele proaspat verzui... si o sa-mi indrept, chiar pasii spre un parc in care nu am mai fost... poate ca ideea cu gradina botanica o sa o mai las, nitelus pe mai tarziu, momentan fiind destul de rece...fata de anul trecut! dar, pun pe lista, parcul Carol si botanica pentru curand!
    Mai inspirat, intr-adevar! Toate cele bune si primavara sa se astearna cu ganduri bune in tot ceea ce vei intreprinde alaturi de cei dragi ! Calde salutari! Andra Alexa T

    RăspundețiȘtergere
  14. Da, nu se vede mare diferenta, nici nu mi-am batut capul cu asta, poate o prind pe cea din 2081 :))PUPICI, un week-end frumos!

    RăspundețiȘtergere
  15. chiar daca a fost cerul acoperit am reusit sa vad totusi eclipsa, a fost fain :)
    oricum in fotografiile tale se vede un soare stralucitor! :)
    pup draga mea draga! :*

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu nu am reusit sa vad deloc eclipsa. Am asteptat cu nerabdare momentul, insa la ora respectiva in Bucuresti era un nor imens, asa ca am ratat eclipsa solara. Dar ma linistesc la gandul ca va mai fi una in viiorul apropiat.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nici in zona mea nu a fost o vreme prea grozava, putin innorat, dar am reusit sa vad o parte din eclipsa prin geamul unui masti de sudura... Ma plimbam cu ea prin curte de s-a mirat si catelusa mea, se tot tinea dupa mine sa se uite si ea prin masca :))

    RăspundețiȘtergere