marți, 22 aprilie 2014

Planeta Albastra


Pasărea colibri (Zimtelfe = Spiridușul din scorțișoară), Pestele BalonCameleonul Yemen, Maimuta Macaca fuscata, Gândacul de bălegar si Meduza Aurelia aurita, sunt câteva "bijuterii" rare, pe care înca "le mai poarta" Pamântul. Pentru ca astazi este "Ziua Pământului", Google - corporația americană multinațională care administrează cel mai accesat motorul de căutare pe Internet, a conceput un Doodle miscator ce cuprinde aceste simboluri, astfel încât sa atraga atentia cât mai multor locuitori ai Planetei Albastre asupra schimbarilor pe care omenirea le provoaca naturii - cu sau fara voie.
De 44 d ani se celebreaza "Ziua Pământului" - la fiecare 22 aprilie si tot mai multe tari simpatizeaza cu actiunea initiata în SUA de generatia de studenti a anului 1969. În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.
Planeta noastră este la un punct de cotitură. Migrația globală masiva din mediul rural în mediul urban se face cu investiții uriașe în energie, apă, materiale, deșeuri, distribuție a produselor alimentare, precum și de transport. Efectul acestor transformari demografice influenteaza mediul înconjurator si determina schimbări climatice dramatice. "Ziua Pământului" este o zi de sărbătoare închinata frumuseților naturii.
Pastrati Pamântul curat, nu este greu! Reciclati gunoiul, separând plasticul de hârtie, sticla de deseurile biologice sau dozele de tabla. Reciclarea gunoiului contribuie activ la protectia mediului, evitarea poluarii aerului si a apelor, reducerea cantitatii de energie necesare fabricarii unor noi materiale, reducerea riscurilor asupra sanatatii populatiei si salvarea padurilor.
Plantati câte un pom, îngrijiti câteva flori - chiar daca locuiti la bloc si poate ca nu aveti spatiu decât pentru o jardiniera pe pervazul ferestrei! Micile actiuni vor avea efect mare atunci când sunt sustinute în masa. Educati-va copiii de mici sa faca economie la apa si curent electic, dar mai ales, aratati-le ca iubiti natura. Viitorul e al lor! Faceti din fiecare zi, o Zi a Pamântului!

Pentru rubrica "Meloman pentru o zi" propun sa ascultam melodia "Oda bucuriei" în varianta rock si interpretata de copii. La multi ani planetei PAMÂNT!

10 comentarii:

  1. Hristos a-nviat! Uitasem de ziua Pamantului, stiam ca e undeva prin aprilie, dar cu vacanta aceasta am cam pierdut sirul evenimentelor. Cred ca toti ar trebui sa devenim mai responsabili in ceea ce priveste casa noastra Pamantul, poate unele S.F. despre viitor nu sunt atat de fanteziste!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am si eu niste "ganganii" care iubesc pamantul.:)
    Ce am uitat eu e ca...azi e marti.:)
    Reusita interpretare pentru aceasta ODA!Sa aiba multi ani frumosul nostru PAMANT!

    RăspundețiȘtergere
  3. " Nu vom fi niciodată destul de recunoscători față de pământul care ne-a dat totul." -Constantin Brâncuși

    RăspundețiȘtergere
  4. Oooo ce "Oda bucuriei" dinamica si tinereasca! La Multi Ani, Pamant!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am vazut dimineata de ziua pamantului.Nu-mi mergea netul si am luat masuri,apoi a trebuit sa verific si ne-a atentionat google.Eu sunt foarte educata in sensul asta.Mai vad pe cursurile apelor curgatoare tot felul de gunoaie.Doamne sa am o putere ce le-as face autoritatilor responsabile! Cred ca si cei din jurul meu sunt la fel de responsabili.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, este ziua planetei. Inca ne mai suporta. Am putea fi mai umili. Mi-a placut oda!

    RăspundețiȘtergere
  7. Un gând bun si o seara minunata îti doresc!
    Frumoasa melodie!

    RăspundețiȘtergere
  8. Tare fain interpreteaza acesti copii! M-a cuprins asa un sentiment placut....
    Sa ne traiesti, Pamant!:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumos articolul tau!
    Placută melodie !
    Un inceput de saptamâna cat mai placut!

    RăspundețiȘtergere
  10. Un articol minunat. O alta samanta plantata, care ar trebui sa dea rod. Macar un om daca se mai hotaraste sa aiba grija de Natura si e un castig. :)
    Imi amintesc din primii ani la bloc, cand mestecenii si bradutii plantati de "primarie" erau mici, iar locatarii au plantat si ei fel de fel: corcodusi, ciresi, visini, salcami, tuia si multe-multe flori. Intr-un rond central, dar si in spatiile de pe langa intrarile in bloc, erau tufe multe de trandafiri altoiti si nealtoiti. Acum... trandafiri nu mai sunt deloc, flori prea putine (pentru ca le fura); pomii fructiferi au fost taiati de unii veniti cu pluta si aterizati la bloc dupa 1989... Plantele cresc haotic si neingrijite... Aveam si cateva salcii pitice in zona, dar nici de acelea n-au avut unii loc...
    Deseurile menajere degeaba le separam - masina de gunoi le incarca la un loc si le macina si le arunca la groapa de gunoi devenita... deal cu alura de munte...
    Mai avem mult pana departe, noi cei de aici, dar vine si timpul cand vor constientiza ca e mai corect sa protejam, sa pastram daca tot nu contribuim la sanatatea Naturii...
    Gata, ca m-a cam luat valul! Mi-e ciuda ca pe aici multi dau din gura despre ecologie dar fumeaza pe strada, isi arunca resturile menajere pe te miri unde... etc. :(
    Weekend minunat sa aveti! Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere