luni, 10 decembrie 2012

Cu pink...

... cu rosu, cu alb si galben s-au gatit aceste florile, spre întâmpinarea Craciunului.


O saptamana vesela, colorata si plina de bucurii! 
PS: Pentru PINK MONDAY - tabel de inscriere la Karmapolice :)

12 comentarii:

  1. Nu stiu cum se cheama florile astea pe lb romana, le stiu doar drept poinsettia pe lb engleza, si in norvegiana le zice "stele de Craciun", dar am citit pe wikipedia ca obiceiul de a le asocia cu Craciunul a inceput in Mexic, in sec 16, cand o fetita saraca voia sa faca un cadou omagial bisericii locale cu ocazia Craciunului, si a cules niste flori din astea de pe marginea drumului si le-a lasat acolo la biserica, iar ulterior calugarii Franciscani locali din Mexic au incurajat si promovat mai larg acest obicei pt ca au fost de acord ca floarea seamana cu steaua anuntarii nasterii lui Iisus Christos la Betlehem, de unde a patruns si in SUA. Mai scrie ca aceasta floare era cunoscuta de mult de tot in Mexic si de Azteci si, avand o culoare naturala rosie, era folosita pt a obtine anumiti pigmenti de vopsea rosie din ea, dar era folosita si medicinal ca antipiretic (impotriva febrei). In Spania ii zice "floare de Paste", nu de Craciun, tocmai datorita asocierii cu culoarea naturala sangerie, iar in Chile si Peru ii zice "coronita Anzilor", si e in acest sens ca un fel de "floare de colt" acolo in Anzi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vad tot de pe wikipedia, daca am reusit sa inteleg eu corect, ca si germanii par a fi de acord ca obiceiul asocierii acestei flori cu Craciunul origineaza de peste ocean, intial din America de Sud, ulterior preluat pt promovare si comercializare mai larga si in SUA, si de acolo venit si in Europa abia catre sec 18-19. Mi se pare interesant pt ca multe chestii culturale din SUA au fost initial "importate" din Europa, si apoi dezvoltate local si poate chiar re-distribuite modificat inapoi in Europa, (printre care si imaginea unui Mos Craciun mai jovial, cu aparenta de "bunic" ceva mai indulgent decat imaginile lui anterioare de batran mai de tip pitic carcotas calare pe un ren, sau de sfant mai sever auster ca Sf Nicolae), dar uite ca ideea acestui obicei a fost intial chiar american (de sud si apoi de nord), pt ca floarea este chiar natural originara dintr-un habitat sud-american, desi desigur ca acea idee a necesitat "aprobarea" initiala a colonistilor si misionarilor crestini predominant spanioli acolo in America de Sud, dar oricum ideea pare a fi originar continental americana.

      Ștergere
  2. ultimele au stat la soare? sunt flori roz... decolorat? :)
    zi pink, saptamana pink, sarbatori pink sa ai!
    buna dimineata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un spectacol magnific de culoare,superbe flori .intotdeauna mi-au placut!
    O zi mununata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Flori ca niste frunze, foarte interesante.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. O saptamana frumoasa si cu multe flori îti doresc!
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. craciunitele erau florile preferate ale surorii mele..mai rar am vazut roz, de obicei sint rosii..oricum sint florile care aduc bucurie in suflet anticipind frumusetea si veselia craciunului..pink

    RăspundețiȘtergere
  7. eu am vazut doar craciunite rosii...ce frumos colorate sunt ale tale! :)
    o zi pink iti doresc draga mea draga,pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumoase Craciunitele! Mi-au incantata sufletul cu "zambetul" lor!
    O noua saptamana minunata cu impliniri si multe bucurii, va doresc doamna Carmen, cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt splendide. Nu stiam ca exista si de alte culori.
    Am vazut mereu doar cu flori de culoare rosie :)

    RăspundețiȘtergere