joi, 1 martie 2018

Salzburg - traditii, exigente



Ne plimbam de câteva ore pe strazile romantice (si pline de zapada) ale Salzburg-ului, Leo era obosit si noi cam înghetaseram. De la Casa Mozart am luat-o pe prima straduta spre râul Salzach, sa scapam de aglomeratie.
Nu departe de podul pietonal am descoperit o cafenea cocheta „Café Würfelzucker“ (tradus – „Cubul de zahar“).
Am intrat si asa cum ne asteptam, era plin. Un chelner ne-a salutat si ne-a rugat sa asteptam un moment, pentru ca la una din mese clietii tocmai se pregateau sa plece. Am fost ajutati sa dezbracam hanoracele (plus caciuli, fulare si manusi) în fata garderobei si imediat am fost condusi la masa proaspat eliberata.

Central în cofetarie, frigiderul carusel prezenta torturi si prajituri fabuloase. Gândul cu care intrasem aici a fost sa servim doar un ceai fierbinte, însa în fata unor asemenea ispite, cine poate sa reziste?! Bineînteles ca am comandat cate o felie de tort de ciocolata si în loc de ceai, din îmbietoarea lista de specialitati de cafea, eu am ales „Bidermeier“ (cafea dubla mokka, frisca si 10ml. lichior de caise) iar Helmut s-a decis pentru „Mokka gespritzt“ (cafea mokka stropita cu coniac si rom plus frisca).*
La fel ca si italienii, austriecii au un adevarta cult al cafelei iar Salzburgul este celebru pentru arta de servire a cafelei. Concurenta este mare si doar cafenelele care respecta traditiile primesc calificativul „Excellence“.
Leo s-a tolanit imediat pe paturica lui, sub masa. Oricât de voluminoasa este patura lui Leo, o car în toate excursiile noastre în poseta, pentru ca l-am învatat pe Leo ca unde este paturica lui, acolo are voie sa se aseze.
Fara sa fi solicitat, chelnerul a adus pentru Leo un vas mare cu apa. Dupa ce a primit de rontait cateva bombonele-pentru-catel (am mereu o pungulita la mine) lui Leo nu i-a mai trebuit nimic decât liniste ☺ S-a facut covrig si a adormit.

Cafeneaua promoveaza produsele de casa, obtinute fara adaos de coloranti sintetici sau substituenti artificiali.
Sub scara de lemn ce duce la etajul superior, o pianina deschisa, cu notele rasfirate pe stativ, pregatita gata pentru concert. Nu am întrebat daca sunt seri cu acompaniament muzical sau pianina este doar pentru a rotunji ambientul romantic, noi doar am admirat. Am savurat atmosfera asa cum de altfel te îndeamna de la intrare sloganul cafenelei "Zeit zum genissen" (= E vremea savoarei).
Greu ne-a fost sa parasim aceasta cocheta cafenea, însa cel mai greu i-a fost lui Leo care a tras un pui de somn cu sforaituri – spre amuzamentul vecinilor de masa.
Café Würfelzucker a fost o experienta de care o sa ne amintim mult timp cu placere.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*) Modul traditional de a savura cafeaua în tarile a caror limba oficiala este germana (apropo - stiati ca germana este limba cu cel mai mare număr de vorbitori din Europa ?) este impreuna cu o felie de tort, prajitura sau studel.

20 de comentarii:

  1. uau, ce atmosfera fantastica! ai reusit sa transpui in cuvinte atât de potrivite atmosfera sdin cafenea, ca citind, am simtit ca am fost acolo cu voi la masa ☺ si cu Leo la picioare. Superb articol! pupici <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur grozav, Codruta draga! asta mi-a fost intentia si daca zici ca am reusit, atunci sunt fericita.
      Multumesc mult. xoxo

      Ștergere
  2. cum, ati descoperit pur si simplu aceasta cafenea-bijuterie in timpul plimbarii?! ce minunat! asta inseamna ca ati avut de doua ori noroc!
    superba atmosfera descrisa. Imi plac mult colajele foto. L-am vazut si pe Leo pe paturica si cu vasul de inox plin cu apa ☺
    O seara minunata sa ai, Carmen draga! pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, exact asa ☺ spontan si fara nicio indicatie - am avut noroc, cum bine spui tu, Simonne draga!
      Da, fotografia nu este foarte clara, insa daca stii, il vezi si pe Leo cu castronul ☺☺☺ Ma bucur ca ai observat!
      Multumesc asemenea! xoxo

      Ștergere
  3. Ma pregateam sa intreb unde e zapada (intre timp am reperat :P) cand am ramas fixata pe felia de tort :)))) Si apoi pe motul lui Leo.. care m-a scos din visare.:)))
    Ce frumos! Chiar frumos-frumos [si gustos indraznesc sa cred - si imi place mult ca au produse facute acolo, local, fara adaosuri... <3)]
    Iar voi sunteti atat de draguti si de minunati!! (ati pus lacatel?:P)
    Pupici cu drag <3
    si la caaaat mai multe excursii frumoase (departe, aproape, unde vreti voi :P).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe toate strazile principale zapada a fost curatata perfect - asa cum se face in toate orasele civilizate 😉 Pe drumul spre fortareata- castel am avut dificultati aici zapada fiind prezenta... in panta de 30 si 40% a fost pura aventura, atat la urcat cat si la coborat 😊
      La cafenea a fost intr-adevar de vis!
      Lacatel, sigur ca am pus 😄 Acum avem "proprietate" in Paris si in Salzburg 😂🤣😉
      Pupici multumim mult pentru urari.

      Ștergere
  4. Ce frumos!Cat imi place interiorul cafenelei(m-am uitat si pe site-ul lor)! O primavara minunata, Carmen!Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super! Ma bucur ca ai accesat linkul pe care l-am pus. Si neaparat daca akungi prin Salzburg sa mergi la Würfelzucker! Pup

      Ștergere
  5. Un regal aici la tine! Imi pare bine ca ziua v-a fost minunata! Ati pus vreun lacatel pe acolo? Multumesc pentru bunatati. Dupa cum arata, au fost foarte gustoase!
    O primavara excelenta, ca startul a fost perfect!
    Pupici si numai bucurii, sanatate si 'bunatati'! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) da Suzana draga, am gasit la chioscul de ziare din apropierea podului lacatele de toate formele si marimile. Pentru ca noi am fost acolo in "vacanta de Valentin's day" am ales un lacatel inimioara. L-am fotografiat dupa ce l-am agatat langa miile de lacatele. Speram sa ne reintoarcem in Salzburg inainte de actiunea regulara a primariei de a taia lacatele 😁 (Cred ca o data la 2 ani lacatele sunt taiate, pentru a asigura statica/ stabilitatea podului). Un start bun in noul anotimp, Suzana draga. Pupici 😘 zu Salzburg - traditii, exigente

      Ștergere
  6. I love that fence with all the heart locks. Very cool.

    RăspundețiȘtergere
  7. O parte din inimioara voastra a ramas acolo, plina cu amintiri placute si dragi...marturie cel mai "ochios" lacatel din intreaga colectie...
    Ispititor si cochet loc de popas pe un timp friguros, iar Leo cel super educat chiar nu v-a stingherit...exista si locuri cu restrictii ale patrupezilor de companie?
    Weekend minunat! pupici draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. atunci cand agati un lacat se zice ca faci un legamânt, faci promisiunea ca te vei reîntoarce... si noi iubin atmosfera Salzburgului, asa ca ne dorim ca cel tarziu la vara sa revenim :-)
      Multumim mult Gina draga! am avut un weekend foarte incarcat si uite ca abia acum la sfarsit de weekend am ajuns aici. üup si eu si iti doresc un start bun in noua saptamana :-*

      Ștergere
  8. :) Cat de minunat sa descopar despre cafeaua mokka cu frisca si prajitura alaturi... mai ales ca azi de dimineata ne-am propus sa savuram similar, doar ca ness cu frisca si prajitura Tosca alaturi!! :) :) Si iata ca virtual m-am delectat si cu instanturile oferite din locurile vizitate si atat de interesant descrise!
    Timpul trece atat de repede si nu am mai reusit sa vizitez ori sa lecturez cum obisnuiam, dar stiu ca ori de cate ori vreau sa citesc despre frumos si optimism, aici este locul potrivit pentru pozitivism si incantare! Imbratisari si salutari cordiale inzecite! <3 Primavara frumoasa pentru suflet alaturi de toti cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, ti-am simtit lipsa aici pe blog, insa ma bucur pentru tine ca ai o multime de pasiuni care-ti aduc bucurie in viata.
      Mereu pozitivitate în scrisul si fotografiile tale. Te pup. O saptamana minunata sa ai. O primavara minunata Alexa draga!

      Ștergere
  9. La mulți ani de Mărțișor și din partea noastră!
    Și să aveți o primăvară minunată, cu multe flori și bucurii!
    Foarte frumoasă plimbarea într-un oraș atât de frumos și renumit. Iar cofetăria a fost un loc al relaxării și al bunătăților. Leo „sforăitorul” este o adevărată vedetă a călătoriilor voastre.
    Numai bine și o duminică frumoasă! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani si voua, o primavara minunata sa aveti, draga Alex. Peste cateva zile vei oferi flori mamei tale si fetelor tale dragi, Sarei si sotiei. Va transmit sanatate si numai bucurii!
      Da, Leo ne insoteste peste tot si intregul nostru program se regleaza si in functie de posibilitatile lui.
      Toate cele buna! :-)

      Ștergere
  10. Toate ca toate, dar faptul ca Leo a fost bine primit ma incanta in mod deosebit. :)
    Pe aici, cam oriunde privesti, pe usa de la intrare se vede semnul "interzis cainilor"... Iar acolo unde nu e, daca intri cu blanosul, te trezesti ca ti se atrage atentia ca nu sunt primiti si insotitorii patrupezi. Faza asta mi se pare ca aceea in care, cand mergi in vizita, ti se cere sa te descalti pentru a nu "murdari" covoarele.

    Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio!
    Saptamana minunata va doresc sa aveti! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana draga, ma intristeaza sa aud asa ceva! Noi de cand îl avem pe Leo am cam calatorit in Europa si nu am avut nicaieri interdictii la restaurante/cofetarii/cafenele sau magazinele din zonele pietonale. In Germania am calatorit mult, in Slovenia, Italia, Austria, Croatia... peste tot am fost intampinati cu zambete si Leo a primit peste tot castron cu apa, daca nu exista deja general, la intrarea in local. Ba chiar ni s-a intamplat o data la noi in oras, ne-a prins ora amiezii plimbandu-ne (dupa 4-5 ore) si ne-am asezat la masa intr-un local unde dupa ce am comandat de mancare pentru noi, am intrebat chelnerita daca nu cumva poate sa ne aduca o pereche de crenvurști (aici trebuie sa fac o paranteza ca m-a apucat iar rasul... prietena mea Alina, cand a fost prima data la noi, incerca sa listeze ce cuvinte stie ea pe germana, sa converseze cu Helmut ♥ si printre altele a zis si "crenvurst" la care Helmut a intrebat ce inseamna? Alina total surprinsa a inceput sa-i explice pe engleza si Helmut a zis "aaa, Wienerle!"☺☺☺ Atat în Austria cat si in Germania, la cremvursti li se spune Wiener. Inchid paranteza ☺). Deci pentru ca nu aveam mancare pentru Leo la noi am intrebat daca ne poate aduce doi crenvurști incalziti. La care duduia ne-a spus "cremvurstii nu sunt mancare sanatoasa pentru catel, dar pot sa va servesc mancare de catel, ca si eu am acasa un junior si tocmai am cumparat conserve cu carne de rata, asa ca va ofer cu drag o conserva" Vaaaai cat ne-am bucurat, pentru ca era acelasi sort de conserve pe care le aveam si noi acasa si care-i plac lui Leo. La sfarsitul mesei, cand sa achitam, am insistat sa platim conserva pentru Leo si sub ncio forma nu a vrut. A zis ca asta a fost placerea ei si nu a vrut sa ia nici macar ciubuc /trinkgeld de la noi. A zis ca "intre prieteni nu se face asa ceva si toti cei care iubesc animalele sunt prietenii e!" SUPERB!
      In plus Leo este un pic exagerat, ca el doreste sa ia loc langa mine ☺ Daca exista o masa cu coltar sau cu bancuta, atunci pun salteluta lui pe banca, sa nu murdarim locul. Daca sunt scaune, atunci ramane sub masa pentru ca daca se face colacel, nu incape pe scaun. Si nici la mine in poala nu mai are loc, ca este mare de acum.
      La Venetia am fost cu el pe vaporasul acela care face pe autobuzul pe starzile albastre ale orasului, mijloc de transport in comun folosit atat de turisti cat si de localnici, insa nimeni nu s-a uitat urat la noi ca l-am tinut pe Leo in brate. La Triest ne-a lasat chiar si in Aquarium - muzeul din port. In Portoroz (Slovenia) am facut o excursie cu un vapor a carui punte inferioara avea pereti transparenti, pentru a putea privi fundul mării si a admira flora și fauna si Leo a fost mascota grupului.
      Pe nicaieri pe unde am umblat în Europa nu a trebuit sa platim bilet special pentru catel, in afara de Zugspitze (am acris eu pe blog atunci).
      In Austria este legea ca in mijloacele de transport comun cateii trebuie sa aiba botnita. Pentru Leo nu avem asa ceva, deci am evitat sa urcam in mijloacele de transport comun - initial am vriút sa urcal la Festung Hohensalzburg cu telecabina... Am ucat pe jos ;-)
      Pupici cu drag si de la noi trei pentru voi trei <3
      Un start bun in noua saptamana! îmbratisari

      Ștergere