Tocmai eram pe punctul de a arunca ramurica parfumata când, citind mai atent, am inteles ca acesti acarieni, numiti Eriophyes liliae
trec pe frunziș primăvara, după ce au iernat în crăpăturile scoarței și în jurul mugurilor, apoi se retrag din nou in scoarța copacului. Deci nu i-am adus acasa!!!🫣
"Un acarian are o lungime mai mică de 0,2 mm, dar substanțele chimice pe care le eliberează în timp ce bea seva din epiderma inferioară a frunzei au un efect dramatic, consistent și colorat. Primavara, in timpul hranirii, formează mici gale induse chimic; "excrescențele se prezintă ca nişte ţepi galben-verzui sau roşii, de aproximativ 5 milimetri pe frunzele teiului - o distorsiune erectă sau oblică care se ridică de pe suprafaţa frunzelor".
Înainte de toamnă, acarienii, care până acum s-au hrănit activ și au crescut, pleacă și caută locuri protejate în altă parte a copacului, trecând din nou in tulpina. Apoi ciclul se va repeta. Această specie "Eriophyes liliae" se limitează la tei...
Săracii tei!
There are so many mites that are scary to look at
RăspundețiȘtergereSo sad! 🌳
ȘtergereFoarte interesant. Nu ştiam toate astea. 🙂
RăspundețiȘtergereO săptămână cu parfum de tei feriţi de boală, dragă Carmen! 😘🤗
Multumesc. Tie asemenea, draga Vero 🍀
ȘtergereDați un mail autorităților, indicându-le ce ați aflat și locul, și-i vor chimiza. Multele soiuri de acarieni atacă tot - trandafiri, roșii, rododendron, vița, paulonia, nimic nu le scapă. Vă spun din experiență.🙂
RăspundețiȘtergerePlus atitudinea civică!😀 Chiar sunt curios dacă nemții vor da atenție unei asemenea sesizări. În Bucale, nicio șansă.🙂
Am cautat o adresa... Crezi ca e usor?! Neee 😐 si nu am timp si nervi sa lupt...sambata vom fi la mare in Italia.
ȘtergereMi e jena, dar trebuie sa recunosc ca acum sunt egoista, ma gandesc doar la mine...
Poate dupa concediu sa aprofundez...
Multumesc pentru idee!
🙂 Și eu mulțumesc, făceam un test, întrebam pentru un preten.
ȘtergereCălătorie plăcută.🙂
Multumesc 😊
ȘtergereCe ciudate fiinte! Parca nu imi aduc aminte de ceva similar scris de tine.
RăspundețiȘtergereIntr-adevar, saracii tei! Insa oare cum au ajuns la teiul tau?
Poate descoperi.
Concediu placut, draga Carmen! Pupici!❤️😘
Nu e teiul meu...e in parc.
ȘtergereMultumesc Suzana draga. Si tie concediu placut.😘🤗
Interesante informaţii, nu ştiam. Voi fi de acum atentă la teii din drumul meu.
RăspundețiȘtergereSăptămână bună, Carmen!
O saptamana buna si tie, draga Potecuta 😊
ȘtergereAcum câțiva ani am văzut astfel de excrescențe pe câteva frunze din dreptul ferestrei - nu am aflat atunci exact ce sunt și pentru că apoi nu le-am mai văzut... am uitat de ele. Mulțumesc de info, Carmen draga! 💗 O sa caut sa aflu care ar fi leacul sau modul de prevenire.
RăspundețiȘtergereTeiul de la fereastra suferă, oricum, din cauza aparaturii folosite de magazinul de la parte: sufla spre el aer fierbinte și duhori de detergenți... Nu știu cât mai rezista teiul, dar magazinul acolo va rămâne, daca nu se mobilizează oamenii (și n-o vor face, pentru că au aproape acest magazin "cu de toate"). Nu-i scriu denumirea pentru că imediat sar aia sa ștergem denumirea, dar face parte dintr-un lanț francez, albastru-rosu.
Îmbrățișări și pupici cu drag de la quattro pentru trio! 💞💗😘🍀🐾☕
Ooo ce soarta are teiul vostru!
ȘtergereUnde locuiam eu in Sibiu, exista un restaurant a carui curte din spate, dadea spre careva geamuri ale apartamentului nostru. Aveau frigiderele care huruiau la noi la geamuri si hornurile de la bucatarie. Am luptat cu ei ani in sir fara succes.... De aceea stiu ce greu e si nu cred ca timpurile s au schimbat in bine.Succes totusi.
Pupici si imbratisari de la trio pentru Quattro 😘💞🫶🏻🍀🐾
Îți mulțumesc! 💗
ȘtergereVentilatorul lor făcea zgomot infernal, și până nu m-am adresat "firmei mama", din Franța, n-au vrut s-o rezolve; acum nu mai e zgomot, dar au rămas celelalte inconveniente... Poate le rezolv, cumva, deși... Mulți sunt in gura cu "mai puțin poluare", dar când e de măsuri concrete... primează profitul. 😔
Pupici! 😘
Eu iubesc teii, am tei in fata geamurilor pe o parte, nu am observat sa sufere, dar cine mai stie... Ei indura fara sa clipeasca. Sper sa poata fi tratati si sa scape de aceste neplaceri.
RăspundețiȘtergereSi eu iubesc teii. Sper sa se gaseasca leacul.
ȘtergereNumai bine, Ana draga 🌳🍀
Ohhh. tei bolnavi. La Pitesti sunt pe toate drumurile. Si nu vorbesc la figurat. Chiar ave tei peste tot. Am vazut chestia asta... de cand eram mica - aveam parc de tei in spatele blocului. Nu era neaparat deranjanta. Mai deranjant e cand se fac frunzele lipicioase si sub tei e mazga neagra. Si frunzele arata ca arse.
RăspundețiȘtergereE atat de multa poluare acum incat mirosul devine gretos.
Cand eram mica se udau strazile (da inainte de 89 chiar) si spatiile verzi vara. Si erau facute aranjamentele de plante cu cap. Acum au adus tot felul de arbusti si flori si plante generatoare de insecte si alte cele din care nu am avut pana acum. Si sunt puse.. chiar nu stiu dupa ce principii (ma intreb daca mai exista urbanistca in general, ca si cladirile sunt ca nuca in perete).
Cat despre stropiri... HA HA HA, mai bine nu. Au inceput la noi maratonul celor 2 aproape saptamani de stropiri .... 4 substante amestecate cocktail. Alea ucid orice mai putin daunatorii.
Mai bine s-ar face curat si ordine si nu s-ar mai folosi atatia agenti de „curatenie” plini de substante care dureaza mai mult, se activeaza nu stiu cum.. ca s-a distrus ecosistemul cu totul. Numai daca ne gandim cate mizerii se folosesc la o singura familie intr-un oras si unde ajung acele chimicale..... nu e de mirare unde s-a ajuns.
Sper sa se rezolve cu teiul intr-un mod ... prietenos. Chiar sa ne spui daca se intrevede ceva dupa vacanta :D
Pup cu drag!!