luni, 3 iunie 2024

O experienta senzoriala exceptionala - Partea I

Cu multi ani în urma, îl etichetasem pe Salvador Dali ca nefiind pe gustul meu. Am vizitat câteva expoziti si Dalí mi se parea mult prea "excentric". 
În iulie 2019 am petrecut trei saptâmni în Franta, în Banyuls-sur-Mer (lânga Perpignan), la doar o jumatate de ora (cu masina) de granita cu Spania. Cercetând care sunt atractiile culturale si turistice în zona, am descoperit ca la o ora distanta de hotelul nostru este orașul Figueres, orasul în care s-a născut si este înmormântat maestrul suprarealismului, artistul catalan Salvador Dalí. Mormântul lui se află în subsolul muzeului pe care l-a proiectat. M-am plimbat cel putin cinci ore în superbul palat costruit de Dalí, am admirat cele mai interesante creatii ale acestuia, cele mai artistice amenajari, am fost fascinata de originalitatea artistului. Muzeul cuprinde numeroase expoziții, urmarind fazele de evoluție ale acestuia si... în final, am fost "nevoita" sa îi recunoscut geniul! Mi-am deschis mintea, mi-am lărgit orizontul si am devenit fan Dalí. 
Sâmbata, pe 18 mai, ar fi fost penultima zi în care s-ar mai fi putut vizita Expozitia Dali din München. Împreuna cu fiica mea am cumparat bilete online si am pornit la drum (o ora cu masina). Nu stiam exact ce ne asteapta, nu citisem recenzii... 
Evenimentul a fost gazduit de fostul Centru Cultural Gasteig - cladirea vechii Filarmonii. Titlul original al expozitiei a fost "Dali: Spellbound - The Exhibition" si promitea sa prezinte creatiile originale Salvador Dalí, folosite în filmul lui Alfred Hitchcock cu titlul "Spellbound"- tradus "Fascinație" (1945). Nu îmi aminteam sa fi vazut filmul... deci surpriza totala! 
Înca în fata intrarii, ne-a atras atentia  "Dansul timpului" - celebrul ceas topit, marcă inconfundabilă a creației lui Dalí.
Am pasit în foaier si atmosfera de suspans, creata voit prin lumini si umbre, ne-a cuprins imediat. Ne-am lasat pasii condusi de sagetile de pe podea, care indicau sensul de vizitare în expozitie. Am descoperit cu mare placere sculpturi în bronz, grafică, gravuri, litografii, miniaturi din aur si pietre pretioase, mobilier suprarealist semnate de marele Salvador Dalí: elefanți cu picioare supradimensionate, "Dansatoarea Daliniană" - omagiul adus de Dalí flamenco-ului și ținuturilor natale, "Venus spațială", "Furnicile și oul", "Femeia cu cap de trandafiri" - simbol al frumuseții feminine pure, al tinereții eterice, canapeaua sub forma de buze carnoase si rujate puternic în rosu-apris (inspiratie Mae West / eu am vazut în Figures, camera originala în care canapeaua are locul ei, în cadrul portretului) si bineînteles "Ochii", acei ochi care par ca te urmaresc, indiferent cum te deplasezi!

3 comentarii:

  1. Vaaaai cat de interesant!!! Va multumesc si tie si Ralucai pentru ca ne-ati luat si pe noi in turul virtual. Absolut fantastic!! Dali este un personaj foarte interesant - nu stiam despre fil si colaborarea cu A H - dar cred ca se potrivesc. Probabil ca este interesant proiectul la care au lucrat impreuna - clar din cate am vazut in imaginile prezentate, exponatele sunt deosebite. (nu sunt fan filme de groaza, insa cred ca, intr-un fel, ce e mai de groaza la filmele lui A H este ca sunt ... niste metafore ale vietii reale, ca niste oglinzi care ne arata uneori realitatea cosmetizata).
    Ochii acestia mi-am amintit de o trilogie senata Helena Duggan din care au aparut traduse primele doua carti in ro si a treia pauza. Cartile (primele doua) sunt pline de aluzii (cum sunt cartile pentru copii destinate adultilor, in general, ca sa zic asa). Dar ideea e ca in carti exista niste flori ochi.. niste ochi in general.... Ochi, cultivati.

    Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. prima parte a vizitei in expozitie a fost "normala" dar cum am incheiat turul a fost absolut mega-super-fantastic! Urmeaza povestea in partea a doua a povestii ♥
      Te pup. Iti multumesc ca m-ai insotit in aceasta plimbare ♥

      Ștergere
  2. Sunt puține lucrări ale lui Dali pe care le cunosc; unele le recunosc ușor, cum ar fi ceasul lângă care ești fotografiata, altele... Mvai! ☺️
    Deși nu sunt fan Dali mi-a făcut plăcere să citesc și să privesc imaginile (spre neplăcerea și nemulțumirea mea, nu pot deschide video) 😔 Chiar nefiind fan Dali n-aș pierde ocazia sa vad o astfel de expoziție, daca mi-ar fi accesibilă (ca distanța de parcurs) ☺️
    Duminica frumoasa in continuare, Carmen draga! 💗 Îmbrățișări și pupici cu drag de la quattro pentru trio! 💞😘🐾🌹🍀

    RăspundețiȘtergere