duminică, 9 iunie 2024

O experienta senzoriala exceptionala - Partea III

Convinse ca am parcurs întreaga expozitie, ne îndreptam spre iesire când am observat ca ceilalti vizitatori se asezau ordonat în fata unei draperii grele, din catifea albastra. Sagetile indicau ultimul stand al expoziției - Experiența VR "Spellbound / Hitchcock și Dalí" - o nouă modalitate de a înțelege și aprecia complexitatea și frumusețea operei celor doua genii, dezvăluind straturi ascunse de semnificație și conexiuni simbolice.
Am asteptat la coada preț de cateva minute, curioase ce se întâmpla în spatele draperiei. Am vazut ca pe masura ce se elibera câte o pereche de ochelari VR cu casti integrate, acestia erau (curatati) resetati si oferiti urmatorului vizitator. Ni se promitea o călătorie fascinantă în lumea creativă al lui Hitchcock și Dalí si ni se spunea ca este imposibil să nu fii captivat de geniul creativ al acestor doi artiști geniali, de imaginația lor unică și de abilitatea de a crea atmosfere intense și misterioase.
Am lasat-o pe Raluca în fața mea si am ascultat atenta regulamentul pentru traseul experienței de realitate virtuală (VR).  Am urmat eu si... țac, în secunda urmâtoare m-am trezit în cabinetul unui psihiatru ☺
Din spatele unui birou masiv, mă fixau privirile doctorului Brulov - din filmul Spellbound☺ Voit, figura acestui doctor seamăna puternic cu Sigmund Freud - fondatorul psihanalizei (cel care a sustinut ca visele reprezinta calea regală către inconștient și prin urmare, o componentă importantă în tratarea suferinței psihologice). Scaunul masiv si canapeaua ce mobilau acest cabinet aratau atât de reale! Alaturi de mine se deplasa silueta unui barbat în costum negru elegant, cu camasa alba. Figura acestuia parea acoperita cu o fâsie de tifon alba - nu i se vedeau ochii sau gura. Purta palarie si la rever, în loc de floare, avea un numar. Era Raluca mea si avea numarul 58. Fiecare alt participant pe acest traseu arata identic, doar numarul ne deosebea. Raluca ma vedea pe mine cu numarul 12. 
Ne-am amuzat cât de real ne parea totul în jur, auzeam sunete din casti dar totodata, puteam vorbi cu usurinta una cu alta... Am parasit cabinetul, iesind pe usa capitonata.
Ne-am pomenit într-un peisaj vast și bizar, populat cu imagini distorsionate și simboluri ciudate care caracterizează stilul unic al lui Dalí. Eram la malul unui ocean în care pluteau balene uriașe. Stânci imense ca niște piloni se ridicau din valuri. Deasupra noastră au aparut umbrele colorate... Curioasă, am întins mâna si am apucat mânerul unei umbrele. Am fost ridicata de pe plaja si purtată de vânt... Am strigat Ralucăi "Eu zbor, prinde repede si tu o umbrelă". Ea nu a reușit din prima, dar într-un final ne-am regăsit, plutind printre nori. Am aterizat pe vârful stâncii si umbrelele au disparut brusc! Spre noi zburau acum animale ciudate asemănătoare dinozaurilor... Te simți imediat absorbit de această lume onirică, unde legile fizicii sunt ignorate. În fața ochilor a apărut un portal de foc, totul era atât de real si bestiile acelea cu aripi se apropiau tot mai rapid. Raluca a zis "Trebuie sa trecem prin foc!" Efectiv mi-a fost teama, dar am pașit prin poarta de foc. Am ajuns într-un deșert roz, plin de elefanti cu picioare lungi si subtiri. Nu doar că te poti plimba prin aceste peisaje suprarealiste, dar poți și interacționa cu diversele obiecte sau personaje din cadrul virtual. Poți urmări cum elefantul uriaș pășește ușor pe lângă tine, lăsându-te să simți o senzație de uimire și mirare. Pe lângă aspectele vizuale, experiența include și o coloană sonoră adaptată, care amplifică atmosfera misterioasă și intrigantă. Sunetele ambientale și muzica eterică contribuie la senzația de imersiune totală, făcându-te să uiți pentru moment de lumea reală. Treci din portal în portal si descoperi un alt vis, o alta lume...  Pasesti într-o încapere plina cu ceasuri. Poți atinge un ceas topit și observi cum se deformează sub mâna ta virtuală. Un vis interactiv, generat tehnic, artificial, și totuși atât de real încât de multe ori te poticnești, te îndoiești, uiti ca este generat. A urmat un coridor plin cu ochi. Unii blânzi, altii dusmanosi, unii mari, adânci, altii mijiti, pândindu-te parca... Am iesit pe un balcon si am fost atacate de pescarusi, exact ca în filmul lui Hitchcock "Păsările". Ba chiar mai rau... în secunda urmatoare, placile de sub picioare au început sa se zdrobeasca iar sub noi se casca hăul... Raluca mi-a spus: Hai sa sarim! Eu de-acolo "Nuuuu, nu pot! Mi-e frica!" Raluca râzând: "Mama, e totul simulat, nu ti se întâmpla nimic, hai, sari!" Eu, nu si nuuuu! Scenele cu zdrobitul pardoselei se repetau continuu, nu mai aveam niciun refugui si atunci... am sarit! Uf! Am aterizat cu bine ☺☺☺Experiența VR nu este doar o călătorie vizuală ci și una emoțională, o calatorie în care fiecare detaliu îti captivează simțurile. Imersiunea în peisajele suprarealiste ale lui Dalí provoaca combinații puternice de emoții precum fascinație, uimire, suspans și chiar o ușoară neliniște..
Această conexiune emoțională intensă face ca experiența să fie unica si memorabilă! Este o experiență care încântă ochiul și provoacă mintea, invitându-te să te pierzi în lumea fantastică a lui Dalí și să-ți redescoperi propria creativitate și imaginație. 
Permanent am fost lânga Raluca dar am întâlnit si alti participanti, ne-am ocolit si fiecare si-a vazut de calatoria lui. Cred ca am petrecut acolo circa o jumatate de ora dar senzatia a fost ca am fost o saptamâna în concediu! 
Dupa atâtea experiențe bizare, am ajuns într-o camera placuta, luminata doar de focul din șemineu. Am simtit parca o întoarcer în normalitate... Priveam cartile din biblioteca, tablourile de pe perete când cineva m-a prins de mâna si mi-a spus "Nu va speriati, am sa va trag cu grija ochelarii si castile. Ati ajuns la capatul traseului" ☺☺☺ O doamna micuta de înaltime, în uniforma expozitiei m-a lasat confuza într-o sala plina cu oameni si s-a îndreptat spre standul pentru igienizarea ochelarilor. Un alt angajat al expozitiei a acostat-o pe Raluca si când ne-am dezmeticit, am izbucnit amândoua în râs! Ne gaseam într-o sala enorma, patrata, lipsita de orice mobilier dar plina cu oameni echipati cu ochelari si căști VR. Se deplasau haotic si gesticulau ciudat ☺ Doamne, asa am fost si noi?! În tot acest timp ne-am gasit doar în aceasta încapere?! Nu exista niciun ghidaj, doar sala goala☺☺☺Incredibil dar adevarat! ☺☺☺
Probabil angajatii au vizitatorii monitorizati si stiu care casca trebuie scoasa din circuit pentru ca programul de simulare a ajuns la final.
 
Am trait o aventură digitală ce ne-a oferi o nouă perspectivă asupra artei și cinematografiei si care ne-a reamintit de puterea imaginației și de infinitul posibilităților pe care tehnologia le poate aduce în lumea artei. Experiența VR "Spellbound / Hitchcock și Dalí" a fost cu adevărat captivantă și fascinantă. Parca îmi venea sa mai cumpar un bilet si sa mai traiesc o data aceasta aventura, sa ma las din nou teleportata în lume surreală, plină de suspans și mister, să mă pierd din nou în peisajele mentale unice.Daca aceasta expozitie ajunge si în orasul vostru, neaparat sa o vizitati! 
Atât de puternic impresionata am fost, încât imediat ce am ajuns acasa, mi-am comandat la Amazon dvd-ul cu acest film, pentru a putea întelege mai bine ceea ce am trait în aceasta experienta senzoriala exceptionala! Dar, filmul artistic nu are foarte mult legatura cu filmul din simulatie. 
Ce sa va mai spun?... Când am iesit din expozitie se înserase si am hotarât sa mergem sa mâncam ceva la un restaurant. Zona este plina cu terase, baruri si cafenele. Am ales un restaurant indian. Am gasit o masa draguta pentru doua persoane si imediat un chelner ne-a oferit cartile de meniu si ne-a întrebat respectuos daca am avut parte de o zi frumoasa. Raluca a spus "Da, chiar foarte frumoasa. Venim de peste drum, am vizitat Dalí" Chenerul s-a luminat la fata si ne-a privit cu multa simpatie "Ahaaaa, Delhi! Wow!" ... Hm... what?! ☺☺☺ L-am lasat asa cum a înteles el... na, fiecare cu ce stie! ☺☺☺ Mâncarea a fost delicioasa! 

15 comentarii:

  1. You really know how to live your life. So sensual experience in everything you do. The dishes are yummy looking

    RăspundețiȘtergere
  2. "Raluca mea si avea numarul 58. Fiecare alt participant pe acest traseu arata identic, doar numarul ne deosebea. Raluca ma vedea pe mine cu numarul 12."

    Oricum, pentru cei ce conduc sistemele lumii carteziene, reale/virtuale, toti muritorii de pe Terra, suntem doar niste simboluri codificate numeric, manipulati si utilizati în beneficiul societatilor secrete (oculte mondiale).

    "Şi a făcut ca toţi: mici şi mari, bogaţi şi săraci, slobozi şi robi, să primească un semn pe mâna dreaptă sau pe frunte
    şi nimeni să nu poată cumpăra sau vinde fără să aibă semnul acesta, adică numele fiarei, sau numărul numelui ei.
    Aici e înţelepciunea. Cine are pricepere, să socotească numărul fiarei. Căci este un număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase."

    Zile însorite, înverzite, înflorite, binecuvântate si fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, vazut global, asa este. Ai dreptate.
      Fiecare din noi insa traim in microcosmos si fericirea fiecaruia depinde si de modul in care singur isi conduce viata.
      Numai bine Iosif 🤗

      Ștergere
    2. Subscriu la ce spui, dar...
      ...daca pentru noi parintii cu experienta de viata morala, naturala, reala, este relativ greu de iesit din aceste sisteme iluzorii virtuale, virale, cu cât mai greu va fi pentru cei nascuti si crescuti dependenti de aceste sisteme programate digital, care a devenit un rau necesar, un autentic calvar, impus tuturor în toate domeniile de activitate, de la "butoane" programate si controlate.

      Ștergere
    3. Sistemele care ne guverneaza viata, atat cel politic, social, educational,bancar, Etc etc, toate sunt "depasite" parerea mea. De aceea, eu si familia mea, incercam pe cat posibil sa ramanem integrate insa doar in limita necesară. Petrecem cat mai mult timp in mijlocul naturii sau luam parte la activitățile care ne aduc bucurie: sport, arta, muzica.
      E drept ca toti suntem "robotei" (nevoiti sa fim) dar noi, deraiem de pe sina in mod regulat!😉😊

      Ștergere
    4. Sper sa "deraieze" astfel cât mai multi, însa în contextul actual politico-socio-cultural în care evolueaza societatea, tot mai multi sunt amagti, atrasi, angrenati si devorati de aceasta masinarie infernala.
      Binecuvântari supreme tuturor, în toate, bucurii, belsug si multa sanatate!

      Ștergere
    5. P.S. Am o familie de prieteni dragi (sasi din Brasov) care au emigrat în vremurile tulburi, stabiliti în Augsburg, cu numele Shuster, fosti ing. la Steagu Rosu. Ma gândeam ca poate îi cunoasteti...🙂

      Ștergere
    6. Da, asta cu "deraiatul" o practicam de multi ani, altfel nu facem fata stresului cotidian. Saptamanal ne propunem ceva de facut: o expozitie, un concert, o intalnire cu prieteni la un restaurant eventual, un pic de sport sau dans, o excursie...Si zilnic facem plimbari in aer liber, cel putin o ora.
      Recomand tuturor acest "tratament anti stres"

      Nu, nu ii cunosc. Am intalnitulte gamilii din România si in principiu caut contactul, dar pe acestia nu ii cunosc. Am cateva cunostinte fin Brasov...
      Oricum, de Brasov ma leaga multe, bunicii din partea mamei au locuit in Brașov.
      Numai bine! 🤗

      Ștergere
  3. Ooo, asta zic si eu o multipla experienta senzoriala. Deosebit totul in prezentarea ta. Si cu siguranta te prinde aceasta 'teleportare'. Multumesc inca o data pentru toate detaliile, draga Carmen. O saptamana cu bucurii!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost intr adevar o experienta cum eu inca nu am mai trait. Foarte interesanta si placuta.
      O saptamana minunata, Suzana draga 🤗😘

      Ștergere
  4. Woooow! Ce ma bucur ca ne-ai povestit cum s-a vazut experienta VR. Stiu ca exista astfel de casti pe care le poti cumpara pentru jocuri virtuale. Vazusem acum ceva vreme niste filmulete despre si mi s-a parut interesant.
    Imi imaginam insa ca veti sta cumva jos, eventual pe un fel de fotolii - nu ca se umbla liber. Cu siguranta trebuie supravegheat, altfel poate fi risc de mici accidente, fara premeditare, evident :D.
    Foarte foarte interesant parcursul.

    Mi-a placut filmuletul vostru - ce ma bucur ca ati putut filma (ar fi fost interesant daca va dadeau si un mic cd cu simularea in care apareati - proate candva va fi disponibil, ca suvenir). Cata veselie :*.

    Si ce dragut mod de a finaliza o zi de neuitat. Arata fantastic bunatatile comandate
    Pupici!! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu jocuri pe computer nu joc, nu am nici macar interesul....🫣😉
      Insa am probat casti VR la un seminar profesional, in care ni s au prezentat ca fiind de viitor in tehnologie sau medicina. In sensul ca specialistul nu trebuie sa se deplaseze in locul in care trebuie sa aiba loc o interventie deosebita. Atat el cat si tehnicianul de la fata locului, trebuie sa poarte acaste casti si specialistul poate sa dirijeze desfasurarea operatiei, vazand totul "real"... Asa se economisesc timp si energie si bani
      Pupici și îmbrățișari, Rux draga. O zi buna ,🤗😘🌞🍀

      Ștergere
  5. O experiență fantastică! Mie îmi place foarte mult Dali, aș vrea să văd așa ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucur ca ti a placut 💓
      Precis aceasta expozitie va sosi si in România.

      Ștergere