marți, 5 mai 2015

Vitamine


Dupa o iarna în care mai mult am sezut decât am umblat si dupa seria de sarbatori cu care a demarat primavara, am acumulat cu multa usurinta câteva kilograme în plus... Nu la fel de usor scap acum de ele!
☺ Ca sa nu fie prea târziu, încerc sa ma plimb zilnic cât îmi permite timpul de mult si în plan nutritional pentru acest sfârsit de primavara, am introdus o zi pe saptamâna exclusiv fructe. Din acest motiv, saptamâna aceasta am privit mult mai atenta standurile fructe. Prin magazine, rafturile sunt încarcate cu fructe de import, cele autohtone sunt deocamdata reprezentate doar prin mere. Paleta este însa atât de larga încât sa mergi la cumparaturi este o adevarata placere!

Ieri am probat un fruct nou - moșmon japonez. Initial am crezut ca este vorba despre caise, pentru ca fructele au aspectul unor caise. Miezul este suculent, dulce-acrișor foarte aromat si gustul aduce oarecum cu al gutuii. Mijlocul fructului contine sâmburi de forma castanelor. Pot fi doi sau trei-patru, maronii si luciosi, înveliti într-o pojghita subtire, bogata în pectina.
Am adunat sâmburii si voi experimenta - o parte am plantat direct în pamân si restul, i-am asezat pe vata umeda. Poate ca am noroc si iese un vlastar ☺ Îndrumarul pentru creșterea și întreținerea plantelor exotice asigura ca moșmonul "este o specie care suportă bine seceta și frigul, este ușor de cultivat, des întâlnit și ca arbore ornamental datorită frunzelor sale mari care dau o notă exotică grădinii și oferă multă umbră. Este un arbust mare, frunzele nu sunt căzătoare ci e verde pe toată durata anului. Are coroana rotundă, trunchiul scurt și scoarța cenușie și rugoasă".
Asa ca daca va creste vreo plantuta din sâmburii adunati, o voi planta în gradina. Ohoo... ma visez deja adunând moșmon ☺☺☺

25 de comentarii:

  1. Bună CARMEN!
    Sper să ai succes cu noua plantă,după cum arată fructele zici că sunt caise!
    O după amiază cât mai frumoasă îți doresc!
    Cu tot dragul te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost in acelasi gand cu mosmonul! :D Si mie imi plac tare mult fructele astea, mancasem anul trecut pentru prima data si acum abia asteptam sa apara din nou. Am pastrat si anul trecut un sambure si l-am plantat, iesise un vlastarel, dar l-am pierdut peste iarna. De data asta i-am pastrat exact pe toti... si din toti trebuie sa iasa iar macar unul! Ah, un mosmon in gradina doar pentru mine ar fi perfect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) asa deci? ma bucur mult, putem face un club al gradinarilor amatori :) Este o provocare - o iei? ;)

      Ștergere
  3. Iată o soluție simplă, la care nu m-am gândit, pentru siluetă .... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. solutia e simpla, doar ca rezultatete se vad mai târziu :))

      Ștergere
  4. Fructele imi plac si mie mult de tot, de abea astept sa apara ciresele de mai...Deja salivez.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cirese, daaaaa! abia astept si eu sa merg la cules! pupici

      Ștergere
  5. Nu am vazut si nu am stiut de acest fruct.Cred ca vor aparea si pe pietele noastre.Sper sa ai niste mosmoni sa te bucuri de pomi deosebiti.Ma uit si eu pe la fructe,dar...Cred ca trebuie sa merg in piata.Acolo sunt mai variate si multe de-ale noastre.Nu-mi plac,dar trebuie,nu o zi intreaga. O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu sper sa am succes macar cu un vlastar... cât m-as bucura. Iubesc plantele vesnic verzi!
      Nu iti plac fructele, sau nu iti plac pietele? :) Oooo, fara fructe, nu as putea trai! Obisnuiesc sa manânc în fiecare zi, cel putin un mar.
      Seara faina si tie, multumesc! :)

      Ștergere
  6. mosmon...ce nume simpatic :))
    chiar seamana cu caisele, arata apetisant asa bine coapte...
    cu siguranta vei reusi sa faci sa se prinda macar un vlastar...astept sa-l vedem pe micul mosmon incoltind :)

    pup draga mea draga, noapte buna si daca nu reusesc sa comentez in seara asta la MFC, cu siguranta adorm, iti doresc in avans happy ww! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Pe germana se numeste Wollmispel si pe latina Eriobotrya japonica... nicio denumire nu seamana cu cealalta! Este tare placut la gust, mai ales ca mie imi plac mult gutuile - care însa au miez înnecacios. Aceste fructe sunt moi si zemoase :) Eu le tai pe jumatate si le descojesc.

      Noapte buna draga mea draga. Nici eu nu stiu daca pot sa ramân treaza atât de târziu, maine ma trezesc devreme :) pupici

      Ștergere
  7. Cu siguranță se prinde! Pentru ca tu iubești plantuțele și ele te iubesc pe tine! ;)
    Nu -mi plac merele decât în plăcinte. ..;)
    Vezi ca fructele după 5 seara nu e indicat sa le consumi. ...apropo de dieta...:p
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. va trebui sa ne conversam mai clar in legatura cu planul tau de dieta. Per favore ☺ Sunt curioasa sa stiu exact care este planul, pe ore si zile. Pupici

      Ștergere
  8. Ce frumoase sunt toate! Multe bunătăţi ne-a mai lăsat Dumnezeu pe acest pământ şi sunt destule pentru toţi- De-am şti să avem grijă de planeta noastră.
    Moşmoni n-am încercat până acum, dar am să fiu atent dacă văd, să cumpăr. Îmi place să încerc orice. Abia pe rmă decid dacă ceva îmi place sau nu.
    Zile frumoase, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate - daca altii manânca si le place, si eu sunt gata sa probez :) Fructe - fara nicio grija!
      O saptamâna minunata sa aveti, Alex draga! :-)

      Ștergere
  9. Ei, ia să caut şi la noi, in Romania, mosmon d-asta!
    Iar ca mananci fructe o zi pe saptamana - super!!! Pe mine nu stiu daca m-ar tine stomacul :(
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. merita macar sa gusti. O zi pe saptamâna fructe, merge daca le combini bine - ex. neaparat banane între fructe acrisoare :)
      Pupici.

      Ștergere
  10. DSC_0371

    Ingrediente (pentru un borcănel):
    – 500 g. moşmone
    – 200 g. zahăr
    – 1 lingură oţăt (opţional)
    Timp de preparare: două ore
    Costul ingredientelor: 2,30 euro




    Reţeta îi forte simplă. Se spală fructele, se taie în două şi se scot sâmburii. Dacă vi se pare că au pieliţa prea grosă se pot decoji, io le-am decojit în câteva minute, o mers surprinzător de repede. Fiecare jumate de moşmon se taie în două şi se amestecă cu zahărul şi se lasă una-două ore să steie, să-şi elibereze zama.
    Dacă vreţi o dulceaţă cu fructele întregi, io aşa am vrut, înainte de a pune fructele cu zahărul în olă se adaugă o lingură de oţăt pe fund. Se pun moşmonele pe foc şi se lasă să şarbă la foc mediu 45 de minute. Nu trebe să amestecaţi în dulceaţă dacă aţi pus oţăt, nu se prinde de fundul olei, amestecaţi în dulceaţă numa’ în ultimele 5 minute. Fructele conţin multă pectină aşa că nu o lăsaţi mai mult pe foc.
    Se serveşte cu pită cu unt.
    Sa fie de bun augur!!! Atentie la cantitatea de zahar ce o contin fructele...Infiez plantuta pt gradina mea...hi, hi, hiPusi din Ulm!, LU

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea LU! ce harnica esti - ca o albinuta! :) Eu nu mai fac dulceturi si gemuri, avem înca de acum doi ani - nu avem timp sa mâncam dulceturi :))))) Daca fac - pentru ca nu ma pot abtine, le dau cadou.
      Planuta - daca es doua, una e a ta. Pupici draga mea :-*

      Ștergere
  11. Ce imi place cum se cheama...mosmon :)) Nici nu am auzit de el. Tinem pumnii sa se prinda, am un feeling bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Mihaela draga, pe feelingul tau se poate conta - am vazut de aâtea ori la experimentele voastre de gradinait :) precis vrea si Mihnea acum sâmburi de mosmon. Pupici

      Ștergere
  12. habar n-am avut de fructul asta!!!! :) Ioana

    RăspundețiȘtergere
  13. Sucurile acidulate și alimentele care conțin zahăr obosesc organismul. ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. Era în mai, de-asta n-am găsit articolul din prima! :))
    Aștept să povestești despre moșmoni când îi vei planta în grădină. Până atunci, pe ăia mici, în ghivece, i-am băgat în casă, pe un hol luminat dar neîncălzit. Sper să le meargă bine.

    Zi frumoasă, dragă Carmen!

    RăspundețiȘtergere