joi, 28 mai 2015

Din mesajele Adelei (1) - În Paradis



Când Mark Twain a vizitat Mauritius (în anul 1896), a conchis: "Mai întâi a fost creat Mauritius şi apoi Raiu. Raiul însa nu este decât o copie a insulei Mauritius" ("Mauritius was made first, and then heaven; and that heaven was copied after Mauritius") ☺ Si toata lumea a fost de acord cu el, pentru ca micuţa insulă de numai 45 km lăţime şi 65 km lungime este într-adevar un Paradis pe Pământ.
Rivière Noire este unul din cele noua districte ale insulei Mauritius, situat pe costa de vest, la sud de
capitala insulei - Port Louis. Este deasemenea regiunea cea mai saraca în precipitatii si litoralul acestui district este cel mai îndragit loc de vacanta pe insula, motiv pentru care infrastructura turistică este aici foarte bine dezvoltata.
Flic en Flac este una dintre cele mai frumoase, mai largi și mai lungi plaje de pe insula. Pe o lungime de opt kilometrii, plaja cu nisip de coral deosebit de fin si alb, oferă privelisti spectaculoase asupra Oceanului Indian. Apa în nuante de turcoaz este limpede și intrarea la apa adânca se face treptat. Faptul ca de-a lungul plajei Flic-en-Flac nu se simte niciun curent oceanic, face ca acest litoral sa fie unul din cele mai îndragite din lume.
Plaja este din loc în loc bordata de hoteluri exclusiviste, Flic en Flac fiind unul dintre centrele turistice din Mauritius cu cele mai luxoase apartamente, bungalouri si case de vacanta. Chiar daca fiecare complex turistic are plaja privata, cea mai mare parte a litoralului a ramas plajă publică, naturala si libera de cladiri. Din loc în loc, padurile de filao ofera umbra adecvata.
În apropierea tarmului, orice posesor de masca snorkel poate admira pestii viu colorati, aricii de mare si imensul recif de corali (din pacate deteriorat, în mare parte; actualmente exista un plan de protejare împotriva exploatarii).
În timpul săptămânii, plajele sunt foarte liniștite însa în weekend, localnicii obisnuiesc sa organizeze picnicuri pe litoral, serile devenind animate. Se serbeaza, se cânta si se danseaza, uneori în jurul unui foc de tabara.
Tipica pe insula Mauritius este muzica Séga, un amestec de muzica populara-traditionala mauritiena, cu muzica europeana (polka sau cadril), cu reggae si jazz. Dansurile traditionale sunt adevarate spectacole.

20 de comentarii:

  1. E Miercurea fara Cuvinte?! :) Parca nu... Dar joi pot ramane fara cuvinte! Sunt superbe peisajele! In lumina soarelui totul straluceste! Si serile, cred, sunt la fel de stralucitoare!
    Ce veseli sunt copii! Se citeste fericirea pe chipul lor! Viata frumoasa sa le fie!
    Imbratisari si pupici cu drag, de la noi pentru voi! <3
    Noapte buna! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) este intr-adevar fara cuvinte, locul de vacanta al Adelei este superb!
      multumim pentru gândurile bune, trimitem inzecit înnapoi. Plus pupici si îmbratisari <3
      Noapte buna!

      Ștergere
  2. Bine a zis Mark Twain acum ceva vreme .... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos! M-am plimbat si eu un pic pe plaja! Asa, ca sa incep ziua bine!
    Weekend placut va doresc la toti!

    RăspundețiȘtergere
  4. incredibil loc!!
    atatea nuante clare de albastru stralucitor....un loc cu adevarat de vis si cred cu tarie ca Mark Twain a avut dreptate :)
    trebuie sa ajungi si tu acolo, Carmen, tu care iubesti atat de mult soarele, marea si...albastrul! :)
    Adela se vede ca este copilul tau, iubeste sa cunoasca locuri, oameni...e o frumoasa, amandoi sunt! :)
    la multe si frumoase calatorii impreuna le doresc cu drag! :)

    pup draga mea draga, buna dimineata! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) la acest capitol, Adela m-a depasit cu muuuult! :) Fac planuri de zeci de ani si tot nu am ajuns sa vad Machu Picchu în Peru, Chichén Itzá în Mexico, Marele Zid Chinezesc si Taj Mahal in Arga... Mult prea departe, mult prea scump! Pana acum, am optat pentru concedii în Europa (cel mult Africa de Nord) pentru ca le pot imparti pe 3- 4 ori într-un an. Sper sa fiu sanatoasa si sa reusesc sa bifez lista marilor dorinte :))
      Pup draga mea draga. un weekend minunat!

      Ștergere
  5. Ce frumosi sint!Totul e rai cind e atins de iubire!
    Cu MARE drag, LU

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai perfecta dreptate! cand esti cu persona iubita, e rai oriunde te gasesti!
      pup draga mea :-* Un weekend minunat!

      Ștergere
  6. Sunt superbe pozele! Mauritius pare o destinatie ideala de vacanta. Parca acum imi doresc mai mult sa vina si vacanta noastra, sa ne bucuram de soare si apa.
    Sa ai un weekend frumos, draga Carmen! La noi si luni este zi libera (Rusaliile), asa ca ne pregatim de un weekend prelungit. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu mai este mult pana la vacanta voastra - sa nu uit, am vrut sa iti spun ca pentru Bogdan iti trebuie sandalute de plaja, pentru ca de multe ori nisipul este atât de încins, încât arde talpile :) Si piciorusele lui sunt oricum fine si crude :-* Va pup si va doresc un weekend minunat!

      Ștergere
  7. Ce frumosi sunt ! ;))
    Un loc fantastic intradevar! In timp ce citeam ce ai scris parcă simțeam prin tălpi nisipul ăla fin...;))
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie mi-e dor sa simt c talpile nisipul plajei :)) Cred ca Adela ne-a facut pofta de vacanta la mare :))
      pupici. Un weekend minunat!

      Ștergere
  8. Herrlich!
    Schönes Wochenende wünscht Dir Crissi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vielen Dank, liebe Crissi.
      Ich wünsche Dir ein schönes und erholsames Wochenende!

      Ștergere
  9. Wow, ce apa, ce plaje! Absolut superb! Cum sa nu petreci o vacanta de vis intr-un astfel de loc.
    Weekend fain, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. în fiecare seara imi trimite fotografii si imi povesteste ce au vizitat, e au mai facut nou. Sunt deosebit de impresionata si au trecut abia 3 zile :) Multumesc, un weekend minunat si tie! pup

      Ștergere
  10. Un peisaj mirific, ce mi-ar placea sa ajung sa-l vad! imi pot inchipui ce grozav trebuie sa fie mai ales fara aglomeratie... Vacanta placuta, tinerilor, in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  11. Am revenit, am recitit pe fundal de sega: https://www.youtube.com/watch?v=_yhVcew5ghI, m-am imaginat acolo. Multumim! ♥

    ...un fan al marii
    xox

    RăspundețiȘtergere