luni, 2 iulie 2012

Stiati ca...?

- numele complet al primei regine a României este Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied? Regina Elisabeta I a fost soția lui Carol I Hohenzollern-Sigmaringen, primul rege român din dinastia Hohenzollern (1869-1914).
- pseudonumul literar al Reginei Elisabeta I a României era Carmen Silva? A fost poeta si prozatoare, o mare admiratoare a poetului Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Elena Vacarescu, Mite Kremnitz (una din iubitele lui Eminescu, cumnata lui Titu Maiorescu), Titu Maiorescu, Hortensia Papadat-Bengescu, etc. A scris poeme, basme, romane, lucrari cu caracter memoralistic. A tradus din opera lui Pierre Loti, a scris si pictat un manuscript pe pergament, destinat bisericii episcopale din Arges.
- prin intermediul unui program de burse, regina a sprijinit si încurajat tinerii talentati sa studieze? S-a înconjurat cu artisti în devenire - la vremea aceea: George Enescu, Elena Vacarescu, Nicolae Grigorescu, Vasile Alecsandri, acordându-le sprijin financiar. A fost o mare iubitoare si creatoare de arta si literatura, o buna cunoscatoare si interpreta de muzica (pian, orga, canto); avea în acelasi timp si calitati de pictor.
- vorbea perfect limbile franceza, germana, engleza, româna, latina si greaca? A publicat diverse lucrari în strainatate, cu aceasta ocazie facând cunoscuta România.
- regina a initiat o campanie sustinuata de publicitate pentru a-si face cunoscuta în strainatate tara adoptiva? Constienta de beneficul major al turismului într-o tara care nu era în circuitul turistic international, a reusit sa impuna în ruta trenului Orient Express o halta la Sinaia - ocazie cu care calatorii erau gazduiti la castelul Peles.
- purtând deseori costume din portul national românesc, regina a încurajat doamnele din suita ei sa faca la fel? A dat straiului taranesc o valoare sociala deosebita. Din dorinta de a face cunoscut potentialul mestesugarilor români, regina înscrie România la Expozitia Universala de la Paris - 1867, 1889, 1900 cu multe articole traditionale, lucrate manual, broderii si tapiterii.
- regina a contribuit la completarea veniturilor casei regale din România, printr-o serie de reclame tiparite în ziarele europene, pozând deseori la masina de scris? Casa regala a României, a fost una din cele mai sarace familii domnitoare din Europa. Coroana cu care Regele Carol I a fost încoronat, a fost una din otel (turnată din țeava unui tun otoman capturat în timpul Războiului de Independență din 1877 - 1878).
- cuplul princiar a avut un singur copil - Principesa Maria de România? Un copil deosebit de precoce din punct de vedere intelectual și de o mare drăgălășenie, care însa urmare a îmbolnăvirii de scarlatină, a murit la vârsta de patru ani. Regele Carol I și Regina Elisabeta nu au mai avut alți urmași.
- în timpul razboiului din 1877, regina a înfiintat spitale, servicii de ambulanta si îngrijire a ranitilor? Ca fondatoare de institutii caritabile, oamenii din popor au supranumit-o "Mama ranitilor". Regina s-a implicat energic în strângere de fonduri, antrenând deasemenea numeroase doamne din înalta societate în activitatile de ajutorare a familiilor nevoiase.
- în anul 1909, Regina Elisabeta a înfiintat "Azilul Orbilor" pe stada Vatra Luminoasa din Bucuresti? Centrul functioneaza si astazi, având un liceu pentru persoane cu deficiente vizuale si o scoala postliceala sanitara.
- Regina Elisabeta a murit in februarie 1916 si a fost îngropata la mânastirea Curtea de Arges? În biserica episcopală se găsesc mormintele regilor Carol I și Ferdinand I, împreună cu soțiile lor, reginele Elisabeta si Maria.










(sursa informativa/fotografii - Wikipedia si vizita personala la Castelul Peles - Jurnal de vacanta (8) si Curtea de Arges)
PS: un link valoros, poezii scrise de Carmen Silva.

6 comentarii:

  1. Multe lucruri nu le stiam; cum ar fi Azilul Orbilor; intr-un timp treceam des pe acolo; este un cartier cu marcaje si accese pietonale speciale; intotdeauna plecam de acolo emotionat, rascolit...

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant articolul.
    Am citit si eu multe carti unde am aflat lucruri despre Regina Elisabeta, in special din memoriile Reginei Maria: "Povestea Vietii Mele" si "Capitole Tarzii din Viata Mea", apoi "Ultima Romantica" a Hannei Packula, carti care de altfel le recomand cu drag tuturor celor care vor sa cunoasca mai multe depre Casa Regala a Romaniei, dincolo de ce ne invata cartile de istorie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a placut articolul Carmen. NU stiam foarte multe desre regina Elisabeta. Dar cu ceva vreme in urma, am vazut un documentar pe PRO TV International. Am ramas fascinata de personalitatea ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Carmen!
    Am fost la Curtea de Arges si am vazut mormintele insa la Peles nu am ajuns inca. Poate la anul!
    Frumos articol! Felicitari!
    Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant articol ! Multumesc Carmen.

    RăspundețiȘtergere