miercuri, 21 iulie 2010

În ograda taurilor

Vara este în toi si de saptamâna viitoare, rândurile celor ce lucreaza în compartimentul Proiectare se va subtia simtitor (în fiecare saptamâna pleaca câte unul în concediu), asa încât, seful a hotarât spontan ca astazi, dupa orele de program, sa mergem toti la "Ograda taurilor" ("Gasthof zum Ochsen"). Sa nu va închipuiti ca am participat la o corida :) Nuuuu! Habar n-am de ce restaurantul - gradina de vara se numeste asa?!?
Aici domneste atmosfera confortabila si lejera, tipic bavareza :) Si au o lista de meniu, bogata si diversa, ca-ti lasa gura apa la citirea fiecarei oferte!
Hmmm! mi-am propus de câteva saptamâni sa fac o dieta de vara pentru a-mi permite sa port costumul de baie fara complexe... (ieri, Elisa a propus o cura de rosii). Dar, spuneti-mi voi, prieteni dragi, cum si când sa reusesc?!? De doua luni, nu exista saptamâna fara serbari de la care sa ma pot sustrage! Si astazi înca o data!
Ca în fiecare an ( o data vara si o data înainte de Craciun), seful a preluat în întregime costurile consumatiei si nu s-a uitat strâmb, indiferent ce si cât a comandat fiecare!
Ha-ha! acum, ca privesc slideshowul, ma gândesc ca poate de aici denumirea localului: am mâncat si am baut toti, ca niste tauri!?! :)))

PS: La începutul petrecerii, am fost toti toropiti de caldura (38°C la umbra). Spre sfârsit... tot de caldura :)))

marți, 20 iulie 2010

Please, do not disturb


Astazi am mai adaugat o inimioara în cuibusolul casniciei :)
Suntem singuri ca doi porumbei... (fetele sunt una în Italia, alta în Cehoslovacia). Sampanie, flori...
Întelegeti?... nu am timp de taclale :)))

luni, 19 iulie 2010

Viata ca o cursa de ciclism

Te afli undeva în mijlocul zecilor, sutelor, miilor, milioanelor de biciclisti. Viteza este moderata, ai timp sa privesti în jurul tau si poate sa zâmbesti celorlalti participanti la cursa; la vale rulezi fara probleme, la deal trebuie sa-ti încordezi muschii si sa apesi pedalele cu toata forta; uneori consideri ca-ti poti permite o cursa ceva mai lejera sau poate dinpotriva, doresti sa dovedesti ca esti cel mai bun; alteori esti sleit de puteri si simti ca orice efort e în zadar, dar reusesti cumva sa iesi la liman...Important este sa dai mai departe din pedale. Nu-ti poti poti permite un abandon. Esti raspunzator pentru cei ce te urmeaza. Oprirea ta ar provoca un lant de accidente...deci pedalezi mai departe!
:)) lasând la o parte jocul din spatele cuvintelor, sa va spun de fapt de unde pâna unde tema "bicicleta". Fabrica la care lucrez eu, încurajeaza folosirea acestui vechicul ecologic - prin diverse forme: afisarea numelui celui mai bun biciclist al lunii, premii în bani pentru clasamentul anual si diverse iesiri organizate.
Si astazi (dupa orele de program), am participat la traditionalul tur al "navalistilor - biciclisti" din cadrul compartimentului "Proiectari marine". Ne-am înscris pe lista 26 participanti; s-a ales un traseu scurt, cu grad mediu de dificultate si... la capatul celor doua ore (16-18) ne-a asteptat, la umbra castanilor, câte un suc racoritor sau o bere-biciclist (Radler) si o surpriza culinara... Efortul s-a meritat din plin! De luat în considerare este în primul rând peisajul superb din "Padurea celor sapte mese" (Siebentischwald), trecerea peste Lech (râul ce strabate orasul) si compania colegilor care stiu si altceva decât roti dintate, calcule de rezistenta, transmitere de momente si... înte noi fiind vorba, zau ca seful arata mult mai simpatic fara cravata :)))

sâmbătă, 17 iulie 2010

Vara, soare si planuri de vacanta

Soarele dogoreste ca un glob de foc, jaluzelele au închis ochii caselor, pavajul strazilor fierbe si fiecare vietate cauta un loc, undeva la umbra. Doar plantele, fara voie, se lasa pârjolite.
Pentru ca la noi în gradina sa nu se produca dezastrul, planul nostru de vacanta trebuie în asa fel conceput, ca în fiecare saptamâna sa fie cineva acasa, responsabil cu udatul florilor. Pornind de la acest punct, a avut voie fiecare sa dea frâu liber viselor.
Adela va face o tura pe Coasta de Azur (Cannes, Monaco, Nizza), apoi se va opri pentru zece zile la Borgio Verezzi, pe Coasta Palmierilor, la Mediterana.
Raluca va merge mai întâi o saptamâna cu clasa, în Orasul de Aur -Praga, apoi, cândva la mijlocul lui august, la prietena ei Giorgia, în Roma; familia Giorgiei are si o casa de vacanta pe litoralul Mediteranei.
Noi pornim sâmbata viitoare sa cucerim Muntii Apuseni; dar pentru ca an fara mare nu se poate, la sfârsitul lui august, vom petrece zece zile la marea Baltica /Warnemünde.
Fiecare se bucura si e deja cu gândul la duca... spalam, calcam, facem valize, febra concediului ne-a prins pe toti. Si seara, sub marchiza, ne adunam în jurul mesei, comandam câte o pizza, povestim si râdem... Asa tineri nu vom mai fi niciodata!

PS: stiti bancul cu blondina care comanda o pizza? Vânzatorul o întreaba prietenos:
- Cum doriti sa o tai? în 6 sau 12 bucati?
- 6!!! Cine poate sa manânce 12 bucati?!

vineri, 16 iulie 2010

Provocare

Am primit de la Belle de Jour o noua leapsa-desconspirativa: cum arata desktop-ul tau? Si iata, luna aceasta, desktopul meu arata asa.

Transmit leapsa mai departe: cum arata desktopul tau Ceska? Elisa? CosminStefanescu? Mariana? VacaVerde? Tetris? Donca? Vania? Nely? Alina? Link-ping? WorldOfSolitaire? Joko? Gabriela? Natasa? Vero? Orfiv? Caius? AnaUsca? ISUsca? Giulia? Oana? Mariana? Irina? Fly? Plante de leac? Roxana? EmaHategan? Acuarele? Paul? Lucian? Anamayana? Iulia,?Victoria ?

miercuri, 14 iulie 2010

These boots are made for walking

Nu am mai fost în drumetii pe munte de... cel putin patru ani, din concediul pe insula Madeira.
Anul acesta ne-am hotarât sa batem o saptamâna muntii Apuseni, asa ca... mai e o saptamâna si pornim la drum :)
Buţii :) asteapta...proaspat scosi de la naftalina si de câte ori trec pe lânga ei, îmi câta:
"These boots are made for walking, and that's just what they'll do
one of these days these boots are gonna walk all over you.
Are you ready Carmen? Start walkin'!"

marți, 13 iulie 2010

Premii de vara :)


Am primit de la Nely (cea care ne rasfata cu delicatese culinare) cele doua fotografii simpatice, cu titlu de Premiu.
Si pentru ca asa se obisnuieste în blogosfera, premiez mai departe - din blogroll, pe primii 12 care au scris ceva nou, pâna la ora 12 (ora Germaniei) :)))
Va doresc o vara minunata si multa inspiratie în continuare!

duminică, 11 iulie 2010

SPANIA Campioana mondiala la fotbal


Dupa 116 minute de joc, echipa Spaniei a reusit sa marcheze primul gol...Mai mult ca sigur, acesta va fi scorul final! Un meci dur si crâncen, pe care spaniolii l-au câstigat, dupa parerea mea pe merite depline. Ma încumet sa spun, cu toate ca mai sunt doua minute de joc -Viva España!!!
UPDATE: Echipa Olandei este Vicecampioana Mondiala. Felicitari!

Pompier voluntar

Asociatia pompierilor voluntari a organizat ieri si azi serbarea de vara. Fiul vecinului nostru este seful acestei asociatii, asa încât am participat foarte motivati, sa-i sustinem pe eroii orasului nostru.
Daca nu esti lovit de soarta si nu este nevoie sa fii salvat din flacari, aproape ca nici nu te gândesti la acesti tineri, care fara niciun interes, îsi sacrifica timpul liber în interesul societatii. Pompierii spun ca nimic mai rau nu li se poate întâmpla decât sa ajunga prea tarziu, acolo unde sunt chemati sa ajute. Adevarati oameni de omenie!!!
Din cauza caniculei, foarte putini participanti s-au încumetat sa iasa din casa, dar spre mirarea noasta, în cort am gasit o climatizare fantastica, un aer la fel de placut ca sub marchiza, pe terasa noastra. Si i-am admirat pe tinerii pompieri, care astazi s-au organizat în mod exemplar, unii au gatit si au servit la mese, altii au facut mici demonstratii lânga masinile rosii sau s-au ocupat de copiii curiosi, în visurile carora, meserie mai frumoasa decât pompier, nu exista!
O fanfara bavareza a întretinut buna dispozitie, am primit fanion de participant si dupa ce am vizitat standurile, am luat loc la o masa si am servit prânzul (ce serviciu! cui îi face placere sa stea la cuptor, când temperatura aerului la umbra este 38°C?!) Am licitat din placere pentru aranjamentele florale si m-a impresionat când am auzit orgnizatorii spunând ca ar fi foarte fericiti ca la ora închiderii, bilantul cheltuieli-câstig sa fie zero la zero!!!
CINSTE lor, POMPIERILOR VOLUNTARI!
PS: o urare sanatoasa spune: "Sa dea Dumnezeu ca în fata casei tale, sa nu parcheze niciuna din cele trei masini: salvarea, pompierii sau politia!"

Germania - locul trei CM


Cu toate ca Paul - caracatita profet, a ales ieri echipa Uruguay ca echipa câstigatoare a meciului Uruguay-Germania, echipa nationala a Germaniei a reusit sa câstige meciul (2-3), clasificându-se astfel pe locul trei în Campionatul Mondial de Fotbal 2010. FELICITARI!

sâmbătă, 10 iulie 2010

Leapsa abstracta

Mariana m-a invitat la un exercitiu simpatic...Iata ce a iesit: cu albastru sunt raspunsurile mele; raspunsurile în rosu sunt ale sotului meu :)))
Dacă eram un anotimp... eram primavara /primavara
Dacă eram o lună...eram luna octombrie / mai
Dacă eram o zi a săptămânii...eram sâmbata /sâmbata
Dacă eram o parte a zilei... eram dimineața devreme/ dimineata
Dacă eram un animal marin... eram calut de mare/balena
Dacă eram un animal de uscat... eram urs koala/ lup
Dacă eram o virtute... eram initiativa/ ---
Dacă eram o planetă... eram Terra /Venus
Dacă eram un lichid... eram apa de izvor/Whisky
Dacă eram o piatră... eram calcita portocalie /marmura
Dacă eram un metal... eram argintul /argint
Dacă eram o pasăre... eram egreta/mierla
Dacă eram o plantă... eram mac/trandafir
Dacă eram o stare a vremii... eram vreme stabila /aversa de ploaie (cu fulgere)
Dacă eram un instrument muzical... eram lira /muzicuta
Dacă eram un sentiment... eram speranta /patima
Dacă eram un sunet... eram clinchet de clopotei /tacerea
Dacă eram un cântec... eram Preludiu-Act I(La Travita-Verdi)/E Strano-Act III(La Traviata- Verdi)
Dacă eram un film... eram City of Angels / Gladiator
Dacă eram un serial... eram Desperate Housewives /---
Dacă eram un oraș... eram Barcelona /Paris
Dacă eram un gust... eram acrisor /dulce-acrisor
Dacă eram o aromă.... eram coacaze negre /lavanda
Dacă eram o culoare... eram turchiz /negru
Dacă eram un material... eram casmir /matase
Dacă eram o parte a corpului... eram gâtul/membre superioare
Dacă eram un drog... eram dragostea/alcool si tutun
Dacă eram un accesoriu... eram poseta /butoni de manseta
Dacă eram o expresie a feței... eram zâmbetul/tristete
Dacă eram o materie... eram cenusie/foc
Dacă eram un personaj din desene animate.... eram Chip sau Dale/---
Dacă eram un număr... eram 7/ 6
Dacă eram o mașină... eram masina de tuns iarba/---
Dacă eram o haină... eram pelerina cu gluga/camasa
Raspunsurile trebuie sa vina spontan... primul gând... Noua ne-a facut placere :)
Invit mai departe la acest exercitiu pe: Alina, Roxana, Anamayana, Giulia, Donca, EmaHategan, Ceska, Belle de Jour, Iulia, Oana, Acuarele,Tetris.

Am cules ciresul

... sau ce a mai ramas dupa ce s-au înfruptat mierlele si alte înaripate :)
Anul acesta a fost un an rau pentru ciresul nostru. Exact pe când era plin de flori, a venit frigul si a plouat fara pauza, timp de doua luni. Gingasele flori albe au fost lovite de grindina si perioada a fost pentru albinute total neprielnica! Deci... asa cum ne-am asteptat, recolta a fost jalnica! Nu am putut sa mai fim darnici cu vecinii si colegii de serviciu. A ajuns doar pentru câte-o burta plina, în familie :)
Ei hai ca o mâna doldora mai e si pentru voi! Hmmm, negre, mari, pietroase, dulci si aromate...

Siebenschläfer - Cei şapte adormiţi

Ziua de 27 iunie se numeste Siebenschläfer. Se spune ca daca pe data de 27 iunie va ploua, atunci va ploua fara pauza sapte saptamâni la rând. Daca soarele va straluci pe cer, atunci sapte saptamâni va fi vreme însorita.
Anul acesta a fost soare si temperatura de 30°C si iata, de atunci avem numai vreme frumoasa! E drepta ca trebuie sa udam în gradina de doua ori pe zi, dar ce este pe lumea asta fara dezavantaje?! :)
Micul rozator Parsul mare, se numeste pe germana Siebenschläfer, dar numele de Siebenschläfer (Cei şapte adormiţi) vine din timpuri îndepartate. O sfânta legenda, cunoscuta atât la crestini cât si la islami si hindusi, spune ca în anul 251, când imperiul roman era condus de Decius, acesta a ordonat zidirea grotei din Efes, în care s-au ascuns cei sapte frati crestini. Acestia: Maximilianus, Malchus, Martinianus, Constantinus, Dionysius, Johannes, Serapion, au dormit timp de 195 de ani, când s-au trezit în anul 446 d.C. pe când împarat era Teodosiu II si vremurile erau mult mai "limpezi". Actualul domnitor a poruncit constuirea unei biserici pe locul grotei unde au dormitat cei sapte si povestea lor a facut ocolul lumii.
În afara de faptul ca numele "Siebenschläfer" aminteste de o minune, legenda nu are nimic comun cu preconizarea vremii :) Dar cert este ca de sute de ani, cu mici exceptii, vremea avuta pe data de 27 iunie s-a mentinut sapte saptamâni în sir.
Deci vom avea în continuare o vara fierbinte. Va doresc sa o petreciti cum se poate mai frumos! Profitai de soare, de frumusetea naturii, umpleti-va sufletul de bucurii!
PS: Salutari Belle de Jour, CosminStefanescu, Elisa, Link-ping, Alina, Natasa, AnaUsca, Vania, IoanUsca, Caius, WorldOfSolitaire

joi, 8 iulie 2010

De pe tarâmuri frantuzesti...


389 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai mari poeti francezi din perioada clasica, mentionat în istoria literaturii universale ca unul dintre cei mai mari scriitori de fabule. Jean de La Fontaine a scris deasemenea valoroase poeme, piese de teatru şi librete de operă.
Petrecuse cu chitara
toată vara.
Însă iată că-ntr-o zi
când viforniţa porni,
Greierele se trezi
fără muscă , fără râmă,

fără umbră de fărâmă.

Ce să facă?…Hai să ceară

la Furnică, pân’ la vară,
niscai boabe de secară.
-“Pe cuvânt de lighioană,
voi plăti cinstit cucoană,
cu dobânzi, cu tot ce vrei!…”

Dar Furnica, harnică,

are un ponos al ei:
nu-i din fire darnică

şi-i răspunde cam răstit:

-Astă-vară ce-ai păţit?
-Dacă nu e cu bănat.
zi şi noapte am cântat

pentru mine, pentru toţi…
-„Joacă astăzi dacă poţi!”

PS: multumesc World of solitaire si CosminStefanescu, care ma sustin din când în când cu câte un link! :)

miercuri, 7 iulie 2010

Meciul Germania-Spania

Acum se intoneaza imnurile nationale. Tin pumnii pentru Germania, dar de câstigat trebuie sa câstige cei mai buni, deci ma voi bucura indiferent care va fi rezultatul. Jocul sportiv este important!
Giulia, esti la televizor, alaturi de Spania ta? Suntem "rivale" dar prietene dragi! Joco, pregatit pentru meci? Cristi, Alina, voi sunteti pe faza? Mariana, tu nu esti microbista, dar ai fost tot timpul alaturi de mine la meciuri :)
Sa câstige cei mai buni! Va doresc o vizionare placuta!
Update: ora 20:20 Meciul s-a încheiat. Spania a câstigat! 1-0 Felicitari!

marți, 6 iulie 2010

Frida Kahlo

Astazi se împlinesc o suta de ani de la nasterea uneia din cele mai mari pictorite ale lumii, Frida Kahlo. O artista ce împleteste simbolismul, realismul, suprarealismul si expresionismul, cu motive din cultura mexicana, azteca si mayasa. O persoana fascinanta prin destin, caracter si mod de exprimare. Fiica mea Raluca are la anul examenele de Abitur si tema lucrarii de diploma - arte plastice, este Frieda Kahlo. Pâna la mijlocul lunii august 2010, în Martin-Gropius-Bau din Berlin este gazduita o expozitie retrospectiva a acestei mari artiste, expozitie pe care tare mult dorim sa o vizitam.

Din nou acasa

Am regasit cu drag casa, gradina, am dormit în patul nostru, nu am mai avut picioarele umflate - ca de elefant, dar Parisul ne-a lipsit... Am privit din nou fotografiile si am servit cina à la Paris :)

Ultima dimineata în Paris

Chiar daca nu ne-a venit sa credem... sejurul nostru la Paris s-a încheiat!
Luni dimineata nu a mai ramas timp decât pentru ceva mici cumparaturi si pentru împachetat valizele. Simona ne-a dus cu masina la aeroport, ne-am despartit si... au revoir Paris!
A fost un concediu deosebit pe care nu-l vom uita probabil niciodata.

luni, 5 iulie 2010

Paris, avant-dernier jour

Cu harta în mâna am hotarât în timpul micului dejun (café, baguette fraïche, beurre et confiture à la fraise, prunes, cerise/ cafea, franzela proaspata, unt cu dulceata - à la Simona - de capsuni, prune, cirese) ce a mai ramas nevazut din ceea ce ne propusesem în urma cu o saptamâna :) Ce repede trece timpul!
Primul popas a fost în cartierul Montmartre, la basilica Sacré-Cœur. Situata pe colina Montmartre, biserica romano-bizantina lumineaza parca întreaga zona si reprezinta în Paris, al doilea monument de interes turistic (dupa catedrala Notre-Dame de Paris) - peste 10 milioane vizitatori îi trec portile anual! Este singurul edificiu vizitat de noi, unde fotografiatul este interzis. Dar intrarea libera! Superb, ca dealtfel toate monumentele Parisului!
La iesire am zabovit pe scarile ce reprezinta scena pentru multi artisti ai strazii si tarabe pentru comerciantii ambulanti. Apoi am coborât la metroul ce ne-a dus la remarcabilul amsamblu arhitectonic Belle Époque: Podul lui Alexandru III, legând pe o parte Le grand Palais (construit cu aceeasi maretie a templelor egiptene) si Palatul Yves Saint Laurent (o adevarata bijuterie, un giuvaier) iar pe cealalta parte a Senei, complexul Les Invalides, cu muzeul istoriei militare, azilul veteranilor de razboi si Domul Invalizilor, precum si cripte ale eroilor Frantei (ex. Napoleon Bonaparte). În parcul din fata este statuia lui Churchil -modelata dupa o fotografie a acestuia la o parada militara alaturi de generalul Charles de Gaulle.
Cautând statia de metrou, am ajuns din fericire la Muzeul Auguste Rodin si dupa ce am vizitat expozitia din curte, ne-am îndreptat spre ultimul obiectiv pe care-l aveam pe lista, Panthéon-ul, pentru ca acum câteva zile am mai ajuns odata aici, exact la ora închiderii. Nici de data aceasta nu am mai avut acces pe platforma superioara, dar ni s-a permis totusi plata tarifului întreg!! :( Din mijlocul salii somptuoase, pendula aurie a experimentului lui Léon Foucault atrage atentia în mod deosebit. La subsol, sunt cripte ale unor renumiti oameni de arta si cultura (Voltaire, Zola, Hugo, Dumas, Rousseau).
Piata Panthéon este cuprinsa pe partea dreapta de Facultatea de Drept si pe stânga (nu, nu de Facultatea de Stânga ;) ha-ha) de Prefectura.
La ora închiderii muzeelor, fara graba, ne-am deplasat spre statia de metrou. Pentru ca toate magazinele aveau înca deschis, mi-am cumparat o poseta si sandale :)
Acasa, am încheiat ziua ca de obicei, la un pahar cu vin, platou de brânzeturi si povesti.

duminică, 4 iulie 2010

Mod de parcare à la Paris

Nu este gluma! Exact asa se parcheaza pe strada! Daca nu esti multumit cu loc'sorul pe care l-ai gasit... cauti o parcare speciala, acoperita si platita! :))

sâmbătă, 3 iulie 2010

Sâmbata la Paris

Primul punct la ordinea de zi: piata. Belsug si culoare. Cele mai impresionante tarabe sunt cele de peste si fructe de mare si bineînteles cele de brânzeturi. Atâta diversitate de produse vezi în putine tari europene. Pentru masa de prânz Helmut - care s-a oferit sa gateasaca, a ales câteva bucati frumoase de filet de somon, spanac proaspat si orez Basmati; Simona ne-a promis pentru masa de seara un meniu usor, tipic frantuzesc: salade aux gésier de canard (pipote de rata cu salata verde si filet de piept de rata uscat si tratat cu ulei de nuci). Dupa ce am mai cumparat cirese, capsuni si doua baguette, ne-am aratat multumiti si ne-am întors spre casa. Dupa masa de prânz am pornit din nou, sa cucerim Parisul :) Nu se putea sa plecam din Paris, fara sa vedem Moulin Rouge, macar pe din-afara, ca..."are astia niste pretuuuuuri" cum ar fi zis Garcea!?! 90€ intrare fara consumatie, 102€ spectacol si o jumatate de sticla de sampanie iar daca doresti bilet cu meniu inclusiv, atunci pregatesti 150-180€, în functie de spectacolul de varieté. Din Place Blanche, am pornit pe Boulevard de Clichy în directia Place Pigalle apoi am parasit cartierul Montmartre si ne-am îndreptat spre unul din cele mai vestite bulevarde ale Parisului: Avenue des Champs-Élysées, între place de la Concorde si place Charles-de-Gaulle (cu Arcul de Triumf). Lumina, culoare, excentricitati, lux, aglomeratie, cafenele, magazine, bogati, saraci, politisti calare, ce sa mai spun?! Pulsul vietii la cote maxime. Aici nu exista cladire pe care sa nu o admiri, nu exista vitrina în care sa nu remarci ceva exact pe gustul tau, nu exista sa-ti fie sete si sa nu gasesti un loc la una din terasele zecilor de restaurante ce se întind de ambele parti ale bulevardului. Pentru ca tocmai se desfasura jocul de fotbal dintre Argentina si Germania, am gasit o masa în apropierea ecranului de televizor, am servit o cafeluta si un pahar de vin, ne-am bucurat de victoria obtinuta de nemti si paralel, ne-am amuzat privind o demonstratie de protest a biciclistilor care tocmai blocasera întreaga circulatie pe bulevard. Din dorinta de a atrage cât mai mult atentia asupra mesajului "Bike again machine"manifestantii de toate vârstele pedalau pe biciclete din cele mai bizare forme, înbracati fistichiu sau... în pielea goala :) strigând sau fluierând. Au facut tura completa a bulevardului si s-au întors pe sub Arcul de Triumf, si nu a existat turist care sa nu faca fotografii cu aceste momente. Înca o faza draguta: Helmut tocmai încerca sa ne imortalizeze în fata arcadelor, când o pereche de pensionari americani s-a oferit sa ne fotografieze împreuna, pe toti trei. Îti amorteste mâna pe declansatorul aparatului fotografic si-ti moare zâmbetul pâna când se produce click-ul, pentru ca este aproape imposibil sa surprinzi zona libera, îti trebuie rabdare, noroc si timp daca nu ai o femeie hotarâta si cu initiativa, ca sotia americanului. Aceasta s-a asezat de-a curmezisul trecerii pietonale si cu mâinile încrucisate la piept a stigat "No way, please!" si efectul a fost teribil! Noi am izbucnit în râs, deci am facut o mima potrivita, iar americanul a fost multumit cu cadrul în care ne-a fotografiat :))) Acasa, ne-am bucurat de linistea serii pe terasa, la un pahar de vin.

Echipa Germaniei a reusit!!!



Visul lui Maradona a fost spulberat! Si ce umilitor! 4 la o!!!! Astazi ne-am plimbat pe Champs-Élysée în timp ce echipa Germaniei juca împotriva Argentinie. La fiecare gol marcat de nemti, stigau si se bucurau toti oamenii în restaurante. Apoi trecatorii, pe bulevard întrebau: cine, ce, cât? Finalul de meci l-am privit din restaurantul "George V" la o cafeluta si un pahar de vin. M-a impresionat sa vad ca de câte ori aparea cancelara Germaniei pe ecran, oamenii strigau -cu multa simpatie: "Angi, Angi". Si nu erau turisti germani! Dupa terminarea meciului, pe stazi am vazut multe masini cu steagurile nemtesti, clacsonând, fete fardate în culorile Germaniei, oameni bucurându-se pentru victoria obtinuta de nemti.
Ju-huuuuuuuuu! Reprezentativa Germaniei sa calificat în semifinalele Cupei Mondiale :))

Paris IV

Ziua de joi a fost rezervata pentru Château de Versailles.
Înca de la primele ore ale diminetii, soarele s-a aratat exagerat de generos, încingând tot ce au atins razele-i lungi si ascutite, asa ca am ales sa colindam mai întâi palatul (supra-aglomerat) iar plimbarea prin gradini am lasat-o pe ...mai târziu :)
Palatul a devenit resedinta regelui Ludovic al XIV-lea începând cu 1661. Au preluat Ludovic al XV-lea şi Ludovic al XVI-lea iar din 1837, aceasta capodopera monumentala a devenit muzeu - primul muzeu de istorie al Frantei. Totul este de-a dreptul coplesitor, impozant, maret!... Ore în sir am admirat salile, arhitectura si dantelariile murale, tapiteriile, tablourile, oglinzile, statuile, încrucisându-ne pasii cu miile de vizitatori aflati concomitent aici (trei milioane pe an -viziteaza palatul si peste sapte milioane gradinile; 70% sunt turisti straini!) Se spune peste opt sute de persoane sunt angajate în servicii administrative la palatul-muzeu!
La orele dupa-amiezii soarele înca ardea necrutator iar superbul parc, conceput în stil baroc, cu arbusti tunsi, cu rondouri de flori de sezon dispuse în forme geometrice perfecte, nu ofera nici pic de umbra! Cu viteza melcului ne-am deplasat pe aleea regala, printre statuile de marmura alba, spre cel mai îndepartat lac, unde visam ca umiditatea aerului sa ne confere puteri noi. N-am reusit sa ajungem decât pâna la lacul din care iese Apollo calare pe cai, pentru ca... din senin, s-a iscat o furtuna. Ca vara :) A început cu vânt care ridica praful de pe alei în vârtejuri, au urmat fulgere si traznete artistice, apoi picuri mari de ploaie au murat totul, mai bine de o ora. Bineînteles ca nu am avut umbrela cu noi, si oricum nu ne-ar fi ajutat prea mult. Ne-am descaltat de sandale si am pornit desculti pe asfaltul fiebinte, spre gara Versailles, luata cu asalt de grupurile de turisti.
Pâna când am ajuns acasa, ploaia s-a oprit, hainele s-au uscat pe noi si urmele furtunii aproape ca au disparut. Amintirile acestei zile însa vor ramâne cu siguranta de neuitat!

PS: În "regim de economie", pentru 28€/ persoana, doar duminica seara se pot admira fântânile arteziene, tâsnind pe ritm de muzica baroc.
(Nimic nu este ieftin la Paris! Fiecare intrare la muzee costa între 8 si 15 €)

vineri, 2 iulie 2010

Paris III

Astazi am început ziua prin a revedea Parisul de la înaltimea turnului Eiffel - pe zi.
Apoi am urcat în primul metro si am coborât la Bastilia. Am pornit spre place des Vosges si am intrat în Muzeul Carnavalet. Este o incursiune în istoria Parisului, un muzeu care trebuie neaparat vizitat! Mi-nu-nat!
În drum spre Centrul Pompidur, am facut pauze la diverse monumente de cultura si arta. Biserica Saint Paul - Saint Louis care îmbina stilul arhitectonic frantuzesc cu cel italian din secolul XVII. Ca un amanunt pitoresc: pe o straduta laterala bisericii (Rue de Beautreilles) este casa în care a trait Gill Mirrison. Nu departe, am descoperit Biserica Saint Gervais - Saint Protais, care ne-a uimit deasemenea prin frumusete, o capodopera în stil gotic. La iesire am luat-o pe Rue Sévigné si am ajuns la Place de l’Hôtel-de-Ville. Aici sotul meu a trebuit sa-si racoreasca picioarele - imitându-i pe cei deja prezenti - în bazinul fântânii arteziene :) Eu am dat o tura cladirii care astazi adaposteste expozitii fotografice (acum tocmai una intitulata "Paris d'amour") si am facut fotografii.
Ajunsi în piata, ne-a uimit bizara cladire a Centrul Cultural Pompidu, o discrepanta fata de tot ceea ce-l înconjoara. Aici se desfasoara expozitii de arta moderna. Am alergat într-un suflet spre Atelierul Brâncusi. Dar... dezolare! Atelierul este închis din 28 iunie pâna în 23 iulie!!!
Am coborât din nou în orasul subteran si am ales directia Arcul de Triumf. Sotul meu a ramas cu respiratia întretaiata în fata impozantului monument ridicat din dorinta lui Napoleon Bonaparte.
Pe când soarele se pregatea de culcare, noi -cu ultimile puteri, ne-am târât spre casa. Trebuie sa mentionez ca Parisul este superb, dar transmite o stare teribila de agitatie. Totul se desfasoara în mare viteza, este foarte aglomerat, trebuie sa fii atent, sa iei decizii rapide. Dar...în momentul în care coborâm din trenul rapid aici, în cartierul Simonei, totul se limpezeste într-o secunda. Copacii umbresc strazile linistite, se aud pasarelele ciripind, oamenii nu se mai grabesc, soferii putinelor masini acorda prioritate pietonilor, zâmbind... Un mic paradis.

joi, 1 iulie 2010

Paris II

Astazi a fost zi de muzee. Am început cu Muzeul Luvru... si am avut ce face, ore întregi, pâna când nu am mai perceput nimic, pâna la saturatie. Minunatele sali ale fostului palat regal, adapostesc colectii si opere de artă din epoci diferite ale civilizaţiei, într-o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă. Mai mult de sase ore ne-am învârtit în labirintul palatului, apoi, din salile climatizate, am iesit din nou la temperatura de 35°C!
Am facut câtiva pasi si am ajuns la Arcul de Triumf Carroussel, apoi am intrat la înca un muzeu: d'Orsay, o fosta gara, care astazi adaposteste colectii de arta, tablouri si sculpturi celebre: Degas, Delacroix, Monet, Manet, Courbet, Matisse, Renoir, Pissarro, Redon, Sysly, Van Gohg, Millet...si multi multi altii. Tare mult ne-am bucurat sa vedem originalele multor tablouri pe care le cunosteam doar din albume de arta. O bucurie pentru suflet si ochi!
Seara, am facut o scurta plimbare la Trocadero si am încheiat ziua, cu o imagine deasupra Parisului, din Turnul Eiffel. La fiecare ora fixa, pentru cinci minute, turnul este luminat ca un licurici. În vârf, are mai nou un far rotitor, pe care de altfel îl vedem seara de pe balconul locuintei Simonei.