sâmbătă, 10 iulie 2010

Siebenschläfer - Cei şapte adormiţi

Ziua de 27 iunie se numeste Siebenschläfer. Se spune ca daca pe data de 27 iunie va ploua, atunci va ploua fara pauza sapte saptamâni la rând. Daca soarele va straluci pe cer, atunci sapte saptamâni va fi vreme însorita.
Anul acesta a fost soare si temperatura de 30°C si iata, de atunci avem numai vreme frumoasa! E drepta ca trebuie sa udam în gradina de doua ori pe zi, dar ce este pe lumea asta fara dezavantaje?! :)
Micul rozator Parsul mare, se numeste pe germana Siebenschläfer, dar numele de Siebenschläfer (Cei şapte adormiţi) vine din timpuri îndepartate. O sfânta legenda, cunoscuta atât la crestini cât si la islami si hindusi, spune ca în anul 251, când imperiul roman era condus de Decius, acesta a ordonat zidirea grotei din Efes, în care s-au ascuns cei sapte frati crestini. Acestia: Maximilianus, Malchus, Martinianus, Constantinus, Dionysius, Johannes, Serapion, au dormit timp de 195 de ani, când s-au trezit în anul 446 d.C. pe când împarat era Teodosiu II si vremurile erau mult mai "limpezi". Actualul domnitor a poruncit constuirea unei biserici pe locul grotei unde au dormitat cei sapte si povestea lor a facut ocolul lumii.
În afara de faptul ca numele "Siebenschläfer" aminteste de o minune, legenda nu are nimic comun cu preconizarea vremii :) Dar cert este ca de sute de ani, cu mici exceptii, vremea avuta pe data de 27 iunie s-a mentinut sapte saptamâni în sir.
Deci vom avea în continuare o vara fierbinte. Va doresc sa o petreciti cum se poate mai frumos! Profitai de soare, de frumusetea naturii, umpleti-va sufletul de bucurii!
PS: Salutari Belle de Jour, CosminStefanescu, Elisa, Link-ping, Alina, Natasa, AnaUsca, Vania, IoanUsca, Caius, WorldOfSolitaire

2 comentarii:

  1. deci cand Sfintii dorm, vremea intra in "stand-by" (in asteptare) :)))
    la noi a cam ramas "pe ploaie", dar la Bucuresti nu ne plangem deocamdata, ca e destul timp si pentru canicula.

    RăspundețiȘtergere
  2. uite asa am mai aflat si eu o legenda de care ori nu stiam, ori nu-mi amintesc
    interesant

    RăspundețiȘtergere