vineri, 29 iunie 2018

Pe urmele Etruscilor - Populonia si Baratti (1)

(Jurnal de Vacanta - Toscana)
Populonia este o localitate la 8 km nord de Piombino, situata pe o colina la 170 metri de la nivelul zero, al marii. Orasul medieval este înconjurat de ziduri de aparare foarte bine conservate si este înca locuit. Localitatea a avut înregistrati în anul 2001 (doar) 17 locuitori – acestea au fost informatiile pe care le-am citit în ghidul turistic toscan. Nu suna foarte atractiv, însa gazda nostra Valerio ne-a recomandat zona, pentru ruinele medievale si mai ales pentru situl arheologic etrusc. Ne-a fermecat dintotdeauna ideea de a pasi pe urmele vechilor civilizatii, asa ca am hotarât sa vizitam zona.
Am introdus numele localitatii în sistemul de navigare si am pornit la drum.

Cum nu exista nume de strazi sau numare de casa, dupa ce am trecut de panoul ce indica intrarea în localitate a trebuit sa ghicim unde trebuie sa oprim ☺ Am gasit o parcare marcata, la intrarea careia era un panou cu harta sitului arheologic… deci am crezut ca am ajuns. In parcare mai era un barbat care studia panoul. Nu stiu ce nationalitate avea pentru ca am încercat sa comunicam pe engleza si nu am reusit, am înteles însa ca avem acelasi tel – cetatea si situl arheologic. O sageata indica o poteca prin padure si dupa câtiva pasi am chiar gasit un panou cu trasee desenate. Am presupus ca acesta este drumul si l-am invitat pe drumetul singuratic sa ni se alature. Ne-a refuzat si a ramas sa rasfoiasca carticica pe care a scos-o din buzunar. Noi am pornit pe poteca, afundându-ne tot mai mult în padure. Din loc în loc, erau sageti însa la un moment dat poteca noastra a intersectat soseaua pe care am trecut noi în masina, cu un sfert de ora mai devreme ☺ Ne-a fost clar ca ceva nu e în ordine, asa ca ne-am întors pe sosea la parcare. Am urcat din nou în masina si am pornit pe sosea, sa vedem unde duce. La ultima serpentina drumul s-a luminat si la orizont am vazut ruinele castelului… Am ajuns!

Castelul Poggio, ridicat în secolul 15 de Jacopo II Appiani a fost ultima data restaurat în secolul 18 si vremea sau vremurile l-au macinat pâna la temelie. Biserica Santa Maria della Croce crutata si neabandonata, a ramas ca marturie a timpului si a credintei localnicilor. Am pasit prin usa bisericii cu pietate. Semiluminata, umeda, rece, împodobita decent cu câteva flori si lumânari Biserica a fost pictata în anul 1516 de pictorul Sadoma, însa restul celor mai frumoase fresce au fost extrase si depuse în muzeu, spre a nu se deteriora total.

Turnul cetatii atrage turistii ca un magnet. Este cea mai vie parte a locului. Tineri si vârstnici, parinti cu prescolari sau bebelusi în rucsac, turisti cu catei în lesa, toti urca veseli scarile ce duc în vârful turnului. Terasa superioara ofera o superba panorama la 360 de grade. În partea continentala, se vad pâna departe plaiurile Toscanei, în partea marii, la orizont se vad insulele Elba, Capraia si Corsica.



Cele câteva case ale cetatii si-au deschis la parter buticuri cu suveniruri si artizanat. Am servit la taverna satului câte o cafea si o brioșă, apoi am intrat în muzeul local.
Înainte de a fi ocupate de romani, aceste plaiuri au fost locuite pâna în secolul 9 î.e.n de etrusci. Odată cu includerea etruscilor în Imperiul Roman, civilizația lor a luat sfârșit
Cum s-a ajuns la aceasta descoperire arheologica? Terenul foarte bogat în zacamânt de fier a atras aici firma Ferromin care, când a începus sa foreze, a dat peste Mormântul Tholos si asa a început dezgroparea orasului antic
Muzeul Gasparri, prezinta colectia privata "Curzio-Desideri". Muzeul a fost inaugurat în anul 1959.
Ceea ce m-a impresionat deosebit de placut a fost ca Leo a avut voie sa ne însoteasca peste tot: în muzeu, în turn, pe ziduri, în biserica, pe întreg situl arheologic – în Acropola si Necropola. (va urma)

10 comentarii:

  1. :) De cand am citit ca Leo (si altii) urcau in turn mi-am zis: Uau! Apoi, la final, am citit aprecierea ta.
    *
    Ati fost pe urmele anticilor egipteni acum ati fost si pe urmele etruscilor, nu doar al vechilor romani. :) Foaaaarte fain! Si-ati facut si o scurta plimbare prin padure. :)
    Daca in poze arata asa de fain imi imaginez cum e in realitate: o zona superba. Doar 17 locuitori si... zeci de turisti. E usor amuzant cum suna denumirea localitatii: Populonia - ca si cum ar fi numele unei planete dintr-un roman SF. :)
    Iti doresc sa ai o zi frumoasa, Carmen draga!
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3
    P.S. Multumesc pentru plimbare si pentru informatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :-) ca la italieni, nicaieri - zau asa, Diana draga! Cateii au voie peste tot, dusi în lesa, bineinteles. Si bavarezii iubesc cateii, insa pe aici nu ai voie in muzee. Vor urma pozele din muzee, ai sa vezi ☺
      Populonia ☺ haios nume, da - provine de la numele Fufluns, zeul Etruscan al vinului și al betiei- corespondentul etrusc al lui Dionisos sau al lui Bacchus. De la Fufluns, pentru o mai usoara pronuntie, a rezultat Pupluns... si, la fel ca si romanii (urmasii etruscilor), pentru ca orasele capatau varianta feminina a numelor de zei - a rezultat Pupluna si mai apoi Populonia.
      Te pup. Noapte buna, Diana draga!
      Îmbratisari si pupici, cu drag de la trio pentru trio! <3

      PS: cu semnele... toscanii nu le au deloc! Ori nu pun niciunul, ori pun aiurea! Tot timpul în concediu am bombanit pe tema aceasta! Nu te poti orienta deloc dupa semnele lor. Practic, nu este nimic clar, decat pentru cei care au mai fost macar o data pe acolo! ☺ Dar poate ca acest aspect face parte din stilul lor aparte ☺☺☺ trebuie sa te nasti în Toscana sa poti întelege felul lor de a gândi ☺☺☺☺☺

      Ștergere
  2. Numai Paulownia citeam :)))))). Poate unde e si vremea asta ploioasa si ma gandesc ce-or mai face micii mei, or mai fi crescut? :D
    Ce loc frumos se afla chiar langa voi!! Si ce fain ca Leo a putut sa va insoteasca in voie <3.
    Locul arata foarte frumos ingrijit! Bravo lor - cand ma gandesc ce de locuri frumoase avem si cum s-ar putea revigora si la noi turismul. <3

    Mi-a placut mult sa descopar Populonia alaturi de voi. Chiar imi doream azi o mica evadare intr-un loc linistit, aproape de mare, cu verdeata si poveste.

    Pupici cu drag <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce noroc la noi ca avem vreme frumoasa si acasa - dupa minunatele zile petrecute în Toscana.
      Excelent a fost ca Leo a putut sa intre peste tot, altfel, am fi renuntat la aceasta excursei, pentru ca situl arheologic este atat de vast, incat vizitarea lui a durat o zi intreaga.
      Ma bucur ca ne-ai fost alaturi. Te luam cu drag si mai departe, in incursiunea etrusca :-) pupici

      Ștergere
  3. Cata liniste si relaxare intr-o particica de vacanta!Locuri minunate ce intregesc concediu.Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, Floarea draga, aceasta este o bucatica din ceea ce am vazut pe timpul unei excursii de o zi :-)
      Numai bine!

      Ștergere
  4. In sfarsit, in aceasta incursiune turistica, turistul Leo s-a desfatat ca un gentleman...in creierasul lui cu siguranta mai exista un album de vacanta secret...Panorama dezvaluita de la nivelul turnului este o minunatie...locul e incarcat de pitoresc, istorie.
    Descopar cu entuziasm frumusetea antica a cestui loc impreuna cu voi.
    Un sfarsit de saptamana asa cum ti-l doresti! Imbratisari si pupici, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ca bine zici! tare interesant ar fi sa ne poata spune si Leo impresiile lui din acest concediu ☺☺☺ Zau ca m-ar interesa ce i-a placut lui si ce nu i-a placut ☺
      Multumim mult Gina draga, ma bucur ca ne esti aproape.
      Pupici si îmbratisari :-*

      Ștergere
  5. Si uite așa am mai învățat o pagină de istorie! Mulțumesc, dragă Carmen. Și mă bucur mult că ne-ai împărtășit toate aceste frumoase impresii de călătorie.
    Toate cele bune, cu drag! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe mine m-au fascinat civilizatiile antice inca din timpul scolii, cand am inceput sa citesc despre existenta acestora.
      Multumim mult Alex.
      Un gand bun si salutari, din Bavaria, cu drag! ☺

      Ștergere